Ki milyen néven ismeri? Nálunk a kaisersmarni névre hallgat, vagy csak szimplán smarninak hívjuk, viszont becsületes magyar neve is van, ez - a mindenki által ismert - császármorzsa. Közvetlen környezetemben csináltam egy gyors felmérést, és megállapítottam, hogy van, aki nagyon szereti, van aki abszolút nem kedveli a császármorzsát. Nem reprezentatív a felmérésem, és pontos statisztikát sem gyártottam, de úgy becsülöm, hogy a férfiak kevésbé császármorzsa rajongók. Különösebben én sem vagyok oda érte, ritkán is csinálom, de néha bevetem. Ilyenkor azuramnak csinálok valami más fogást....
Azt is bevallom, hogy igazán jó császármorzsa receptem nincs, van több jó is, de az "igazit" még nem találtam meg. Vagy csak azért, mert nem a kedvencem?
Ha pontosan akarok fogalmazni (márpedig igyekszem figyelni a pontosságra), ez daramorzsa, tehát liszt nem kell bele, vagyis csak nagyon kevés, pár gramm. A receptet egyébként a
desszert.eu oldalon találtam, kicsit módosítottam rajta, és narancsaromával és narancshéjjal csináltam.
Ez a morzsa ízlett. Várom a Ti véleményeteket is! Szeretitek?
Hozzávalók:
- 20 dkg búzadara
- 1,5 dkg liszt (tényleg ilyen kevés)
- fél liter tej
- 2 teáskanál narancsaroma
- 1 narancs reszelt héja
- 5 darab tojássárgája
- 5 darab tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg kristálycukor
A sütéshez:
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd a tejet ráöntjük. A keveréket egy órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadara jól felszívja magát tejjel.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, és hozzákeverjük a tejes búzadarával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is hozzákeverjük a masszához.
A vajat felolvasztjuk, majd a masszát több részletben lassan megsütjük. Ezt a 4 személyre való mennyiséget legalább 3 adagban süssük ki minél nagyobb teflon serpenyőben. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, daraboljuk a tésztát, addig, amíg morzsákra szétjön. Elég sok ideig tart, de nem kell megijedni, el fog készülni és finom lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!