2011. július 2.

Cseresznyés pite

Gyors, egyszerű, finom. A recept Tündér oldaláról származik, akivel maximálisan egyetértek abban, hogy a finom, omlós pitetésztát zsírral érdemes leginkább készíteni. Ezt pitét cseresznyével készítettem, nem variáltam, nem szórtam rá cukrot, diót, csak igyekeztem a magozással, és a fekete ropogós cseresznye tökéletes maradt a két réteg tészta között. Levet sem eresztett. 


Cseresznyés pite

Hozzávalók:


  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • fél csomag sütőpor
A töltelékhez:

  • 75 dkg cseresznye
A lekenéshez:

  • 1 tojás - enyhén felverve
  • porcukor
A tészta hozzávalóit összekeverjük és tésztává gyúrjuk. Körülbelül 30 percre hűtőbe tesszük. Ezalatt a gyümölcsöt (nálam cseresznye volt) előkészítjük. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta egyik felét enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Erre tesszük a kimagozott cseresznyét. 

A cseresznyére jön a másik kinyújtott tészta. A tésztát villával megszurkáljuk és egy enyhén felvert tojással megkenjük. Előmelegített 170 fokos sütőben megsütjük. Amikor kihűlt porcukorral meghintjük és kockákra vágjuk. 

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 1.

Ételek, amelyek elkészültek, de.....

Rendhagyó bejegyzés következik. Most olyan ételek jönnek, amelyek elkészültek ugyan, de különféle okok miatt mégsem kerültek fel a blogba. Leggyakrabban előforduló okok voltak:


  1. Finom volt, és olyan gyorsan elfogyott, hogy már csak maradékról készült fotó.
  2. Nem sikerült jó képet csinálni.
  3. Több ételt készítettem egyszerre, és nem írtam fel pontosan a hozzávalók mennyiségét, vagy éppenséggel a sütési időt.
  4. Valami egyéb

Ezeket az ételeket biztosan újra el fogom készíteni, mert finomak voltak, és szeretném, ha a recept nálam is meglenne.


Rakott kínai kel

Ez a rakott kínai kel ízlett az egész családnak, de nem írtam le pontosan a receptjét. Legközelebb, amint kínai kelt veszek - ami azért bevallom nem gyakran fordul elő - igyekszem reprodukálni ezt az ételt. És egy szebb fotót készíteni róla.


Töltött káposzta


Ez olyan étel, amit mindig fejből - és mindig másként - készítek. Egyszer leírom. Ahogy a fotón látható, 2011. január 4-én ez volt nálunk az ebéd :))

Sajttál - kaviáros töltött tojás

Logikátlanul sikerült mindent felpakolnom egy tányérra. Legközelebb profibb módon készítem.

Aszalt szilvás csirkemell baconnel - kuglóf formában

Fantasztikus étel - ügyetlen fotós. Én voltam. Pedig az étel fantasztikusan finom volt, jól előkészíthető és jópofa vendégváró. Reprodukció lesz itt is!

Szójafasírt hagymás burgonyasalátával

Nos, szója téren még kicsit fejlesztenem kell tudásom. Jobban mondva az előkészületeket. Kiképezem magam, és jövök szójás receptekkel. Olivér nagyon szereti a szójás ételeket, úgyhogy biztosan lesz.

Párolt karfiol zsemlemorzsával

Rossz a fotó, pedig a köret finom, és legalább nem olyan unalmas, mint a párolt rizs, vagy a tört burgonya.

Csavart pikáns rudak

Ezeket még húsvétkor készítettem, Aledánál találtam rá, és fantasztikusan finom lett. A maradék három-négy darabról készült egy lopott fotó. Ennél a sós, pikáns rúdnál jöttem rá arra, hogy érdemes mindent tálalás előtt lefényképezni.

Jövök még hasonlókkal :)








Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 28.

Rövid áttekintés

Ezt a rövidke áttekintés annak alkalmából írom, hogy ma csatlakozott blogomhoz 70. követőm, Blue személyében. Sok szeretettel köszöntöm Őt, és természetesen az összes többi Olvasómat!

