2011. december 31.

2012 - BUÉK!

Kedves Olvasóim!

Ezekkel a kis malackás fotókkal szeretnék békés, boldog új esztendőt kívánni!









Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 30.

Debreceni rakott káposzta Apukám kedvére

A tegnapi születésnapi vendégvárás többnyire egyszerű és könnyű ételekből állt, eltekintve egy rakott káposztától, amit a könnyű ételekhez semmi esetre sem sorolnék. Apukám kedvére készítettem, aki szereti ezeket a "hantos", nehéz, húsos és káposztás ételeket. Hozzáteszem én is, mert napokig el lennék rakott káposztán vagy székelykáposztán délben és este is. Kár, hogy a nők szervezete 30 felett már olyan, hogy ezt nem engedhetjük meg magunknak.....

Szóval debreceni rakott káposzta készült, de olyan "módozatban", hogy beletettem minden olyan finomságot, amit az Apukám szeret, megsütöttem és másnap már csak átmelegítettem. 
Kicsit könnyítettem a dolgomon, mert készen vett töltött káposztákat használtam.

Készítése képekben:
















Hozzávalók:

  • fél evőkanálnyi zsír
  • 25 dkg bacon szalonna
  • 1 kg töltött káposzta (nálam Nádudvari) - természetesen magunk is készíthetjük
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 60 dkg savanyú káposzta (átmosva, lecsepegtetve)
  • 20 dkg nem csípős kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • fél dl víz
A tetejére:
  • 2 kis pohár tejföl (350 g)
  • 1 dl tejszín

A tepsit nagyon vékonyan kikenjük sertészsírral, majd arra fektetjük a szalonna szeleteket úgy, hogy átfedjék egymást. A szalonnára tesszük a töltött káposztákat kis távolságra egymástól. A káposzták közé belerakosgatjuk a karikákra vágott kolbászt, majd erre jön egy réteg enyhén átmosott savanyú káposzta. A káposztára rakjuk a feldarabolt füstölt oldalast, majd ismét savanyú káposzta jön. A káposzta tetejére tehetünk egy pohár tejfölt, de ezt el is hagyhatjuk, mert a sütés vége felé úgyis kerül rá.

Öntünk alá egy kevés vizet, majd alufóliával lefedve a sütőbe tesszük, és kb. 160 fokon elkezdjük sütni. Két órát sütjük, majd kivesszük és a 2 kis pohár tejföl és a tejszín keverékével leöntjük/ lekenjük. Ezután visszatesszük egy újabb órára sülni, de 30 perc után levesszük róla a fóliát. Így az utolsó 30 percben szépen megpirul. Feljebb is vehetjük a sütő hőmérsékletét az utolsó 30-40 percben 180 fokra.


Én voltam olyan pofátlan, hogy már sütés végén ettem belőle (nem bírtam megállni), így a vendégeknek nem sikerült igazán mutatósan tálalni. De hát családban marad :))

Tejföllel, fehér kenyérrel és esetleg sörrel tálaljuk, valamit tartunk pár szem Espumisan gyöngyöt vagy Bilagitot a gyengébb gyomrú vendégeinknek.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Sport itóka

Hátrányos helyzetben vagyok, mert hiába szeretnék pár szilveszteri fogást feltenni, ha nekem még szilveszter előtt - és karácsony után - egy nagyon fontos feladatom van. Mégpedig az, hogy Olivérnek születésnapi zsúrt szervezzek, ő ugyanis december 30-án született! Születésekor - 6 évvel ezelőtt - olvadoztam a boldogságtól a kórházban, hogy az én drágám azért született december 30-án a várt 2006. január 5. helyett, hogy velem nézze a tűzijátékot a kórház ablakából, Anyával szilveszterezzen. Talán még arra is gondoltam, hogy ez majd mindig így lesz??? Tomboltak a hormonjaim, az biztos  :))) 
Most már kicsit másként látom a dolgot :)

Tegnapra szerveztem neki egy születésnapi összejövetelt, ahol a család egyik fele jött el (11 fő), ma pedig a másik jön. Több - inkább egyszerű - fogással vártam őket, de ide már csak jövőre (azaz holnapután) kerülnek azok a receptek. Viszont hoztam egy Sport szelet likőrt, ami igazából nem is likőr, mert alkohol nincs benne, csak rumaroma, így a szilveszterkor sofőr szerepet vállaló, önfeláldozó barátaink is bátran fogyaszthatják.



Hozzávalók (kb. 6 dl lesz belőle):


  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tubus sűrített tej (170 g)
  • 1,5 dl tartós tej
  • 3 teáskanál rumaroma

A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét és állandó keverés közben felolvasztjuk. Ezután hozzáadjuk a tejet, a sűrített tejet és a rumaromát is, majd nagyon alaposan (habverővel) összekeverjük. Persze használhatunk turmixgépet vagy egyszerűen shakert is. Pár órára hűtőbe tesszük és már ihatjuk is, nem igényel több napos/ hetes érlelést.

A receptet Chef Vikinél találtam, igaz ő két tubus sűrített tejjel készítette, de nekem csak egy volt itthon.
Ezer köszönet a receptért!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Karácsonyunk röviden...

Ez a karácsony is eltelt - sajnos annyira gyorsan, pedig jó lett volna még néhány ilyen nap. A fiúk nagyon jól érezték magukat, imádták a sok újdonságot, játékot. Milánnak még a fa is újdonság volt, hiszen tavaly még túlságosan kicsi volt karácsonykor. Idén már nagyon örült a fának. 

Szenteste itthon voltunk, mint mindig, az a nap teljesen a szűk családé. Még 23-án este feldíszítettük a karácsonyfát azurammal, előkészítettük az ajándékokat, csengettyűt és mindent a mosókonyhába zártunk (ha már ilyen szerencsések vagyunk, hogy van külön mosókonyhánk....). Aztán 24-én délután, amikor Milos aludt, Olivér pedig játszott, pár perc alatt kicsempésztünk mindent a nappaliba. És ezután a szokásos menet. Az égősort felkapcsoltuk, az ajándékokat elrendeztük, majd visszamentünk játszani Olivérhez. Aztán Milos is felébredt, csatlakozott ő is a játékhoz, aztán az énekléshez (mondván, hátha akkor gyorsabban ideér a Jézuska). És persze Olivér fedezi fel a fát egy kis idő után.... Imádom ezeket a pillanatokat és a gyerekek arcát....

Még pakolás közben gyorsan lefotóztam a fát.


A lányos házaktól eltérően én nem noszogatom a fiúkat arra, hogy öltözzenek ünneplőbe, éppen elég rávenni elegánsabb öltözködésre Olivért másnap és harmadnap. Ezért szenteste kényelmes otthoni ruhában vannak. Idén a sikeres karácsonyi fotók száma nulla felé közelít, de sebaj, majd jövőre.


Milos nézegeti a karácsonyra kapott vonatos könyvét. Nagyon tetszett neki, mert a mese és persze a vonat mellett még kirakó is egyben, vonatot lehet kirakni a könyv részeiből és állatok ülnek a kocsikban. Szóval 6 az 1-ben játék. Bejött neki. Meg kapott állatkertes kirakót (Duplo kompatibilis), ebben az oroszlán és az elefánt tetszett neki a legjobban.



Olivérnek a Lego Atlantis tetszett a legjobban, különleges alkatrészek vannak benne és még egy 3D-s szemüveg is. Pár óra alatt sikerült is kirakni, persze Apa segítségével. Ez egy tájfun turbó búvárhajó, turbinákkal meg egy kardozós cápaszerű valamivel :)

Ez az:





Az én drágám.... Persze kapott könyveket is, nálunk a könyv elmaradhatatlan ajándék.

Aztán amíg a fiúk játszottak, én elvonultam elkészíteni az ebédet. Halászlé volt, rántott hal, majonézes kukoricasaláta és hasábburgonya. Igaz, nem egy csúcs karácsonyi vacsora, de feleslegesnek tartom, hogy eszméletlen mennyiségű ételt elkészítsek, amikor a gyerekek úgysem esznek sokat. Ráadásul még a halászlénél csaltam egy kicsit, mégpedig azt, hogy halászlé sűrítményt használtam, nem én passzíroztam. Tavaly ugyanis saját magam passzíroztam, szűrtem, miegymás, és rengeteg időm elment vele. Mivel idén a logika, egyszerűség és kényelem jegyében telik a karácsony, úgy gondoltam ez is belefér. A halászlé sűrítménybe ponty szeleteket és harcsát főztem. Jó lett.

A fiúknak persze gyermekbarát étel készült, rántott hal, ami abban volt a különleges, hogy a sütőben sütöttem ki. Jövőre pontosan leírom, hogyan készült, sokkal jobb volt, mintha olajban sütöttem volna ki és olajszag lett volna még karácsonykor is. Röviden csak annyi, hogy a halszeleteket befűszereztem, hagyományos módon (liszt-tojás-zsemlemorzsa) bepaníroztam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, olajat spricceltem rá és megsütöttem.

Ilyen volt a karácsonyi asztalunk:




Aztán 25-én és 26-án nagyszülőknél voltunk. Gyorsan elmúlt, most várhatunk egy évet ismét.... :))


Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner