2011. február 19.

Citromos csirkeragu leves

Ma olyan levest készítettem, ami egyszerű, viszonylag olcsó és az egész családnak ízlett. Ez a citromos csirkeragu leves. Nem is vesztegetek rá több szót, íme a receptje (és az amatőr fotó):



Hozzávalók:


  • 2-3 csirkeaprólék - pl.: csirkecomb :)
  • egy diónyi vaj
  • 2 szál sárgarépa
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • víz
  • egy evőkanál liszt
  • 175 g tejföl (kis pohár)
  • 1 citrom héja
  • negyed gerezd citrom leve - vagy ízlés szerint
A vajat felforrósítjuk és megpirítjuk rajta a csirkeaprólékot az apróra vágott zöldségekkel együtt. Néhány perc után 1,5 liter vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, pici borssal, citromhéjjal és puhára pároljuk. Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és ezzel besűrítjük a levest. Egyet még forralunk rajta, majd citromlével ízesítjük.
 
Hamarosan következik: csirke doria!!!! Kukkantsatok be!
Posted by Picasa

2011. február 18.

Sült camembert sajt fokhagymával

Nem hiába írják a profi fotósok, hogy szép képet természetes fénynél lehet készíteni, mindig erre kellene törekedni. De mit csináljon az ember akkor, ha a sajt vacsorára készült (természetes fény már minimum két órája nincs) és azuram éhesen várja a "fotóalanyt". Siettem, kapkodtam, de a vacsi legalább finom lett.

Egy pohár vörös borral és friss bagettel tunkolva az igazi.


Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • 2 db camembert sajt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • 1 darab tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj
A fokhagymákat megpucoljuk és vékony csíkocskákra vágjuk. A camembert sajtokba késsel lyukakat böködünk, ezekbe a lyukakba beledugjuk a fokhagymákat. A sajtokat lisztbe, tojásba, majd újra lisztbe és újra tojásba mártjuk. A végén zsemlemorzsába hempergetjük. A bundázott sajtkorongokat kiolajozott, előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 15-20 percig sütjük. 




Az új bejegyzéseket e-mailben is megkaphatod, ha ideírod az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner


2011. február 16.

Ki szeretne nyerni?

Az Íz és Illat blog egy éves születésnapját ünnepli, aminek alkalmából Marietta játékot hirdet. A részleteket az Íz és Illat blogon elolvashatjátok!





Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net






Konyhák íves munkapulttal

Néhány - általam - ritkábban látott konyhabútor megoldás. Az íves munkapultok első ránézésre strapabírónak tűnnek, biztosan praktikusak is, ezt nem tudom. Mindenesetre érdekes megoldások, futurisztikusak, meghökkentőek, légiesek. Kellemes  nézelődést!















Az új bejegyzéseket e-mailben is megkaphatod, ha ideírod az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner




Pestós fetás zöldséges csirkemell - pennével

Vasárnapi ebéd volt ez a pestós fetás zöldséges csirkemell, de akár gyorsan összedobott vacsora is lehet. Próbáljátok ki!

Posted by Picasa

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemellfilé kis kockákra vágva
  • 1 db cukkini
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 2 evőkanál pesto
  • olívaolaj
  • 20 dkg fetasajt
  • penne - ízlés szerinti mennyiség
A tésztához a vizet feltesszük, amikor felforrt sózzuk, és beleöntjük a tésztát. Közben a csirkemellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, és kockákra vágjuk. A húst 1-2 evőkanál olívaolajon aranybarnára pirítjuk. Amíg a hús pirul, addig a cukkinit kis kockákra vágjuk, ugyanezt tesszük a megtisztított lila hagymával is. Amikor már a hús megpirult, kiszedjük és melegen tartjuk. Ugyanebbe a serpenyőbe beledobjuk a cukkinit, és a lila hagymát. Ezeket is megpirítjuk, majd hozzáadjuk a husikat és 2 evőkanál bazsalikomos pestót. Keverünk rajta egyet, majd a végén a fetát is belemorzsoljuk. A fetával már csak 1-2 percet főzzük, hogy átmelegedjen. 
A kifőzött tésztával tálaljuk.

Újabb díjak!

Pár napja kaptam két újabb díjat, teljesen el vagyok képedve..... Nagyon köszönöm, és nagyon örülök neki. 

Az "I love your blog!!!" díjat Hobbycheftől kaptam, íme:



Köszönöm.

A másik díjat Máriától, a Szeretek főzni blog szerzőjétől kaptam. Íme a díj:



A második díj továbbadásának "szabályai" az alábbiak:

1. Köszönd meg annak akitől kaptad
2. Tedd ki a logót a blogodra
3. Linkeld be akitől kaptad
4. Add tovább további hét blogodnak
5. Linkeld be őket
6. Hagyj náluk bejegyzést, értesítsd őket
7. Árulj el magadról hét dolgot


Nehéz dolgom van a továbbadásban, mivel már szinte mindenki megkapta, sokan többször is. Nem szeretném, ha a díj elértéktelenedne.... Továbbadni nem fogom, csupán megköszönöm Limarának és Ottisnak, hogy olyan blogot csináltak, amit "zúgolvasóként" addig-addig nézegettem, míg én is neki nem álltam. 

A hét dolog magamról:

  1. Sütés-főzésem középpontjában 2 gyönyörű lurkóm, és férjem áll, ők az élvezői és egyben az elszenvedői is eme szenvedélyemnek.
  2. Első gasztro magazinomat 1996. májusában vettem meg, azóta is nagy becsben őrzöm ezt a példányt.
  3. Nem szeretek mosogatni, nem írnám a blogot, ha nem lenne a mosogatógépem :)
  4. Nagyon szeretem a kutyákat, különösen a magyar vizslákat. Szeretnék majd egyet, ha már a fiúk is elég nagyok lesznek hozzá.
  5. Kedvenc ételem nincs, mindenevő vagyok, bár a salátákért nem nagyon vagyok oda... pedig nem ártana
  6. Nagyon édesszájú vagyok, bármikor, bármilyen süteményből bármennyit meg tudnék enni. Különösen a krémest, a palacsintát és a zserbót szeretem.
  7. Szeretném, ha az én blogom is olvasottá válna.

2011. február 15.

Hogyan ellenőrizhetjük le az internet sebességét?

Találtam egy weboldalt, amelynek segítségével leellenőrizhetjük, hogy internet szolgáltatónktól valóban azt a sebességet kapjuk-e, amiért fizetünk. Használata nagyon egyszerű, semmilyen regisztrációt nem igényel. 

Lépések:

  1. Lépjünk rá a Speedtest weboldalára.
  2. A képernyő tetején találtok egy Begin Test sötétzöld négyzetet, erre klikkeljetek rá
  3. Klikkelés után megjelenik egy mérőóra és még egy kör alakú jelző.
  4. Pár másodperc után ezek eltűnnek, és egy táblázatban kijön a letöltési sebesség (Download), a feltöltési sebesség (Upload) és a szolgáltató neve is.
  5. Ezeket az adatokat ellenőrizhetitek az általatok vásárolt internet csomag adataihoz.

Karalábéleves vajas galuskával

Nagyobbik fiamnak bármilyen galuskaleves jöhet; zöldségleves galuskával, répaleves galuskával, galuskaleves galuskával.... lényeg, hogy daragaluska vagy vajgaluska legyen benne. Emiatt már tökélyre fejlesztettem galuskagyártó módszeremet. Soha nem kemény, soha nem túlságosan puha, nem esik szét és szép formásak. De hogy a lényegre térjek, vasárnap sem kerülhette el a család többi tagja a galuskát, ugyanis karalábéleves volt vajgaluskával.



