2011. május 20.

Ötletek fűszerkert csinosításhoz

Tegnap egyik blogger társam oldalán nézegettem kis erkély kertjét, ahol saláta, cukkini, rukkola és még egy csomó minden más is volt. Kicsit irigykedtem is, mivel én hiába ültettem fokhagymát, céklát, sárgarépát, cukkinit, szinte alig kelt ki valami. Valószínűleg jóval több öntözést igényeltek (volna), mint amit kaptak... Na majd jövőre újra próbálkozom.

De! Fűszerkertecském nekem is van, korábban már írtam róla. Azóta is fejlődnek szépen (kivéve a bazsalikomot), de szeretném, ha még szebb lenne a fűszerkert. 

Találtam néhány kreatív ötletet fűszerkert további átalakítására, csinosítására. Remélem találtok köztük hasznosat, érdekeset, és olyat, amit meg tudtok valósítani :)



Fonott kosarak felhasználásával...
Forrás: dot com women




Boros faláda felhasználásával
Forrás: sonyastyle


Forrás: humble pie


Több emeletre nyitható szerszámos vagy horgász doboz
Forrás: craft


Fa virágtartó állvány
Forrás: wood work web


Emeletes körbejárható fűszernövény tartó állvány


Hatszögletű fa növénytartó állvány
Forrás: all sorts shop


Fűszerspirál
Forrás: the home garden


Emeletes terracotta megoldás
Forrás: Martha Stewart


Forrás: potted store


Ereszcsatornás megoldás
Forrás: juneau empire


Forrás: gardeners




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 19.

Karamellizált mogyoróhagyma borecettel

Ez lenne a harmadik recept, amit a Tokaji Borecet Manufaktúra részére küldtem. Isteni finom édes, savanykás köret, szerintem grillhúsok mellé kiváló, de egy natúr csirkemell szeletet is fel tudunk vele dobni.


Karamellizált mogyoróhagyma borecettel



Hozzávalók:



Elkészítés:

A mogyoróhagymát megtisztítjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a megtisztított mogyoróhagymákat, valamint a cukrot. A serpenyőben pirítjuk a mogyoróhagymát kb. 10 percig. Amikor a hagymák karamellizálódtak, hozzáadjuk (óvatosan, mert sistereg) a borecetet és sózzuk, borsozzuk. A majdnem kész karamellizálódott mogyoróhagymákat egy hőálló edénybe öntjük, és további 10 percig 170 fokon tovább pároljuk.

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Kapribogyós heringtekercsek tokaji furmintos borecetes salátaágyon

Lelkiismeret megnyugtatására szolgáló saláta. Hogy miért? Salátát is eszünk, halat is eszünk, kell ennél több?

Kapribogyós heringtekercsek tokaji furmintos borecetes salátaágyon

Hozzávalók:


  • 200 g olajban pácolt heringtekercs
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 200 g salátakeverék – endívia saláta, radicchio saláta, csemegekukorica, fejeskáposzta
  • 2 evőkanál tokaji furmintos borecet
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 4 evőkanál olivaolaj
  • só, bors


Elkészítés:

A borecetet és a hideg vizet összekeverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olivaolajat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A vegyes salátára ráöntjük a borecetes keveréket, hozzáadjuk a kapribogyót és óvatosan megkeverjük. Hozzáadjuk a heringtekercseket is, és készen van.







Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 18.

Színes paprikasaláta fűszeres bazsalikomos tokaji borecettel

Több gasztrobloggerhez hasonlóan én is kaptam a Tokai Borecet Manufaktúrától különféle boreceteket kipróbálásra. Ezúton is köszönöm nekik a kóstoló csomagot!

A következő boreceteket kaptam:


A borecetekért cserébe egy receptet vártak, ami az általuk küldött borecet valamelyikének felhasználásával készült. A határidőig 3 receptet sikerült elküldenem, kétféle salátát készítettem és karamellizált mogyoróhagymát.

Színes paprikasaláta tokaji bazsalikomos borecettel


Hozzávalók:

  • 2 darab piros kaliforniai paprika
  • 1 darab sárga kaliforniai paprika
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor bazsalikom
  • 2 evőkanál tokaji bazsalikomos borecet
  • 5 evőkanál olivaolaj
  • 20 dkg fetasajt
  • só, bors



Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikákat vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk (zöldjét is). Egy üvegbe összeállítjuk a saláta öntetét. A fűszeres bazsalikomos tokaji borecethez hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpréselt duci fokhagymagerezdet. A petrezselymet és a bazsalikomot apróra felvágjuk, és azt is a borecethez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd lassan hozzácsorgatjuk az olivaolajat. A felszeletelt zöldségekre ráöntjük a salátaöntetet, majd a salátához hozzáadjuk a rusztikus darabokra tördelt fetasajtot. Egy óvatos keverés után készen vagyunk.

Jó étvágyat hozzá!

Holnap jövök egy heringtekercses salátával, holnapután pedig a karamellizált mogyoróhagyma következik.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 17.

Lala kifli

Ezt a kiflit még hétvégén csináltam, de fogyókúrámra tekintettel szinte alig ettem belőle, de bízvást állíthatom, hogy az a néhány darab elképesztő finom volt. Aki kipróbálja, kérem, hogy a dicséretet ne nekem, hanem Limarának címezze, az ő oldalán találtam ezt az isteni finom kiflit. Az elkészítésben teljes mértékben Limara receptjét követtem, csak a krémbe tett só mennyiségén csökkentettem, mivel azuram eléggé só ellenes. De erről majd egy másik alkalommal mesélek....


Lala kiflik





Hozzávalók:
  • 1 kis pohár joghurt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a többi hozzávalót előkészítjük. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a langyos liszthez, és a többi anyaggal együtt kelt tésztát dagasztunk. Rugalmas, jól formázható tésztát kapunk. A tésztát kiolajozott kelesztőtálba tesszük és meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 

Mialatt a tészta kel, a puha vajat összekeverjük a sóval.

Krém:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • másfél kávéskanál só (eredeti recept: 1 evőkanál sót ír)

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy darabba vágjuk. A négy darabot elfelezzük, tehát lesz 8 darabunk.

Egy darabot vékony kör alakúra nyújtunk,félretesszük és egy újabb darabot ugyanolyan méretű körre nyújtunk. Ezt a lapot megkenjük a sós margarinnal és beborítjuk a másik kör alakú tésztával. A kört 16 cikkre vágjuk, és egyenként feltekerjük őket. A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kifliket még 20 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 8-10 perc alatt.

Így készítjük el a többit is, és 64 darab kis kiflit kapunk.

Elfogy mind.


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Fogyókúrázóknak

Miért van az, hogy az ember lánya szülés után igyekszik leadni a felesleges kilókat, de van 5-6 kg, ami annyira ragaszkodik a testhez és nem akar eltűnni??? És a sütemény diétát miért nem találták még ki??? 

De hogy az elejéről kezdjem.....

Második várandósságom során 20 kilót híztam. Pocaklakóm nagyon szerette a kelt tésztákat, a hét 5 napján biztosan ettem kakaós csigát és/vagy töpörtyűs pogácsát reggelire. Igen, valóban ennyit, rengeteg, de igazából jól éreztem magam, az egészségemmel nem volt gond, és nem foglalkoztam a jelentős súlytöbblettel. 
Milos 4,1 kilóval született, nem volt kicsi baba, de azért szülés után is maradt még tizenegynéhány kiló felesleg  rajtam. 

Aztán szülés után szépen, lassan, komótosan elkezdtek olvadni rólam a kilók. Most hogy közeledik a nyár, én is egyre többször állok mérlegre, és nézegetem úszógumim alakom. Ahhoz hogy ez a felesleg eltűnjön, előkotortam egy régebbi kis füzetem, aminek Szívbarát napló a címe. Már nem emlékszem arra, honnét kaptam (talán egy magazinhoz volt csatolva?), de elkezdtem vezetni, hogy nyomon kövessem testsúlyváltozásom/ életmódváltásom. A napló tippeket ad táplálkozáshoz, testmozgáshoz és stresszkezeléshez egyaránt. Valamint tartalmaz egy hasznos tápanyag táblázatot is a következőkről:

  • szárnyasok, belsőségek, kolbászfélék, sonka, szalonna
  • húsok
  • tej, tejtermékek, sajtok
  • hal, tojás, hüvelyesek
  • gyümölcsök
  • zöldségek, gombák
  • kenyérfélék, tészták, burgonya, gabonafélék
  • zsírok, olajok
  • diófélék, magvak, fagylaltok, édességek, cukrászsütemények
  • italok
A következő hetekben ebben a naplóban fogom rögzíteni azt, hogy mit teszek azért, hogy a kitűzött célom (súlyom) elérjem. Ezen az oldalon találhattok egy online programot életmódváltáshoz.

1. lépesem: saláta vacsorára

A következő napokban biztosan lesznek saláták a blogon, mivel vacsorára salátát eszek (vagy egy turmixitalt).

Lollo rosso saláta fetával és újhagymával

Lollo rosso saláta újhagymával, feta sajttal


Hozzávalók:

  • 1 fej lollo rosso saláta
  • 3-4 szál újhagyma
  • 125 g fetasajt
Az öntethez:

  • 3 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál víz
  • só, bors ízlés szerint 
A salátát leveleire szedjük és alaposan átmossuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát. Az öntethez valókat az olivaolaj kivételével összekeverjük. Lassan hozzácsepegtetjük az olivaolajat is, sózzuk, borsozzuk ki-ki ízlés szerint. Majd az öntetet a salátára öntjük, és rászórjuk a kockákra vágott fetasajtot is.

Jó étvágyat hozzá!

Ui.: igen-igen, a sonka szeletek a képen csak dekoráció tárgyát képezték :)





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Egyszerű vacsora derékfájósoknak

Ezt az egyszerű vacsorát derékfájósok is elkészíthetik. Tudom. Tapasztaltam :)

Nagyon bejött ez a módszer a leveles tészta felhasználására (és spájz ürítésre), így biztosan további lepényvariánsokat fogok kitalálni. 

Lepény leves tésztából

Hozzávalók:


  • 25 dkg leveles tészta (fagyasztott  vagy előhűtött)
  • 10 dkg paprikás száraz kolbász - felkarikázva
  • 3 szál újhagyma - felkarikázva
  • 125 g mozzarella - felszeletelve
  • 10 dkg paprikával töltött zöld olajbogyó - félbevágva
  • 1 felvert tojás sárgája

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük. 

A levelestésztát kiterítjük (ha fagyasztott, akkor kiengedés után kinyújtjuk). Mind a négy széléről egy 1 centis csíkot levágunk, és ezeket visszanyomjuk a tészta szélére, gyakorlatilag egy keretet készítünk. A hozzávalókat  egyenletesen elosztjuk a tésztán, a tetejére rátesszük a mozzarella sajtot is. A keretet megkenjük a felvert tojássárgájával és mehet is az előmelegített, 190 fokos sütőbe. Körülbelül 15-20 perc alatt kész.

Próbáljátok ki más hozzávalókkal is!







Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 16.

Tejfölös kekszes sütemény

Többször említettem már, hogy nagyon szeretem a sütés nélkül készíthető süteményeket. Ennek egy nagyon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy két aktív fiúcskám mellett meglehetősen nehéz időt szakítani egy igazi, mutatós - esetleg bonyolultabb - sütemény elkészítésére. De ezt persze nem bánom, mivel a sütés nélkül készíthető sütemények előnye viszont az, hogy Olivér már nagyon szívesen segít elkészítésükben.

