2012. augusztus 17.

Panelrétes

Első olvasatra meglepődtem a sütemény nevén, amit Lizi blogján olvastam, de mivel egyszerű volt az elkészítése és rengeteg őszibarackot kaptam Anyósoméktól, arra gondoltam, hogy őszibarackos panelrétest fogok tesztelni. Ne kérdezzétek, miért panelrétes a neve, nem tudom....

De gyakran fogom készíteni. Mérleget nem kell használni, a kefires pohárral ki lehet mindent mérni, ezért gyerekek is könnyedén össze tudják állítani.

Őszibarackos panelrétes


 


Hozzávalók:


  • 6 darab réteslap
  • 2 kis pohár kefir (a kefires poharat használjuk később méréshez)
  • 3 tojás
  • 2 kefires pohár kristálycukor
  • 3 kefires pohár búzadara
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kefires pohárnyi étolaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4-5 darab őszibarack - megpucolva, darabokra vágva
  • kevés olaj a réteslapokhoz


Tetejére:

  • 1 tojás
  • fél pohár tejföl

Kiolajozott tepsibe fektetünk egy réteslapot, vékonyan megkenjük olajjal, ráfektetünk egy másik lapot. Ugyanígy járunk el a következő réteslapnál is. 

A többi hozzávalót összekeverjük, és ráöntjük a réteslapokra. A masszába beleszórjuk az őszibarackot, elsimítjuk. A tetejére ráteszünk egy réteslapot, vékonyan megkenjük olajjal, majd ismét egy réteslapot simítunk rá. Ezt a réteslapot is megkenjük olajjal, és végül az utolsó réteslapot is rátesszük. 

A tetejét megkenjük egy tojás és tejföl keverékével.

Előmelegített sütőben megsütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika





Enter your email address:



Delivered by FeedBurner
Posted by Picasa

2012. augusztus 15.

Tejben sült sajtos csirkecomb

Ezt a receptet még régebben mentettem el, már éppen ideje volt, hogy elkészüljön, hiszen nagyon egyszerűen és könnyedén elkészíthető étel. Hátránya ugyanez, könnyedén és gyorsan elfogy. Gyakori étel lesz nálunk, az biztos. Petrezselymes kukoricás rizzsel ettük.

Tejben sült sajtos csirkecomb


 


Hozzávalók:


  • 10 darab csirkecomb
  • 40 dkg trappista sajt (ebből 20 dkg vékony szeletekre vágva, 20 dkg reszelve)
  • fél liter tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • sült csirke fűszerkeverék (ízlés szerint)

A csirkecombokat besózzuk, borsozzuk, kevés sült csirke fűszerkeverékkel meghintjük. A bőrét óvatosan fellazítjuk és a sajt felét (kb. 20 dkg-át) a bőre alá dugdossuk. 

A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk és beletesszük a tejbe.Tepsibe tesszük a csirkecombokat, és a tejet aláöntjük.

Alufólia alatt sütjük 180 fokon kb. 70 percig, majd levesszük a fóliát. A maradék tejszaftot leöntjük, és a 20 dkg reszelt sajtot rászórjuk a combok tetejére. Visszatesszük sütőbe, és tovább sütjük pirulásig. 

Rizzsel, petrezselymes burgonyával vagy hasábburgonyával tálalhatjuk.


Jó étvágyat hozzá!

Mónika

A recept forrása: Andi konyhája





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
Posted by Picasa

2012. augusztus 14.

Újra próbálkozom

Pár hónapja jártam itt a blogomnál utoljára, azóta megállapítottam, hogy az időgazdálkodásom nem annyira tuti, hogy a munka, gyerekek, háztartás, sportolás stb. mellett még sütés-főzés, fotózás, gépelés is beleférjen. Az elmúlt időszak alatt több e-mailt kaptam, amiben kedves blogger társaim biztattak, hogy várnak vissza és a barátok, ismerősök is már nagyon hiányolták az infókat a fiúkról. 

És - őszintén szólva - nekem is nagyon hiányzott, hogy rögzítsem a Drágáimmal kapcsolatos eseményeket, hogy a számunkra kedves, kedvenc recepteket megosszam az Olvasókkal és hogy a virtuális ismerősökkel továbbra is tartsam a kapcsolatot. Ezért úgy döntöttem, ismét nekivágok. De nem ígérek semmit!

Elsőként jöjjön egy vagdalthúsos, szezámmagos croissant, amivel nem hibáztam, hiszen már többszörösen kipróbált recept volt. Sütöttem már sajtos-olajbogyós változatban és sonkásban is.

Nem szoktam vagdalthúst venni, de múltkor valamiért ráfanyalodtam. Senkinek nem ízlett, viszont kidobni nem szeretek semmit, ezért felhasználtam croissantba töltelékként.

Vagdalthúskrémes, szezámmagos croissant






Hozzávalók:


  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 egész tojás
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő (friss)

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg sertéshúsvagdalt
Lekenéshez:

  • 1 tojás
  • szezámmag

A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütőgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hűtőbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.

(Részletes képest leírást a sonkás croissant bejegyzésemnél találtok.) 
A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből 1 óra után, majd átdolgozzuk és 9 egyforma gombócra szedjük. Igyekezzünk egyforma méretű gombócokat készíteni. A gombócokat kör alakúra nyújtjuk. Előkészítjük a puha sertésvagdalthúst és a fagyasztóból kivett margarint, amihez majd nagy lyukú reszelőre is szükségünk lesz.

Kinyújtjuk az első tésztát nagyjából kör alakúra. Majd kenünk rá a vagdaltkrémből és reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következő réteg kör alakúra nyújtott tészta. Azt is megkenjük a vagdalthúskrémmel, reszelünk rá margarint. Majd újabb kör alakúra nyújtott tészta. Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó tésztakört. 

Nyújtófával alaposan meglapítjuk, majd egy óriási kör alakúra nyújtjuk. Éles késsel 16 részre vágjuk.A tészták végét kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani. 

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (8 db fér el), majd hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük.

Finom lett!

Jó étvágyat hozzá!

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner