2012. január 21.

Citromos marcipános kuglóf

Ezt a kuglófot sütöttem múlt héten a blogom szülinapjára :))
Na jó, ez így nem teljesen igaz. Pontosabban írva ezt sütöttem múlt héten, és mivel eszemben volt, hogy a blogom születésnapja is lesz, ezért gyújtottam egy gyertyát az egy éves születésnap megünneplésére. Azért tetszett ez a recept, mert egy nagyon jó joghurtos kuglóf alaprecept, és ízlésünk szerint variálhatjuk. Nálam citrom és marcipán került bele.

Citromos marcipános kuglóf




Hozzávalók:


  • 35 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 2 és fél dl citromos joghurt
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 5 dkg marcipán apró golyókká formálva
A forma kikenéséhez:
  • kb. 2 dkg margarin
  • kevés zsemlemorzsa

A margarint a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a citrom apróra reszelt héját és a tojásokat. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és egy csipetnyi sóval. Beleszórjuk a kandírozott citromhéjat és a golyócskákká gyúrt marcipánokat. 

A habosra kevert margarinhoz hozzáadjuk a citromos joghurtot, majd apránként a lisztes keveréket is belekeverjük. 


Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük és 160 fokos előmelegített sütőben sütjük 60-70 percig (tűpróba!). Érdemes 40 perc után alufóliát borítani rá.

Több napig puha marad.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika



Recept forrása kis átalakítással: Sütis néne sütödéje




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 17.

1. blogszületésnapom

Kedves Olvasóim!

Ma egy éves a blogom. Sokat gondolkoztam rajta, hogy mennyire vegyem ünnepélyesre, pátoszosra ezt a mai bejegyzést, ugyanis a sok jobbnál jobb gasztroblog között az enyém még igen fiatalnak és tartalmilag kevésnek tűnik. Viszont mégiscsak benne van egy év munkája, benne van az elmúlt egy évben lefőzött, lesütött és persze megevett ételek fotója, receptje és elkészítési útmutatója. Vannak benne képek kisfiaim mindennapjairól és pár családi szösszenet. Minden, ami fontos volt az elmúlt évben. Azt gondolom, benne van egy újabb év, egy új kezdet reménye, de persze a szívem mélyén én tudom, hogy idén már nem fogom úgy írni ezt a naplót, mint tavaly. 

Bárhogyan is folytatódik az év, mint egyéves blogos ezúton szeretném megköszönni minden kedves olvasómnak, hogy benéz nap, mint nap. Köszönöm kedves Gasztroblogger társaimnak, hogy hozzászólnak, véleményeznek és tanácsokat adnak, vagy megdicsérnek. Általuk és blogjukon keresztül rengeteg új ételt próbáltam ki, sokat tanultam konyhai dolgokról. 
Szóval köszi :)))

De nem közgazdász a közgazdász, ha egy kis statisztikával nem untatja Olvasóközönségét. Elmúlt évem néhány számban:


  • írtam 366 darab bejegyzést
  • csatlakozott hozzám 140 rendszeres olvasó
  • több, mint 100.000 alkalommal töltötték le olvasóim a blogot
  • legolvasottabb bejegyzésem az almás kekszes sütemény receptje volt, de a sárgarépával és kaliforniai paprikával töltött karaj is a nyomában van
  • toplistás bejegyzés volt a só-liszt gyurmáról írt bejegyzésem és a gyerekeknek szánt húsvéti unaloműző játékom is
  • a blogon 1167 vélemény, hozzászólás jelent meg, köztük persze az enyémek is
Na de nem untatlak tovább Benneteket ezekkel a száraz tényekkel, inkább hozok egy kuglófot, amit ugyan hétvégén készítettem, de a blogocska kedvéért gyújtottam rajta egy születésnapi gyertyát.

Citromos marcipános kuglóf



BOLDOG 1. BLOGSZÜLETÉSNAPOT, KREATÍV KONYHA!

A receptjét hozom holnap vagy holnapután.


Remélem továbbra is Olvasóim között üdvözölhetlek Benneteket!


Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 16.

Bölcsőde és zsírkréta

Gyorsan eltelt az első két hét a bölcsődei beszoktatásból, szerencsére eddig sikerrel (gyorsan le is kopogom). Az első héten naponta csak egy-másfél órát töltöttünk a bölcsődében, ahol én is ott voltam, de a gondozónője játszott Milossal. Aztán a második héten már ott maradtunk ebédezni is, ami ugye nálunk soha nem volt probléma, mert Milos nagyon jó evő. Inkább komikus volt a szituáció, ahogy meglátta az ebédet, teljes extázisba esett, és gyorsan be is lapátolta. Mondtam is, hogy Miloska mindent megeszik, nem válogatós, csak gyorsan sokat adjanak neki. Aztán ezt pár nap alatt be is bizonyította.... :)) Kedves, odaadó, barátságos gondozónők dolgoznak a bölcsiben, minden elismerésem és köszönetem az övék.

A játékok között is vannak már kedvencei. Nagyon szeret "téglákkal" játszani, ezek tégla kinézetű nagyobb méretű építőkockák (biztosan van hivatalos nevük), szeret főzőcskézni, itt próbálta ki először a Pötyi nevű játékot (példa), amit én eddig még nem mertem neki adni. De készített tésztanyakláncot is apró csőtészták felfűzésével, bújócskázott alagútban, szórt papírhópelyhet. Rengeteget foglalkoznak vele - és persze a többi gyerekkel is - tetszik, ahogy egy-egy készség-képesség fejlesztésére fókuszálnak játékosan. Már rengeteg ötletet ellestem én is, amik megvalósítása folyamatban van. Idő kérdése és néhányat elhozok Nektek is.

Most azonban nem egy 2 évesnek való játékot hoztam, hanem egy hasznos, kreatív ötletet. Zsírkrétakészítést. Na persze nem én készítem a zsírkrétát, én csak a meglévő maradék zsírkréta darabokból csináltam újakat. Rengeteg blogon láttam már a készítésüket (például itt), de mivel többféle leírást olvastam, ezért úgy gondoltam saját tapasztalatra hagyatkozom.

Olivérrel kiválogattuk az apró zsírkréta darabokat, amiket ő 8 csoportba osztott színárnyalatok szerint. Amíg válogattunk és tördeltünk, a színekről beszélgettünk, most épp a mustársárga a kedvenc színe, mint megtudtam.
A nagyobb darabokat eltörtük kisebbre, amin papír volt, azt leszedtük. Aztán a csoportokba gyűjtött színeket egy szögletes 8 "fakkos" szilikon formába tettük. A formát 160 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 16 percig hagytam a sütőben. Ezalatt az idő alatt a zsírkréták felolvadtak, összevegyültek. Majd kivettem a formát, és hagytam hogy a krétanégyzetek kihűljenek és megszilárduljanak. 

De!!! A legjobb megoldás, ha 10 perc után gyakran benézünk a sütőbe, nehogy túlságosan megpörkölődjenek. Nekem 16 perc kellett, hogy felolvadjanak a kréták.

Képekben ez így nézett ki:









Akár még ajándékba is jópofa ötlet lehet, ugye?

Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Fűszeres alkoholmentes ital hideg estékre

Ezt a fűszeres karamellás tejet még régebben készítettem, csak teljesen elfeledkeztem róla. Pedig kár lenne említés nélkül hagyni, hiszen nem egy egyszerű karamellás tejről van szó, hanem csillagánizzsal fűszerezett narancsos karamellás tejről. Azért az is az igazsághoz tartozik, hogy megosztotta a fogyasztókat, volt aki nagyon fűszeresnek találta, én például kicsit édesnek, de ettől függetlenül nekem ízlett. Egyik vacsorára ismét elkészítem a héten, de kevesebb fűszerrel.

Remélem aki kipróbálja, annak ízleni fog.


Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 3 dl habtejszín
  • 1 teáskanál narancsaroma
  • 1 darab csillagánizs
  • 2 darab fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
A cukrot egy lábasban mérsékelt tűzön karamellesre olvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a tejet, beledobjuk a csillagánizst, a fahéjakat és a narancsaromát. A narancs héját is belereszeljük.
Addig kevergetjük alacsony hőfokon, amíg a karamell teljesen fel nem olvad és még 5-6 percig főzzük. 

Kihűtés után fagyasztható.



Recept forrása: Stahl magazin 2009. Ünnepi különszám - kevés átalakítással


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner