2011. november 4.

Rozmaringos fokhagymás sütőtök és párolt pagoda karfiol

Mostanában teljesen leszoktam a sima rizs és krumpli köretekről, és szerencsére családom ezt nem bánja. Hétvégén a sült csirkéhez kétféle köret készült. Az egyik egy finom fűszeres sült sütőtök volt, a másik pedig párolt pagoda karfiol. 

A sütőtököt minden formában imádjuk, készült már leves, torta, muffin is belőle (ígérem, jönnek ezek is hamarosan), most éppen köretként készült el. Pontos mennyiségeket nem írok, mindenki nyilván annyit készít belőle, amennyit akar és a fűszerezés is inkább egy ötlet. 

A pagoda karfiolt nemes egyszerűséggel megpároltam, semmi bonyolultat nem csináltam vele. Mivel tudom, hogy barátnőm, már nyúl is a telefonért (vagy a Skype-hoz), hogy megkérdezze, hol a csudában lehet ilyen puccos dolgokat találni, ezért már most leírom, hogy a pagoda karfiolt itt kaptam a faluban lévő CBA Prímában, és karfiolhoz hasonló árban van. A pagoda karfiolból persze több lett, de fiaim fotózás közben is lopkodtak a tányérból.


Rozmaringos fokhagymás sült sütőtök és párolt pagoda karfiol



Hozzávalók:


  • sütőtök
  • rozmaring - durvára vágva
  • fokhagyma - megpucolva, vékony szeletekre vágva
  • olívaolaj
  • bors
A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, rászórjuk a durvára vágott rozmaring leveleket, a fokhagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, pár tekerésnyi borsot adunk hozzá és megsütjük. Azonnal tálaljuk, frissen az igazi.

Jó étvágyat!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 3.

Libazsíros kifli

Tegnap délután libazsíros kiflik készültek, 8 darab nagy méretű kifli. Szegény "kiéheztetett" kisbabám (21 hónapos) egyszerre kettőt is bespájzolt magának, biztos, ami biztos, neki jusson elegendő a kiflikből. Lehet, hogy valaki azt gondolja, biztosan én adtam a kezébe a másik kiflit a fotó kedvéért. Nos, aki ismeri Milánt, tudja, hogy nem én voltam :)))

Finom volt, köszönet a receptért TücsökBogárnak!






Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 8 dkg libazsír (nem szükséges felolvasztani)
  • 1 teáskanál só
Lekenéshez:

  • 1 tojás
A lisztet kimérjük és dagasztótálba szitáljuk. A közepébe kialakítunk egy kis fészket, abba mehet a cukor, a langyos tej és belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztő kb. 15 perc alatt felfut. Ezután a többi anyagot hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük kb. 50-60 percig.

Ezután átgyúrjuk, majd kör alakúvá nyújtjuk a tésztát. A kört 8 egyforma cikkelyre vágjuk és feltekerjük kifli formára.  A feltekert kifliket egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Megkenjük a felvert tojással, majd 170-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.


Tipp:

Gabojszánál olvastam az eredeti receptben, hogy kacsazsírral is készíthető.






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner