2012. március 3.

Esetem a hallal

Ma délelőtt nagyon mérges lettem. Nem szeretem, ha ennyire átvágnak. Az történt ugyanis, hogy ma rántott hekkfilét akartam csinálni a fiúknak. Tegnap este már kivettem a fagyasztóból egy 1 kg-os fagyasztott halfilét. Hagytam, hadd olvadjon ki szépen az éjszaka során. Reggel már láttam, hogy kicsi volt a tálca, amire tettem, annyira sok vizet eresztett. Tálca leönt, konyhapult letakarít. Aztán félretettem a halat és az ebéd többi részével foglalatoskodtam. Amikor a halra került a sor, akkor láttam, hogy mennyire kevésnek tűnnek a szeletkék. Na vettem a fáradságot, minden halfilét papírtörlővel letöröltem, és lemértem a súlyát. Nem fogjátok elhinni, mennyi volt! A halfilék pusztán 595 grammot nyomtak!!!!!!!! Felháborító! Persze a csomagoláson néztem, hogy a nettó súly 850 g (apró mákszemnyi betűméretben írva), így feltételezem, hogy a glazúrjég súlya 150 g. De az, hogy 1 kg halért adom ki a pénzt, és valójában nem kapok még 60 dkg halat sem, az nagyon felháborító. Megfogadtam, hogy még egyszer letesztelem ezt a hekkfilét, hogy szándékos-e a fogyasztó megkárosítása. 

Veletek történt már hasonló? Gyakran ellenőrzitek a gyártók által közölt súlyok helyességét?



Na, de hogy a receptre térjek, ma ebédre - a szokásos daragaluskás borsóleves mellé - tejszínes krumplipürét, rántott hekkfilét és karamellizált őszibarackot készítettem.




Hozzávalók:

  • 1 kg hekkfilé (jó esetben)
  • fél evőkanál hal fűszerkeverék
  • pici só
  • zsemlemorzsa
  • szezámmag
  • kukoricapehely
  • kb. 15 dkg liszt - a bundázáshoz
  • 2 tojás - a bundázáshoz
  • olaj - a sütéshez
A halfiléket óvatosan sózzuk, fűszerezzük, majd félretesszük. Közben elkészítjük a panírt, ami zsemlemorzsa (kb. 20 dkg), szezámmag (kb. 5 dkg) és apróra tördelt kukoricapehely (kb. 5 dkg) keveréke. (Ezt nem mértem le pontosan, Olivér csinálta anyai útmutató alapján.)

A halfilét a hagyományos módon lisztbe, majd tojásba végül a szezámmagos, kukoricapelyhes panírba forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Papírtörlővel vagy szalvétával leitatjuk a felesleges olajat, majd tálalásig hőállótálban tároljuk.

Hozzávalók - a karamellizált gyümölcshöz

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 doboz őszibarack konzerv
A vajat vastagfalú serpenyőben megforrósítjuk, majd rászórjuk a barna cukrot. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a gerezdekre vágott és lecsepegtetett őszibarackot is. Körülbelül 5-7 percig pirítjuk, de nem szükséges kevergetni.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzésben várom tapasztalataitokat fagyasztott hallal kapcsolatban!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner