2011. március 12.

Fokhagymakrémleves

Ezt a levest egy 2003. novemberi Príma Konyhában találtam, Erős Antónia mesélte el a magazinnak. Nekem is nagyon ízlett ez a leves, már nagyon sokszor megcsináltam. Most is ezt készítettem.



Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 7 dl tej
  • 5 dl víz
  • 3 dl főzőtejszín
  • 10 dkg márványsajt
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Világos rántást készítünk a felforrósított olajon, a liszttel. A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk és a rántásba kanalazzuk. Keverünk rajta egyet, majd felöntjük a tejjel, a vízzel, a tejszínnel. Amint lassan gyöngyözni kezd belemorzsoljuk a márványsajtot, és óvatosan - könnyen kifuthat - forraljuk.
Amikor pár percet forrt, levesszük a tűzről, és kihűlve tálaljuk, akkor összesűrűsödik. Szándékosan nem írtam sót, a márványsajt elég sós.
A leves gyors, kb. 10 perc alatt kész.

Ui.: a képen ugyan nem jön át, de tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Holnap jön a rakott kínai kel és a zabpelyhes vegyes gyümölcsös crumble receptje is. Nézzetek be!

Hétvégi terveim

Hétvégére rengeteg konyhai tevékenykedést tervezek. Jobbnál jobb recepteket láttam a többi gasztroblog szerzőnél, bújom a magazinokat és persze a hűtő tartalma is nagyban befolyásolja a menüsor alakulását. Jelenlegi állás szerint a következő lesz a mai menüsor - remélhetőleg vasárnap már olvashatjátok:


  1. Márványsajtos fokhagymakrémleves - ezt egy régi Príma Konyhából szoktam készíteni, bár már fejből is tudom, annyiszor készítettem
  2. Rakott kínai kel sajtos bundában sült csirkemell-lel - kínai kelt még nem csináltam rakottasként, de remélhetőleg jó lesz, rántott csirkemell pedig nagyobbik mucim kedvéért lesz, akibe halon kívül nagyon nehéz bármilyen húsféleséget belekönyörögni
  3. Zabpelyhes vegyes gyümölcsös crumble - nagyon szeretem az almás crumble-t (vagy almás morzsásnak is hívhatjuk), ez a turbós verziója lesz
  4. Olajbogyós kiflik - vacsorára - ezt Stahl Judit egyik könyvéből fogom készíteni - gyengém a kelt tészta, most hétvégén sem hagyom ki :)
Kép forrása: itt

Mézes tejben főtt bulgur aszalt gyümölcsökkel

Fiaim nagyon szeretik a gyümölcsrizst, igaz én is, mert gyorsan el lehet készíteni. De már kicsit untam, úgyhogy újítottam nekik. A rizst bulgurral helyettesítettem, a cukorral édesített tejet pedig mézzel ízesítettem, mégpedig olyan mézzel, amiben már 2 hónapja aszalt sárgabarack, mazsola és aszalt mangó pihent. Nagyon finom lett, még azuramnak is ízlett, pedig ő annyira nem szereti az ilyen édességeket. Az ötletet egy 2008-as Fakanál magazinból vettem.


Hozzávalók:

  • 8 dl tej
  • 4 evőkanál méz
  • 15 dkg bulgur
  • 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (nálam: aszalt sárgabarack, aszalt mangó és mazsola volt)
  • csipet só

A mézet beletesszük a tejbe, és feltesszük főni. Ebben a mézes tejben főzzük meg a bulgurt és az aszalványokat. Addig főzzük, amíg fel nem szívja az összes tejet, a tejberizshez hasonló állaga lesz. Fedővel letakarva hagyjuk még pihenni. Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk, ízlés szerint.


és akik elfogyasztották :)



2011. március 11.

Tavaszi asztaldekorációk 1. rész

Végre, valahára itt van (lesz) a tavasz. Már nagyon várom, gondolom, ezzel így vagyunk jópáran. Kedvcsinálónak hoztam néhány klassz fotót, használjátok fel őket a tavaszi asztalterítéshez!






Képek forrása: innen.




2011. március 10.

Túrós zsemle

Tegnap annyi helyen voltam, nem volt már erőm elmenni boltba, viszont Olivérnek zsemlét ígértem. Na gondoltam, mi az nekem, ha a kenyereim sikerülnek, akkor zsemlét is biztosan tudok készíteni. Első zsemle próbálkozásom egy Dr. Oetker-es túrós zsemlére esett. Nekem ízlett, gyors volt, és egyszerű.




Hozzávalók:


  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 25 dkg túró
  • kb. 200 ml langyos víz
A megkenéshez:

  • 1 evőkanál tej
A tésztához a margarint vagy a vajat kis edényben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Amíg a vaj hűl, a többi hozzávalót összeállítjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk és az élesztővel gondosan elvegyítjük. A cukrot, sót, túrót kihűlt vajat és a vizet hozzáadjuk.
Az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először alacsony, majd magasabb fokozaton eldolgozzuk. Sima tésztát gyúrunk belőle, majd lefedve meleg helyen megkelesztjük.

Amikor tésztánk megkelt, kivesszük a kelesztőtálból és enyhén lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk. A tésztából 12 kerek zsemlét formázunk. A sütőlemezre sütőpapírt vagy sütőfóliát teszünk, rátesszük a zsemléket és még kb. 15 percet meleg helyen kelesztjük őket, amíg megnőnek.

Ezután a zsemlék tetejét tejjel megkenjük és a sütőlemezt kb. 180 fokos légkeveréses sütőbe tesszük. (Dr. Oetker könyv szerint: felső/ alsó hőfokos sütőnél - kb. 200 fok előmelegítve, gázsütőnél 3-4-es fokozatot ír).

A zsemléket kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Frissen az igazi!


2011. március 9.

Fűszernövények

Már alig várom, hogy tavasz legyen, és ismét elkezdhessem gondozni kis fűszernövénykéimet. Tavaly a kertben egy kisebb részt alakítottunk ki azurammal különböző fűszernövényeknek. Volt a kis fűszerkertemben bazsalikom, borsmenta, menta, citromfű, rozmaring, metélőhagyma, majoranna, levendula (már ha ez fűszernövény), zsálya és kakukkfű. Volt petrezselyem is, de az hamar tönkrement. 

Gyűjtöttem néhány fotót fűszernövényekről, kisebb összeültetésekről.... nekem nagyon tetszenek. Remélem nektek is tetszenek!









A fotók forrásai : innét és innét és még erről az oldalról.

Házi csokis keksz

A fantasztikus "művészi" fotóm csokis tallérokat takar. Már többször készítettem Stahl Magazin 2009. ünnepi különszámából ezt a sütit, és mindig nagy sikere volt. Gyors, egyszerű, finom. Érdemes lefagyasztani egy-egy adagot és frissen kisütni.



Hozzávalók:


  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 2 és fél dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál méz
  • 1 narancs reszelt héja
A csokoládékat apró darabokra törjük. A hideg vajat felkockázzuk, a kávét feloldjuk egy evőkanál forró vízben. Az átszitált kakaóport, a lisztet, a sót és a szódabikarbónát összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a  hideg, felkockázott vajat. Hozzáadjuk a többi anyagot, összekeverjük, aztán kézzel összegyúrjuk a tésztát.

A tésztából 32 db egyforma golyót formázunk, és 5 cm átmérőjű korongokká lapítjuk (1- másfél centis vastagságúra). Ezután 175 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük őket. Nem kell több, tényleg,  röpke 10 perc alatt elkészül.

Ötlet: a golyókat sütőpapíros tálcán lefagyasztjuk, majd fagyasztózacskóban tároljuk. Amikor vendéget várunk, a tésztagolyókat szobahőmérsékleten felolvasztjuk, és a fentiek szerint járunk el....



Posted by Picasa

Bundás zsemle - édesen

Aki szereti az egészségtelen vacsorákat, nyugodtan olvasson tovább. Ma este édes bundás zsemlét készítettem, a lakás illatozott az olajszagtól.... és azért tisztában vagyok azzal, hogy nem a legegészségesebb étel. Ráadásul a tetejét pofátlanul vastagon szórtam meg porcukorral. Sebaj, majd letornázom!



Hozzávalók:

  • 4-5 zsemle
  • 2 darab tojás
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • liszt
  • olaj a bundázott zsemle kisütéséhez
  • tetejére - porcukor igény szerint
A zsemléket felszeleteljük (a két szélét nem szoktam felhasználni, abból morzsa lesz). Ne túlságosan vékony szeleteket vágjunk, mert széteshetnek! A tejet a 2 evőkanál cukorral felforraljuk, és felverjük a tojásokat. A zsemleszeleteket egy pillanatra belemártjuk a tejbe, majd a lisztbe és onnét a tojásba. A tojásos zsemlét bő, forró olajba tesszük és kisütjük.

