2011. június 10.

Hétvégi tervek - konyhai szempontból

Most próbálom összeállítani a hétvégi menüt, hogy még holnap reggel minden szükséges hozzávalót be tudjunk szerezni. Nagy fába vágtam a fejszém, mert annyi mindent kinéztem a héten, hogy akár az egész szombatomat is főzéssel tölthetném, akkor sem lennék készen. Pedig másra is kell időt szánni, például annak a sok ételnek a begépelésére, amit a héten csináltam.....

Ugyanis a héten készült rozmaringos fonat vacsorára, zsemle helyett, készült aranyló tejfölös pogácsa (titok, hogy miért aranyló a neve), de ettünk halfilét citromos, petrezselymes rizottóval is. Ja és pizzás csigát. Szóval ezek jönnek hamarosan, szombaton vagy vasárnap.

Kép forrása: Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Holnapi tervem:


  • tejfölös karfiol leves (mert már nem bírja sokáig a karfiol a hűtőben)
  • fokhagymás-medvehagymás mascarpone-val töltött csirkemell rántva, burgonyával - az ihletet innét kaptam
  • rakott palacsinta (ennek receptje teljesen a hűtő tartalmától függ, van fél doboz túró, egy kevés sárgabarack lekvár, meggylekvár, még dió is van (még azuramat rá kell beszélnem, hogy törje meg) ja, és a ma készített pogácsából maradt tojásfehérje is így felhasználásra kerül)
  • melitzano krém (!) (padlizsánkrém paradicsommal)
Hétfői "nassolásnak" pedig vöröskáposztás almás lepényt akarok csinálni (minden hozzávaló megvan). 

Minden kedves Olvasómnak kellemes hétvégét kívánok!





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 7.

Mediterrán burgonyasaláta

Szépen lassan pótolom a saláta receptjeimet is, nehogy feledésbe merüljenek :) Továbbra is készülnek nálam saláták, de azért a szívem közepén még mindig a sütemények és a kelt tészták állnak. Remélem azzal, hogy ezt a kijelentést leírtam, nem hízom újabb kilót :)

Tehát mediterrán burgonyasaláta (krumplisaláta, kinek hogy tetszik)

Ez azért nem annyira light-os saláta, de azért mégsem lehet mindig zöld leveleket rágni. Ezt a salátát Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvében találtam. Az eredeti receptet 4 személyre készítettem el, tehát a könyvben leírt mennyiségeket módosítottam, illetve friss fűszernövényt használtam a szárított helyett. Ja és használtam kaprot is.



Mediterrán burgonyasaláta


Hozzávalók:


  • 75 dkg burgonya (kockákra vágva)
  • 2 piros húsú kaliforniai paprika (fél centis csíkokra vágva)
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 10 dkg fekete magozott olajbogyó
Az öntethez:

  • 2 kis pohár joghurt
  • 2 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál apróra vágott oreganó
  • 1 kávéskanál apróra vágott rozmaring
  • 1 kávéskanál apróra vágott kapor
  • 1 dl víz
  • só és frissen őrölt bors

A burgonyát a szokásos módon sós vízben megfőzzük. (Stahl Judit erről a mozzanatról 6 mondatban ír....:). A kaliforniai paprikát az olivaolajon megpuhítjuk. Amikor megpuhult, akkor szűrőlapáttal kiszedjük a serpenyőből. Ugyanebbe a serpenyőbe beleöntjük a joghurtot, a citromlevet, a vizet és fűszerekkel együtt összemelegítjük takaréklángon (nem kell forralni!!!). Sózzuk, borsozzuk.

Az olajbogyókat félbevágjuk, összekeverjük a paprikacsíkokkal és a főtt krumplikockákkal. Ráöntjük az öntetet és jól összekeverjük.

Tényleg finom langyosan is.

Jó étvágyat!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 6.

Cseresznyés túrós sütemény

Ezerszer megfogadtam már, hogy nem veszek több főzős magazint. Rengeteg van, akár egész életemben minden nap mást készíthetnék, akkor se lenne kétszer ugyanaz :) De azért mégis néha elcsábulok, és beújítok.   Most a májusi Kiskegyed Konyháját vettem meg, igazából a címlapon lévő epres tiramisu vett le a lábamról.

De mégsem azt készítettem el, hanem egy rebarbarás túrószeletet. Igaz nem rebarbarából, hanem cseresznyéből. 


Cseresznyés túrós sütemény
Hozzávalók:

  • 40 dkg cseresznye - magozva
  • 1 rúd vanília
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor (főzhető)
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 6 dkg búzadara
  • fél tasak sütőpor
  • porcukor a szóráshoz
A cseresznyét kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, pépjét kikaparjuk. Egy kisebb méretű tepsit (kb.: 25x20 cm) sütőpapírral kibélelünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és miközben melegszik, összeállítjuk a hozzávalókat.

A pudingport elkeverjük a cukorral, a vaníliapéppel és a tojásokkal. A túrót villával áttörjük, a tojásos masszához adjuk. A búzadarát és a sütőport összekeverjük és ezt is a túrós krémhez adjuk. A végén a cseresznyét is a masszába forgatjuk.

A masszát belesimítjuk a tepsibe, és az előmelegített sütőbe téve 45 percig sütjük. Az utolsó 15 percben érdemes alufóliát tenni rá.

Amikor a sütemény kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Aki esetleg kipróbálja rebarbarával, kérem írja meg milyen lett.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. június 5.

Pikáns mini muffin

Krémlevesek kísérőjének javaslom ezt a pikáns sós muffint. Ez 24 darabos mini muffin formában készült, de természetesen hagyományos 12 darabosban is elkészíthető.



Hozzávalók:

  • 15 dkg sárgarépa - tisztítva, apróra vágva
  • 1-2 evőkanál vegyes zöldfűszer - nálam: petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom - apróra vágva
  • 21 dkg finomliszt
  • 4 dkg finom zabpehely
  • 3 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • bors
  • fél teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál pirított hagyma
  • 2 tojás
  • 0,5 dl étolaj
  • 12 dkg reszelt sajt (pl.: ementáli)
  • 2,5 dl kefír
A sütőformák kikenéséhez:
  • vaj
Először is a sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Készítsük elő a muffinformánkat, vajazzuk ki, vagy tegyünk bele papírkapszlikat. Egy tálban összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, a sütőport. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a pirított hagymát. Belekeverjük az apróra vágott sárgarépát és a zöldfűszereket is.

Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk az olajat, a kefírt és a sajtot és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és könnyedén összedolgozzuk.

A tésztát a sütőformába töltjük és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A mini muffinok 16-18 perc alatt elkészültek.

Jó étvágyat kívánok!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Zöld konyhák

Pár hónapja gyűjtöttem néhány képet klassz fehér konyhákról, ami - visszajelzések alapján - nagyon tetszett Nektek. Most egy zöld konyhás gyűjteménnyel jelentkezem :)

Biztos vagyok benne, hogy a zöld konyhák nem tetszenek mindenkinek, talán nem a leggyakrabban kért konyhaszín. Bár, ha belegondolok, régen nagyon sok háznál olajzöldre festett konyhaszekrények voltak (a nagymamámnál is az van). Nos itt a színek leginkább a "kanárizöld" és a szürkés zöld között mozognak.

Ha ezek közül kellene választanom, akkor a harmadik konyhát bevállalnám. Jókedvem lenne biztosan, amikor ránéznék.

Ti melyiket választanátok?




Forrás: Kagozi


Forrás: Dotavideo


Forrás: Dotavideo



Forrás: Classic decor


Forrás: The luxhome






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner