Ismét nem nyerek fotós versenyt ezzel a képemmel, de mostanság már csak ilyenre futja. Szoktam is rajta gondolkozni, hogy érdemes-e gyorsan összecsapott fényképpel feltenni egy-egy nagyon sikeres receptet, vagy sem. De mostanság már annyira be van osztva minden percem, hogy nem igazán érek rá a fényképezéssel "bajlódni". Viszont néhány receptet mindenképpen megosztanék másokkal, sőt így legalább elteszem magamnak is.
Ezért már most elnézést kérek előre is a képek minőségéért :)
Ez a francia fehér kenyér régebben készült, de népszerűsége azóta is töretlen. Az eredeti receptet a nosalty-n találtam, fogalmam sincs már, hogyan bukkantam rá. Mindenesetre szerencsés találkozás volt.
Francia farmerkenyér
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5-2 dl víz
- 1 teáskanál méz
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
- kevés olaj a forma kikenéséhez
A 1,5 dl vizet meglangyosítjuk. A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. A liszttel, tejföllel, sóval, az olajjal és az élesztős keverékkel megdagasztjuk a tésztát. A tésztát 40 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és hosszúkás cipóvá formáljuk. Kiolajozott formába tesszük, majd félretesszük és hagyjuk további 30 percig kelni. Mialatt a tészta kel, előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A formában megkelt tésztát éles késsel (esetleg pengével) néhányszor bevágjuk, betesszük a sütőbe, csökkentjük 180 fokra a sütő hőmérsékletét (légkeverésnél). Majd aranybarnára sütjük.
Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, megkenjük hideg vízzel és megvárjuk, hogy kihűljön.
Jó étvágyat hozzá!
Köszönet érte Fahéjnak!
Mi a problémád a fotóddal? Nagyon szép a kenyered! Olyan mint egy kalács. Lehet hogy kifogom próbálni rövidesen !
VálaszTörlésKöszi Éva! Nekem nem tetszik a fotó, de a kenyér annál inkább. Ráadásul azt még le sem írtam, hogy langyos volt a kenyér, amikor szeleteltem.... Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!
TörlésNekem is tetszik, a recept és a fotó is!
VálaszTörlésSzeretettel üdvözöllek, Édeskonyha! Jó ez a blognév! Tetszik! Örülök, hogy bejön a kenyérke....
TörlésMint egy finom kalács, gyönyörű a tésztája!
VálaszTörlésA fotó nagyon is profi!!!
Ugyan már, Barbi! Profi?? De valóban finom volt :))))
TörlésPedig így van, néha a kevesebb több! És ez a fotó olyan tiszta, egyszerű, mégis szép!! :))
TörlésKöszi, kedves vagy!
TörlésTényleg olyan, mint a kalács, olyan szép a belseje. Általában én sem bírom kivárni, hogy kihűljön teljesen, mert kíváncsi vagyok milyen belül:)
VálaszTörlésAkkor kezet foghatunk! Legnehezebb időszak, megvárni, amíg kihűl az alkotás :))
TörlésNagyon ügyes vagy, én még sosem sütöttem kenyeret:)
VálaszTörlésKöszi Kati!
TörlésBiztos vagyok benne, hogy sikerülne, ha megpróbálnád!
Nagyon szép a bélezete. Elismerésem. :)
VálaszTörlésKöszi szépen, Petra!
Törlés:)) Ez aranyos...mármint a felvezető....de szerintem sincs baj a fotóval....téééényleg!! A kenyér pedig ínycsiklandó, elkészítésre sarkallja az ember lányát, és ez a lényeg!!! :)
VálaszTörlésKöszi, Mozzarelli!
TörlésSzia!
VálaszTörlésIgazán szépecske! Mennyire hasonlít a húsvéti kalácshoz?
Eléggé hasonló az íze, bár húsvéti kalács recept is többféle kering, gondolom azok között is van különbség. Puha, foszlós kenyérke :)
TörlésWinStar Casino from My Location | Thakasino dafabet dafabet 우리카지노 우리카지노 온라인카지노 온라인카지노 6592Poker Online for free without downloading - Vntopbet
VálaszTörlés