2011. június 17.

Burgonyás karfiolleves tejföllel, kolbásszal

Extra finom levest találtam ki hétvégén a hűtőben árválkodó karfiol végleges feldolgozására. Lefotózni már csak a maradékot tudtam, azt is nagy leves rajongó Milossal együtt :)






Burgonyás tejfölös karfiolleves kolbásszal

Hozzávalók:


  • 4 darab kisebb krumpli
  • 1 fej karfiol
  • zöldség alaplé (vagy víz)
  • 20 dkg paprikás kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük és vízben megmossuk. Mindkét zöldséget egy fazékba tesszük, zöldség alaplét öntünk rá és feltesszük főni. Miközben a zöldségek főnek, a paprikás kolbászt karikákra vágjuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászt és pár percig még főzzük. Közben a lisztet a tejföllel alaposan kikeverjük és lassan a leveshez adjuk. Főzzük még pár percig és készen van.

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 16.

Aszalt sárgabarackos kiflik

Annyira ízlett az a csokis kifli, amit nemrég csináltam, hogy nem nyugodtam, és kis változtatással ismét sütöttem egy adagot. Most aszalt sárgabarackkal készítettem, mert az mindig van itthon, nagyon szeretem, annyira változatosan felhasználható. Szóval most a múltkori csokis kiflik helyett aszalt sárgabarackos kifliket készítettem, amiket még ízesítettem, egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel. Töredelmesen bevallom, hogy a mézeskalács fűszerkeverék a kamra egyik polcán bujkált, eddig valahogy elkerülte a figyelmemet. Szavatossági ideje nem járt le, ezért felhasználtam (nehogy karácsonykor ismét elfelejtsem).


Aszalt barackos kiflik - édes sütemény
Hozzávalók:

  • 3 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál tej
  • 5 evőkanál olaj
  • 12 dkg krémes túró
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 evőkanál apróra vágott aszalt sárgabarack
  • tetejére: 1 tojás felverve




Az elkészítés módja mindenben megegyezik a csokis kiflik
elkészítésével.

Jó étvágyat hozzá!










Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 15.

Pizzás csiga mindenes tésztából

Ahogy ígértem itt van az első mindenes tésztás receptem.

Pizzás csiga

Pizzás csiga

Hozzávalók:

  • egy adag mindenes tészta
  • 70 g paradicsom konzerv
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál apróra vágott fekete olajbogyó
  • 1 evőkanál oreganó apróra vágva
  • só, bors - ízlés szerint
  • tojás - a csigák tetejét megkenni
A tésztát előző este összeállítjuk, hosszúkás laposra formázzuk, letakarjuk és a hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk (kb. 50x30 cm-re). A pizzakrém hozzávalóit összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Feltekerjük, majd éles késsel 1 cm-s darabokat vágunk belőle. Kezünkkel kicsit alakítunk rajtuk, hogy pofás kör alakú pizzacsigákká süljenek. Tepsibe tesszük őket, megkenjük a tetejüket felvert tojással (én abban a tányérban vertem fel a tojást, amiben a pizzakrémet összeállítottam).

A sütőt 200 fokra melegítjük elő és kb. 16-18 percig sütjük a csigákat.

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Mindenes tészta

Ezt a tésztát Zsuzsa oldalán találtam, és azért fogott meg, mert a tészta bevezetőjében azt írta, hogy a mai rohanó világunkban nagyon nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában. Nos, ezzel nagyon egyetértek, és azzal is, hogy a leveles tészta népszerű, gyakran használt "segéd" sokunk konyhájában. Ezzel a tésztával egyszerre nyerünk egy nagyon jó, mindenre használható tésztát (gondolom innét a név, hogy mindenes tészta), és olcsóbb, mint a jó minőségű bolti leveles tészták. Ha pontos akarok lenni, akkor ez a tészta a leveles-vajas tészták keveréke. Nem is papolok többet, jöjjön a mindenes tészta receptje.

Ezt a tésztát a felhasználást megelőző este csupán össze kell gyúrni, és a hűtőben letakarva pihentetni. Másnap már hajtogatás és pihentetés nélkül azonnal felhasználható.


Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt
  • 22 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • kevés só

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és cipót formálunk belőle (vagy több cipót, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni a tésztából). Azért fontos, hogy mit szeretnénk készíteni a tésztából, mert másnap már csak nyújtani szabad, újra összegyúrni nem szabad! A recepthez írt mennyiségeket tartsuk be, ne lisztezzük túl a tésztát!

A tészta bármire használható, amire a vajas tésztát vagy a leveles tésztát használjuk.

Hamarosan jön egy pizzás csiga mindenes tésztából!










Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 12.

citrom, víz, cukor

Ha bárki azt állítaná, hogy ebben a melegben a limonádé unalmas szomjoltó, ne higgyetek neki! Ezt az egyszerű triót extra szervírozással, vagy különleges ízesítőkkel fel lehet dobni (már ha valakinek csak úgy egyszerűen nem felel meg). 
Adhatunk hozzá pár karika lime-ot, narancsot, vagy grépfruitot. Dobhatunk bele rozmaringot, borsmentát, fodormentát, citromfüvet vagy akár bazsalikom levélkéket. De tehetünk bele pár kanál eperpürét vagy sárgadinnyepürét is.

Íme néhány fantasztikus kancsó és aranyos fotó:



Forrás: Bridaldaze

 

Forrás: Mylife myloves


Forrás: Potterybarn


Forrás: Style me pretty






Forrás: Thekitchn


Forrás Potterybarn









Enter your email address:




Delivered by FeedBurner