Készült már nutellás. Készült szilvalekváros. Készült banános-csokis. És én még nem köszöntem meg Barbinak!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm! Barbi konyhájában bukta labda a neve, de nálunk Olivér golyónak nevezte, és már a rendelést is ilyen néven adja le. Sötétben készült fényképeket hoztam, de biztos vagyok benne, hogy különféle - szigorúan édes - változatban szerepelni fog még a blogon (szebb fotókkal).
Utoljára úgy készítettem, hogy 12 darab banános-étcsokis golyó készült, és 12 darab alma-ananász lekvárral töltött golyóbis.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- fél csomag (25 g) élesztő
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál olaj
- 2 jó evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Töltelék:
- banán - nem egészen 1 darab
- tejcsokoládé - kevesebb, mint 1 tábla
- alma-ananász lekvár - ennek receptjét itt találjátok
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Ezután a hozzávalókból szokásos módon kelt tésztát készítünk (részletes leírást Barbinál olvashattok).
A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, ez kb. 50-60 perc. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük. Mindkét részt 12-12 darabra osztjuk. Tehát 24 darab golyónk lesz, ami pont egy gáztepsi fog beleférni.
A darabkákat kissé kör alakúra nyújtjuk, belerakjuk a tölteléket, összecsípjük, majd golyókká formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd a széleket kicsit olajjal lekenjük, hogy ne ragadjanak össze, amikor megsültek.
Tiszta konyharuhával letakarva további 30 percig pihentetjük. Ezalatt szép nagyra nőnek. Felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Porcukorral meghintve kínáljuk.