Néhány adat a blogról:

  1. Az első bejegyzést 2011. január 17-én írtam, Vágjunk bele címmel.
  2. Az első bejegyzés óta összesen 222 darab bejegyzést írtam, amelyek zöme az általam elkészített ételek, italok fotója és receptje.
  3. Legtöbb receptet süteményekről írtam.... - nesze neked fogyókúra!
  4. Eddig 30.688 alkalommal töltötték le az oldalam, aminek nagyon-nagyon örülök.
  5. Összesen 347 hozzászólást kaptam. Köszönöm, hogy akik olvassák visszajeleznek, véleményeznek, kritizálnak, vagy dicsérnek.
  6. Érdekes módon legolvasottabb bejegyzésem mégsem egy recept volt, hanem a kisfiamnak kitalált egyszerű húsvéti unaloműző játék volt.
  7. Folytatás következik!
Köszönöm még egyszer!

Üdvözlettel,





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Zöldfűszeres kenyér

Annyira sok a fűszernövény a teraszon, igyekszem egyre többféle felhasználási módszert alkalmazni. Készítek szörpöt, fűszervajat, fűszerolajat, most éppen a kenyérbe pakoltam bele egy sereg fűszernövényt. Ízlés szerint még több fűszernövényt is lehet beletenni, de én a gyerkőcök miatt nem akartam túlzásba esni.

A receptet egy ELLE receptkártyán találtam, további fűszeres receptekkel együtt.


Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1,7 dl joghurt
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fél csokor petrezselyem
  • 1-2 szál oreganó
  • 8-10 levél menta
  • só, bors
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • olvasztott vaj - a tészta tetejére
A tojást felverjük, majd sóval, borssal és az őrölt korianderrel fűszerezzük. Belekeverjük az olajat, a mustárt és a joghurtot. A lisztben elkeverjük a szárított élesztőt, az apróra vágott zöldfűszereket és a reszelt sajtot. A tojásos joghurtos masszába belekeverjük a lisztet és dagasztóspirállal összedolgozzuk. Lágy, galuskaszerű masszát kapunk. 

Kivajazunk egy hosszú kenyérsütő formát (28 cm), beleöntjük a tésztát, és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. A tészta tetejét vajjal megkenjük, majd előmelegített, 160 fokos sütőben (nálam légkeveréses, más sütőnél lehet, magasabb hőfok szükséges) kb. 50 percig sütjük. Amikor megsült, a formában pihentetjük kicsit, majd rácson hagyjuk kihűlni.








Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Dinnyés alátét

Annyira megtetszett ez a dinnyés alátét, igaz varrni még nem tudok, de elteszem magamnak (és nektek). Akár konyhaasztalra, akár a kerti asztalra is kitehetjük. Talán még rossz evő lurkók is lelkesebbek lesznek egy ilyen tányéralátét láttán. 
Ha jól látom, a dinnyés alátét patchwork technikával készült, fekete szívecske alakú gombok a dinnye magok.

Remélem lesz olyan ügyes kezű olvasó, aki el tudja készíteni.



A kép forrása: All people quilt



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 27.

A KEDVENC

Persze rengeteg ételről lehetne írni, hogy "a kedvenc" vagy akár "A KEDVENC", de nekem a palacsinta tényleg az! Ennek ellenére édes palacsintát még nem is tettem fel a blogba, igaz, olyan gyorsan elfogy nálunk a palacsinta, hogy lehetőség se nagyon van a fotózásra. 

Amikor kicsi voltam, nagyon sokszor kértem Anyukámat, hogy hétvégén palacsinta legyen - túrós, lekváros, fahéjas-kakaós. Ettem töltelék nélkül már sütés közben, meg persze azokat is megzabáltam, amik nem lettek szép szabályosak. Aztán később már én magam is elkészítettem, amikor megkívántam. Ma pedig szívesen készítem Olivérnek és persze Milosnak is (csak ő még nem tudja megrendelni). Olivér szinte ugyanazt csinálja, amit én gyerekként. Sütés közben már kér egy nutellásat. Meg kér egyet töltelék nélkül. Aztán a többit majd ebédre eszi....

Hétvégén rakott palacsinta készült....

Rakott palacsinta

A rakott palacsinta nálam találomra készült a rendelkezésre álló alapanyagokból. Viszont mindig a következő édes palacsinta alapreceptet használom. A palacsinta tortához én 20 darab palacsintát készítettem.

Édes palacsinta alaprecept - 10 darab palacsintához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg kristálycukor
  • csipet só
A tojást felütjük egy mély tálba. Hozzáöntjük a hideg tejet, majd apránként a szódavizet, megsózzuk és habverővel simára keverjük. Állandó keverés közben apránként hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy a tészta ne csomósodjon össze. Annyi tejet/ szódavizet adjunk hozzá, hogy nyers tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább fél órára, de még jobb hosszabb ideig pihentetni.

A rakott palacsintához használtam:

  • darált cukrozott diót
  • meggylekvárt
  • mogyorókrémet
  • sárgabaracklekvárt
  • cukrozott kakaót
A rakott palacsintát érdemes sütőben átforrósítani. Tortaszerűen szeleteljük.

Jó étvágyat!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Ötletek dugókra

Azuram már évek óta gyűjti boros üvegek dugóit, persze csak azokat, amelyeket ő/mi/ vendégeink ittunk meg. Remélem nem hangzik úgy, hogy megrögzött alkoholisták lennénk, de már a harmadik nagy üvegtároló van tele szebbnél szebb parafadugókkal. Google barátunk segítségével gyűjtöttem pár ötletet arra, mire is lehetne ezt a temérdek borosüveg dugót felhasználni.

Theartofters

Parafa dugó ajtódísz, színben hozzá illő barna masnival. Nekem masni nélkül talán még jobban tetszene. Befutó!

Designsponge
Ez is jó ötlet, igaz ennek nem fogok nekiállni, mert sok dugót nem lehet felhasználni vele. Viszont praktikus.

Re-nest
Óriás betűk, dugóból kirakva. Az ötlet nagyon tetszik, talán karton papír háttéren vannak, de az is lehet, hogy vékony fa lapon. Dizájnos, de nem tudnám hova rakni....

diygadgets

Parafa dugókból kádkilépő, de akár "hagyományos lábtörlőnek" is el tudnám képzelni, bejárati ajtó előtt. Igaz nem annyira strapabíró, de mindenképpen ötletes. Második befutó nálam!

Green wedding shoes
A parafa dugó gömb tetszik, a másik térelválasztó megoldás már kevésbé.

Etsy
Ez is nagy kedvenc, még akár ültetőkártyát is lehetne beletenni egy nagyobb vacsoránál. Tetszik!

Ruedelabroc
Leginkább ez a megvalósítás adja vissza a különleges dugók szépségét, feliratait. Időmilliomosok elkészíthetik csak francia borok dugóira, vagy csak fehérboros palackokból származó dugókra.... Úgy érzem, ez a befutó nálam.







Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Citromfűszörp

Pár hete szorgalmasan gyártom a szörpöket. Készült bodzaszörp, citromfűszörp és tegnap csináltam levendulás mentaszörpöt is. A bodzaszörp receptjével már elkéstem, mivel a bodza már elvirágzott, azt azért majd pár nap múlva felteszem, hogy jövőre már ne keresgéljek bodzaszörp receptet. Ez viszont citromfűszörp, amit gyakorlatilag bármikor el lehet készíteni. A citromfűszörp receptet a Vegavarázs oldalon találtam.




Citromfű szörp



Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 2 nagy csokor citromfűlevél
  • 2 citrom
  • 2 evőkanál citromsav
  • 2 kg cukor
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. Közben a citromot alaposan megsikáljuk, megmossuk, felkarikázzuk. A citromfűleveleket megmossuk. A kész cukorszirupba beletesszük a citromot, a citromsavat és a citromfűleveleket. Állni hagyjuk egy napig. Ezután leszűrjük, és sterilizált üvegekbe öntjük. Amennyiben nem fogyasztjuk el rögtön, érdemes újra forralni és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




Enter your email address:
Delivered by FeedBurner