2011. március 2.

Szilvalekváros fonott kalács

Lurkóimnak tegnap ezt készítettem vacsorára. Egy bögre kakaóval akár minden nap meg tudnám enni...... 

A kelt tészta nem hizlal, ugye? :)






Hozzávalók:

  • 1,25 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • kb. 20 dkg sűrűbb szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejszín
Az élesztőt a meglangyosított tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk, ez kb. 12-15 perc. A lisztet mély tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzátesszük a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból hólyagos, sima tésztát készítünk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Akkor jó, ha a térfogata a duplájára nő.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán egy 25x30-as téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Mindkét darabot megkenjük lekvárral, és hosszában feltekerjük. A két tekercset fonatszerűen összecsavarjuk, és zsiradékkal kikent kilisztezett sütőformába helyezzük. 

Személy szerint én a pár hete vásárolt szilikonformámat használtam, amiben a lenmagos rozskenyeret sütöttem. Ebben az volt a jó, hogy nem kellett kikenni.

Lefedjük és meleg helyen további 15-20 percig kelesztjük. A tojássárgát összekeverjük a tejszínnel, és bekenjük vele a kalácsot. Ha ezzel készen vagyunk a kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt megsütjük.

Forró kakaóval nagyon finom!

ui.: ha esetleg nem egyértelműen írtam volna le a feltekerés és az fonattá hajtást, akkor megjegyzésben jelezzétek, és szívesen teszek fel fázisfotókat.

Forrás: régebbi Tina magazinból kivágva

2 megjegyzés: