2011. február 5.

Krémtúró házilag

Belefáradtam már abba, hogy a bolti krémtúrókból ipari mennyiséget is képesek megenni a fiaim. Ezért arra gondoltam, hogy kikísérletezem a házi krémtúró fenomenális receptjét. Egész jó sikerült, és persze nem bonyolítottam túl. Próbáljátok ki, ha Ti is krémtúró fogyasztók vagytok. Jó étvágyat hozzá!


Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • 25 dkg krémtúró
  • 3 evőkanál tejföl (20%-os)
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 4-5 kávéskanál vaníliaaroma
A hozzávalókat a vaníliaaroma kivételével jó alaposan, sokáig keverjük. A vaníliaaromát a végén apránként adjuk hozzá és kóstolgassuk, mennyi vaníliaaromával ízlik.

Savanyú káposzta-saláta

Nagyon szeretem a savanyú káposztát, mindenféle előfordulási formájában. Szeretem töltött káposztaként, rakott káposztaként, káposztalevesként, bárhogy. Most salátát készítettem belőle.

Babos savanyú káposzta-saláta



Hozzávalók:

20 dkg fehérbab (konzerv)
40 dkg savanyú káposzta
3 evőkanál olaj
1 dl víz
1 csapott mokkáskanál őrölt bors
1 szál póréhagyma

A fehérbab konzervet lecsepegetjük. Természetesen készülhet szárazbabból is, akkor a főzést megelőző éjszaka a babot beáztatjuk, másnap leszűrjük és friss vízzel és babérlevéllel feltesszük főni. Sózhatjuk is. Puhára főzzük és hűlni hagyjuk. Ha a könnyebb utat választjuk, akkor csak a konzervet kell lecsepegetetnünk.
A káposztát kimossuk, majd az olajon kevergetve megforrósítjuk. Kissé sózzuk, borsozzuk és hozzáöntünk kb. 1 deci vizet. Lefedjük, és 20 perc alatt puhára pároljuk. Végül levesszük a fedelet és addig hagyjuk a tűzön, amíg minden leve elpárolog.

Közben a póréhagymát karikákra vágjuk. Amikor a hagyma kihűlt, összekeverjük a babbal és a póréhagymával.

Ha rögtön nem esünk neki, akkor készíthetünk rá öntetet is.

Öntet hozzávalói:
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • metélőhagyma
Ötlet: póréhagyma helyett lilahagymát is használhatunk.

2011. február 4.

Banánkuglóf

Az eredeti recept (forrása: Magyar Konyha 1997. 1. szám) banánkuglófot ír, de én ezt nem kuglófformában készítettem el, hanem szögletes gyümölcskenyér formában. Délutáni uzsonnára teához, kakaóhoz is kitűnő. 

Posted by Picasa
Hozzávalók:


  • 12 dkg margarin
  • 24 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 1 dl tej
  • 30 dkg banán (héj nélkül mérve)
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
A margarint a fele cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk. A tejet is hozzáöntjük és a turmixolt (vagy péppé zúzott). A maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.  Összekeverjük a lisztet, a sütőporral meg a sóval, és a banános masszába forgatjuk könnyedén. A kiválasztott formát (lehet kuglófforma is) kivajazzuk, belisztezzük, megtöltjük a tésztával, és végül megsütjük. A tésztának 150 fokon kb. 1 óra 40 perc kell ahhoz, hogy megsüljön. Ha gyümölcskenyér formában sütjük, akkor kevesebb idő is elegendő. Tűpróba!

Ötlet:

A megbarnult banánok felhasználásának nagyon jó módja.
Csokoládémázzal is leönthetjük.

2011. február 3.

Halfilé pezsgőmártásban

Ahogy pár napja ígértem, íme a pezsgőmártásban úszkáló halacska.

Posted by PicasaHozzávalók:


  • 2 babérlevél
  • fél vöröshagyma
  • 10 szem fekete bors
  • fél citrom leve
  • 50 dkg tengeri halfilé
A mártás hozzávalói:


  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (vagy finomliszt)
  • 2 dl száraz pezsgő
Egy nagyobb lábasban kb. 5 dl vizet felforralunk, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, beletesszük a borsot, a megtisztított hagymát és a fél citrom levét beleöntjük. A halat belerakjuk (óvatosan, nehogy eltörjön), majd kis lángon 5 percig pároljuk. Amíg párolódik a halacska, a mártáshoz a tejszínt az étkezési keményítővel simára keverjük. Beleöntjük a pezsgőt, és kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Végül ízesítjük (sózzuk, pár csepp citromlét öntünk bele, fehér borssal fűszerezzük).

Főtt tészta illik hozzá szerintem. Egyébként a receptet egy félve őrzött 1997. januárban kiadott Magyar Konyhámban találtam.

2011. február 2.

Legjobb sült túrógombóc

Azt hiszem, megtaláltam a legtökéletesebb sült túrógombócot! A receptet Aliz konyhájában találtam, ott ő azt írja, hogy szerinte ez csillagos ötös túrógombóc. Először azt hittem túloz, de aztán rájöttem, hogy nem. Igaza volt!





Hozzávalók a gombóchoz:
  • 0,5 kg túró
  • 10 dkg cukor
  • 3 szikkadt zsemle
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • tej (a zsemle áztatásához)
Hozzávalók az öntethez:
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejére:

  • zsemlemorzsa
  • vaj


Másfél zsemlét tejbe beáztatunk, a másik másfél zsemléből zsemlemorzsát készítünk. (Ha nem akarjuk a zsemléket ledarálni, akkor 3-4 evőkanál zsemlemorzsával is helyettesíthetjük). A tejbe áztatott zsemléket kicsavarjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy jénai tálat kivajazunk, és a masszából nagy gombócokat formázunk. Ebből a masszából 9 darab gombóc  jön ki (de persze kisebbeket is csinálhatunk). Ezután a tejfölt, a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és ezzel a keverékkel leöntjük a gombócokat. A tálat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 15-18 percig sütjük.


Ötlet:
Ha csak friss zsemlénk van, akkor a zsemlét tegyük mikrohullámú sütőbe 1 percre, és - pár perc után - mire kihűl, szikkadt lesz.

2011. február 1.

Vedd ki a részed, nyerd meg az egészet - új nyereményjáték 2011. február 1.-től

Mától indított a Nestlé egy új nyereményjátékot, "Vedd ki a részed, nyerd meg az egészet!" szlogennel. A nyereményjátékban lehet nyerni 1 db 3 millió Ft értékű bankkártyát. De lesz 1 millió forintos álomkonyha is, és hetente 10 db NESCAFÉ® Dolce Gusto® Circolo kávéfőzőgépet is kisorsolnak.

Ha részt szeretnél venni a játékban, akkor:

  1. Vásárolj 3 darab, a promócióban részt vevő Nestlé terméket.
  2. Vágd ki a vonalkódjukat.
  3. Küldd be a vonalkódokat zárt borítékban, neved, lakcímed, telefonszámod és lehetőleg e-mail címed megadásával, a „Vedd ki a részed, nyerd meg az egészet” jelmondat feltüntetésével az 1590 Budapest, Pf.: 113. postacímre.


Nyereményjáték időtartama: 2011. február 1. - április 30.

Minden további részletért (nyereményjáték időtartama, beérkezési határidő, akcióban szereplő termékek, játékszabályzat, stb.) klikkelj a Vedd ki a részed... weboldalra.


Sok szerencsét!

2011. január 31.

Nyereményjáték a Pickwick teákkal

Lelkesen gyűjtöm a Pickwick teák csomagolását, mármint a filtertartó tasakokat, mert húsvétra szeretnék a teatasak hajtogatásos technikával üdvözlőlapokat készíteni. Már rengeteg mintát, leírást elmentettem magamnak, persze teafilter tasak is kellene még. A teákkal kapcsolatban egyébként felfedeztem egy klassz nyereményjátékot, amelyet a oldodjfel.hu weboldalon találtam. 

A játék lényege a következő:


  • 1. Vásárolj egy promóciós matricával ellátott Pickwick teát és a csomagban ajándék hőmatricát találsz!
    ij1
  • 2. Ragaszd a hőmatricát a forró teáscsészéd oldalára, és a hő hatására máris előtűnik egy inspiráló gondolat!
    ij2 ij2b
  • 3. A hőmatricán található kóddal regisztrálj a "kódrögzítés" aloldalon!
    ij3
  • 4. Ha három matricát, és vele együtt három kódot összegyűjtesz, és felregisztrálsz, akkor automatikusan pályázol a 100 darab egyedi, csésze alakú design fotel egyikére.
    ij4+ij4b=ij4c x 100 db
  • 5. Gyűjtsd össze mind a 15 különböző hőmatricát a magvas gondolatokért és regisztrálj minél többször, hogy növeld a nyerési esélyeidet!
  • 6. A promóció 2010. november 1 - 2011. február 28-ig tart, regisztrációt 2011. február 28-án éjfélig fogadunk el.



    A további részleteket, és a játékszabályzatot ezen az oldalon találtok! A nyereményjáték 2011. február 28-ig tart.

    Sok szerencsét!

Vaníliapudingos muffin

Vasárnapi ebédünk csontleves volt (húsos csontból, zöldségekkel) csigatésztával, halfilé pezsgőmártásban, a gyerekeknek halfilé tésztával és vaníliapudingos muffin. A receptek közzétételét most abban a sorrendben fogom megtenni, ahogy nagyfiam, Olivér ette. 
Először muffint evett - "anya, már nem bírom ki ebédig, ha nem ehetek muffint....."
Utána tésztát, mondván, hogy ő nem is szereti a halat - érdekes, eddig szerette....
Aztán levest, mert a "husileves" a kedvence.

Most biztosan sok olvasó megbotránkozik ezen, hogy ehet egy gyerek ilyen össze-vissza módon, de sajnos néha ez is előfordul.

Na de lássuk a vaníliapudingos muffint, amit Andi oldalán találtam tavaly májusban. Hagytam is neki egy köszönő megjegyzést, nagyon örülök, hogy erre a receptre rátaláltam!



Hozzávalók:

  • 15 dkg margarin
  • 17 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a töltelék:
  • 2, 5 dl tej
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • 1-2 evőkanál cukor

A pudingot megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beleütjük a tojásokat. A szárazanyagokat - a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot - összevegyítjük. A vajas masszát és a lisztes keveréket összekeverjük.

A muffinsütőt kivajazzuk, vagy muffin kapszlikkal kibéleljük. A kapszlikba egy-egy evőkanál masszát teszünk, csinálunk egy kis mélyedést a tésztába. A mélyedésbe teszünk egy kanál pudingot, majd befedjük a maradék tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

A legtöbb muffin esetében én muffin kapszlit használok!

Posted by Picasa

2011. január 30.

Aszalt szilva leves recept

Egyik ismerősöm nem hitte el, hogy létezik olyan leves, hogy aszalt szilvás tejfölös bableves. Igen, valóban van ilyen!!! Hamarosan felteszem azt is, de egyenlőre jöjjön csak az egyszerűbb verziója, mégpedig az aszalt szilva leves. Szerintem a gyümölcsleves rokona.


Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 kis darab fahéj
  • 3-4 darab szegfűszeg
  • víz
  • 1-2 evőkanál méz


Az aszalt szilvát pár órára vízbe áztatjuk. Pár óra után a szilvát leszűrjük, de nehogy kiöntsük a vizet, kell az is, csak egészítsük ki a folyadékot 7 decire. Aztán feltesszük az áztatóvizet és a szilvát főni, beleszórjuk a fűszereket. Felforraljuk, közben a tejfölt és a lisztet összekeverjük. A lisztes tejfölbe merünk pár kanál levest, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön, aztán beleöntjük a levesbe. Forralunk rajta egyet, majd mézzel ízesítjük.


Kalácspuding - a takarékos ötlet

Kalácspuding. Első olvasatra lehet, hogy furcsának tűnik ez a recept, kalács és puding együtt??? Ez egy nagyon ötletes felhasználási módja a száradt/ szikkadt kalácsnak. Még egy nagyon gondos háziasszonynál is előfordulhat az, hogy a kalács megszárad. Megvesszük, és előfordulhat, hogy senki nem eszik belőle. Vagy akár olcsón hozzájutunk olyan kalácshoz, aminek a fogyaszthatósági ideje már nagyon közeli. De nem is az a lényeg, hogy miért szárad meg, hanem a recept. Családom ezt nagyon szereti könnyebb vasárnapi nassolásként.


Hozzávalók:

  • 40 dkg kalács (nem friss)
  • 5 tojás
  • 3 dl sűrített tej, készítéséről ebben a bejegyzésben írtam
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • vaj a sütőforma kikenéséhez

A kalácsokat felszeleteljük. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal (az enyém 28x28-as, ebbe belefér ez a mennyiség), és cserépszerűen, átfedéssel belefektetjük a kalácsokat. A mártás hozzávalóit összekeverjük kézi habverővel. Leöntjük a kalácsokat a mártással, kicsit megnyomkodjuk a kalácsokat, hogy jól beszívják a folyadékot. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütjük. Ha már nagyon barnul a teteje, akkor dobjunk rá egy alufóliát.
Azért is szeretem ezt a desszertet, mert körítésekkel ünnepiesebbé tehető. Tálalhatjuk

  1. áfonyalekvárral, sárgabaracklekvárral
  2. a mártásba önthetünk rumot - felnőtteknek!
  3. meleg fahéjmártással
  4. csokoládészósszal
  5. juharsziruppal (nagyon édességimádóknak!)


Jó étvágyat hozzá!

Sűrített tej készítése házilag

Kalácspudingot akartam csinálni, a recept sűrített tejet írt. Sűrített tejet több üzletben is kerestem (kisebb szupermarketekben), mégsem kaptam. De nem keseredtem el, kicsit körbenéztem az interneten, és találtam egy tökéletes sűrített tej receptet Edith oldalán. Ezután soha nem fogok venni, csak magam csinálom. Próbáljátok ki ti is! Hamarosan pár receptet még teszek fel a sűrített tej egyéb felhasználási módjairól. (Az eredeti receptet kicsit módosítottam, az 65 dkg porcukrot írt.)


Gyors fotó az eredményről:




Hozzávalók:


  • 5 dl tej
  • 50 dkg porcukor
  • 6 dkg, lehetőleg 82%-os vaj
  • 1 vaníliás cukor

A hozzávalókat egy nagyobb edénybe tesszük és lassú tűzön állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik. A keveréket felforraljuk, majd a forrástól számított, kerek 10 percig hagyjuk forrni, állandóan kavargatva. A tűzről levéve kihűtjük. Amikor már kihűlt, töltsük csavaros üvegbe és hűtőben tároljuk. 

Felhasználható:


  • desszertekhez
  • fagylalthoz
  • italokhoz
  • forró csokoládéhoz
  • kalácspudinghoz (hamarosan)