Lehet, hogy sokan meg fognak a következő kijelentésemért kövezni, de nálunk bizony rakott babapiskótás (sütés nélküli) sütemény is lesz karácsonykor. Persze mondhatnám azt, hogy temperált chilis csokoládéba mártott pekándiós macaronok matcha teás ganache-zsal fognak sorakozni a süteményes tálcán karácsonykor, de biztosan nem így lesz :)))) (Zárójelben megjegyezném, hogy minden elismerésem azoké a cukrászoké vagy cukrászkedvű gasztrobloggereké, akik képesek ilyen gyönyörűségeket készíteni - mondjuk például ilyet.)
Szóval nálunk ilyen süti is lesz. Hogy miért is?
- Gyorsan elkészül és általában minden van hozzá itthon (ami meg nincs, az meg kimarad - mondjuk ne a babapiskóta legyen az)
- Nem szükséges sütni, úgyis kell majd a sütő az aprósüteményeknek.
- Bármikor összedobható, és elég neki egy éjszakát adni a hűtőben, hogy a piskóták megpuhuljanak.
- Spájzunk tartalma alapján variálható az ízesítése.
- Készíthetünk "felnőtt" verziót mondjuk tojáslikőr vagy kávélikőr felhasználásával.
- Gyerekeim imádták, (Olivér a tepsiből kanalazta) és nekem ez a legfontosabb.
- 400 g babapiskóta
- 1 kis pohár 20%-os tejföl
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 4 dl tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 2 dl habtejszín
- kevés porcukor a habtejszínhez
- 2 db banán
- 1 tasak vaníliás cukor
- kb. 3 dl meggylekvár vagy sárgabarack lekvár (én mindkettőt használtam, természetesen felváltva)
- 2 evőkanál rum
- háztartási keksz - kb. 30 db
Először a 4 dl tejből a szokásos módon elkészítjük a vaníliás pudingot, majd hűlni hagyjuk. Közben összekeverjük a natúr joghurtot a tejföllel és a kemény habbá vert tejszínhabbal (a tejszínhabhoz adhatunk kevés porcukrot felverés előtt). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a kihűlt vaníliás pudingot is.
A lekvárt összekeverjük a rummal és mikróban felforrósítjuk. Ebbe fogjuk a babapiskótákat forgatni. A banánt felkarikázzuk.
Fogunk egy 20 x 35 cm méretű tepsit és az alját kirakjuk a rumos meggylekvárba forgatott babapiskótával (nem kell benne áztatni, épp csak megforgatjuk benne). Erre kenjük a pudingos tejfölös krém egy részét. Majd a karikákra vágott banánból teszünk a krémre egy réteget. Ezután ismét a lekvárba forgatott babapiskóta jön, majd a krém másik fele.
A tetejét háztartási keksszel rakjuk ki. Alufóliával letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk.
Ha tovább szeretnénk variálni, ennél a süteményemnél használt öntettel bevonhatjuk.
Szépen szetelhető, finom sütemény.