2011. március 8.

Receptverseny

Találtam egy receptversenyt ezen az oldalon, és a fődíj nem is akármi! Egy Miele gőzpárolót lehet nyerni, amiről részleteket itt olvashattok. Még hezitálok, hogy merjek-e indulni, de ha bárkinek megtetszik, regisztráljon és próbálkozzon!

Pontos részletek a receptek.tv oldalon és itt pár szóban:

Van egy kedvenc recepted, amire büszke vagy?

Amit minden alkalommal megdicsér a család, a barátok vagy a vendégek?
Most a szokásos dicséretnél is többet kaphatsz:




Hogyan?
Nevezd be a receptedet a Miele főzőiskola amatőr receptversenyére, hogy megnyerd a fődíjat, egy Miele gőzpárolót, amelynek segítségével még magasabb szintre emelheted a szakácsművészetedet. Ráadásul havonta, a recepteket beküldők között más értékes nyereményeket is osztogatunk, de erről egy kicsit később…
Mire jó a gőzpároló?
A Miele gőzpárolóban készített ételekhez lényegében nem szükséges só vagy zsiradék, ráadásul a felhasznált fűszerek mennyisége is jelentősen csökkenthető. A gőznek köszönhetően az ételek eredeti, természetes íze megmarad. A Miele gőzpárolóban készített ételek akár 50%-kal több vitamint és ásványi anyagot képesek megőrizni, mint a hagyományosan főzött ételek. Így minden, ami a gőzpárolóban készül az finomabb és egészségesebb lesz.
A Miele gőzpárolóban egyszerre akár 3 fogást is el lehet készíteni anélkül, hogy a különböző ételek ízei, illatai összekeverednének, ráadásul nem lehet odaégetni, vagy túlfőzni az ételt…
További, részletes információkat itt olvashatsz a gőzpárolóról.
Mit kell tenned, hogy Tiéd legyen a Miele gőzpároló?

1.       Regisztrálok az oldalon néhány kattintással. Regisztráció után a felhasználói nevem és jelszavam beírása után hozzáférést kapok a profilomhoz.
2.       Már csupán annyi dolgom maradt, hogy feltöltöm a kedvenc receptemet a profilomhoz úgy, hogy a receptjeim menüpontra kattintok (ez csak belépés után lesz elérhető). Ez a művelet további 2-3 percet vesz igénybe.
Jó, ha tudom, hogy ha töltök fel képet vagy esetleg videót a receptemhez, akkor nagyobb eséllyel indulok a megmérettetésben, hiszen egy képes vagy videós receptet hamarabb észre fognak venni a látogatók, mint egy kép nélkülit…
3.       Megkérem az összes barátomat és barátnőmet, hogy regisztráljanak ők is, és legyenek szívesek a receptemre szavazni, hiszen minél több szavazat érkezik a receptemre, annál nagyobb az esélyem, hogy bejutok a tíz döntős közé. 
Hónapról-hónapra a tíz legtöbb szavazatot kapott recept közül a szakmai zsűri, Sanyi a Séf vezetésével kiválasztja a hónap receptjét. Ennek jutalma egy háromnapos intenzív főzőtanfolyam Sanyi a Séf mellett a Miele Galériában.
2011. március 31-én pedig a hónap receptjei közül a zsűri kiválasztja az Év Amatőr Szakácsát, aki az elismerés mellett tulajdonosa lesz a Miele gőzpárolónak.

Kuszkusszal töltött gomba

Hétvégi bevásárlás során gyönyörű tölteni való gombát találtam. Rögtön be is ugrott a fantasztikus ötlet, hogy töltött gombát fogok készíteni. Arra gondoltam, hogy a gombához a kuszkusz nagyon jól illene, natúr, szinte semleges ízével, ezért kuszkusszal töltött gombát készítettem. Kicsit körülnéztem a neten, ki mit művelt töltött gomba téren, és No salty weboldalán Receptművesnél találtam ihletet. 

Kicsit módosítottam az eredeti recepten, csemegehagymát is raktam hozzá. 

Csemegehagymás kuszkusszal töltött gomba


Hozzávalók:

  • 50 dkg tölteni való gomba
  • 15 dkg kuszkusz
  • víz
  • só, bors
  • 3-4 szál csemegehagyma
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • olívaolaj
A kuszkusz mennyiségét bögrében kimérjük (kb. fél bögre a 15 dkg). Körülbelül dupla mennyiségű vizet sóval, borssal felforralunk, felöntjük vele a kuszkuszt. Átkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy a kuszkusz felszívja a vizet. Közben a gombát alaposan megtisztítjuk, a szárait kiemeljük. A gombafejeket egy kiolajozott  hőálló tálba tesszük. Vágjunk le nyugodtan az aljukról egy picit, ha billegnének.

A szárakat vágjuk apróra, szeleteljük fel a karikákra vágott csemegehagymát és pirítsuk meg ezt kevés olajon. Pár perc után keverjük hozzá a kész kuszkuszhoz, majd adjuk hozzá a tojást, sózzuk, borsozzuk. Halmozzuk a tojásos, gombás kuszkuszt a gombákba, szórjunk rájuk reszelt sajtot. A töltött gombákat tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük meg. 15-18 perc alatt elkészül. Tálaláskor, melegen érdemes még egyszer megszórni reszelt sajttal.


Jó étvágyat hozzá!

Kukoricás-uborkás-olajbogyós saláta sonkával

Színpompás, tavaszhívogató saláta. És hogy mik vannak benne? Csupa-csupa finomság....
kukorica
kígyóuborka
zöldpaprika
csemegehagyma
fekete olajbogyó
pár tekercs hajszálvékony parasztsonka

fotón ezek így mutatnak:


Hozzávalók:

  • 1 doboz kukoricakonzerv (segítségképpen: 285 gramm töltő tömeg)
  • egy kígyóuborka
  • 1 üveg magozott fekete olajbogyó (100 gramm)
  • 1 darab zöldpaprika
  • 2-3 szál csemegehagyma
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, bors
A kukorica konzervet lecsepegtetjük. A kígyóuborkát apró kockákra vágjuk, a csemegehagymákat felkarikázzuk (zöldjét is). A zöldpaprikát szintén kockákra vágjuk. Az olajbogyókat félbevágjuk. Az előkészített zöldségeket egy tálba tesszük, majd elkészítjük a salátaöntetet. Az olívaolajat és a citromlevet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és nyakon öntjük a zöldségkeverékünket.


Adhatunk hozzá vékonyra szeletelt sonkát, vagy akár pirított bagettet. De legjobb önmagában!

Kockasajtos kifli

Már korábban említettem, hogy nagyon szeretem a kelt tésztákat. Sajnos :(
Jobban örülnék neki, ha a salátákat enném ekkora hévvel. 

Utoljára szilvalekváros fonott kalácsot készítettem, most egy sós kifli van a soron. Ezt is már csináltam, de annyira gyorsan elfogyott, hogy nem volt idő a megörökítésére. Most szerencsére sikerült. A kiflit egyébként egyik kedvenc oldalamon, TücsökBogár oldalán találtam. Nem teljesen az eredeti recept alapján készítettem, nem volt snidlingem. A kiflibe natúr kockasajtot és hajszálvékony csemege karajt tettem.

A kiflit először bemutatom képekben, majd jön a receptleírás :)







Hozzávalók:


A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárga
  • 1 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:
  • 8 db natúr vagy ízesített kockasajt félbe vágva (ez egy doboz)
  • 10 dkg csemege karaj

  • A lekenéshez: 1db tojásfehérje

A langyon tejhez hozzáadjuk a cukrot és kb. 12 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk. A közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a többi anyagot is. Jól kidagasztjuk. Körülbelül 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, addig a sajtokat félbevágjuk és beletekerjük őket egy-egy szelet vékony csemege karajba.
Amikor a tészta megkelt, kilisztezett munkafelületen átgyúrjuk. A tésztát két részbe vágjuk és cipót formálunk belőlük. A cipókat kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságú körökre. A köröket 8 cikkre vágjuk.

A cikkekre rátesszük a karajba csomagolt kockasajtokat. A háromszögeket feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket (16 db lesz belőle).
Tojásfehérjével lekenjük őket, és 190 fokos sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük.



2011. március 6.

Fenséges ízek a messzi északról! - Nyereményjáték a Lidl-ben!

Hétvégén voltunk azurammal a Lidl-ben, és egy nagyon jó nyereményjátékkal találkoztunk. Vettünk is svéd húsgolyókat (az IKEÁ-ban rendszeresen ilyet eszünk, pedig nagyon könnyű otthon is elkészíteni), és vörös áfonya lekvárt. De lehetett kapni vadlazacfilét, tubusos kaviárkrémet, citromízű krémmel töltött muffint, cukormázas süteményt, kakaómasszás zabkekszet, szóval érdemes körülnézni.

A nyereményjáték forrása a Lidl hivatalos weboldala.


Vásároljon a Lidl-ben 2011. március 03. és március 09. között bármilyen terméket, küldje be a nyugtán szereplő boltszámot és a vásárlási nyugtaszámot SMS-ben a megadott telefonszámra és nyerje meg az 5 napos, kétszemélyes utazást Koppenhágába!

A nyeremény tartalmazza:


• Repülőjegy, repülőtéri adók, illetékek
• 5 nap/4 éjszaka szállás, 3*-os központi fekvésű, jellegzetes skandináv szállodában
• Reggeli
• Repülőtéri transzferek
• Koppenhága City kártya 72 órára (ingyenes tömegközlekedés és kedvezményes múzeumlátogatás)
• Útlemondási biztosítás
Utazás időpontja: 2011. március 31 – április 4. (további lehetséges utazás előre egyeztetett időpontban, a szabad helyek függvényében). Sorsolás: 2011. március 11.

Minden további információ és a részletes játékszabályzat megtalálható a Lidl weboldalán! Sok sikert!

Lencsekrémleves gerslivel

Pár hete vettem gerslit, habár nem ismertem, családomban nem főzött ilyet sem anyukám, sem a nagymamáim. Ennek ellenére (vagy talán épp ezért?) nagyon kíváncsi voltam a gerslire. Többi gasztroblog társam olvasgatása során rábukkantam Kiskukta konyhájában több gerslis receptre is. Lelkesedésem ezután már határtalan volt, ezért lencsekrémlevest készítettem, gerslivel.

Bejött, így további kísérletezésem tárgya lesz.

Lencsekrémleves gerslivel


Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • pici olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap a vöröshagymát apróra vágjuk, majd pici olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, felöntjük vízzel, beledobjuk babérleveleket, sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát. A lencsét puhára főzzük. Amikor a lencse megpuhult, kiszedjük a babérleveleket, turmixgéppel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt és forralunk rajta még egyet. Szükség esetén átpaszírozhatjuk.

Közben a gerslit elkészítjük. A gerslit háromszoros vízben feltesszük főni, és kb. 40 percig főzzük. Ez nem a "hivatalos" elkészítési módja, nekem így lett finom.

A levesbe beletesszük a gerslit. Jó étvágyat hozzá! Köszönöm a receptet, Kiskukta!



Gyümölcsleves - szilvából, almából, őszibarackból

Nagyon sokszor készítek gyümölcslevest, ezzel gondolom sok kisgyerekes anyuka/ apuka van így. Az én nagy bébim megeszik bármilyen gyümölcsöt, így gyümölcslevessel is bármikor le lehet venni a lábáról. Utoljára szilva, alma és őszibarack kombináció volt. Olivér ezt a verziót szereti a legjobban (joghurt, puding....), nekem egyszerűen tejföllel is megfelel.



Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott szilva befőtt (leve is) 
  • 2 darab alma (megtisztítva, gerezdekre vágva)
  • fél doboz őszibarack konzerv (lé + barackok gerezdekre vágva)
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 csomag (!) vaníliás pudingpor
  • fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • víz
A magozott szilvát (levével együtt), az almát, az őszibarackot és az őszibarack levét egy fazékba öntjük, adunk hozzá még vizet igény szerint. Feltesszük főni, fűszerezzük mézeskalács fűszerkeverékkel és egyet forralunk rajta. Amíg a leves fő, a joghurtot a pudingporral kikeverjük, majd hozzáadjuk a leveshez (előtte tegyünk a levesből a joghurthoz, hogy ne csomósodjon be....). Még egy rövidet forralunk rajta, és kész. Mi langyosan szeretjük, de hidegen is finom.

Ui.: a gyümölcslevest soha nem cukrozom, a konzervált gyümölcsök úgyis tartalmaznak cukrot, a gyümölcsöknek is van cukortartalma. Szerintem felesleges.