Vacsorára készült ez a rozmaringos fonat, amit még 2 hete Mozzarelli blogján láttam, és azonnal el is készítettem. Igaz ő szárított rozmaringot használt, de én úgy gondolom, hogy ég és föld a különbség a szárított rozmaring és a friss között. Amikor csak tehetem friss fűszernövényt használok, mert teljesen más íze, aromája van, mint a szárítottnak. Volt már nagyon rossz tapasztalatom szárított fűszernövénnyel... se íze, se bűze.... ahogy szokták mondani. A szárított fűszernövényeknél szerintem fontos, hogy jó minőségűt használjunk, ha nincs friss.
Persze akinek nincs lehetősége (kertje, balkonja) cserépben rozmaringot nevelni, nyugodtan használhat szárított rozmaringot is.
Persze akinek nincs lehetősége (kertje, balkonja) cserépben rozmaringot nevelni, nyugodtan használhat szárított rozmaringot is.
Hozzávalók:
- 375 g finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csapott teáskanál só
- 200 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- kevés liszt a deszkára
Lekenéshez:
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
A lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és az apróra vágott rozmaringot összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a vizet, majd sima tésztává gyúrjuk. A kelesztőtálat vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a tésztát, majd letakarva meleg helyre tesszük. A tésztát duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
A duplájára kelt tésztát vékonyan lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, hengerré formázzuk és 8 egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabot kb. 30 cm hosszú hengerré formáljuk, úgy hogy a két vége vékonyabb legyen.
A tésztahengerek végeit középen összehajtjuk, majd 2x keresztezzük. Kész a fonat.
A kész fonatokat sütőpapírral vagy sütőfóliával bélelt tepsibe helyezzük. Letakarjuk őket és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb.: 30 perc).
A fonatok tetejét megkenjük vízzel, megszórjuk az apróra vágott rozmaringgal és 170 fokos sütőben 17-18 perc alatt megsütjük. A sütési idő természetesen változhat, sütő függő!
Jó étvágyat hozzá!