2011. október 29.

A gyerekeim kedvenc golyócskái

Készült már nutellás. Készült szilvalekváros. Készült banános-csokis. És én még nem köszöntem meg Barbinak!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm! Barbi konyhájában bukta labda a neve, de nálunk Olivér golyónak nevezte, és már a rendelést is ilyen néven adja le. Sötétben készült fényképeket hoztam, de biztos vagyok benne, hogy különféle - szigorúan édes - változatban szerepelni fog még a blogon (szebb fotókkal).

Utoljára úgy készítettem, hogy 12 darab banános-étcsokis golyó készült, és 12 darab alma-ananász lekvárral töltött golyóbis.











Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3  evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 jó evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tojásfehérje a kenéshez


Töltelék:


Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Ezután a hozzávalókból szokásos módon kelt tésztát készítünk (részletes leírást Barbinál olvashattok).

A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, ez kb. 50-60 perc. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük. Mindkét részt 12-12 darabra osztjuk. Tehát 24 darab golyónk lesz, ami pont egy gáztepsi fog beleférni.

A darabkákat kissé kör alakúra nyújtjuk, belerakjuk a tölteléket, összecsípjük, majd golyókká formázzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd a széleket kicsit olajjal lekenjük, hogy ne ragadjanak össze, amikor megsültek.

Tiszta konyharuhával letakarva további 30 percig pihentetjük. Ezalatt szép nagyra nőnek. Felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük őket.

Porcukorral meghintve kínáljuk.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 28.

Kreatív Hobby katalógus 2011/12

Megjelent a Kreatív Hobby 2011/12-es katalógusa!!!! Ismét rengeteg termékkel, újdonsággal és jobbnál jobb ötletekkel szolgálnak. Már most annyira sok jó dolgot találtam benne, csak bírjam kiválogatni azokat, amelyeket meg is tudunk Olivérrel valósítani. 



A katalógus rendeléséről további információt a Kreatív Hobby weboldalán olvashattok. 

Online is nézegethető a katalógus ezen az oldalon.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 26.

Fokhagymás csiga

Túl vagyok a (második) véradáson, egy hősnek érzem magam. Minden véradó kapott egy virágot is (a csokin és a vízen kívül), ami azt hiszem korallvirág, de ebben azért nem vagyok 100% biztos. Legnagyobb ajándék mégsem a virág volt, hanem az a mondat, amit kisfiam mondott. 
Olivér ugyanis elkísért a véradásra, most így sikerült a gyermekelhelyezést "megoldani". De így legalább látta a vérszállító autót, elmondták neki, hogy miért böknek az ujjamba (vérszegénység ellenőrzés), szóval a folyamatot végignézte és végigkommentálta. Amíg bent voltam, addig kint rajzolgatott a folyosón, aztán pár perc után bejött megmutatni a műveket (így sikerült pár véradós kérdőívet is elhozni, bocsi). Ott aztán megnézett minden kütyüt, csodálkozott nagyokat. És amikor végeztünk, és beszálltunk az autóba, ezt mondta:
"Anya, büszke vagyok rád!"

Annyira jól esett :))) 

És most jöjjön egy fokhagymás csiga recept, amit nyugodt szívvel a gyermekbarát étel kategóriába tehetek, ugyanis a fiúknak annyira ízlett, abszolút nem volt gond, hogy fokhagymás. Mi sütőtökkrémleves után/közben ettük, de uzsonnára is nagyon jó egy pohár meleg teával.

A receptet Stahl Judit: Enni jó című könyvében találtam, egy picurkát módosítanom kellett rajta, mert se olajbogyó nem volt itthon, se elegendő rétesliszt :))





Hozzávalók:


  • 7 g szárított élesztő
  • 4 evőkanál + 3 deci meleg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél evőkanál só
  • fél teáskanál frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
  • 350 g rétesliszt
  • 100 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
A töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 gerezd fokhagyma
A tetejére:

  • 1 tojássárga
  • 1 teáskanál víz

  1. A szárított élesztőt összekeverjük a 4 evőkanál meleg vízzel. Egy másik pohárban a 3 deci meleg vízhez hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a borsot, a cukrot és az apróra vágott rozmaringot.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket (előtte szitálhatunk és meg is langyosíthatjuk a lisztet, az élesztőnk értékelni fogja :)
  3. Dagasztógéppel a lisztet összekeverjük az olajos-élesztős folyadékkal, és simára dolgozzuk.
  4. Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  5. Amíg a tészta kel, a puha vajat a sóval és a pépesre zúzott fokhagymával elkeverjük.
  6. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a fokhagymás vajjal.
  7. A megkent tésztát feltekerjük, majd éles késsel kb. 2 centis szeletekre vágjuk.
  8. A szeletkéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
  9. 20 perc után megkenjük a csigákat vízzel hígított tojássárgájával és 20-25 perc alatt 170 fokon megsütjük.


Hétvégén újra fogom készíteni, szerintem..... :))) 20 darab lett belőle egyébként.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 25.

Alma ananász lekvár

Gyorsan rögzítem ennek az alma-ananász lekvárnak a receptjét, mert a fiúknak annyira ízlett, hogy képesek voltak megenni a "télre eltett" adagot is. Mentségükre legyen mondva, hogy kevés készült csak, és mivel alma és ananász is kapható télen, ezt bármikor elő tudom állítani. Ahhoz, hogy ugyanezt reprodukálni tudjam, kell a recept, emlékezetből nem állok neki....:)

A lekvár finom volt, süteményhez is használtam, arról recepke majd később.

