Még júliusban készítettem egy sonkás croissant-ot, ami elképesztő finom és szépséges volt. Ódákat zengtem róla sonkás croissant Vikitől című bejegyzésemben. Ebben a hónapban is előfordult nálunk, mégpedig sajtos-olajbogyós változatban.
A receptet leírom, de az elkészítés módja teljesen ugyanaz, mint a sonkás croissant-é. Ebből is 16 darab készült.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 dl tejföl
- 2 egész tojás
- 70 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő (friss)
Töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg zöld olajbogyó apróra vágva
Lekenéshez:
- 1 tojás
Az elkészítés módját itt leírtam FÁZISFOTÓKKAL.
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütőgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hűtőbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütőgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hűtőbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.
A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből 1 óra után, majd átdolgozzuk és 9 egyforma gombócra szedjük.
Kinyújtjuk az első tésztát nagyjából kör alakúra. Majd szórunk rá olajbogyót, sajtot és reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következő réteg kör alakúra nyújtott tészta. Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó tésztakört.
Nyújtófával alaposan meglapítjuk, majd egy óriási kör alakúra nyújtjuk. Éles késsel 16 részre vágjuk.
A tészták végét kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (8 db fér el), majd hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük. A második adag egy picit gyorsabban készül el.
Igyekezzünk egyforma méretű gombócokat készíteni (nekem nem sikerült teljesen :). A gombócokat kör alakúra nyújtjuk. Kikészítjük az apróra vágott olajbogyót, a reszelt sajtot és a fagyasztóból kivett margarint, amihez majd nagylyukú reszelőre is szükségünk lesz.
Kinyújtjuk az első tésztát nagyjából kör alakúra. Majd szórunk rá olajbogyót, sajtot és reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következő réteg kör alakúra nyújtott tészta. Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó tésztakört.
Nyújtófával alaposan meglapítjuk, majd egy óriási kör alakúra nyújtjuk. Éles késsel 16 részre vágjuk.
A tészták végét kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (8 db fér el), majd hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük. A második adag egy picit gyorsabban készül el.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Van a hűtőben felhasználásra váró olajbogyóm, nagyon jó ötletet adtál.
VálaszTörlésA croissant tészta nagyon tetszik. :)))
Though hard to understand, the croissant speak for themselves. Looks satisfying.
VálaszTörlésPetra, örülök, hogy tetszik :)
VálaszTörlésMyfudo, thanks a lot. Next time I make a croissant like this, I'll write a short description in English.
VálaszTörlésMicsoda gyönyörűséges leveles lett! Fantasztikusan guszta!!!
VálaszTörlésThose croissants look so amazingly light and flaky and good!
VálaszTörlésA levelessége megfogott, ez is finom lett!!!
VálaszTörlésIlléskrisz! Köszönöm szépen, kedves vagy...
VálaszTörlésKevin, thank you very much. I really appreciate that you left a note in my blog
VálaszTörlésVicuska, köszi :) tényleg finom lett, örültem, hogy kettőt sikerült félretenni a fotózáshoz
VálaszTörlés