Hozzávalók:

  • 2-3 zsenge karalábé
  • víz + 1 darab zöldségleves kocka vagy
  • zöldség alaplé
  • 1 kisebb csokor petrezselyem


A galuskához:
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5-8 dkg liszt
  • picurka só
A karalábét megtisztítom, apró kockákra vágom és a zöldség alaplében (vagy a zöldségkockás vízben) felteszem főni. Amíg a karalábé fő, addig a tojást alaposan felverem, hozzáadom az olvasztott vajat, majd apránként a lisztet. Nem biztos, hogy kell 8 dkg liszt, addig adagoljuk a lisztet, amíg nagyon sűrű palacsintaszerű masszát nem kapunk. A galuskatésztát hagyjuk állni, majd 2 darab kiskanál segítségével a zubogva forró levesbe beleszaggatjuk. Pár percig főzzük, majd az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk.

Ötlet: ha nincs otthon vaj/ margarin a galuskához, akkor étolajat is használhatunk - kb. fél dl olaj szükséges.

Kevert almás sütemény

Évekkel ezelőtt készítettem már ezt a kevert almás süteményt muffin formában, de botor módon nem tettem el a receptjét. A hozzávalók beugrottak ugyan, de a mennyiségek már nem. De az internet korában ez nem okozhat problémát. Rákerestem arra, hogy "kevert almás", és pusztán 28.600 db találatot hozott ki a Google kereső. Ebből is látszik, hogy mennyire népszerű :)
No salty webszakácskönyv receptjét vettem alapul (Szabina küldte be).





Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 14 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (12 dkg finom és 13 dkg rétes) (nem akartam 12,5-öt írni)
  • 1 cs sütőpor
  • 5 db alma pucolva, magozva, reszelve
  • fahéj (ízlés szerint - én kb. 1 evőkanállal tettem bele)


Az almát megpucoljuk és lereszeljük. Meghintjük fahéjjal és félretesszük. A cukrot és a vaníliás cukrot alaposan összekeverjük a 3 egész tojással (fehéredésig). Hozzáadjuk a puha margarint, és azzal is keverjük egy kicsit. Majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. A végén hozzáadjuk a kifacsart almareszeléket, és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük kb. 20-25 percig.

Amikor kihűlt, porcukorral megszórjuk.









      2011. február 14.

      Valentin napi sorozat 5. rész - Ami az első négy részből kimaradt

      Képek, ötletek, amelyeket - Valentin napon túl - névnapra, születésnapra, évfordulóra vagy bármilyen köszöntőre használhatunk. Jó kreatívkodást! A képeket Under The Table and Dreaming by Stephanie Lynn oldalán találtam.









      Új muffin tepsim van!

      Megleptem magam egy új muffin tepsivel, amiben 24 darab apró kis mélyedés van. Már régóta szerettem volna ilyet, mert sok olyan receptem van, amiket inkább kis méretben gyártanék le. Íme ő az:



      A kép a Tesco oldaláról származik, a tepsit is ott vásároltam,. A muffin tepsi egyébként most akciós, 1499 Ft helyett most 999 Ft-ért juthatunk hozzá 2011. február 17-ig. Ráadásul fel tudtam használni az akciós szórólap hátoldalán lévő 500 Ft értékű kuponomat is (5000 Ft felett beváltható), így még egy picit olcsóbb is lett.

      Hétvégén bevetésre kerül!!!!

      Gondolataim, terveim a következő hétre

      Össze kell szednem gondolataimat. Tobzódok a jobbnál jobb receptekben, ahogy olvasom a gasztroblog szerzők oldalait. Elmentettem már rengeteg receptet, a hozzávalókat is megvettem, szóval 1 hétre előre akár nem is lenne gondom. De mégis lesz!!!!! Hogy miért? Mert nap, mint nap ismét fantasztikus levesek, inyenc főételek, vonzó desszertek, illatos kenyerek jelennek meg az oldalakon.

      Megnyugtatna, ha tudnám, hogy más is így van ezzel......

      Terveim jövő hétre:

      Hétfő - főzés nem lesz, csak sportolás - ebéd a vasárnap készített karalábéleves vajgaluskával és a cukkinis, lilahagymás, pestós penne. Vacsorára szeretnék egy kis különlegességet azuramnak, rozmaringos fokhagymás sült camambert sajtot.

      Kedd - kinéztem Ottis oldalán a sajtos brokkoli fasírtot sárgarépás mártogatóssal.

      Szerda - a NO SALTY webszakácskönyvben találtam egy csirkés doria névre hallgató receptet, ami nagyon tetszett.

      Csütörtök - biztosan fogok készíteni füstölt sajtos, szalonnás kelbimbót vacsorára, de az ebéd erre a napra még kérdéses. Talán újra elkészítem TücsökBogár konyhájában talált márványos brióst, mert azt múlt héten megcsináltam, és mondhatom, hogy nagy sikert aratott (hamarosan publikálásra kerül :)

      Péntek - valamilyen gerslis leves lesz, a receptet Kiskuktától konyhájából fogom kérni. Főétel kuszkuszból lesz, szeretem, mert olcsó és könnyen, gyorsan elkészíthető.


      2011. február 13.

      Tejfölös csodabogár

      Erre a süteményre teljesen véletlenül találtam rá Andi sütős-főzős weboldalán, és a neve fogott meg. Nevezhetünk egy sütit bogárnak? Nos, ezt igen, és nagyon illik rá a tejfölös csodabogár név :)

      Érdemes kipróbálni, mert

      1. nagyon gyors
      2. nagyon egyszerű
      3. nagyon olcsó
      4. nagyon finom


      Ezúton is köszönöm Andinak a receptet.

      Hozzávalók 
      • 20 dkg liszt
      • 30 dkg kristálycukor
      • 1 nagy doboz tejföl ( 375 gramm )
      • 2 tojás
      • 1 csomag sütőpor
      • 10 dkg tortadara
      • porcukor

      A süteményt én egy 34x22 cm-es tepsiben készítettem (az eredeti recept is hasonló méretűben készült; nagy gáztepsihez ez a mennyiség kevés!).

      A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A liszttel elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a tojásokat és jól összekeverjük a masszát. 
      A legvégén keverjük bele a tortadarát, hogy ne legyen ideje elázni. Sütőpapíros tepsibe téve tegyük az előmelegített sütőbe és alacsony fokozaton, lassan süssük készre úgy, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
      Kb. 160 – 170 fokon, 30 perc alatt készül el.

      A tetejére porcukrot szórhatunk.

      Valentin napi sorozat 4. rész - Romantikus gasztro irodalom

      Van egy könyvem, amelyet két okból nagyon szeretek. Az egyik ok az, hogy egy nagyon kedves volt kolléganőmtől kaptam 2003. novemberében. A másik ok az, hogy nem csak szimpla recept leírások vannak benne, hanem pár gondolat különböző afrodiziákumokról, és minden recept kedves, romantikus gondolattal van lezárva. Szeretem azért is ezt a könyvet, mert a bevezetőjében szereplő kis szöveget írtam azuramnak egy képeslapra a házasságkötésünk utáni első közös ebéden. 

      Kedves ajándék akár Valentin napra, akár más alkalomra.




      Halmos Mónika

      Szerelemre éhesen


      Galanthus Kiadó, 1999

      • 76 oldal
      • Kötés: kemény kötés


      Néhány ötlet a könyvből a február 14-i menü elkészítéséhez:

      1. Hűsítő sárgadinnyeleves, mint egy Mámoros melódia
      2. Szezámos padlizsán gombás zakuszkával, avagy a Gyönyörök tárháza
      3. Fügés lilakáposzta melegen kínálva, Harmóniában
      4. Birs sütve pisztáciával, avagy egy Hűtlen szerető
      5. Dominószelet, ha kell egy kis Kacérkodás