Veletek is előfordul néha, hogy annyira kívánjátok a süteményt? Nos, ez nálam szinte mindennapos dolog.... Hétvégén trükkös voltam, és a gyerekekre fogtam a dolgot. Azzal az indokkal készült a gyors sütemény, hogy a gyerkőcöknek legyen egy kis nassolnivaló. Egyszerű, olcsó és gyors süteményt dobtunk össze Olivérrel.
Egy csokis almás kocka készült. A süteményt egyébként reform változatban találtam Lajos Mari-Hemző Károly: 99 Házi sütemény című könyvében, de én elhagytam a reform részét..... (értsd: 25 dkg búzacsíra helyett 25 dkg finomlisztet használtam).
Csokis almás kocka |
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 tasak sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- fél kg savanykás alma
- 30 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál rum (eredeti recept szerint: 1 evőkanál rum)
A mázhoz:
- 30 g kakaó
- 180 g porcukor
- 2-3 evőkanál tej
- 1 evőkanál rum (eredeti recept szerint: 2 evőkanál rum)
- 40 g vaj vagy margarin
A süteményhez a gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, fahéjjal. Az almákat mossuk meg, hámozzuk le, és egy kis lyukú reszelőn reszeljük le. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, egyenként a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a lisztkeveréket és a rumot. Elektromos habverővel kb. 4-5 percig keverjük.
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a masszát és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Közben készíthetjük a mázat. A mázhoz csomómentesre keverjük a kakaót a porcukorral és a tejjel, alacsony lángon felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a vajat, majd később a rumot is.
A csokimázat a sütőből kivett forró tésztára öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Amire a tészta kihűl, addigra a csokimáz is megköt a tetején. Éles késsel 5x5 cm-es kockákra vágjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Házi sütemény 33 színes ételfotóval
Mónika