2011. június 4.

Te miben főzöl?

Bevallom töredelmesen, nem mindig veszek fel kötényt sütéskor, főzéskor, pedig van több is. Igaz legtöbbje olyan asztalterítős kinézetű, ezért gondoltam keresek néhány "trendibb" kötényt.  Leginkább a rózsaszín muffinos tetszik, és aranyos az első is. A fekete hálós kötény nem igazán tölti be a kötény funkcióját..... de legalább szexis :)

Irigylem azokat, akik tudnak varrni, mert ránézésre elég egyszerűnek tűnnek....

Nektek melyik jön be leginkább?


Kötények
Kötények

Kötények by Varga Mónika featuring cut out dresses


















Hokkaido kalács

Ezt a kalácsot már ezer meg egy helyen láttam. Olvastam róla német gasztroblogokon, láttam Limaránál, de olvastam nyomtatott főzőújságokban is. Ennek ellenére csak pár hete készítettem el először. Röviden, tömören annyit tudok írni róla, hogy ennél finomabb kalácsot még nem készítettem és nem is ettem. Aki esetleg itt, az én oldalamon találkozik vele először, annak azt javaslom, hogy próbálja ki, és semmilyen hozzávalót ne módosítson, ne helyettesítsen és ne variáljon először! Persze ez csak jótanács :)

Egyébként a kalácsból vittem haza anyukáméknak is, ők azóta is várják a receptet. Íme!


Hokkaido kalács

Hozzávalók:

  • 54 dkg kenyérliszt
  • 6 dkg finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 3 dkg tejpor
  • 8 dkg kristálycukor
  • 9 g só
  • 1 tojás
  • 25 dkg tej
  • 15 dkg tejszín
Először is bedagasztjuk a tésztát. A hozzávalókat a só kivételével kenyérsütőgép üstjébe tesszük. A sima dagasztó programmal a hozzávalókat összekeverjük, majd pár perc után a sót is beleszórjuk. Amikor a dagasztással készen vagyunk, kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát. Lefedjük és 1,5 órán át kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, egy vékonyan lisztezett felületre tesszük, és alaposan átdolgozzuk. Négy részre osztjuk és letakarva még 20 percig kelesztjük. Mindegyik darabot hosszú keskeny lappá nyújtsuk ki, majd szorosan csavarjuk fel. A felcsavart formákat kivajazott formába helyezzük egymás mögé. Amikor ez készen van, letakarjuk a formát és újabb órán át kelni hagyjuk. Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát tejjel lekenjük, és forró sütőbe téve 40 perc alatt megsütjük. 

Ui.: a receptet egyébként Macikonyhában találtam, és 100%-ban követtem. Köszönöm Maci!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 3.

Nyereményjátékok folyt. köv. - Kalifa nyereményjáték

Mostanában elhanyagoltam a nyereményjátékok nyomon követését is. Jobban mondva, én vásárláskor figyeltem, gyűjtöttem, kivágtam, regisztráltam, beküldtem, de sajnos nem volt annyi időm, hogy kedves Olvasóim figyelmét is felhívjam ezekre a lehetőségekre.

Elkezdtem behozni a lemaradást :)

A következő nyereményjátékot a Kalifa weboldalán találtam!!!! A nyereményjáték fontos részleteit kiemeltem. Ma indul a nyereményjáték, sok szerencsét azoknak, akik játszanak!



Ismét nyereményjátékra invitáljuk Önöket, amelynek fődíja egy családi nyaralás 150.000 Ft értékben a Danubius Hotels egyik szállodájában, illetve napi nyereményként az akció időtartama alatt naponta kisorsolunk egy 10.000 Ft értékű Tesco vásárlási utalványt!

Játék menete: Vásároljon bármely Tesco áruházban bármilyen Kalifa terméket és küldje el a vásárlást igazoló blokk adatait alapdíjas sms-ben a 06-30-344-4446-os telefonszámra!

Sms formátuma: AP-kód*a blokk dátuma (hónap, nap)*a blokkon lévő időpont (óra, perc)
Példa sms:123456789*0302*1345

A nyereményjáték 2011. június 3-tól július 2-ig tart!

Forrás: Kalifa

Jó játékot!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Meggyes clafoutis

Nem akartam, hogy a tavalyi meggy találkozzon az idei meggy terméssel, ezért mindenképpen el akartam készíteni az utolsó adag fagyasztott meggyet. Egy gyors és nagyon finom clafoutis-ra esett a választásom, amit talán gyümölcsös lepénykének fordíthatnánk. Egyébként francia eredetű süteményt clafutinak is írják, és cseresznyével készített lepénykét jelent.

Rengeteg clafoutis recept kering az interneten, én Eve and Apple blogjából választottam ki egy cseresznyés clafoutist. Nem szaporítom a szót, finom volt.


Meggyes clafoutis

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 500 g meggy

    A tojást a kétféle cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt és a tejet. A masszát simára keverjük. Ne ijedjünk meg, a massza nagyon híg lesz, de az tökéletes! Öntsük a masszát egy kivajazott, lisztezett piteformába, szórjuk bele a meggyet, majd süssük 180 fokon körülbelül 45 percig.

    Ui.: nem győzőm hangsúlyozni, hogy a massza nagyon híg lesz, de nem gond!!!! Finom lesz a végén a sütemény!



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Állat bábuk maradék kartonpapírból

    Szorgalmasan gyűjtögetem az ötleteket Olivér nyári szünetére. Nyitottam egy füzetet, amibe beleírogatom azokat az ötleteket, weboldalakat, amikben találok valami jó játékot, fejlesztést vagy programot. Igyekszem minél többet Nektek is leírni.

    Azt gondolom, nekünk anyukáknak nincs könnyű dolgunk abban (sem), hogy kitaláljunk érdekes programokat, játékokat lurkóink nyári szünetére, ne töltsék haszontalanul a nyarat, és ne unatkozzanak.

    Íme az első, ami rögtön megnyerte tetszésemet, és már ki is nyomtattam a sablonokat, hogy ha hűvösebb idő lesz, akkor már kész is legyen a program. Egyszerű barna papírtasak, maradék kartonpapírok és gombok szükségesek hozzá.


    Elefánt bábu

    Maci bábu

    Oroszlán bábu

    Az állatkák elkészítéséhez szükséges sablonokat szívesen elküldöm e-mailben azoknak a kedves Olvasóimnak, akik megjegyzést hagynak e bejegyzés után, és a megjegyzésben meghagyják e-mail címüket.

    Ötletek forrása: bhg.com

    Üdvözlettel,


    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. június 2.

    Csokis kiflik

    Jobban nem is írhatta volna le Chef Viki, a házias konyha blog szerzője, hogy ez a csokis kifli tökéletes uzsonna gyerekeknek egy pohár tej mellé, vagy kiváló kisérője a felnőttek kávézásának. Mindkét verziót kipróbáltuk, és bevált. Biztos vagyok benne, hogy gyakori vendég lesz nálunk ez a csokis kifli. Köszönöm a receptet, Chef Viki!


    Csokis kiflik

    Hozzávalók:

    • 3 evőkanál cukor
    • 5 evőkanál tej
    • 5 evőkanál olaj
    • 12 dkg krémes túró
    • 20 dkg liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 3 evőkanál durvára tört étcsokoládé vagy tortadara
    • tetejére: 1 tojás felverve
    A cukrot a tejjel és az olajjal alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót és robotgéppel simára keverjük a masszát. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a 3 evőkanál csokoládé reszeléket. A lisztes keveréket hozzáadjuk a túrós masszához és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Próbáljuk téglalap alakúra nyújtani, és a téglalapból vágjunk négyzeteket. A négyzeteket átlósan vágjuk félbe. 

    A háromszögeket csavarjuk fel kiflivé. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd minden kifli tetejét kenjük meg a felvert tojással. A tepsit tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és 18-20 perc alatt süssük meg.

    Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

    Jó étvágyat hozzá!





    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. május 31.

    Medvehagyma folyt. köv.

    Ahogy pár napja ígértem, régebbi konyhai ténykedéseimet írom le (még mindig). Medvehagymás füstölt sajtos krémleves és medvehagymás Lala-kifli mellett készítettem medvehagymás túrós pogácsát is. Két nagy titkot árulok el ezzel a pogácsával kapcsolatban. Az egyik az, hogy nagyon finom volt, a másik az, hogy ezt a pogácsát is Limaránál találtam.


    Medvehagymás túrós pogácsa


    Hozzávalók:


    • 50 dkg finomliszt
    • 12,5 dkg margarin
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 tojás
    • 25 dkg túró
    • 2 teáskanál só
    • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
    • kis pohár tejföl 170 g-os
    Hajtogatáshoz:
    • 10-15 dkg olvasztott vaj
    • 1 csokor medvehagyma apróra vágva
    Tetejére:

    • 1 tojás felverve
    A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, belekeverjük a sót és a túrót. Hozzáadjuk a tojást is, majd a felfuttatott élesztőt. Teszünk hozzá tejfölt, és rugalmas tésztává gyúrjuk.

    A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk medvehagymával. A tésztát hajtogatjuk, majd hűtőbe tesszük kb. 40 percre. Ezután ismét kinyújtjuk, megkenjük a vaj másik felével és megszórjuk a maradék medvehagymával. Visszatesszük a hűtőbe ismét kb. 40-50 percre. Ezt még egyszer ismételjük meg, de vajjal megkenni már nem szükséges.

    Végül nyújtsuk ki a tésztát kb. ujjnyi vastagra, és szagassunk pogácsákat. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk a konyhában pihenni őket kb. másfél óráig. Ezután megkenjük a tetejét felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. Körülbelül 13-15 perc alatt készen vannak.

    Jó étvágyat hozzá!



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Asztaldekoráció gyerekekkel

    Találtam egy nagyon jó ötletet, amit holnap Olivérrel el is fogunk készíteni. Maradék anyagunk van, és hungarocell gömböt is vettem pár napja. Igaz akkor azért gyűjtöttem be pár hungarocell gömböt, hogy a bejárati ajtó nyári dekorációját elkészítsem. Sebaj, az várhat egy kicsit...

    De jöjjön az ötlet, amit A pretty life in the suburbs oldalon találtam.



    Kész gömbök, amiket akár üvegvázába is tehetjük, vagy valamilyen lapos tányérba.

    Válogassunk színben harmonizáló (vagy éppen elütő :) anyagokat, amiket vágjunk 1,5-2 cm széles csíkokra. Ahogy a képek is mutatják, nem szükséges, hogy tökéletesek legyen a csíkok szélei. Arra viszont figyeljünk, hogy elég hosszú csíkokat vágjunk, biztosan befedje a gömböt.



    A csíkokat kezdjük el feltekerni a gömbökre. Érdemes az alját és a tetejét ragasztóval rögzíteni, vagy használhatunk apró fejű gombostűt is a rögzítéshez.


    A gömbökre feltekergetjük az anyagokat.



    Remélem tetszik Nektek is! Köszönöm Jo-Anna az ötletet!

    Üdvözlettel,





    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner