Változatos hétvégén vagyunk túl, voltunk nagyszülőknél, bicikliztünk (majd lefagyott a fejem), téliesítettük az udvar egy részét, azaz felhordtuk a teraszon lévő bútorok nagy részét. Még a homokozós játékokat, kismotorokat, dömpert, kistalicskát és a többi hasznos holmit az udvaron hagytuk, hátha pár óra jó idő még lesz. Meg a talicska amúgy is kell a gyerekeknek, amikor segítenek faleveleket gyűjteni.
A tervem az volt, hogy szombaton délelőtt főzök annyit, hogy vasárnap már ne is kelljen. Nos ez sikerült, már csak az lett volna a jó, ha van egy konyhalányom is, aki mosogat mellettem folyamatosan :)))
Hétvégén tejfölös bableves, sült csirke zelleres krumplipürével és kapros túrós lepény készült. A sült csirkéről elöljáróban csak annyit, hogy 1 napig előtte fokhagymás tejben úsztattam, majd fűszerezés után sütőzacskóban sütöttem meg, és annyira finom lett, hogy ezután így gyakran fogom készíteni. A fiúk imádták.
Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdem a levessel. A tejfölös bablevest a nagykönyvből csináltam, legalábbis ahogy én nevezem Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek című alapművét. Legszívesebben az egész fazékkal lefényképeztem volna, na meg a fiúkat, ahogy ették. De azuram azt mondta, hogy azért a fazekat mégse fotózzam le, ezért csak egy béna fotó sikeredett :(
|
Tejfölös bableves
|
Hozzávalók (kb. 6 személyre való adag):
- 30 dkg száraz bab
- kb. 3 liter csontlé vagy átszűrt húsleves
- 8 dkg zsír
- 10 dkg liszt
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- másfél kávéskanál pirospaprika
- 1 kis pohár tejföl
- só
Csipetkéhez:
A száraz babot átválogatjuk, majd megmossuk. Beáztatjuk egy éjszakára. Másnap az áztatóvizet leöntjük, a babot leöblítjük, majd a csontlében feltesszük főni. Felforraljuk, és kis lángon egyenletesen főzzük. Amikor már majdnem megpuhult a bab, elkészítjük a rántást.
A zsírt felmelegítjük, ráhintjük a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát, majd a fűszerpaprikát. Lehúzzuk a tűzről és felöntjük kevés hideg vízzel (kb. 1 dl). Hozzáadjuk a tejfölt, és alaposan habverővel simára keverjük.
Amikor a bab már megpuhult, a leveshez adjuk a rántást és lassan felforraljuk. Sózzuk a levest ízlés szerint.
A csipetkéhez feltesszük a vizet forrni, közben a lisztet a tojással és egy csipet sóval összekeverjük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kézzel apró darabkákra csipkedjük, és a forró vízbe szórjuk. Amikor kifőtt, leszűrjük, és tálaláskor adjuk a tejfölös bablevesbe.
Jó étvágyat hozzá!
Hamarosan jön a kapros túrós lepényem is :))
Ilyen lett:
|
Kapros túrós lepény |
Nézzetek majd vissza!
Tipp:
Amennyiben füstölt oldalast vagy füstölt csülköt főzünk, érdemes a főzőlevet leszűrni, és eltenni (akár fagyasztóba). Felhasználható a tejfölös bableveshez!
Mónika