2011. december 23.

Boldog karácsonyt!

Ezzel a rövid verssel szeretnék békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánni kedves Olvasóimnak és Bloggertársaimnak!

Mónika



Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska

Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony
ünnepén a béke.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Vigyázat! Hosszú olvasnivaló lesz!

Idén nagyon jól sikerült levezényelnem saját magamnak a karácsonyra való előkészülést. Igaz, helyzeti előnyben vagyok, mivel még nem tértem vissza a munka kegyetlen világába, tehát "csak" a fiúk mellett kellett az ügyeket intézni. Ezért sikerült mindent úgy elintézni, hogy tegnap és ma már csak játék, móka, kacagás volt...:)
Persze holnap délelőtt még egy gyors porszívózás és felmosás lesz minden helyiségben, végső simításként, meg a vacsorát kell megcsinálni. Azért időben kell felkelnem, hogy minden  rendben menjen....

Tegnap elmentünk kora délután egy nagyobb bevásárlóközpontba - szerencsére még nem voltak annyira sokan - és megnéztük a karácsonyi dekorációt. Volt mézeskalács házikó, Jancsi, Juliska és a boszi, voltak kis vaddisznók (Milosnak az tetszett a legjobban), meg persze óriás karácsonyfák. Aztán utána kimentünk a győri adventi vásárba, amit már egyszer megnéztünk, de most jóval kevesebben voltak szerencsére. Van itt Győrben egy terepvonat, az volt a legnagyobb sláger a fiúknál, más nem is érdekelte őket.







Meg persze vettünk kürtős kalácsot, ez is már szokássá vált nálunk, hogy adventi időszakban kürtős kalácsot kapnak a fiúk. Ugyan méregdrágán árulták, de legalább jóízűen megették. Szerencsére villogó kardot, ördög fejdíszt és egyéb hasznos holmit nem akartak vetetni.

************************************

Ma legózás és játék volt, Olivér kitalálta, hogy épít egy energiaközpontot. Ehhez kért dobozokat, drótokat, szalagokat és ezeket kombinálta saját játékaival. Ráadásul kivitette a kis székeket és az asztalkát is a szobájából. Szeretem, amikor használja a fantáziáját, és ilyen "szerepjátékokat" kitalál. Miloska is kapott benne egy kis segédmunkát, ő fúrt. Ja, és mindehhez a folyosót vette igénybe, annak ellenére hogy neki is és Milosnak is van szobája. Ja, és persze rajta van az elengedhetetlen védősisak is :)













********************************

Gyorsan leírom még sós süteményem receptjét is.... Sós süteménynél egy kis cselhez folyamodtam. Egy tésztát csináltam, csak különböző módon ízesítettem.

Készült egy fűszeres sós aprósütemény, a jól bevált mindenes tésztából. Pár darabkát gyorsan (késő este) fotóztam le (elnézést a minőségéért).


Fűszeres aprósütemény mindenes tésztából

Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt
  • 1-1,5 teáskanál pirospaprika (fűszerőrlemény)
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • pár tekerésnyi bors
  • 22 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • kevés só

Töltelékhez:

  • 15 dkg reszelt sajt

Tetejére:
  • 1 tojás enyhén felverve
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, majd a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és 2 darab cipót formálunk belőle. Az egyik cipó legyen kisebb, mint a másik (kb. 2/3-1/3 arányban). A kisebb cipó lesz a tetején a rácsozott rész. Azért fontos, hogy mit szeretnénk készíteni a tésztából, mert másnap már csak nyújtani szabad, újra összegyúrni nem szabad! A recepthez írt mennyiségeket tartsuk be, ne lisztezzük túl a tésztát!

A tésztát folpackba csavarba tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a nagyobb tésztát nyújtsuk ki körülbelül félujjnyi vastagra, téglalap alakúra és szórjuk meg reszelt sajttal. A kisebb tésztát is nyújtsuk ki ugyanolyan hosszúra, mint a nagyobbat, de fele olyan szélesre. Rácsozó használatával mintázzuk meg, óvatosan húzzuk szét, és helyezzük rá a sajtos alapra. Derelyevágóval vágjunk kockákat, kenjük meg enyhén felvert tojással, és előmelegített sütőben, kb. 190-200 fokon 11-12 perc alatt süssük meg.


A másik sós aprósüteményt hasonló tésztából készítettem, azzal az eltéréssel, hogy fűszert nem használtam. Az egy egyszerű sajtos rúd lett. Ilyen:




Hozzávalók:


  • egy adag mindenes tészta
  • 20 dkg reszelt füstölt Karaván és trappista sajt vegyesen
  • egy tojás enyhén felverve


A mindenes tésztánál leírt módon elkészítjük a tésztát és a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval rudakat vágunk belőle. Tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben, kb. 200 fokon 12 perc alatt megsütjük.

************************************


További jó sütögetést és készülődést!

Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 22.

Linzer ibolyás málnalekvárral

Folytatom aprósüteményeim felsorolását, és egyben rögzítését. Készült linzer is, azzal a érdekességgel, hogy az összeragasztáshoz egy különleges ibolyás-málnás lekvárt használtam. Ráadásul ezt a különleges lekvárt egy érdekes szituációban kaptam. Nyáron meglátogatott ex-majdnem-sógorom (?!) és barátnője, jobban mondva akkori menyasszonya (most már felesége - esküvőjüket ebben a bejegyzésemben említettem is), és ők hozták.

Szóval Zsófi nagyon jó érzékkel válogatott össze néhány gasztroajándékot, köztük ezt az isteni finom ibolyás málnalekvárt. Különleges alkalomra tartogattam, tökéletes volt a karácsonyi linzerek összeragasztásához.

Ibolyás málnalekvár Zsófitól



Linzerek ibolyás málnalekvárral

Linzer

Hozzávalók:



  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1.5 zacskó sütőpor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez: 
  • egy kis üveg ibolyás málnalekvár
Tetejére:

  • porcukor

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, a tésztát két részbe vesszük, majd 3 - 4  mm vastagságúra nyújtjuk vékonyan meglisztezett felületen. Csipkés szélű szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 170 fokon 10 perc alatt megsütjük (nálam légkeverés!). Megszámoljuk hány darab alap készült, és a linzertészta másik felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd csipkés szélű szaggatóval szaggatjuk ki, a közepét pedig egy másik kisebb formával (lehet a habzsák csöve, vagy mintás szaggató is). Ezeket is süssük készre.


Ha kihűlt, töltsük meg őket a lekvárral, ragasszuk össze. A linzert porcukorral szórjuk meg. Ebből a mennyiségből 4 gáztepsivel lesz, tehát összeragasztás után 2 gáztepsi mennyiségű sütemény (nem számoltam meg) lesz.


Fontos: ha későbbre vagy esetleg vendégeknek szánjuk, elérhetetlen helyre dugjuk el, mert gyorsan fogy! :)






Tipp:


Készülhet egy része úgy is, hogy a felső részt vékonyan megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk apróra vágott dióval, majd így sütjük meg.


A recept forrása: Andi.


Jó sütögetést!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Marcipános puszi

Ezt a marcipános puszit teljesen véletlenül találtam. Először ugyanis csokoládés marcipánfigurákat akartam készíteni Citromhab blogjáról, de aztán a nálam profibbak felhomályosítottak, hogy inkább magam készítette marcipánból csináljam ezeket a figurákat. Jövőre biztosan fogok csinálni marcipánt, de most már annyira ki voltak számítva a sütésre szánt óráim (amíg a fiúk a nagyszülőknél voltak), hogy inkább hagytam. Ezért arra gondoltam, hogy valami mást készítek a készen vásárolt marcipánból. Így találtam rá erre a marcipános puszi receptre  Zsuzsa oldalán, amit követtem is lelkiismeretesen.

A sütemény elkészítése gyerekjáték, igaz kissé időigényes.

Marcipános puszi



Kész sütemények.


Marcipánmasszából golyókat formázunk.


A tészta masszájából dió nagyságú golyót csinálunk, majd kicsit ellapítjuk.


A tésztára ráteszünk egy marcipángolyócskát.


Majd a tésztát körbehajtjuk és újra gömbölyítjük.


Készen vannak.


Marcipános puszi


Hozzávalók:


Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 17,5 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • késhegynyi só

Töltelék:

  • 20 dkg marcipánmassza (nekem az Aldi-ból volt)

A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval gyorsan begyúrjuk a tésztát, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Közben két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A marcipánmasszából kisebb gombócokat formázunk (200 g marcipánmasszából 46 darab golyócska lett - ezúton tagadom, hogy ettem volna belőle). 

A tésztából nagyobb, körülbelül dió nagyságú, 20 g-os golyókat formázunk (egyforma mennyiség legyen, tehát abból is 46 darab). A tészta gombócok közepébe mélyedést nyomunk, belehelyezünk egy-egy marcipángolyót, majd összezárjuk körülötte a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük nem túl közel egymáshoz, és 170 fokon 15 perc alatt megsütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral. A fenti mennyiségből 46 darab marcipán puszi lesz.


Nekem ez a sütemény ízlett eddig a legjobban a karácsonyi aprósütemény választékomból.

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 20.

Diákcsemegés tallér

Kész vagyok. Mármint az aprósütemények megsütésével. Sós és az édes vonal is készen van, de egy kis idő lesz, mire mindet begépelem, tehát már csak jövő karácsonyra tudom őket ajánlani.... :)) 

Vagy maximum azok tudják használni a recepteket, akik 23-án éjjel sütnek :))

Készítettem hatféle édes aprósütit és kettő sóst. Kedvencem a marcipános puszi nevezetű sütemény lett, és életemben először készítettem linzert is.

De most jöjjön egy diákcsemegés tallér.





Hozzávalók:


  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csapott kiskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 késhegynyi só
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 tojás
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg sütőmargarin
A lekenéshez:

  • 1 tojás
A tetejére:

  • kb. 10-15 dkg diákcsemege (mazsola, dió, mogyoró vegyesen) és mandula apróra vágva
A lisztet a kakaóval, sóval, a fűszerekkel és sütőporral összeforgatjuk. A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, simára keverjük, és a lisztet hozzáadva tésztát gyúrunk belőle.

A masszából lisztezett kézzel kb. dió nagyságú golyókat formálunk - egy golyó 20-21 grammos volt, a masszából 40 darab golyócska jön ki. A golyókat picit ellapítjuk, megkenjük őket felvert tojással. A tetejükre rászórjuk az apróra vágott diákcsemegét és mandulát.

Előmelegített sütőben (nálam légkeverés: 180 fok) 8-10 perc alatt megsütjük. Figyelem! Hamar megsülnek, ne menjünk messzire a sütőtől! :)


Egyszerű, finom és gyors sütemény. Aki akarja, jobban is fűszerezheti.


Tipp:


Akár a tésztájába is lehetne keverni a diákcsemegéből, szerintem akkor is finom lenne. Aki esetleg így próbálja ki, írja meg, milyen lett!

Nézzetek be, mert hamarosan hozom a többi aprósüteményt is!


Mónika

Recept forrása: 2010. évi Rama receptnaptár


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 19.

Mit készítsünk karácsonykor? - sütés nélküli süteményeim

Nem éppen klasszikus diós vagy mákos karácsonyi süteményeket mutatok, nem is aprósüteményt. Hanem olyan sütiket, amikhez a sütőt nem kell bekapcsolni, ennek ellenére szuper finomságokat dobhatunk össze. 

Érdemes egyet kiválasztani, megvenni a hozzávalókat (többnyire tartós élelmiszer mind), és ha esetleg több vendég jelentkezik be másnapra, mint eredetileg terveztük, akkor este gyorsan össze lehet őket dobni, és szépen elpihengetnek a hűtőben. Nálunk a rakott babapiskótás sütemény nem csak tartalék játékos lesz....











Kellemes csemegézést!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. december 18.

Sós túrós kiflik virslivel

Tegnapelőtt vacsorára készültek ezek a virslis kiflik, Olivér ugyanis hotdog-ot emlegetett egyik nap. No nem is azért készült, mert ő annyira ragaszkodott volna a hotdoghoz, csak arról jutott eszembe, hogy valami hasonlót kellene alkotni. Viszont nem volt időm kelt tésztával bíbelődni, ezért találtam egy jóval gyorsabb megoldást Alexa Christi-nél. Köszönet érte!
Nálam is kétféle kifli készült, de mindkettő sós verzió volt. Az egyikbe csak virslit tettem, a tetejét pedig reszelt trappista sajttal szórtam meg. A másik kiflit feltekerés előtt megkentem jó kis magos mustárral, arra virslit tettem, majd szezámmaggal szórtam meg a tetejét. Ennek pusztán praktikus okai voltak, annyi, hogy meg tudjam a gyerkőcök kiflijét különböztetni a mustárostól. Persze, ha még gyorsabb megoldást szeretnétek, akkor tekerjétek a virsliket leveles tésztába, ahogy én ennél a bejegyzésemnél csináltam.





Hozzávalók (16 db kiflihez)


  • 50 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 25 dkg zsíros tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
Töltelék:

  • 8 darab virsli
  • 3 evőkanál mustár

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tej
  • reszelt sajt
  • szezámmag

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd félbevágjuk (nem szükséges pihentetés, kelesztés). Mindkét feléből nagy kört nyújtunk és 8 cikkre vágjuk. A cikkekre egy fél virslit teszünk, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik körrel ugyanígy járunk el, csak azt először megkenjük mustárral, erre helyezzük a fél virsliket, majd feltekerjük. 

A kifliket megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával és megszórjuk ízlés szerint reszelt trappista sajttal, vagy szezámmaggal. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és kb. 170 fokon sütjük 20-22 perc alatt.

Gyors, kiadós vacsora, és másnap reggel is puha, finom volt.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Karácsonyi ajándék csomagolási ötletek - fehér színben

Néhány ötlet azoknak, akik elegáns, fehér-natúr kombinációt választják az ajándékok csomagolására. Érdekes nagyon az első csomag, ami - ha jól látom - fehér puha kötött "valamibe" van csomagolva.

Ha szeretnétek még valamilyen színre vagy színösszeállításra ötleteket, megjegyzésben várom a kéréseiteket!








Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Gyors sütemény leveles tésztából

Áthidaló megoldásként találtam ki tegnap a fiúk (és persze saját) süteményéhségem csillapítására ezt a csigát. Nem akartam, hogy az aprósüteményeknek már most "nekiessünk", mert annak beláthatatlan következményei lesznek, ezért inkább egy gyors, finom és "karácsonyi" illatos sütit dobtam össze nekik. Semmi extra, de azért már a mézeskalács, dió, narancs itt van....

Diós, kakaós csiga leveles tésztából - mandulával




Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta
  • 5 evőkanál darált dió
  • 5 evőkanál instant kakaó
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1 teáskanál narancs aroma (lehet fél narancs reszelt héja is, de nekem nem volt)
  • 3-4 evőkanál olvasztott vaj
a tetejére:

  • 2 evőkanál szeletelt mandula
A leveles tésztát kinyújtjuk - vagy csak kihatjuk - és megkenjük olvasztott vajjal. A kakaót, diót, a kétféle cukrot és a fűszerkeveréket összekeverjük, hozzácsepegtetjük a narancsaromát, vagy hozzáreszeljük fél narancs héját. Az olvasztott vajjal megkent tésztára kenjük ezt a keveréket. A tészta széleit hagyjuk ki, azt kenjük meg olvasztott vajjal. 

Majd feltekerjük és kb. 1 centiméteres szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, megkenjük olvasztott vajjal, mindegyikre szórunk szeletelt mandulát. A csigákat előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. Langyosan meghintjük porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!



Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner