2011. február 25.

Díj - köszönöm!



Díjat kaptam! Díjat kaptam! Annyira örülök neki! Csak írogattam a recepteket, gondolatokat, és hozzászólást szinte alig kaptam.... Gondoltam lehet, hogy nem is olvassa senki. De mégis! Citromhab blog szerzőjétől kaptam egy díjat! Tehát 1 fő már biztosan olvas :) Köszönöm a díjat Citromhab!

A díjhoz szabály is tartozik:

Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
Gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről (tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van).

Sok szeretettel tovább is adnám 3, számomra kedves bloggernek, ők pedig:


Katinak, a Makacska konyhája szerzőjének


Tűzpadkának, a sok gyönyörű alkotásért


Csiperkének




Csicseriborsós kuszkusz saláta

Múlt hétre terveztem kuszkuszt csinálni, de csak ma jutottam el a megvalósításáig. Csicseriborsós kuszkusz saláta sárgarépával, lilahagymával. Gyors saláta, de akár köret is lehet pár szelet frissen kisütött húshoz.



Hozzávalók:
  • 1 bögre kuszkusz (2 dl-es bögrét használtam)
  • 1,5 bögre zöldség alaplé
  • 1 bögre csicseriborsó (konzerv csicseriborsót használtam)
  • 1 darab sárgarépa - pucolva, reszelve (nyersen)
  • 1 darab lila hagyma - apró darabokra vágva
Az öntethez:
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • só, bors
A kuszkuszt a másfél bögre zöldség alaplével felöntjük, és megpároljuk. Amikor megpárolódott, levesszük a fedőt, és hagyjuk kihűlni. A csicseriborsó konzervet lecsepegtetjük, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a darabokra vágott vöröshagymát. Közben elkészítjük az öntetet. Az olajat, a citromlevet és a fűszereket összekeverjük, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Az öntet első pillantásra kevésnek tűnhet, de szerintem elegendő volt rá.

Jó étvágyat!

Citromos muffin - mini muffin formában sütve

Tegnap volt fiam farsangja, ezt a süteményt sütöttem neki. Gondoltam, felavatom újonnan vásárolt 24 mélyedéses muffin tepsimet, és citromos muffint készítettem. Sikere volt. Így nézett ki dekorálás előtt. 
Figyelem! A hozzávalókat a 12 darabos nagyobb muffin tepsihez írtam le, az talán gyakrabban előfordul. Nekem nem fért bele az összes massza a 24 darabos kicsi muffin tepsibe. Ha valaki 24 darabos tepsiben szeretné csinálni, akkor elegendő a massza 90%-át venni.


Aztán itt már nagyon lelkes voltam a muffin dekorációt illetően.


Aztán egy kis idő után meguntam. Így fele dekorált, fele sima porcukorral megszórt muffin lett.


Hozzávaló

  • 26 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1-1 narancs és citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 14 dkg cukor
  • 0,8 dl étolaj
  • 2,5 dl író vagy kefír
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kizsírozzuk a muffin mélyedéseket. Elkeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és a reszelt citrom- és narancshéjjal.
Egy másik edényben a tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a kefírt.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán összedolgozzuk.
A tésztát belekanalazzuk a muffin mélyedésekbe és kb. 12-14 perc alatt megsütjük. 
Ha kihűlt, lehet dekorálni.....

Ötlet forrása: Könnyen, gyorsan, finomat - MUFFIN - Holló és Társa



2011. február 24.

Farsangi jelmez

Blogom nevéhez híven a kreatív oldalamat is szeretném kicsit megmutatni. A következő képekben látható lesz, hogyan készült nagy fiam tűzoltó jelmeze. Egy XXL méretű láthatósági mellény került felhasználásra.



Nadrág szárára a láthatósági csíkok felgombostűzve.


Kabátra a láthatósági csíkok felgombostűzve.


Védelmi sisak előkészítve feliratcserére.


Hogyan írjam rá úgy, hogy jól nézzen ki? Mondjuk mágneses betűk felhasználásával....



Körbeírva.


Kiszínezve.


Hívószám.

És az eredmény.....


A jelmez elkészítésében segített a tűzoltó mindkét nagypapája is, egyikük a varrásban, másik papa a csákányt készítette neki. Ezúton is köszönjük :)

Holnap olvashatjátok, hogy milyen sütemény készült a farsangra.

10 hasznos tipp a hatékony bevásárláshoz


Összegyűjtöttem néhány bevásárlás könnyítő tippet, amelyek nekem nagyon hasznosak. Biztos vagyok benne, hogy sok olvasómnak ezek már egyértelmű dolognak tűnnek, de a kezdő háziasszonyok talán hasznosítani tudják.

 





Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net



  1. Bevásárlás előtt érdemes a hűtőszekrényünket kitakarítani, így át tudjuk nézni, hogy pontosan mivel hogy állunk. Fogyaszthatósági idők és társai.
  2. Nagybevásárlás előtt érdemes az egész éléskamrát átnézni (kitakarítani), így jobban képben leszünk a szükséges élelmiszerekkel, fűszerekkel, konzervekkel.
  3. Szerezzünk be az éléskamránkba egy faliújságot, egy parafatábla is tökéletesen megteszi, és azon legyen egy A4-es lap, amire mindig felírjuk, hogy mi fogyott el.
  4. Érdemes kitenni a faliújságunkra a kisebb helyi/ közeli boltok nyitvatartását, nehogy feleslegesen menjünk.
  5. Amikor éppen elfogy valami, azonnal írjuk fel a bevásárlólistánkra.
  6. Soha ne menjünk üres gyomorral vásárolni!
  7. Minden aktuális kuponunkat vagy kedvezményre jogosító kártyánkat vigyük magunkkal. Ezek úgyis mindig egy helyen vannak, ugye?
  8. Legyen nálunk 3-4 strapabíró bevásárlótáska, a legjobb, ha ezek állandóan benne vannak az autónkban (nálam a kocsi csomagtartójában vannak egy gumipókkal oldalra rögzítve).
  9. Vigyünk egy hűtőtáskát is a mirelit árunak.
  10. Vannak üzletek, ahol szívesen adnak üres kartonokat is, ezek is hasznosak lehetnek gyümölcslevek, tej, lisztek tárolására és otthon a bepakolásra.
Te milyen trükköket használsz, hogy a bevásárlás minél gyorsabban és hatékonyabban menjen? Megköszönném, ha ötleteidet a megjegyzésekben megosztanád.
Posted by Picasa

2011. február 23.

Tartós sütőfólia - Lidl-ből

Vettem a Lidl-ben egy Cassetti tartós sütőfóliát. Még soha nem használtam ilyet, eddig a "hagyományos" sütőpapírt alkalmaztam. A sütőfólia tasakján a következő olvasható:


  • sütés kizsírozás és leragadás nélkül
  • tartós használatra mindkét oldalán - maximum 300x
  • kiváló minőségű Teflon tapadásgátló bevonattal
  • hőálló: -70 fok - 260 fok
  • könnyen tisztítható
  • mosogatógépálló
  • méretre vágható
  • mérete: kb. 33x40 cm
  • használat előtt és után törölje nedves kendővel át
  • ne súrolja, stb.
a képet a Lidl weboldalán találtam a sütőfóliáról


Fel is avattam, tényleg jó, bár nem tudom, a 300 alkalommal való felhasználás tényleg igaz-e. Ti használtatok már ilyet? Milyennek találjátok? Írjátok meg!

Sárgarépakrémleves

Aki ismeri, az biztosan gyakran csinálja. Aki nem ismeri, annak érdemes kipróbálni, mert egy nagyon finom és egyszerű leves. Egyik kedvenc krémlevesem.



Hozzávalók:


  • kb. 1 kg sárgarépa (igen, jól írtam)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • víz vagy zöldség alaplé
  • 1-2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • tetejére - bacon pirítva vagy levesgyöngy - ízlés szerint
A sárgarépát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Annyi vízben tesszük fel főni, ami kb. 1 ujjnyival ellepi. Felönthetjük akár zöldség alaplével is Főzhetünk bele 1-2 darab krumplit is, a sűrítés miatt. A megtisztított fokhagymagerezdeket is beledobjuk, sózzuk. Amikor a sárgarépa megpuhult, akkor botmixerrel pürésítjük. A levest újra a tűzhelyre tesszük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Tálaláskor adhatunk hozzá levesgyöngyöt, vagy pirított bacont, de akár egy szelet camembert-es pirítóssal is finom.
Posted by Picasa

2011. február 22.

Sajtos brokkolis fasírtgolyócskák karalábés mártogatóssal

Szeretem a fasírtgolyó formában készült zöldséggolyókat. Ha ilyet készítünk, valamivel könnyebb a kevésbé kedvelt zöldségeket gyerekekkel is megetetni. 

Korábban már készítettem egy sárgaborsó fasírtot, mégsem az volt az inspirációm, hanem Ottis oldalán talált sajtos brokkoli fasírt. Még akkor meg is csináltam, amikor elolvastam, annyira tetszett. Igaz csak most teszem közzé :)
A mártogatóst nem Ottis receptje alapján készítettem, mivel aznap sárgarépa krémleves volt, így azon módosítottam kicsit. 



Hozzávalók a brokkoli fasírthoz:

  • 1 fej brokkoli - vagy 450 g fagyasztott brokkoli
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • zsemlemorzsa
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd pépesre törjük. A pépes brokkolihoz hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. Adhatunk hozzá 2 evőkanál zsemlemorzsát is, hogy jól formázható legyen. Apró fasírtgolyókat formázunk belőle és meghempergetjük zsemlemorzsában. Bő, forró olajban kisütjük. Adhatunk hozzá tejfölös mártogatóst.

Hozzávalók a karalábés mártogatóshoz:
  • 1 darab zsenge karalábé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • pici só, bors
A karalábét meghámozzuk, lereszeljük. A tejfölhöz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt karalábét és sózzuk, esetleg borsozzuk.


Posted by Picasa

Túrófánk

Vasárnap pont jó időben voltam jó helyen - mármint a neten - ugyanis találtam egy könnyen elkészíthető túrófánk receptet. Eredeti célom nem is a fánk volt, hanem az, hogy elhasználjam az aznap szavatosságát vesztő 25 dekás túrót. Foodafok receptjét egy tasak vaníliás cukorral módosítottam (felfelé).



Hozzávalók:


  • 25 dkg túró
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 egész tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • 2 tasak vaníliás cukor
Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, majd félretesszük pihenni kb. 10-15 percre. A pihenés után két kanál segítéségével bő forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt hőálló tálba tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. 
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy adhatunk hozzá lekvárt (vagy mindkettőt). 

Én a saját készítésű narancslekváromból tettem hozzá, amit előtte kicsit megmelegítettem.





Nevenincs recept

Sajnos nem tudom, hogy ennek az ételnek van-e "hivatalos" neve. Hívhatnám akár

  1. töltött pizzagolyónak
  2. pizzamuffinnak
  3. töltött batyunak pizzatésztából
  4. muffin pizzának
na jó, nem ragozom tovább, inkább elmondom hogy készült. Vasárnap délután a család kitalálta, hogy pizzát akar enni. Oké, könnyű dolgom van, kenyérsütőgépben megcsinálom a tésztát, pizzakrém van a fagyasztóban, a pizzafeltét meg az lesz, amit a hűtőben és a spájzban találok. Így is történt, fele pizza kukoricás, ananászos lett, a másik fele szalonnás-gombás-borsós.
Aztán tegnap újra jöttek az ötlettel, hogy pizza legyen ma is. Na ne már! Ezt gasztrobloggerként nem engedhetem meg! De mivel nőként három férfi mellett kisebbségben vagyok, győzött a pizza.... vagyis majdnem.

Receptet nem írok, mert ez csak egy ötlet, ha már nem akartok pizzát csinálni, csak valami hasonlót.

Készítek a szokásos módon pizzatésztát. Ezt én 50 dkg liszt felhasználásával csináltam kenyérsütőgép kelt tészta programjával.

A duplájára kelt tésztát átgyúrtam, majd lisztezett deszkán 12 darabra osztottam.

Golyókat formáztam belőlük és kerek lapokra sodortam ki őket.


Amíg a kenyértészta kelt, addig elkészítettem a ragut. Sokféle pizzatölteléket lehet készíteni, érdemes abból kiindulni, hogy akinek készítjük milyen pizzát szeret. A kész ragut rákanalaztam a tésztakarikákra.


Ezután kis batyut készítettem belőlük.


Majd golyócskává formáztam.



És belepakoltam ezeket a pizzagolyócskákat a kivajazott muffintepsibe.


Hagytam még kelni őket kb. 20 percig, aztán 190 fokos előmelegített sütőben megsütöttem. A nagy sietségben elfelejtettem megkenni őket tojássárgájával, ezt ti ne felejtsétek el.


Nyam-nyam-nyam.




Mivel nagy sikert aratott, hamarosan a 3 legjobb pizzagolyó/ muffinpizza / töltött pizzamuffin recepttel jelentkezem.

Ha bárkinek szüksége van a pizzatészta receptjére, kérem írjon egy megjegyzést, és szívesen felteszem azt is.



2011. február 21.

Kevert almás bögrés - szilvával, sárgabarackkal és mákkal

Vegyünk egy alap kevert almás bögrés receptet (ezt a No Salty-n találtam, Kiki küldte be). Menjünk be az éléskamránkba, spájzunkba vagy csak szimplán nyissuk ki a konyhaszekrény ajtaját (kinek mi ...), és gyorsan nézzük meg a hozzávalókat ehhez a finom és egyszerű süteményhez. Ilyenkor kiderül - ahogy nálam is történt - hogy meggy nincs itthon, dió nem is volt karácsony óta. Viszont van maradék aszalt sárgabarack, szilvabefőtt, és két zacskó mák (szintén karácsonyról). Viszont annyira kívántam valami ehhez hasonló egyszerű sütit, hogy alkottam egy új receptet!

Próbáljátok ki, finom, szaftos, egyszerű és a mérleget sem kell elővenni hozzá.

Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • 4 bögre apró kockára vágott alma
  • 1 bögre magozott apró darabokra vágott szilva (befőtt)
  • fél bögre darált mák
  • fél bögre aszalt sárgabarack apró darabokra vágva
  • 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár
  • fél bögre kristálycukor
  • 2 bögre finomliszt
  • fél bögre étolaj
  • 4 db tojás
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (nálam ez volt maradék, fahéj is mehet bele)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Összekeverjük az összes többi hozzávalót is, majd hozzáöntjük a tojásos cukros olajos masszát. Megkeverjük és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40 percig. A sütihez egy 32 x 23 cm-es tepsit használtam, amit előtte sütőpapírral kibéleltem.

Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

Azért is érdemes eltenni ezt a receptet - vagy akár a zöld Print Friendly gombbal kinyomtatni - mert rengeteg dolgot beletehetünk, és biztos, hogy finom lesz. Alapnak maradjon a 4 bögre alma, de tehetünk bele diót, mandulát, mazsolát, rumot, citromhéjat, pici mézet, narancslekvárt stb. stb. stb.........

Mivel nagyobbik Csirkebogyómnál (5 éves nagyfiamnál) óriási sikere volt, ezt (is) fogom az óvodai farsangjára sütni. 

Ötlet: ha még lazább tésztát akarunk, akkor válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét. A tojás sárgákat keverjük ki a cukorral és az olajjal, majd adjuk hozzá a habbá vert fehérjét.





Az új bejegyzéseket e-mailben is megkaphatod, ha ideírod az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner


2011. február 20.

Csirkés doria recept - nagyon finom csirkés recept

Fogalmam sincs, hogy mit jelent az étel neve. Nem néztem utána sehol, számomra nem is igazán lényeges a jelentése, mindenesetre nagyon megtetszett. A receptet a No salty webszakácskönyben találtam, Oli küldte be, aki Japánban élt, és ott találkozott ezzel a recepttel. Ha bárki tud konkrétumot a doria jelentéséről, kérem, ossza meg velem! Addig is itt a csirkés doria receptje, ahogy én készítettem, pici módosításokkal az eredetihez képest.


Hozzávalók:
  • 10 dkg rizs (fél bögre)
  • 2 db csirkemellfilé
  • 2-3 szelet bacon - apró kockákra vágva
  • 10 dkg gomba
  • 4 evőkanál zöldborsó
  • 4 evőkanál kukorica
  • bazsalikomos pesto
Bechamel mártáshoz
  • 4 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 dkg liszt
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • 5-10 dkg valamilyen kemény sajt - én füstölt Karavánt használtam

A rizst hagyományos módon megfőzzük, félretesszük. Közben a csirkemellet apró kockákra vágjuk, aranybarnára sütjük, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és pestoval.

A csirkemell kockákat kiszedjük, és a serpenyőben a bacont megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, a borsót és a kukoricát. Kész a ragu részünk.

Ezután hagyományos módon elkészítjük a bechamel mártást. A mártáshoz a vajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, készítünk egy világos rántást. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is. Fűszerezzük (ne sózzuk, mert a bacon elég sós), és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Tehetünk bele füstölt sajtot is.

Kész van minden hozzávaló.

Most jön a munka könnyebbik része:

A rizst egy hőálló tálba alulra tesszük (az eredeti recept összekeverte a csirkehúsos raguval).


Ráöntünk egy adag bechamel mártást, majd rakunk egy réteg ragut (csirkét + bacont + zöldségeket).


A tetejére bechamel kerüljön, és erre tesszük a sajtot. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percet sütjük.



Hamarosan következik: kevert almás, ahogy én szeretem....