Ilyen volt ez a tejfölös-kekszes sütemény is, amit Citromhab oldalán találtam. Egyszerűsége ellenére nagyon finom, és persze nem mellesleg olcsó sütemény. Köszönöm még egyszer, Citromhab!

Tejfölös-kekszes sütemény - sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 500 g négyzet alakú háztartási keksz
  • 600 g tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A zseléhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 700 ml Fanta vadmálna üdítő (más üdítő is lehet természetesen)

Elkészítés:

A tejfölt kikeverjük a cukorral. A tepsibe alufóliát teszünk, majd lerakunk egy sor kekszet és rásimítjuk a tejföl felét. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd még egy sor kekszet rakunk.

A zseléhez kevés üdítőben feloldjuk a pudingport. A többit felforrósítjuk, hozzáöntjük a maradék pudingos részt és sűrűre főzzük folyamatosan kevergetve.

Azonnal a süteményre öntjük, elsimítjuk. Hűtőbe tesszük és másnap lehet szeletelni. Egy éjszaka alatt a kekszek megpuhulnak.

Ui.: A sütemény 24x34-es méretű tepsiben készült. Az eredeti recept 4 evőkanál cukrot és vaníliát ír.

Kezdőknek is gyors sikerélmény!!!





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Visszatértem

Az elmúlt két hétben nem jelentkeztem, amiért ezúton elnézést kérek kedves olvasóimtól. Hallgatásomnak több oka is volt, mégpedig a gyerkőcöknél és nálam fellépő betegség kavalkád.

Kezdődött azzal, hogy két hete sikerült rosszul megemelnem 14 hónapos bébimet, aki közel 11,5 kg, és a derekam teljesen "beállt". Az óvodából hazafelé éppen be akartam ültetni Milost a gyerekülésbe, és sikerült mindezt egyenes lábakkal, és görbe háttal végigcsinálni. Kedves Olvasóim! Ezt a módszert ne kövessétek, mivel helytelen!!! Komoly derékfájdalmat okoz :)
Ezek után alig bírtam hazavezetni, és gyakorlatilag félig hajolva töltöttem a napom. Valamint az azt következőt is...

Közben jött egy köhögős-náthás betegség Milosra, majd Olivér hiányzott egy hetet az óvodából valamilyen vírus miatt (láz, aluszékonyság, száj körüli kiütés stb.)

Mindezekből lehet következtetni arra, hogy komoly főzés/ sütés nem volt, az elmúlt néhány napban igyekeztem a lehető legegyszerűbb ételeket készíteni.

Na de nem is sápítozom többet, jöjjön egyik húsvéti sós süteményem, amit a húsvéti terveimben már említettem. 

Ez az egyszerű sós sütemény a sajtos bolyhocska, amit egy 1996-os Magyar Konyhámban találtam.

Sajtos bolyhocska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg reszelt sajt
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál só
  • 1-2 evőkanál tejföl
a lekenéshez:
  • 1 tojásfehérje
a krémhez:
  • 7 dkg margarin
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 0,5 dl tejföl
az oldalára:
  • 5 dkg reszelt sajt
A tésztához valókat összegyúrjuk és hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Utána belisztezett deszkán kb. 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kicsi pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsa szaggató maximum 3 cm átmérőjű legyen (az enyém 4 cm-es volt, mert nincs kisebb, és az már nagy). Felvert tojásfehérjével megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 2-3 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy szép világosak maradjanak.

Mialatt a korongok kihűlnek, elkészítjük a krémek. A puha margarint a reszelt sajttal és a tejföllel összekeverjük, ízlés szerint sózzuk. Ezzel a masszával 2-2 pogácsát összeragasztunk. Végül az oldalukat reszelt sajtba forgatjuk.

Finom sörkorcsolya....



Üdvözlettel,

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner