2011. november 17.

Fűszertartó kémcsövekből

Annyira megtetszett ez az ötlet, hogy arra gondoltam hátha Ti is hasznát veszitek. Sokat agyalok azon, hogyan tároljam a különféle formában lévő fűszereimet, különösen azokat, amelyekből nem vásárolok/ használok sokat. Egy nagyon jó ötletet találtam Dream Book Design oldalon, aminek elkészítéséhez még csak nagy kézügyesség sem kell.

Egy klassz, rusztikus doboz és néhány jól záródó kémcső, valamint a feliratozáshoz filc szükségeltetik. Részletes elkészítési útmutatót itt találtok. Akár karácsonyi ajándéknak is el tudnám képzelni, vagy hasznos eszköz lehet azoknak, akik kicsi konyhával rendelkeznek. Esetleg kezdő kollégista fiataloknak a legszükségesebb fűszereket is adhatjuk ebben, vagy.... Na jó. Abbahagytam az ötletelést.





Remélem tetszik Nektek is!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 16.

Bejelentés!!!!

Szombaton Keresztanya lettem! És persze azuram keresztapa! Húgom kislányának, Melániának szombaton volt a keresztelője, és bennünket ért az a megtiszteltetés, hogy mi lettünk Meláni keresztszülei. Gyönyörű keresztlányunkat ezúton szeretném bemutatni kedves Olvasóimnak:



A keresztelőre sós süteményeket vállaltam (plusz beterveztem egy édest is), de Olivér előtte pár napig beteg volt, nem volt óvodában, így módosult a terv. Egyszerűsítenem kellett egy beteg nagyfiú és egy nyikorgó kicsi mellett, de azért remélem ízlett a családnak. Szóval alapvetően egy tésztát készítettem, jobban mondva csak egyfajta túrós tésztát dolgoztam fel.

Készültek fűszeres csavartak, szezámmagos kockák és sajtos (és napraforgómagos) rudak. Íme!


Fűszeres csavartak


Szezámmagos kockák


Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • só (ízlés szerint)
Szezámmagos kockákhoz:

  • tojás
  • szezámmag
A fűszeres csavartakhoz:

  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • kevés bors
Szezámmagos kockák:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettévesszük. Az egyik feléből készítjük a szezámmagos kockákat. Ehhez a tésztát többször hajtogatjuk és nyújtjuk. 3-4 hajtogatás után vékonyan belisztezett deszkán kinyújtjuk és derelyevágóval kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

Fűszeres csavartak:

A tészta második feléhez hozzákeverjük a fűszereket. A tésztát kinyújtjuk és kb. 10 cm x 1 cm-es tésztacsíkokra vágjuk. Két tésztát összetekerünk, majd a végüknél összenyomjuk (tehát egy karikát formázunk belőle). A karikákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojással megkenjük és megsütjük.




Sajtos rudak

Napraforgómagos - sajtos rudak

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1-2 evőkanál 20%-os tejföl
  • 2 kávéskanál só

A tetejére:

  • reszelt sajt
  • napraforgómag
  • tojás
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és egyforma rudakat vágunk belőle éles késsel vagy derelyevágóval. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük felvert tojással, majd felére reszelt sajtot, másik felére napraforgómagot szórunk. Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 18 perc alatt megsütjük.


Recept forrása: itt.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 15.

Sárgarépás fasírtgolyók

Családban népszerű fasírtgolyók picit más köntösben. Sárgarépával készült, vajbab főzelékkel ettük.





Hozzávalók:


  • 25 dkg darált hús
  • 2 darab nagyobb sárgarépa
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • só, bors

A sárgarépát lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, fűszerezzük. Enyhén vizes kézzel dió nagyságú golyókat formázunk. A fenti massza mennyiségből 20 darab gombóc jön ki. A golyókat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A golyókat 180 fokos sütőben 24-25 perc alatt sütjük meg.

Jó étvágyat hozzá!






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner