2011. december 17.

Karácsonyi ajándék csomagolási ötletek - rózsaszínben

Rózsaszín csomagolópapírt vettem már, Hófehérkével és helyes hópihékkel. Nyugodt szívvel le merem írni, mert akik kapják, még nem tudnak olvasni. Egyikük ugyanis fél éves keresztlányunk, Melánia, akit innét puszilunk, és örömmel jelentem, hogy kibújt két fogacskája (majd lefotózom :), másik pedig aranyos unokahúgunk, Léda, aki 3 éves múlt. Szóval a csajszis, színes csomagolópapírokba burkolt meglepetéseket ők fogják kapni. 

Aki nem akarja annyira gyerekes, figurás, rózsaszínes - habos-babos - papírba csomagolni az ajándékot,  de mégis ragaszkodik a színhez, annak itt van néhány visszafogottabb rózsaszín ötlet.














Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 16.

Tanácsok a téli autózáshoz - + ajándék ötlet karácsonyra

Az egyik biztosítótársaság oldalán - Aegon.hu oldalon - találtam hasznos tippeket a téli autózáshoz. Szeretem, amikor van egy ilyen "szamárvezetőm", hogy pontosan milyen dolgokkal kell felkészülnöm. Persze van aki most azt mondja, hogy ezek evidens dolgok, és nem kell külön ellenőrzés, de én szeretek biztosra menni....  Ezeket a tippeket olvastam el és kiegészítettem saját tapasztalatommal, ötleteimmel.

Az elmúlt két évtől eltekintve - amikor is gyesen voltam - rengeteget vezettem, tapasztaltam már sok mindent, álltam órákat az M0-son dugóban, várakoztam télen a semmi közepén, szóval tudom, hogy elő kell készülni mindenféle helyzetre.



TANÁCSAIM

  1. Sokan elfelejtik novemberre, hogy bizony télen másként kell vezetni, mint az év többi részében. Első körben számítsunk hosszabb menetidővel. Induljunk el korábban, ne a nyári, verőfényes időben elért "rekordunkat" akarjuk télen is tartani. (Téli gumik megléte egyértelmű).
  2. Ne csak hosszabb menetidővel számoljunk, hanem adjuk hozzá azokat a "fagyos" perceinket is, amiket az autó pucerálásával, hómentesítésével és jégoldással kell töltenünk.
  3. Alaposan takarítsuk le havas autónkat elindulás előtt! Azon szerencsések közé tartozom, akiknek garázsban áll az autójuk, így a reggeli takarítást megúszom. A "hósapkával" közlekedés nem biztonságos, mivel egy erőteljesebb fékezéskor az autó tetején álló hótömeg előrecsúszhat és ezzel még a legszuperebb ablaktörlő sem tud gyorsan megbirkózni. Tehát ne csak a lámpákat, a szélvédőket és az ablakokat, hanem az egész autót szabadítsuk meg a hótól. Legyen ehhez alkalmas célszerszámunk (seprű) elérhető helyen - kerékpártárolóban, kukatárolóban, autó csomagtartójában, ki hol tudja megoldani.
  4. A lámpákat is alaposan tisztítsuk le, hogy minket is jól lássanak, és mi is időben észleljük az eseményeket. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy működik-e autónk összes külső világítása (első fényszórók, helyzetjelzők, irányjelzők, hátsó világítás, féklámpák, ködlámpák).
  5. Gondoskodjunk a megfelelő ablaktörlőről! A rossz állapotú ablaktörlő-lapátokat feltétlenül cseréljük ki. Indulás előtt ne csak egy kis kukucskáló nyílást kaparjunk a jégbe, és majd menetközben akarjuk a fűtéssel leolvasztani a jeget! Balesetveszélyes!
  6. Használjunk téli ablakmosó folyadékot, jó, ha tartalék is van a kocsiban! A felcsapódó havas latyak letisztítása az átlagosnál több ablakmosó folyadék szükséges.
  7. Vegyünk jégoldó és zsíroldó spray-t! A jégoldót ne hagyjuk az autóban, tegyük zsebre, és vigyük fel a lakásba. Jégoldóból érdemes szélvédőre való jégoldót és zárjégoldót is venni (+ nálam mindig van 1 tartalék jégoldó, mert már fogyott ki "félidőben"). Műanyag jégkaparót is tartsunk, ebből lehet egész jó minőségűeket kapni, meg olyat is, ami sok mindenre való, csak jeget kaparni nem. Alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ezekhez vastag, vízálló kesztyű is szükséges!
  8. Ha már hómentes a kocsink, és indulásra kész, akkor beszálláskor figyeljünk arra, hogy csizmánkról lerázzuk a rátapadt havat, mert azzal csúszhatnak a pedálok. Mert ugye nem nyitott körömcipőben csináltuk meg a fentieket sem.....
  9. Beszállás előtt érdemes a vastag téli kabátunkat levenni, túlöltözötten nehéz vezetni, a gyors reakciókészséget is gátolja a túlöltözöttség. Én a tavaszi (bélelt) dzsekimet szoktam hordani télen vezetéskor, amiben pár perc után abszolút nem fázom. 
  10. A túl meleg levegő álmosító lehet! A szakemberek szerint a 18-20 fokos hőmérséklet ideális az autóban, mert ennél még nem lehet megfázni, és nem csökkenti a kellő éberséget! Sok praktikája van annak, hogy mit tegyünk, ha álmosnak érezzük magunkat. Első és legjobb: a megállás - kiszállás - kevés pihenés. De lehet, hogy leállunk, kiszállunk és picit mozgunk. Letekerhetjük az ablakokat, hogy bőven jöjjön be friss levegő (ha ömlik a hó, akkor ez nem megoldás). 
  11. Érdemes gyakorolni a hólánc felszerelését, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy nekünk arra soha nem lesz szükségünk.
  12. Készüljünk rá, hogy, hirtelen kell fékeznünk, és a téli útviszonyok nem kedveznek az ilyen veszélyes manővereknek. Legyünk óvatosak a sebességváltásnál, a visszakapcsolásnál, a fékezésnél, és ne vezessünk túl gyorsan!
  13. Hiába van sok éves tapasztalatom, és havonta 3000-4000 km-t vezettem régebben, akkor is érdemes egy mellékúton kipróbálni az autót fékezéskor.
  14. Legyen nálunk bebikázókábel (elnézést, nem tudom, mi a szakneve), ha esetleg lemerül valaki akkumulátorja, tudjunk segíteni - mert ugye a miénk csak nem fog....
  15. Érdemes vontatókötelet is tartani, ha esetleg valahova becsúszunk, legyen célszerszámunk.
  16. Egy dobozban legyen nálunk pléd, tartalék kesztyű, sapka, sál, csizma és esetleg egy olyan vastag kabát, amit nem sajnálunk....
  17. Tartalék benzin sem árt, bár én azt ritkán tartok, mert szinte mindig érzem a benzinszagot, ha kannában van a benzin, azt viszont utálom.
  18. Érdemes tartani pár szelet müzlit, csokit, vagy valami tartós kaját a kocsiban, és persze innivalót - ha esetleg elakadnánk valahol ne haljunk éhen. 
  19. Vezetéstechnika!!! Szerencsés vagyok, mert pár éve volt lehetőségem egy vezetéstechnikai képzésen részt venni a munkahelyem szervezésében a Hungaroringen. Fergeteges élmény volt és egyben óriási nagy tanulság is! Megtapasztalhattuk a gumiabroncsok tapadását különféle felületeken, a vizes, csúszós úton való "satufék" hatását, és rengeteg más dolgot is. Ehhez kapcsolódik ajándékötletem is, ami szerintem sokkal jobb, mint egy harmadik kabát, vagy egy újabb DVD lejátszó vagy bármi más. Ez a vezetéstechnikai kurzus, amiből többféle verzió is létezik. Én ezen az oldalon nézelődtem, de biztosan van más is. Választhatunk korcsoport alapján, ár alapján vagy speciális pályákra tervezett kurzusokból. 
  20. Ja, és legyünk annyira átgondoltak és "lazák", hogy szükség esetén elhalasztjuk az utat. Nem hiába mondják be a rádióban ónos eső esetén, hogy aki teheti ne induljon útnak....


Remélem lesz, aki hasznosnak találja ezt az irományomat.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Mit készítsünk karácsonykor? - sós sütemény javaslataim

Az elmúlt időszak terméséből összegyűjtöttem Nektek pár ötletet sós süteményekhez.







































Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Márványkuglóf azuram kedvére

Pár napja semmit sem írtam, pedig volt esemény a családban bőségesen. Azért a blogger látogatószámlálóját meg szoktam nézni, és bizony elszégyellem magam, hogy naponta több száz oldalletöltő bizony semmiféle frissítést nem talál az oldalon. De este (éjjel?) már annyira nem volt kedvem nekigyűrkőzni az írásnak, vagy ha írtam is valamit, inkább piszkozatban maradt, mert nem voltak éppen összeszedett gondolatok....

Na de most itt vagyok, túl egy születésnapi bulin, szerencsére nem a sajáton, hanem Olivér egyik kis barátja hívott meg bennünket (pontosabban Olit) a szülinapjára. Volt karácsonyváró teadélután az óvodában, ahol az én drágám volt Menyhért király, a három királyok közül. Ajándékok nagy részét becsomagoltam, csomagolási ötletet ebből a bejegyzésemből merítettem. Kivéve 2 kislány unokahúgomat, akiknek nem bírtam ki, hogy ne vegyek rózsaszín, Hófehérkés csomagolópapírt :))

De nem szövegelek sokat, inkább leírom annak a márványkuglófnak a receptjét, amit azuram külön kért karácsonyra. Ezen nagyon csodálkoztam, mert nem éppen édesszájú, neki általában mindegy, milyen sütemény van, mert eszik egy, maximum két szeletet és kész. Ez a kuglóf viszont nagyon ízlett neki - hozzáteszem nekem is - tényleg finom, egy hátránya van, hogy azért nem az a gyorsan összedobjuk fajta.



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 g élesztő
  • 1 kockacukor
  • 1,5 dl tej
  • 350 g finomliszt
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
Továbbá:

  • 2,5 l űrtartalmú kuglófforma
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez
  • kevés liszt a munkalaphoz
  • 2 evőkanál kakaó - a márványos részhez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, az élesztős tejet beleöntjük. Keverünk hozzá annyi lisztet a szitált lisztből, hogy galuska lágyságú legyen. Letakarjuk konyharuhával és 10-12 percig kelesztjük.

Közben a vajat vagy a margarint felolvasztjuk. Meglangyosítjuk a maradék tejet, amibe belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a citrom reszelt héját.

Ezt az egyveleget apránként a liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük, majd két-három részletben hozzáadjuk a langyos vajat is. Robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

A kuglófformánkat kikenjünk vajjal. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és két cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A másikat kissé ellapítjuk, és több részletben hozzászitáljuk a kakaót. Alaposan összegyúrjuk és a fehérrel azonos hosszúságú rudat formálunk belőle. A két tésztarudat szorosan összetekerjük, és a kuglófforma aljára fektetjük. Úgy fektessük őket, hogy a végeik összeérjenek.

Ismét letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen további 50 percet - 1 órát kelesztjük, de addig mindenképpen, amíg láthatóan megnő és a formát kitölti. Előmelegített sütőben - nálam 180 fokon - 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kész, 5 percet pihentetjük, majd rácson hagyjuk, amíg teljesen kihűl.

Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika


Recept forrása: Lajos Mari - Hemző Károly - 99 Házi sütemény 33 színes ételfotóval


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 11.

Muffinformában sült baconos fasírt balzsamecetes sült céklával

Advent harmadik vasárnapjára igyekeztem egy kicsit ünnepibb menüt összehozni a családnak. 

Kezdésnek sima húsleves készült, erről sem recept, sem fotó nem készült, pedig ha jól néztem vissza az archívumomat, még a húslevesünket nem is tettem fel a blogba. Na majd legközelebb.

Főételként muffinformában sült fasírtot készítettem, amit kicsit megvariáltam azzal, hogy előtte 2 szelet baconbe csavartam. Köretnek hasábburgonyát és balzsamecetes sült céklát készítettem. 




Hozzávalók:


  • 50 dkg darált sertéshús (12 darabos formában elegendő mennyiség)
  • 24 szelet bacon (12 darabos muffintepsihez)
  • 1 db zsemle
  • 2 db kisebb tojás
  • só, bors, paprika, fűszerek - ízlés szerint
  • 1 darab vöröshagyma - apróra vágva
  • kevés olaj a muffin mélyedések kikenéséhez


A fasírtot a szokásos módon elkészítjük, fűszerezzük. A muffin tepsi mélyedéseit vékonyan olajjal kikenjük, majd + (kereszt) alakban a szalonna szeleteket beletesszük. A fasírt masszából kézzel golyókat formázunk, beleültetjük a muffin formákba és keresztben ráhajtjuk a szalonnákat. Előmelegített 190 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Ui.: tudom, csúnya dolog, de a muffin tepsi mélyedésében maradt zsírt én vacsorára puha fehér kenyérrel megettem. Nesze neked fogyókúra!

********************************

A sült cékláról elöljáróban csak annyit, hogy nálam szinte a legfinomabb köretnek számít mostanában. Pedig szegény cékla annyira elhanyagolt zöldségféle, legtöbbször csak céklasaláta készül belőle. Közben megsütve fantasztikus ízeket produkálhatunk belőle.

Hozzávalók a sült céklához:


  • kb. 70 dkg cékla
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt színes bors
  • kb. 1 kávéskanál kakukkfű
  • kevés fokhagyma granulátum
A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy hőálló tálba tesszük (nyersen). Az összes többi hozzávalót egy csavaros tetejű üvegbe tesszük, jól összerázzuk és meglocsoljuk vele a cékla kockákat. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük meg kb. 40 perc alatt. Közben érdemes egyszer-egyszer megkeverni.

Jó étvágyat!

Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner