2011. február 12.

Virsli levelestésztában

Ezekhez a képekhez, azt gondolom, nem szükséges kommentár. Gyors, egyszerű és finom vacsora. Mustárral tunkolhatjuk.

Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • 3 pár virsli
  • kb. 30 dkg leveles tészta
  • 1 db tojás
A leveles tésztát előkészítjük (ha mélyhűtött, akkor kiengedjük, ha előhűtött, akkor rögtön nekieshetünk), és 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. A virslire retekerjük a tésztát és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tojással lekenjük a tetejét és légkeveréses sütőben kb. 180 fokon megsütjük. 




Valentin napi sorozat 3. rész - Asztali dekorációk

Ha párunkkal kettesben tudunk lenni Valentin napon, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az asztalterítésre. Bár máskor is biztosan nagyon szép asztalterítést csinálunk, ugye? :)

Inspirációnak íme néhány fotó a német Tisch deko shop weboldaláról. Elkészítésükhöz nem kell nagy kézügyesség, és azt javaslom, olyan alkatrészeket vegyünk, amelyek később is felhasználhatóak. A dekorációs kellékeket a Tisch deko shop oldalán is vásárolhatunk, de természetesen bármelyik hobbiboltban is kaphatóak ezek.

Ötlet 1.:

Az asztal alapja sima fehér asztalterítő. Szükségünk van még egy rózsaszín-bordó-arany színű szalvétára, szerintem nem is muszáj, hogy szív minta legyen rajta (később is fel tudjuk használni). Hozzá színben harmonizáló organza anyagra, vagy vetex dekoranyagra (hobbiboltokban kapható ezer színben). Az asztal közepén lévő hangsúlyos szíveket hungarocell szívekből decoupage technikával készíthetjük el. A romantikus hangulathoz üveg mécsetartók járulhatnak hozzá, amelyek aljába akár egy piros dekorgumiból készült szívet is tehetünk, vagy akár piros gyertyát is használhatunk. Pár dekor szívecskét szórunk még az asztalra és kész.



Ötlet 2.:


Ötlet 3.:


Ötlet 4.:


2011. február 11.

Fehérbabos zöldséges leves szalonnával

Egy régebbi Magyar Konyhában (1998. 2. szám !) találtam egy fehér babos zöldséges egytálétel receptet. Nagyon megtetszett a recept, gondoltam levesként elkészítem, kíváncsi voltam rá milyen lesz benne az alma a szalonna társaságában. Elárulom előre, hogy nagyon finom lett! Próbáljátok ki! A hozzávalókat a képről is leolvashatjátok, de azért le is írom :)


Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér bab (ez konzerv fehér babból készült)
  • 20-25 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 babérlevél
  • 3-4 db sárgarépa (pucolva, hasábokra vágva)
  • 3 db burgonya (kockákra vágva)
  • 2 db húsleveskocka
  • fél kiskanál kakukkfű
  • 2 db alma (pucolva, magház eltávolítva, cikkekre vágva)
A zöldségeket és a szalonnát kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Ízesítjük a babérlevéllel, kakukkfűvel és belemorzsoljuk a húsleveskockákat. Főzzük kb. 30-35 percig, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát és az alaposan lecsepegtetett babot. Ezt főzzük még 10-12 percig, és készen vagyunk. Finom és különleges, ahogy az almagerezdek átveszik a füstölt szalonna ízét.



Ötlet: készíthetjük szárazbabból is. Ehhez a babot átválogatjuk, megmossuk és egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és feltesszük friss vízbe főni.

Curry-s hagymás kenyér recept

Jó lenne, ha egy főzős blogon illatokat is lehetne "átadni" az olvasóknak, nem csak recepteket. És hogy ez miért pont most jut eszembe? Nos azért, mert amikor ez a kenyér sült, tobzódtunk a fantasztikus illatokban. A  puha, friss kenyér, a édeskés hagyma és az egzotikus curry illata keveredett a levegőben. Érdekes ízvilág, próbáljátok ki!

Posted by Picasa


Hozzávalók:

  • 350 ml tej
  • 50 g nagyon puha vaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1,5 csapott teáskanál currypor (ízlés szerint változtatható)
  • 0,5 csapott teáskanál édesnemes paprika
  • 500 g búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 csapott teáskanál cukor
  • 250 g apró kockákra vágott hagyma

A tésztához a tejet, a puha vajat, sót, curryport és a paprikát töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Majd a lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot és a hagymakockákat tesszük bele. A kenyérsütő tetejét bezárjuk, és indíthatjuk is a programot. (1. alapprogramot használtam)

A receptet egy Dr. Oetker Kenyérsütés című könyvben találtam.

Valentin napi sorozat 2. rész - Linzer sütemények szívecske alakban

Nagy kedvence azuramnak a baracklekváros linzer, gondolom ezzel sokan így vagyunk. Könnyű, olcsó, gyors és kevés munkával sokat lehet belőle készíteni. Kerestem néhány inspiráló képet arra, hogyan alakíthatjuk át egyszerű linzer/ vajas keksz/ csokis keksz receptünket romantikus, édes kis sütikké. A képeket  Martha Stewart fotógalériájában találtam. 
















2011. február 10.

Almás kekszes - finom sütemény sütés nélkül

Szerintem hasznos, ha minden kezdő háziasszonynak van a tarsolyában néhány olyan sütemény recept, amelyek sütést nem igényelnek. De jó az ügyesebb cukrász anyukáknak is, ha különösebb bajlódás nélkül akarnak édességet varázsolni a családnak. Ezeket használhatjuk a nyári forróságban is, és persze akkor is hasznosak az ilyen receptek, ha mondjuk Hongkongban élünk, egy olyan apartmanban, ahol nincs sütő, csak főzőlap....... :)

Jó fotó sajnos nem készült, mivel a süteményt rohanásban csináltam még tavaly (blog akkor még sehol se volt....), nagy bébim 5 éves születésnapjára, de ezt sütit bárki el tudja képzelni. Azért felteszem a képeket, maximum szégyenkezem miattuk :)

Hozzávalók:


  • 1 kg alma
  • 8 dl víz
  • kb. 20 dkg kristálycukor
  • 3 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor
  • fél kg szögletes formájú háztartási keksz

A mázhoz:

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 evőkanál víz
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 deci vizet öntünk rá, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, a megfőtt almához adjuk és kevergetve 2 percig főzzük. Ezalatt az idő alatt jól besűrűsödik.

Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk. 



A meleg krémet (ne forrón) egyenletesen rákenjük.


A tetejére is sorban rárakosgatjuk a kekszet.



Ha akarjuk, öntetet is tehetünk rá. Én csak a felére tettem, mert olyan rokon is evett a sütiből, aki nem szereti a csokit :)

Az öntethez a kakaóport a porcukorral meg a vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levesszük, majd hozzáadjuk a vajat. A mázat a sütemény (kekszek) tetejére kenjük. Jól behűtjük, csak akkor szeletelhető, ha már kicsit összeért. Érdemes egy éjszakát állni hagyni.

Ötlet: Érdemes eltenni az öntet receptjét, mert nagyon jó. Több süteménynél is használhatjuk.

Éljen át egy kényeztető pillanatot a Tchibóval! - nyereményjáték

A nyereményjátékról röviden:


Vásárolj 1 db bármilyen Tchibo kávét az akcióban résztvevő termékekből, vágd ki a termék vonalkódját (vagy instant üvegek esetében a fedőfóliát), és küldd el a következő címre: „Tchibo kényeztető hétvége”, 1461 Budapest Pf. 7.

A kép a Tchibo oldaláról származik

Az érvényes pályázatot beküldők között kisorsolnak a szervezők 2 db családi wellness hétvége csomagot a Ramada Resort – Aquaworld Budapestbe (egy csomag tartalma: 2 éjszaka, 4 főre, teljes ellátással; belépést biztosítva az Aquaworld vízi élményparkba az érkezés napjára és az azt követő napra; a voucherek 2011. december 31-ig kerülhetnek felhasználásra) és 20 db Tchibo wellness csomagot (egy csomag tartalma: 1 db lábmasszírozó, 1 db fürdőkád tálca, 1db fürdőhab készítő és 12 db rózsaszappan tálcával).

A nyereményjáték időtartama: 2011. január 17. és 2011. március 16. között. A sorsolás időpontja 2011. március 31.

A részleteket, mint például a 

  • részvétel feltételeit
  • a nyereményjátékban résztvevő termékeket
  • a sorsolás idejét, egyéb részleteit
  • az értesítés módját, idejét
  • a hivatalos játékszabályzatot

a  www.tchibo.hu oldalon találtok!

2011. február 9.

Újabb nyereményjáték!!!!!

Találtam egy újabb nyereményjátékot, azoknak, akiknek van pár percük internetes nyereményjátékra, és szeretnének nyerni Choco-Chocót egy hónapra. Pár sorban összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat. Olvassátok át és játszatok!

A képet a Choco-Choco weboldalról hoztam

  1. A "Játssz, és nyerj egy havi Choco-Chocót!" internetes nyereményjáték szervezője a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 
  2. A nyereményjáték 2011. február 1-jén 12.00 órától, 2011. március 1-jén 12.00 óráig tart.
  3. Regisztrálj a nyereményjáték időtartama alatt a www.choco-choco.hu weboldalon, és játssz a Choco-Chocóval 2011. február 1. és 2011. március 1., és nyerd meg az összesen 50 db Choco-Choco csomag egyikét!
  4. Ha a nyereményjátékban a 2 perces (120 mp) szintidőn belül teljesítesz, esélyed lehet arra, hogy sorsolás útján a 10 db, egyenként 1 havi Choco-Choco adagot (azaz 32 tasak Choco-Choco forró csokit) tartalmazó csomag egyikét megnyerd!
  5. Ha nem megy annyira a játék, akkor se csüggedj, a Choco-Choco nyereménycsomagokból 40 db-ot, amely egyenként 8 tasak Choco-Choco forró csokit tartalmaz, azon regisztrálók között sorsolunk ki, akik a nyereményjáték időtartama alatt e-mail címük, irányítószámuk, lakcímük, nemük, vezeték- és keresztnevük, koruk megadásával regisztrálnak a www.choco-choco.hu oldalon.

További részleteket a Dr. Oetker - Choco-Choco oldalán találtok, ahol a játékszabályzatot is elolvashatjátok. Kellemes játékot!

Egyszerű recept - csirke és sárgarépa

Gyakran vagyok úgy, hogy túlvariálom a főzést. Mindig valami extrát akarok, de ma a család nem engedte. Nagyobbik fiam édes répát követelt, úgyhogy kénytelen voltam engedni az akaratának. De legalább nem parkoltam sokáig a konyhában. A menü oregánós sárgarépa lett vajon párolva, hozzá csirkemell sütve. Egyszerű, gyors, finom.





Hozzávalók:


  • sárgarépa (szándékosan nem írtam mennyiséget) - édesebb fajta
  • víz
  • vaj
  • oregánó
Egyszerűen csak megpucoljuk a répát, egyforma hosszúságú darabokra vágjuk, majd megpároljuk. A párolt répát pár percre a forró vajra tesszük, és átforgatjuk. Inkább csak rázogassuk, nehogy összetörjenek. Megszórjuk oreganóval, kicsit még melegítjük, majd tálaljuk.

Ha már egyszerű köretet készítettem, akkor úgy gondoltam a húst sem bonyolítom túl. 


Hozzávalók:

  • csirkemellfilé
  • olívaolaj
  • vaj
A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. Vékony szeletekre vágjuk és megsózzuk. A vaj és olívaolaj keverékén megsütjük. Egyszerű, gyors és finom.


Posted by Picasa

2011. február 8.

Valentin napi sorozat 1. rész - Valentin napi kapszli (muffin) választék a nagyvilágból

Igen, egy kétgyermekes anyukának is eszébe jut, hogy hamarosan Valentin-nap, de jó is lenne azuramat valami izgalmassal meglepni. De amíg ki nem találom azt a "valami izgalmasat", addig is jöjjön egy kis inspiráció.....

Ötlet: megsüthetjük párunk kedvenc muffinját, dekoratív muffin "csomagolásban", piros marcipán szívecskés dekorációval. A muffin - ízétől függően - rejthetünk bele alkoholba áztatott meggyet, epret vagy aszalt fügét.
















A képeket ezen az oldalon, illetve itt találtam.

Kókusztortácska aszalt sárgabarackkal

Ígértem korábban ebben a bejegyzésemben, hogy közzé adok néhány receptet a sűrített tej felhasználására. Íme az első:

Kókusztortácska aszalt sárgabarackkal

Ezt a tortát egyébként olyanoknak ajánlom, akik nem szeretik a krémes sütiket.



Kókusztortácska hozzávalói:

  • kb. 3 dl házilag készített sűrített tej
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 8 dkg vaj vagy margarin
A kókuszreszeléket beáztatjuk a sűrített tejbe (hagyhatjuk benne akár 1 éjszakára is). Majd hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat, a lisztet és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot. A masszát gyümölcstorta formába simítjuk és kb. 170 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.

Szívem szerint egy gombóc citromfagyival ettem volna, de mivel nem volt itthon, tejszínhabot nyomtam mellé.

2011. február 7.

Lenmagos rozskenyér

Eddig minden kenyeremet kenyérsütőgépben készítettem. Múlt héten vettem egy szilikon formát, amelyben kenyeret (is) lehet csinálni. Ezzel a lenmagos rozskenyérrel avattam fel. Kevés szöveg és több kép mottóban készül ez a bejegyzés.

Hozzávalók:

  • 175 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 325 g búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 275 ml langyos víz
  • 50 ml étolaj
A formához:
  • 40 g lenmag
A formát kikenjük és lenmaggal megszórjuk.


A formát kikenjük és megszórjuk lenmaggal

A tésztához az anyagokat összekeverjük, az élesztőt is hozzáadjuk. Majd a vizet és az olajat is. A masszát gyúrófejjel ellátott géppel eldolgozzuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük. Kb. 30 perc.


Kenyértészta az első kelesztés után


A tésztát lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk, és a lenmaggal kiszórt formába helyezzük. 

Bekerült a kenyértészta a formába és a második kelesztésre vár

A tészta tetejét megkenjük vízzel és a maradék lenmagot rászórjuk. A magokat kicsit bele is nyomkodjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük még egyszer, amíg megnő. Ez kb. 25 perc.

Megkelt és a lenmag is rajta van

A tetejét késsel 1 cm mélyen ferdén többször bevágjuk. Majd a formát a sütő rácsára helyezzük, mellé teszünk egy vízzel töltött tűzálló edényt. És megsütjük. Légkeveréses sütőben ez 180 fok (előmelegítés nélkül), gázsütőnél 3-4-es fokozat. A sütési idő: kb. 50 perc.

Kész. Illatos.

A megsült kenyeret hűlni hagyjuk.


Potyog róla a lenmag :)

Az oldaláról nekem potyogott a lenmag, legközelebb oldalra nem rakok. Csak a tetejére.






Finom, finom és finom - a hajtovány

Ezt a pogácsát (elnézést, hogy pogácsának nevezem) még hónapokkal ezelőtt láttam Limara oldalán. Már akkor nagyon gusztusosnak találtam, annyira megkóstoltam volna. Ráadásul a hozzászólók megjegyzéseit végigfutva megértettem, hogy ez nem csak egy egyszerű pogácsa. Ez a hajtovány, ami eddig mindenkinek nagyon ízlett. A családomnak is bejött, azuram kérte, hogy legközelebb gulyásleveshez is ez legyen. 

Az eredeti recepten semmit sem módosítottam. A receptet ezen az oldalon megtaláljátok.

Sütés előtt
 
Posted by Picasa

Sütés után:


2011. február 6.

Korhelyleves recept, ahogy nálunk szokás

Korhelyleves



Hozzávalók:


  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 4 db virsli
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • oregáno
  • tejföl - ízlés szerint
  • víz
Az olajon megpirítjuk a lisztet, majd rászórjuk a pirospaprikát. Ezután felöntjük a vízzel, és beletesszük az előzőleg kimosott, esetleg rövidebb szálakra vágott savanyú káposztát. Szükség esetén még önthetünk hozzá vizet. Puhára főzzük a káposztát, sózzuk, ízesítjük oreganoval és a zúzott fokhagymával. Amikor már majdnem puha a káposzta, hozzáadjuk a karikákra vágott virslit. A levest megfőzzük, és akár tálalhatjuk tejföllel is, vagy anélkül.

Bújtatott burgonyapüré

Erről az ételről még nagyon régen, egy Nők Lapjában olvastam. Akkor elraktároztam a fejemben, mégpedig csak annyit, hogy a maradék burgonyapürét felhasználhatjuk, ha bújtatva készítjük el. Lehet, hogy a recept neve nagyon extrán hangzik, de semmi különlegesség nincs benne. Lássuk!


Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • maradék burgonyapüré (kb. 70 dkg-1 kg burgonyából)
  • 3-4 db virsli
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • egy kávéskanál liszt
  • só, bors
A kész burgonyapürét egy mély tűzálló tálba öntjük. A tetejét kirakjuk a virslikarikákkal. A tejet, a tojást, a lisztet és egy csipet sót összekeverjük. Ezt a keveréket ráöntjük a virslivel rakott burgonyapürére. Ezt az érdekes egyveleget 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-35 perc alatt megsütjük. Nagyon finom maradékhasznosító étel, csemegeuborkával kiváló!

Ötlet: A burgonyapürére tehetünk maradék pörköltet, paprikás kolbászt, maradék tarját vagy sonkát.