Tegnap vacsorára készültek ezek a kolbászkrémmel töltött kiflik, abból a célból, hogy a hűtőben fellelhető mindenféle maradékot hasznosítani tudjam. A kiflit Limara húsos kifli receptje alapján készítettem el, egy kicsi változtatással, nem csupán finomlisztből készítettem, hanem 3/4 részben finomlisztből 1/4 részben réteslisztből. Persze ezt is csak azért, mert a finomliszt is elfogyott :))
Kolbászkrémmel töltött kiflik
Hozzávalók:
- kb. 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 0,5 dl étolaj
- 1,5 teáskanál só
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
A kolbászkrémhez (töltelék):
- 5 dkg vaj
- 20 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg natúr sajtkrém
- 2 evőkanál tejföl
- bors
- bazsalikom
- só (ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval együtt kenyérsütőgépbe pakoljuk, majd elindítjuk a dagasztás funkciót. A tésztát olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, majd 60 percre meleg, huzatmentes helyre tesszük és kelni hagyjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A kolbászt karikákra vagy apró darabokra vágjuk és késes aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt. Krémesre keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, majd 8 részre vágjuk. A körcikkek szélére tesszük a tölteléket, a cikk két oldalát behajtjuk (legalábbis én így csináltam, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék). Majd feltekerjük a kifliket. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és további 30 percre félretesszük, hogy keljenek. Az idő letelte után megkenjük enyhén felvert tojással, meghintjük szezámmaggal (vagy sajttal, vagy köménymaggal, vagy lenmaggal) és előmelegített 170 fokos sütőben sütjük 18-20 percig.
Ebből a mennyiségből 24 darab lett.
Jó étvágyat!
Mónika
Nagyon megkívántam most így éjféltájban:)
VálaszTörlésJó finom lett ez a hűtőürítő!!!!!
VálaszTörlésFigyelmetlen voltam! Ez is gépi!:)) Akkor nem kell félnem, hogy elrontom!!!:))
VálaszTörlésRáadásul el sem küldtem a másik hsz-t:)) , hogy a szomszédnak gyerekei és kolbászai is vannak, nekem meg gép:)))
A keltésztából én is gyakran sütök mindenféle töltelékes kiflit, szeretjük nagyon, és ez is pont nekünk való! Nagyon szépek lettek!!! :))
VálaszTörlésGyönyörűek lettek kiflik ! Ritkán sütök kelt tésztából, ha egyáltalán , de ez most megfogott, mivel sós és nem édes.
VálaszTörlésKedves Mónika, szeretettel meghívlak egy eseményre
VálaszTörlés, melyen jutalmat kapsz tőlem sikeres blogolásod fáradozásaiért :)
Lányok, köszönöm!
VálaszTörlésVicuska, köszi a meghívást, megnézem az eseményt!