Barátnémtól (ő engedi, hogy barátnénak nevezzem), szóval Andikától kaptam 12 darab gyönyörűséges mini szilikon muffin formát. Újabb hasznos holmi.... mondaná azuram. Tényleg nélkülözhetetlen darabok, nem is értem, hogy bírtam ki eddig nélkülük :)
Ezekben a szilikon muffin formákban szervíroztam a színes sajtgolyókat. Persze a hagyományos papír mini muffin kapszlik is tökéletesen megfelelnek a célnak, igaz abból én 2-3 darabot tennék egymásba, és úgy használnám.
A sajtgolyók könnyen és gyorsan elkészíthetőek, akár előre is, egy a fontos, hogy a "burkolatba" forgatás csak a fogyasztás előtt maximum 2-3 órával legyen, tovább ne álljanak. Ezt azért tartom lényegesnek, mert a fűszerpaprika és a curry is elveszíti friss, üde színét, ha sokáig állnak.
Hozzávalók - 12 darab dió nagyságú sajtgolyóhoz:
Sajtgolyókhoz:
- 125 g camembert sajt
- 150 g túró
- 1 teáskanál kapribogyó nagyon apróra vágva
- 1 kávéskanál brandy
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors, pici só
Forgatáshoz:
- 1 evőkanál curry - 3 darab sajtgolyóhoz
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika - 3 darab sajtgolyóhoz
- 2 evőkanál nagyon apróra vágott friss vegyes fűszernövény - 3 darab sajtgolyóhoz
- 1 evőkanál apróra darált dió - 3 darab sajtgolyóhoz
A camembert sajtot villával nagyon apróra összetörjük. A túrót szintén összetörjük. Ezután krémesre keverjük a sajtot, túrót, tojássárgát, az olvasztott vajat, kapribogyót, brandyt. Belenyomjuk a 2 gerezd fokhagymát, kóstoljuk, majd ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. A kész krémet 40 percre (vagy akár egy órára) fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben formázható legyen.
A fagyasztóból kivéve vizes kézzel dió méretű gombócokat formázunk, amelyeket az előkészített pirospaprikába, vagy currybe, vagy dióba vagy fűszernövényekbe forgatunk. Természetesen használhatunk más színű "burkolatokat" is.
Bagetthez kínáltam.
Az ötlet forrása: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Vendégváró finomság 33 színes ételfotóval
Csodás színek! A sajtgolyók isteniek lehetnek, úgy tudom elképzelni, hogy a különböző fűszerekbe forgatva más-más ízhatás érvényesül. :)))
VálaszTörlésBrandy-s sajtgoltók, húha. Nagyon vidámak így a sárga tartóban tálalva ;)
VálaszTörlésPetra, igen, teljesen jól fogalmaztad meg. Persze másba is lehet forgatni, ki mit szeret.
VálaszTörlésAnazar, köszi. A brandy-t nem is lehetett érezni, annyira kevés az 1 kávéskanálnyi :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és változatos is így, hogy többféle fűszerbe forgattad. Elmentettem. :)
VálaszTörlésLátványos és finom, tetszik a tálalása!
VálaszTörlésFlóra, örülök, hogy tetszett. Remélem ízleni fognak :)
VálaszTörlésVicuska, köszi :))
Gyönyörű színkavalkád:) Nagyon jó ötlet, hidegtálakhoz is szuperül passzol szerintem.
VálaszTörlésNagyon ötletes és látványos !!
VálaszTörlésTrollanyu, Mária! Köszi szépen :))
VálaszTörlésÖtletes, nagyon tetszik.
VálaszTörlésKöszi Kati!
VálaszTörlés