2011. július 22.

Kreatív ötletek dinnyére

Mostanában szinte 3 naponta veszünk görögdinnyét vagy sárgadinnyét, mert a lurkók nagyon szeretik. Hozzáteszem, én is szeretem, de azért most már unom egy kicsit. Ha bárkinél ez fordítva lenne, és a gyerekek nem szívesen ennének dinnyét, azoknak gyűjtöttem néhány kreatív görögdinnyés és sárgadinnyés ötletet. 

Egyszerűtől a bonyolultig....



Süteménykiszúró formákkal gyakorlatilag bármilyen alakot csinálhatunk. Gyümölcssalátákhoz dekoráció vagy gyerekeknek kedvcsináló.



Görögdinnyés, sárgadinnyés gyümölcssaláta mozzarellával. A tálalás módja is nagyon tetszik. A recept itt megtalálható.

Forrás: My recipes


Bátrabbaknak és ráérősebbeknek :)

Forrás: Designers dare


Gyerekeknek partira, vagy felnőtteknek akár kicsit alkohollal meglocsolva :)  Fiam ilyet kért :)

Forrás: 733 blog


A jégkrémek nagyon tetszenek, holott végigolvasva a receptet semmi közük a dinnyéhez, mert eper felhasználásával készültek. A "dinnye héja" pedig egyszerűen ételszínezék. A recept ezen az oldalon olvasható. 

Forrás: Family fun


Ezt pedig tényleg olyanoknak ajánlom, akiknek tengernyi idejük és végtelen kézügyességük van.

Forrás: ezen az oldalon


Itt pedig már írtam egy jópofa dinnyés alátétről.


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 21.

Édeskömény krémleves

Apukám unokatestvérétől egyre több "extra" zöldséget kapunk. Múltkor édesköményt kaptunk, pár napja pedig sárga cukkiniket. Eddig még nem ettem édesköményt, noha hipermarketekben sokszor találkoztam vele. De aztán mégsem próbáltam ki. Most viszont két étel is készült édesköményből. Készült egy tejszínes édeskömény leves, valamint párolt édeskömény füstölt sajttal.

A wikipédián utánanéztem az édesköménynek, szerintem érdemes közelebbről megismerkedni vele azoknak, akik szeretik az érdekesebb ízeket.


Az édeskömény a zellerfélék családjából származik. Egyéb elnevezése az ánizskapor, a fennel és ismert az olasz neve is a finocchio. Angol sütő-főző weboldalakon is a fennel névvel találkozhatunk. A növény fűszer és gyógynövény is egyben és már az ókorban ismerték és használták. 
Fényigényes, mert gyenge fényben, árnyékban virágzata alig fejlődik. Félárnyékban, illetve szórt fényben mindenképp kevesebb magot hoz, mint a napon. Főzeléknek való változata az olasz édeskömény, valamivel kevesebb fénnyel is beéri.
Napjainkban a világ valamennyi, mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik  elsősorban a közönséges édesköményt.


Évelő, ritkán kétéves növény. 30–40 centiméter hosszú, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül hófehér. Erősen elágazó, hengeres, finoman barázdált, kopasz, deresen kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő meg. 
Termése nagyon hasonlít a kaporéhoz, de nagyobb annál. A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. A római édeskömény termése a legédesebb; ez egyáltalán nem csípős.


Általam felhasznált édeskömény:


Óriásiak voltak.... :)

És a leves....

Édeskömény krémleves

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb édeskömény
  • 1 darab nagyobb burgonya
  • kb. 1 liter zöldségalaplé (én zöldségleves kockával készítettem)
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • édeskömény szára apróra vágva
Az édesköményt megtisztítjuk, külső részét eltávolítjuk, zöld szárát levágjuk. A megtisztított fehér részét 4 gerezdre vágjuk. A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk. Olívaolajon az édesköményt egy picit átfuttatjuk, hozzáadjuk a burgonyakockákat, majd felöntjük a zöldségalaplével. A levest megfőzzük, sózzuk, egy nagyon picit borsozzuk. Ne fűszerezzük túl, fontos, hogy az édeskömény ánizsos íze érvényesüljön. Amikor a zöldség megpuhult, botmixerrel pürésítjük vagy összeturmixoljuk. A turmixolt krémlevest visszatesszük főni, hozzáöntjük a tejszínt, és összefőzzük.

Apróra vágott édeskömény szárat tehetünk a tetejére.

Nekem nagyon ízlett.

Tipp:

Érdekes ízt lehet elérni, ha vegyes zöldségekből krémlevest készítünk, és ahhoz is adunk édesköményt. Még több édesköményes receptet a nosalty.hu oldalon találtok.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 20.

Újabb sós csiga ötlet

Múlt héten kedves látogatók jöttek hozzám, volt kolléganőim látogattak meg, aminek nagyon örültem. Tudom, hogy rengeteget dolgoznak mindketten, és értékelem azt, hogy a kismamát (amikor csúnyán fogalmazok: a gyesest) meglátogatták, időt szántak rám. Jó volt kicsit "visszarázódni" a munka világába, ha máshogy nem is, legalább gondolatban. Ráadásul jót tudtunk beszélgetni, mert mindkét gyermekem aranyos, ügyes angyalkaként viselkedett, egy percig sem zavartak bennünket. Ez persze köszönhető azuramnak is, aki - miután hazaért - lefoglalta őket. 

Persze ezek után nem hitték el, hogy annyira aktív mindkettő, és semmit sem lehet nyugodtan mellettük csinálni... :)

Sós vendégvárónak a mindenes tésztát dobtam be, ajváros sajtos csigaként.

Ajváros sajtos csiga


Hozzávalók:

  • egy adag mindenes tészta
  • kb. 3-4 evőkanál ajvár (bolti vagy házilag készített)
  • 10 dkg reszelt trappista sajt (vagy ami van otthon)
  • 1 tojás enyhén felverve -  a tetejét megkenni
Az elkészítés módja teljesen megegyezik a pizzás csigáéval. A leírás módját ITT elolvashatjátok.

Tipp:

A tésztát megkenhetjük sajtkrémmel (kb. 100 g), megszórhatjuk füstölt sajttal, feltekerjük, megkenjük tojással, tetejére is sajtot szórunk. Sütő. Kész.

Jó étvágyat hozzá!



Kreatív konyha


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 19.

Kolbászos mozzarellás batyu

Gyors vacsora vagy maradékok eltüntetésére szolgáló fogás....

Kolbászos mozzarellás batyuk

Kolbászos mozzarellás batyuk


Hozzávalók:


  • 6 karika házi kolbász - kb. ujjnyi vastag szeletek
  • 3 darab koktél paradicsom félbevágva
  • 75 g mozzarella - vagy lehet mini mozzarella golyócska is
  • 25 dkg leveles tészta
  • 1 darab tojás - a tetejét megkenni


A leveles tésztát kihajtogatjuk, majd 6 darab egyforma négyzetre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk 1 karika kolbászt, 1 darab fél koktélparadicsomot, 1 kis darab mozzarellát. A négyzetek csúcsait összefogjuk, kis batyut csinálunk belőlük. A csomagokat 6 darabos szilikon muffinformába tesszük (más muffinforma is tökéletesen megfelel, de azt vajazzuk ki), és tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük.

190 fokos sütőben, körülbelül 14 perc alatt készülnek el.

Tipp: 
A golyócskákba bármilyen maradékot becsempészhetünk - például:
  • sonka kockák, ananász darabkák, sajt
  • sült csirkemell darabok, kaliforniai paprika, piros pesto
  • szalámi, kukorica, sajt kockák
Megjegyzésben várok további ötleteket!!!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Ricottás gofri őszibarack szósszal

A maradék ricotta felhasználásán agyalva jutott eszembe, hogy ismét előtúrom gofrisütőm. Ebben a nagy nyári melegben a gofrikészítés nem annyira vészes, mintha a sütőben sütnénk valamilyen süteményt. 
Milos bébimnek nagyon ízlett ez a gofri, puha volt, nem volt édes és az őszibarack szósz is fantasztikusan illett hozzá. A lenti mennyiségből 14 darab kisebb gofri készült. Másnap is finom puha maradt!


Ricottás gofri őszibarack szósszal


Hozzávalók:



  • 30 dkg ricotta
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • kevés olaj a gofri sütőhöz
A ricottát kikeverjük a tojással, a tejjel, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet. Beleöntjük az olvasztott vajat, majd a cukrot is hozzáöntjük. A masszát érdemes kicsit állni hagyni hűtőben.
A gofri sütőt előmelegítjük, nagyon kevés olajjal megkenjük, majd a szokásos módon gofrikat sütünk a masszából. Fél merőkanálnyi masszából tudunk kisebb gofrikat készíteni.



Őszibarack szósz hozzávalói:



  • 50 dkg őszibarack - megtisztítva, mag nélkül mérve
  • 3 dkg vaj - serpenyőben olvasztani
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 2 teáskanál rum

Az őszibarackok héját lehúzzuk (lehet, könnyebb, ha előtte egy pillanatra forró vízbe mártjuk). Kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Turmixgépben pürésítjük.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot és karamellizáljuk. Amikor a cukor már karamellizálódott, adunk hozzá - ízlés szerint - rumot, majd óvatosan (!) beleöntjük az őszibarackpépet. Főzzük körülbelül 10 percig és készen van.

Tipp: 
Az őszibarack szószt használhatjuk palacsintákhoz, fagylalt kelyhekhez vagy akár natúr joghurthoz is keverhetjük.
Más gyümölccsel pl.: eperrel, szederrel, szilvával is érdemes kipróbálni.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 18.

Saraztunk.....

Kedves Nagyszülők és kedves Olvasók!

Íme egy kis ízelítő arról, hogy hétvégén mit csinált Olivér és Milán:

Fürdőztek:






Vizeztek:




Saraztak:








Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Baconbe tekert sárga hüvelyű zöldbab

Baconbe tekert aszalt szilva, baconbe tekert csirkemáj, baconbe tekert csiperkegomba, baconbe tekert bármi....

Arra jöttem rá, hogy szalonnába gyakorlatilag bármit, na jó, majdnem bármit bele lehet tekerni. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki erre már rájött :)

Nos, ma a sárgahüvelyű zöldbab kapott bacon kabátkát :)

Sárga hüvelyű zöldbab baconbe tekerve

Hozzávalók:

  • 8 szelet bacon
  • kb. 40 dkg vajbab - minden baconba 6-8 szelet bab
  • víz, só
A vajbabot megmossuk, a végeit levágjuk, ha szükséges leszálkázzuk. Forrásban lévő enyhén sós vízben blansírozzuk (rövid ideig pároljuk) a vajbabot. Leszűrjük, kicsit várunk vele, hogy hűljön (különben leég a kezünk :), majd 6-8 darabot egy-egy szelet bacon szalonnába tekerünk. A tekercseket hőálló tálba tesszük és előmelegített sütőben kb. 190 fokon átsütjük. A sütés ideje attól függ, ki mennyire szereti átsütve a szalonnát.


Finom!!!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner