2012. február 19.

Vörös lencsés sárgarépa krémleves

Egy gyorsan elkészíthető vörös lencsés sárgarépa krémlevessel jelentkezem, most kivételesen kép nélkül. Alapból nem egy szépen fotózható leves lett, én meg aztán végképp nem tudtam róla normális fotót csinálni. De leírom, mert nagyon  ízlett, ráadásul egy gyerek és egy felnőtt verzióban készítettem el. A fiúknak a részét a tejszínnel való dúsítás után kimertem és félretettem. A többit (felnőtt verziót) tovább hagytam egy picit a tűzön és abba nem sajnáltam a fűszereket. Használtam bombay masala-t (garam masala-t akartam, de nem volt itthon), gyömbért, pici szerecsendiót, kevés kurkumát, frissen őrölt fekete borsot és persze sót. A gyerkőcök levesgyönggyel ették.

Vörös lencsés sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg sárgarépa
  • 20 dkg vörös lencse (nem szükséges beáztatni, gyorsan megpuhul)
  • 1 l húsleves alaplé vagy zöldség alaplé (kockából is készülhet)
  • 1 evőkanál olaj
  • fél teáskanál bio fokhagymapor (2 gerezd fokhagyma)
  • 2 dl tejszín
  • só, feketebors, gyömbér, bombay masala, kurkuma, szerecsendió - ízlés szerint
A sárgarépát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A vörös lencsét átmossuk. Kevéske olajon megpirítjuk a sárgarépát, rádobjuk a vörös lencsét, majd felöntjük kb. 1 liter húslével vagy zöldségalaplével. A sárgarépát és a lencsét puhára főzzük (gyorsan kész), közben sózzuk, borsozzuk, belenyomunk két gerezd fokhagymát (nálam most bio fokhagymapor volt). Amikor a zöldségek megpuhultak, elzárjuk a gázt és félrehúzzuk, hagyjuk hűlni. Amikor kicsit kihűlt összeturmixoljuk. Az összeturmixolt krémet újra feltesszük a tűzre és tejszínnel dúsítjuk, kb. 5 percig főzzük. Közben ízlés szerint fűszerezzük.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

6 megjegyzés:

  1. Kép nékül is el tudom képzelni, milyen finom lehetett. Én is gyakran készítek vöröslencsét, de répával még eddig nem. Külön tetszik az indiai fűszerezés benne!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt valóban. Nálunk is népszerű a vöröslencse, egyre több dolgot készítek belőle.

      Törlés
  2. Jó ötlet! Nem is értem, miért csak szilveszterkor eszünk lencsét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek Wanna! Olyan elhanyagolt a lencse, mint alapanyag, pedig olcsó és nagyon sokrétűen felhasználható.

      Törlés
  3. Tomi itthon van velem, mert köhög (nem vittem oviba).
    Ma ezt kapja ebédre. Már fel is tettem főni.
    Köszönjük a receptet! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy megtetszett! Remélem ízleni is fog!

      Törlés