2011. január 29.

Fehér konyhák

Egyik ismerősöm most újítja fel a lakását, és fehér konyhát szeretne. Szerintem a fehér konyhák gyönyörűek, kérdés az, hogy praktikusak-e. Pár kérdés azért felmerült bennem.

Nem piszkolódnak túlságosan hamar? 
Nem látszik meg rajtuk minden ujjlenyomat? 
Nem csak egy divatirányzat? 
Nem unalmasak?

Ezen az oldalon találtam néhány olyan fehér színben pompázó konyhát, amelyekben - ha takarítani nem is - öröm lehet a főzés. Lényegében a színes kiegészítők - lámpák, csillárok, székek, padló, falszín és dekorációk - dobják fel a konyha összképét. Nézzetek körül!













Képek forrása: itt található.

Tarja - ahogy én szeretem

Alapvetően nem szívesen eszek tarját. Inkább választom a karajt, vagy a combot vagy bármit. Ez valószínűleg azért van, mert régebben ettem olyan rosszul elkészített tarját, hogy azt le sem tudom írni. Lényeg, a lényeg, hogy elment a kedvem tőle. Aztán rájöttem, hogy a sütés módja nagyon sokat számít. Mondhatnám ez a legfontosabb!



Hozzávalók:
  • 80 dkg tarja
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • őrölt gyömbér
  • fokhagyma
  • 1-2 dl víz
A húst megmosom, konyhai papírtörlővel leszárítom, majd kiklopfolom. A klopfolással egyidejűleg a tarja széleit bevagdosom, hogy sütéskor ne ugorjon össze a hús. A húsokat sózom, borsozom. A mostani sütésnél én köménnyel és gyömbérrel fűszereztem, de ízlés dolga. A tepsibe bepakolom a húsokat, ráöntök egy kis vizet és befedem alufóliával. A sütőt kb. 150-160 fokra melegítem elő, és ezen az alacsony hőfokon sütöm körülbelül 1 óra 10 percet. Amikor már a hús megsült (megpárolódott), akkor leveszem a fóliát, és picit magasabbra véve a sütő hőfokát pirosra sütöm. 

Burgonyával, rizzsel, bármivel finom.

Díjat kaptam!!!!!!!!!

Ma kaptam meg "blogéletem" első díját Magdi konyhájából, akinek ezúton is nagyon köszönöm. Nagyon meglepett, hiszen még csak most kezdtem receptjeim közzétételét. Megtiszteltetés!


   
Mielőtt átadnám a díjat követem az instrukciókat, és listázom a szabályokat. Íme:


  1. Írj egy bejegyzést, amelyben közzéteszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
  2. Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
  3. Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
  4. Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
  
Sok szeretettel adom tovább:

  1. Elifnek az Ízmorzsák szerzőjének, örülök, hogy pár órája rátaláltam, szeretem azt az ízvilágot, amit ő képvisel.
  2. Hobbychefnek, akinek olvastam elmélkedését a díjakról, és teljesen egyetértek vele. Neki azért adom a díjat, mert minden bejegyzésén azt látom, hogy abszolút szívből csinálja a napló vezetését és a főzést is.
  3. Medorának, a Medora otthona blog szerzőjének, aki szintén idén januárban kezdte a blogírást.
Remélem mindent jól csináltam.... :)


      

    Gombás, cukkinis tejszínes ragu masnitésztával

    Újabb finom tésztaétel!




    Hozzávalók:

    • 10 dkg bacon
    • 5-6 szál csemegehagyma
    • 1 darab cukkini
    • 25 dkg csiperkegomba
    • 100 g natúr tömlős sajt
    • 2 dl tejszín

    Előkészítjük a hozzávalókat, azaz a szalonnát felkockázzuk, a csemegehagymát felkarikázzuk (a zöldjét is), a cukkinit feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. Amikor előkészítéssel készen vagyunk, akkor nekiállunk az elkészítésnek. A szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a cukkinit és az utolsó percekben a gombát is. Ne sózzunk, mert a szalonna elég sós, és szerintem a tömlős sajtokban is bőven van só. Szóval, amikor a ragu alap kész, akkor hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tejszínt is. Egyet forraljuk, és kész!

    Tésztával tálaljuk. Akár vacsorára, akár ebédre.

    Zöldségkrémleves - energialeves

    Ma valami gyors, és finom levesre vágytam. Zöldségkrémlevesre esett a választásom. És hogy teljes legyen a zöldséges tobzódás a tetejére sült hagymakarikák kerültek.


    Előtte:



    Utána:




    Hozzávalók (4 személyre):

    • 5 dkg vaj (zsiradék)
    • 2 darab burgonya - pucolva, kockákra vágva
    • 1 darab vöröshagyma - negyedekre vágva
    • 2-3 gerezd fokhagyma - megtisztítva
    • 5-6 db sárgarépa - megpucolva, felkarikázva
    • 1 darab cukkini - feldarabolva
    • 4-5 rózsa brokkoli - megmosva
    • 5-6 szál csemegehagyma - karikákra vágva
    • 1 db zellergumó - megpucolva, feldarabolva
    • 8-10 dkg zöldborsó - megmosva
    • 9 dl víz (vagy amennyi éppen ellepi)
    • só, bors
    • 2 dl tejszín
    A tetejére:

    • 2 darab vöröshagyma
    • kevés liszt
    • olaj a sütéshez
    A megtisztított, megpucolt és feldarabolt zöldségeket kevés vajon megfuttatom, majd felöntöm a vízzel. Puhára főzöm a zöldségeket, közben persze fűszerezem ízlés szerint. Sózhatunk, borsozhatunk, de akár egy tyúkhúsleves kockát is dobhatunk bele. Túlzásba szerintem nem szabad esni, mert itt pont a zöldségeké a főszerep. Amikor már a zöldségek puhák, akkor botmixerrel, vagy turmixgép segítségével összeturmixoljuk. Az összeturmixolt krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és még egy kicsit (3-5 percet) főzzük. 
    A feltéthez a vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk (kicsit vastagabb szeleteket vágjunk, és akkor megmaradnak a karikák), lisztbe forgatjuk és bő olajban kisütjük. Az olajból kivéve lecsepegtetjük konyhai papírtörlőn. 
    Ehetünk is!

    Ne ijedjünk meg a leves színétől! Végül is ez divatszín! Íme a bizonyíték :)

    zöldségleveshez

    Kép forrása: ezen az oldalon


    2011. január 28.

    Hagymás pogácsa - a lektoromnak

    Ezt a pogácsát - bár csupán virtuálisan - lektoromnak küldöm. Remélem magára ismer (most kiderül, hogy olvassa-e a blogot). Ezúton köszönöm, hogy időt szánt bejegyzéseim átnézésére. Szerintem ízlésének megfelel ez az illatos, hagymás finom pogácsa, amit Limara oldalán találtam.


    Posted by Picasa



    Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 1 ek. só
    • 1 tojás
    • fél dl tej
    • 175 g tejföl (kis doboz)
    • csipet cukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 4 dkg vaj
    • 2-3 fej lilahagyma
    A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Közben a vajat és a lisztet elmorzsoljuk, mintha omlós tésztát készítenénk, majd belekeverjük a sót. A közepébe készítünk egy mélyedést, a mélyedésbe öntjük a tojást, a tejfölt és a kicsit felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát, fóliával letakarjuk és mehet a hűtőbe két órára. Gondolom ha tovább a hűtőben marad, akkor sem lesz semmi baja.
    Amíg a tésztánk a hűtőben várakozik, a vajat felolvasztjuk, és az apró darabokra vágott lilahagymát megsütjük. Megvárjuk, amíg a sült hagyma kihül.

    A tésztát vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán, és a sült hagyma felét rákenjük. Ezután hajtogatjuk. A hajtogatás módja a következő:

    1. Fejben elosztom a tésztát vízszintesen 3 részre.
    2. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk.
    3. Az alsó harmadot ráhajtjuk ennek a tetejére.
    4. Rákenjük a maradék hagymát a tésztára.
    5. Fejben elosztjuk a tésztát függőlegesen 3 részre.
    6. Bal oldalról behajtom a tésztát a közepéig.
    7. Jobb oldalról is behajtom a tésztát a közepéig.
    8. Majd kettéhajtom.
    A hajtogatás után mehet vissza a hűtőbe fél órára. Ha letelt a pihenési ideje a tésztának, körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsiben még fél órát hagyjuk a pogácsákat kelni. Megkenjük őket tojással, és az előmelegített sütőben kb. 200 fokon 12-14 perc alatt megsütjük őket.

    Ha esetleg nem írtam le a hajtogatás módját egyértelműen, akkor Limara oldalán találtok a hajtogatásról fotókat.


    Muffintepsi és a maradékok találkozása

    Szeretem a muffinformát édes süteményeknek, sós muffinoknak, és maradék feldolgozásának is. Ez maradékfeldolgozás jópofa kinézetben. A hozzávalókhoz szándékosan nem írok mennyiséget, mert hűtőnktől és éhségünk nagyságától függ.

    Posted by Picasa
    Hozzávalók:


    • párizsi (mélyedésenként 2 szelet)
    • maradék sonka - apró kockákra vágva
    • kaliforniai vagy zöldpaprika - apró kockákra vágva
    • sajtdarabkák - apró kockákra vágva
    • tojás - minden mélyedésbe 1 db
    A muffinformánk mélyedéseit kibéleljünk 2-3 szelet párizsival. A párizsikosárkákba beleszórjuk az apró kockákra vágott paprikát, sonkát, sajtot. A tetejükre ráütünk 1-1 tojást, és rögtön előmelegített sütőbe tesszük és 170 fokon megsütjük.

    2011. január 27.

    Narancslekvár recept

    Mostanában nagyon sok gasztroblogger tett fel narancslekvárt, így arra az elhatározásra jutottam, hogy én is felteszem a karácsonyi ajándéknak készített narancslekváromat. Tudom, tudom, egy kis fáziskésés, de ki állítja azt, hogy januárban vagy februárban nem lehet elkészíteni??? Keserű és édes, pikáns és fanyar, egyszerre.

    A receptet egyébként a Príma Konyha 2004. februári számában találtam.





    Posted by PicasaHozzávalók:


    • 2 kg narancs
    • 2 citrom
    • 3 dl víz
    • 1,2 kg kristálycukor vagy befőzőcukor (én sima kristálycukorral csináltam)
    • 1 tasak zselésítő (ezt nem írta az eredeti recept, de én nem kockáztattam)
    A gyümölcsöket mosogatószeres szivaccsal alaposan megmossuk, és nagyon-nagyon alaposan, többször leöblítjük. Ebben a receptben a narancshéj is felhasználásra kerül. Lecsöpögtetjük, aztán éles késsel nagyon vékonyan meghámozzuk őket. Ha nem sikerül nagyon vékonyan hámozni, akkor utólag vágjuk le róla a fehér részt. Ez a leghosszadalmasabb része a lekvárkészítésnek, de fontos, mert a fehér résztől keserű lesz a lekvár.  

    Nos, ha ezzel készen vagyunk, akkor a gyümölcshéjat vékony csíkokra, vagy apró darabokra vágjuk. Lábasba szórjuk, ráöntjük a vizet, a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kb. 15 percig főzzük már alacsony lángon. A tetején keletkező habot leszedjük. 

    A narancsokról és a citromokról eltávolítjuk teljesen a fehér részt. Ezután a gyümölcsöket filékre, vagy körömnyi darabokra vágjuk. Ezt tál fölött csináljuk, így nem veszik kárba a finom lé. 
    Mindezt az előfőzött gyümölcshéjhoz adjuk, a lével együtt. Hozzáadjuk a zselésítőt is. Közepes lángon kb. 35-40 percig forraljuk, a leve elfő, besűrűsödik. Fél óra után próbáljuk meg, hogy tányérra cseppentve szétfolyik-e leendő lekvárunk.

    Forrón töltsük kifertőtlenített, előmelegített kis üvegekbe. Az üvegeket zárjuk le szorosan, és állítsuk a fejük tetejére. Másnapra kihűlnek, és mehetnek a helyükre, vagy készülhetnek rájuk a dekorációk. Száraz, hűvös helyen tároljuk, felbontás után ajánlatos a hűtőben.

    A hozzávalóknál nem írtam, hogy kell még hozzá kb. 2 óra szabadidő, ugyanis meglehetősen időigényes a narancslekváros szórakozás.

    Ha valakinek ez a recept nem tetszik, narancslekvárt talál még Limaránál, vagy Főz és fecseg oldalán, vagy akár ezen az oldalon.

    2011. január 26.

    Fasírtfalatkák sütőben sütve - egyszerű recept

    Ezt a fasírtgolyót Só és Bors blogjában találtam, és rögtön megtetszett, mivel nem olajban, hanem sütőben süthető. Ezzel a módszerrel bármikor, könnyedén és olajszagú konyha nélkül süthetünk fasírtot. A fasírtgolyócskákat húgomék lakásavatójára vittem.




    Hozzávalók:
    • 1 kg darált sertéshús
    • 2 kisebb fej vöröshagyma nagyon finomra vágva, vagy lereszelve
    • 2 tojás 
    • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
    • só, bors
    • bazsalikom, oregano ízlés szerint
    A tetejére:
    • koktélparadicsom - félbevágva
    • mini mozzarella - félbevágva
    • fogvájó

    A hozzávalókat összekeverjük, fűszerezzük. Vizes kézzel golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütjük. Amikor kihűltek fél mozzarellákat és koktélparadicsomokat tűzünk rá.

    Ideális partifalat!


    Gyermekkonyhák - inspiráció ügyes apukáknak

    Nagyfiam, aki már elmúlt 5 éves, nagyon szeret főzőcskézni. Van egy műanyag konyhája, ami - merem állítani - maximálisan felszerelt. Mosógép is van hozzá, és persze rengeteg serpenyő, lábas, fazék, palacsintasütő, műanyag borsó, csirkecomb, kukorica és társai. Nem tudom, hogy a főzés szeretetét örökölte-e, vagy ez még csak egy játék a sok közül, én mindenesetre büszke vagyok kis szakácsomra.

    Íme néhány inspiráció azoknak az ügyes kezű apukáknak, nagypapáknak, akik éppen gyermekkonyhát szeretnének készíteni csemetéjüknek.









    Fotók forrása: ez az oldal

    2011. január 25.

    Szilikontermékek a Tescoban

    Január 27-ig vannak akcióban szilikontermékek a Tescoban, régóta vágyom már szilikon sütőlapra, és 6 db-os muffin formára is. Holnap remélem sikerül a beszerzés......





    További infó: ezen az oldalon.

    Lencsefőzelék recept

    Minden újévben egy dolog biztos (az újévi szokásos fogadalmaimon túl), az a lencse főzés. Az, hogy milyen formában készül, az változhat. Nem vagyok babonás, de abban maximálisan hiszek, hogy lencsét kell enni újévkor :)
    Idén lencsefőzelék volt újévkor, és azuram ismét azt kérte. Nos, rajtam ne múljon! Vegetáriánusok füstölt sajtot reszelhetnek rá, nem vegetáriánusok sült kolbásszal is ehetik. Olcsó étel!

    Posted by PicasaHozzávalók:


    • 40 dkg lencse
    • 1 kis darab citromhéj
    • 1 darab babérlevél
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 mokkáskanál pirospaprika
    • 1 kávéskanál borecet
    Egy éjjelre hideg vízbe áztatjuk a lencsét, majd másnap ugyanebben a vízben feltesszük főni. Beletesszük a sót, a citromhéjat, a babérlevelet. A felforrósított olajon rántást készítünk, ebbe beletesszük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A rántást hozzáadjuk a puhára főtt lencséhez. Ecettel ízesíthetjük.

    Ezt a receptet teljes mértékben Horváth Ilona szakácskönyvéből csináltam, és ezt szeretjük.

    Jó étvágyat!

    Kukoricaprósza

    Hónapokkal ezelőtt vettem egy zacskó kukoricadarát, de aztán mindig csak kikerültem szegényt a kamrában, és soha nem készült belőle semmi. Aztán egyik "kamrarendrakós" napomon láttam, hogy iparkodnom kell, ha még szavatossági időn belül fel akarom használni. Pontosabban szólva, maradt kb. 3-4 napom a felhasználásra. Na nem mintha bármi baja lenne utána, de azért mégis egy ügyes háziasszonyka nem engedheti meg magának, hogy lejárt alapanyagból süssön. 

    Fogalmam sem volt, hogy melyik receptkönyvemben találok hozzá receptet, ezért a jó, "öreg" nethez folyamodtam. Ott jobbnál, jobb kukoricaprósza receptek voltak. Biztosra akartam menni, ezért a Kicsivú oldalán talált receptet követtem, kis módosításokkal (eredeti recept kefírt írt, én natúr joghurtot használtam).


    Posted by Picasa


    Hozzávalók egy kerek tortaformához:

    • 25 dkg kukoricadara
    • 5 dl forró tej
    • 3 tojás
    • 1-1,5 pohár natúr joghurt
    • 5 dkg nádcukor (vagy 4-5 ek. méz)
    • fél csomag sütőpor
    • szilvalekvár (esetleg meggylekvár)
    • tejföl

    A darát leforrázzuk a forró tejjel és  1 órán át állni hagyjuk, hogy a dara jól megduzzadjon (nem biztos, hogy ez rá a szakkifejezés). Utána a tojásokat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a sütőporral, majd a natúr joghurtot  is belekeverjük és beleforgatjuk az egészet a megduzzadt darába. 
    Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát, a tetejére lekvár- és tejfölpöttyöket teszünk és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük (tűpróba).  Ne süssük túl, mert kiszáradhat.

    Jó étvágyat hozzá!




    2011. január 24.

    Spájz takarítás és leltár - előkészületek

    Holnap rászánom magam, és a spájzban fogok rendet tenni és leltározni. Miért is találtam ezt ki? Nos két ok miatt. Az egyik az, hogy január utolsó pár napjában már csak olyan ételeket akarok készíteni, amelyekhez minden hozzávaló itthon van, és már nem akarok ebben a hónapban vásárolni. Persze ez több okból is hasznos, egyrészt nem fogy a pénz a

    • benzinre
    • bevásárlásra
    • néhány felesleges dologra pl.: receptújság
    • "anya, lécci hozz egy meglepetést nekem a boltból" dologra
    és fel fogom használni azokat a dolgokat, amelyeket a karácsonyi "őrületben" megvettem. Másrészt ezt tanultam anyutól, aki rendszeres időközönként kipakolta a spájzt, kicserélte a polctakaró újságpapírokat, új telázslicsíkot tett, apuval kifestette a falakat és a mennyezetet. (én ennyire azért nem fogok rápörögni....)

    Az sem árt, ha átnézzük a fűszereket, tésztákat, konzerveket, pudingokat és közben felírjuk, hogy mire van szükségünk a februári nagyobb bevásárlásnál. Ezzel egyidejűleg a szavatossági időt is megnézhetjük.

    Fotó:  www.freedigitalphotos.net


    Másik tervem az, hogy a takarékoskodás jegyében idén bevezetem magamnak az ecet-szódabikarbóna-víz kombinációt, hogy ezzel is spóroljak pár forintot. 

    Néhány takarítószer "recept" az előkészületekhez:

    Általános tisztítószer:
    • szórófejes műanyag flakon
    • 4 csésze langyos vizet
    • 2 evőkanál mosogatószert
    • 8 csepp illóolajat (pl.: citromolaj)
     Beleöntjük a flakonba, de ne rázzuk fel!

    Ecetes tisztítószer:
    • szórófejes műanyag flakon
    • 2 csésze ecet
    • 2 csésze víz
    Szódabikarbónás súrolószer:
    • szódabikarbóna
    • pici víz
    Képes további beszámoló szerdán várható!

    Nagyon ifjú olvasóimnak: telázsli = polcos állvány, telázslicsík = polcos állványra tett lelógó dekoráció

    mint például ez: telázslicsík

    Igen finom almatorta

    Tegnap valami gyors, egyszerű és finom süteményre vágytam, de semmi különleges dolog nem volt itthon. Ezért a Dr. Oetker sütemények című könyvemből választottam az "Igen finom almatorta" receptet. Tényleg nagyon finom, puha, porhanyós. A képen nem látható teljesen, de szív alakú sütőformában készült. Kezdők is elkészíthetik, mert elrontani szerintem nem lehet.



    Posted by PicasaHozzávalók:


    • 125 g puha vaj vagy margarin
    • 125 g cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • csipet só
    • 4 csepp citromaroma
    • 3 tojás
    • 200 g búzaliszt
    • 2 csapott teáskanál sütőpor
    • 1-2 evőkanál tej
    • 75 dkg alma
    • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
    • 1 evőkanál víz
    A tésztához a puha vajat fél perc alatt simára kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citromaromát. Addig keverjük tovább, amíg egyenletes masszát kapunk. Ezután apránként belekeverünk 3 tojást. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk, és evőkanalanként a masszába keverjük. Közben apránként a tejet is hozzáadjuk, de csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta a kanálra ne tapadjon rá. A tésztát egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába töltjük és elsimítjuk.
    A tetejére tesszük a meghámozott, negyedekre vágott, kimagozott almát. Ezeket előtte hosszába többször vágjuk be (de ne vágjuk át). Majd a formát az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 180 fokon (gázsütőnél 3-4 fokozaton) kb. 40-50 percet sütjük. 
    A sárgabarack lekvárt áttörjük, vagy átszűrjük, és 1 evőkanál vízzel felfőzzük. Sütés után a tésztát azonnal megkenjük vele.

    Uzsonnára is nagyon jó egy pohár tejjel.

    Jó étvágyat!

    2011. január 23.

    Traubi Szóda :)

    Ma találtam egy nyereményjátékot, amelyre férjünket, barátunkat, nagyfiúnkat ráugraszthatjuk, ha szeretik a focit, a Traubit és szeretnek nyerni. 

    A nyereményjátékról pár szót:
    Traubisoda kampány és nyereményjáték a Magyar Foci népszerűsítéséért. Minden Traubi Pack-ban 600 - 2500 Ft-os vásárlási utalványt lehet találni.

    A további részleteket ezen az oldalon találjátok, ha jól emlékszem 2011. április 30-ig tart, úgyhogy van még idő! 

    A neten tovább szörfözve találtam ezt a reklámot. Emlékeztek? :)



    Egyszerű fehér kenyér - egyik alapreceptem

    Alapreceptként használhatják azok, akik most vásároltak kenyérsütőgépet, és biztosra akarnak menni. Ezt a receptet használják nyugodt szívvel! Persze azt meg kell nézni, hogy milyen súlyú kenyereket készít a gép! Vannak különbségek (az én kenyérsütőm: 750 g-1 kg-1,5 kg kenyeret csinál, de a barátnőmé: 700 g és 900 g)!



    Hozzávalók:


    • 650 g finomliszt
    • 350 ml víz
    • 1 evőkanál só
    • 2 evőkanál cukor
    • 3 evőkanál étolaj
    • 1 kávéskanál házi kenyér fűszerkeverék (el is hagyható, vagy helyettesíthető őrölt kömény, őrölt koriander és édeskömény keverékéből)
    • 7 g szárított élesztő
    A kenyérsütőgép edényébe öntjük először a vizet, majd arra a lisztet. A lisztbe mélyedéseket csinálunk, és abba öntjük a többi hozzávalót. A kenyérsütőgép alapprogramját használjuk. 1 kg-os kenyér lesz belőle. 

    Néhány jó tanács azoknak, akik most ismerkednek a kenyérsütőgépükkel:

    • olvassuk el alaposan a használati útmutatót (ne csak a fiók aljára dobjuk, hogy majd elolvasom.....)
    • szobahőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, kivéve, ha a recept mást kér
    • a folyadékot a mérőcsészével mérjük, ne csak úgy szemre
    • a lisztet szintén mérjük ki konyhai mérleggel - és ha már nagyon jól sikerülnek a kenyereink, akkor is mérjünk!
    • először a folyadékot öntsük bele, majd a szilárd anyagokat
    • feleslegesen ne nyitogassuk a kenyérsütő fedelét
    • kövessük a kenyérsütőgép használati utasításait és kísérletezzünk minél többet!
    Sok sikert!
    Posted by Picasa

    Mákos muffin mákimádóknak

    Ezt a muffint karácsonykor sütöttem, beigli nem készült, de szerettem volna valami mákost. Ez lett. Finom. Próbáljátok ki!

    Posted by PicasaHozzávalók (12 darab muffin lesz belőle)

    • 10 dkg darált mák
    • 3,2 dl tej
    • 20 dkg finomliszt
    • 3 teáskanál sütőpor
    • 1 citrom lereszelt héja
    • 1 tojás
    • 14 dkg cukor
    • 0,8 dl étolaj
    • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
    • vaj, vagy muffin kapszli

    A sütőt 180 fokosra előmelegítjük. Kivajazzuk a sütőformát, vagy beletesszük a sütőpapír formákat. A mákot a tejjel egy kisebb tálban összekeverjük, félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, citromhéjjat. Egy másik edényben felverjük a tojást és kikeverjük a cukorral, olajjal és a citromlével. Hozzáadjuk a mákos tejet, majd a lisztes keveréket és beledolgozzuk. A tésztát a sütőformába töltjük és 20-25 perc alatt megsütjük. A tészta nagyon folyós, de nem kell megijedni, megsül!

    Ötlet: Mákos muffinra tehetünk citrommázat. A citrommáz úgy készül, hogy 15 dkg porcukorból, 1 teáskanál reszelt citromhéjból, 2-3 evőkanál citromléből fényes, sima mázat készítünk. Ezzel a mázzal öntjük le a muffinokat.