Szerintem hasznos, ha minden kezdő háziasszonynak van a tarsolyában néhány olyan sütemény recept, amelyek sütést nem igényelnek. De jó az ügyesebb cukrász anyukáknak is, ha különösebb bajlódás nélkül akarnak édességet varázsolni a családnak. Ezeket használhatjuk a nyári forróságban is, és persze akkor is hasznosak az ilyen receptek, ha mondjuk Hongkongban élünk, egy olyan apartmanban, ahol nincs sütő, csak főzőlap....... :)
Jó fotó sajnos nem készült, mivel a süteményt rohanásban csináltam még tavaly (blog akkor még sehol se volt....), nagy bébim 5 éves születésnapjára, de ezt sütit bárki el tudja képzelni. Azért felteszem a képeket, maximum szégyenkezem miattuk :)
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 8 dl víz
- kb. 20 dkg kristálycukor
- 3 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor
- fél kg szögletes formájú háztartási keksz
A mázhoz:
- 4 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 8-10 evőkanál víz
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 deci vizet öntünk rá, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, a megfőtt almához adjuk és kevergetve 2 percig főzzük. Ezalatt az idő alatt jól besűrűsödik.
Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk.
A meleg krémet (ne forrón) egyenletesen rákenjük.
A tetejére is sorban rárakosgatjuk a kekszet.
Ha akarjuk, öntetet is tehetünk rá. Én csak a felére tettem, mert olyan rokon is evett a sütiből, aki nem szereti a csokit :)
Az öntethez a kakaóport a porcukorral meg a vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levesszük, majd hozzáadjuk a vajat. A mázat a sütemény (kekszek) tetejére kenjük. Jól behűtjük, csak akkor szeletelhető, ha már kicsit összeért. Érdemes egy éjszakát állni hagyni.
Ötlet: Érdemes eltenni az öntet receptjét, mert nagyon jó. Több süteménynél is használhatjuk.