Egyébként a Szegedi Újszülőtt Életmentő Alapítvány gyűjtésére is ebből ajánlottam fel. 

Alma-ananász lekvár


Hozzávalók:


  • 60 dkg alma
  • 50 dkg ananász (konzerv is megfelelő)
  • 350 g barnacukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1
Az almát megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, apró, kb. 1 cm x 1 cm kockákra vágjuk. Az ananász szintén apró kockákra vágjuk, ha konzerv ananászt használunk, akkor lecsepegtetjük, majd ezután vágjuk apró kockákra. Akár pürésíthetjük is, ha úgy szeretnénk.
A gyümölcsöket és a cukrot, valamint a dzsemfixet főzőedénybe tesszük és felforraljuk állandó kevergetés mellett.
Továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük zubogva. Ha esetleg hab képződne a tetején, azt szűrővel eltávolítjuk.
A kifertőtlenített és még forró üvegekbe töltjük a lekvárt, majd a fertőtlenített befőttesüveg fedőkkel lezárjuk. Pár percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztba téve hűlni hagyjuk.


Holnap véradásra megyek, mert mint rutinos véradó (1x voltam még csak, arról itt olvashattok), már meghívót is kapok rá :))




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 24.

Újra itt....

Ugyan függőség a blog, klassz hobbi és nagyon szeretem mások receptjeit is olvasgatni, mégsem volt időm semmire az elmúlt két hétben. Nem kell semmilyen bajra, vagy semmi extra dologra gondolni (azaz nem pihentem két hetet Bora-Borán), egyszerűen csak annyira sok volt a tennivaló, hogy a blogra már nem maradt energiám és időm.

Először is egy alapos őszi nagytakarítást végeztem itthon, teljes lomtalanítással és rendszerezéssel egybekötve. A gyerkőcök játékaitól elkezdve a fiókokig, ruhákig mindent áttöröltem, mostam, rakodtam. Pucoltam ablakokat, belső ajtókat, mostam függönyöket. Még a DVD-ket, CD-ket is feliratoztam.... :)))

Aztán téliesíteni kellett a kertünket, amit sikerült már egy hideg októberi napon csinálni. Ilyen a mi szerencsénk! Behordtuk a leandereket a pincébe, elültettük az újonnan kapott növényeket (lonc, tiszafa, sárgabarackfa (!), ecetfa, stb.). Átgereblyéztük a füvet, szórtunk el fűmagot. Csináltunk azurammal még egy utolsó gazmentesítést és kisebb metszést. 
Bementettük a fagy elől a muskátlikat, összeszedtük a homokozós játékokat, talicskákat, labdákat. Persze pár ásót és gereblyét még hagytunk a gyerekeknek, mert ők ebben a hidegben is imádnak kint lenni (én már kevésbé).

Még aztán volt szülői értekezlet, logopédiás megbeszélés, kabátvásárlás, nagyszülők látogatása, dédi látogatása, mozizás (nekem!!!!!!! egy év után ismét!!!!!). Újrakezdtem a fallabdázást, amit szeptember hónapra felfüggesztettünk barátnőmmel, mivel az óvoda, munkakezdés, gyerkőc betegség miatt nem tudtunk egyeztetni. Elkezdtem újra németet tanulni, és némettanárhoz járni.

Persze sütés-főzés-kreatívkodás közben is volt, nem is kevés, de csak annyira maradt energiám, hogy megjegyzést hagyjak annál a kedves blogger társamnál, akitől valamit főztem vagy sütöttem. Néha Barbi konyhájában és Citromhabnál volt időm nézelődni és tobzódni a szebbnél szebb finomságokban.

Most egy nagyon finom kenyeret hoztam, amiben először nem hittem, de isteni finom lett és biztosan gyakran fogom készíteni.  A kenyeret Limara oldalán találtam (hol másutt?), még régebben láttam nála, és azért ezt készítettem, mert azuram azt kérte, hogy sok magvas kenyér készüljön. Hát rajtam nem fog múlni....

Expressz magos kenyér Rachel Allen-től és Limarától :)



A recepten módosítanom kellett, mivel sem korpa, sem tönkölyliszt nem volt itthon, és mézet többet tettem bele, de szuper finom lett.

Hozzávalók:

  • 300 ml langyos víz
  • 7 g szárított élesztő
  • 200 g graham búzaliszt
  • 100 g BL80 liszt
  • 50 g zabpehely
  • 75 g magkeverék - nálam 35 g lenmag, 35 g szezámmag, 5 g mák
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
A szárított élesztőt beleöntjük a langyos vízbe, majd félretesszük. Közben a többi hozzávalót kimérjük és összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztős keveréket. Összekeverjük. Egy eléggé lágy masszát kapunk. A formát kibéleljük sütőpapírral (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell sütőpapír). Beleöntjük a masszát, elsimítjuk, letakarjuk és 25 percre félretesszük pihenni. 

Éles késsel (Limara pengét javasolt!!!) bevágjuk, szórunk még rá ízlés szerint magokat. 

Légkeveréses sütőben 170 fokon sütöttem 40-45 percig.

Ehhez a mennyiséghez egy 24 cm x 8 cm x 6 cm szilikon formát használtam.

Jó étvágyat!






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner