Lurkóimnak tegnap ezt készítettem vacsorára. Egy bögre kakaóval akár minden nap meg tudnám enni......
A kelt tészta nem hizlal, ugye? :)
Hozzávalók:
- 1,25 dl tej
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- só
- 2 evőkanál kristálycukor
- kb. 20 dkg sűrűbb szilvalekvár
- A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejszín
Az élesztőt a meglangyosított tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk, ez kb. 12-15 perc. A lisztet mély tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzátesszük a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból hólyagos, sima tésztát készítünk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Akkor jó, ha a térfogata a duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán egy 25x30-as téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Mindkét darabot megkenjük lekvárral, és hosszában feltekerjük. A két tekercset fonatszerűen összecsavarjuk, és zsiradékkal kikent kilisztezett sütőformába helyezzük.
Személy szerint én a pár hete vásárolt szilikonformámat használtam, amiben a lenmagos rozskenyeret sütöttem. Ebben az volt a jó, hogy nem kellett kikenni.
Lefedjük és meleg helyen további 15-20 percig kelesztjük. A tojássárgát összekeverjük a tejszínnel, és bekenjük vele a kalácsot. Ha ezzel készen vagyunk a kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt megsütjük.
Forró kakaóval nagyon finom!
ui.: ha esetleg nem egyértelműen írtam volna le a feltekerés és az fonattá hajtást, akkor megjegyzésben jelezzétek, és szívesen teszek fel fázisfotókat.
Forrás: régebbi Tina magazinból kivágva
Nagyon szép lett ez a kalács:-)
VálaszTörlésCitromhab, köszönöm!
VálaszTörlés