2011. március 25.

Csúnyácska csokis csigakalács

Micsoda alliteráció!!!!!!!!!!!
Szívesen írtam volna azt, hogy csodás csokis csigakalács, de szegénykém nagyon csúnyácskának sikeredett. Már az elkészítése során sok vita volt köztem és nagyobbik Mucim között, aki először muffint akart, aztán kalácsot, a végén csigát. Hiába, nem szabad túl sok választási lehetőséget adni a gyereknek....

Na gondoltam, furfangos anyád túljár majd az eszeden, csigák készülnek, de olyan közel lesznek egymáshoz, hogy kalács szeleteket is lehet majd vágni. Ez sikerült is.

Alapnak a olajbogyós kiflik receptjét vettem, de persze módosítottam rajta, édesebbnek készítettem, és adtam hozzá kb. 5 dkg mazsolát és kb. 5 dkg csokireszeléket.




Hozzávalók:


A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 és fél dl víz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg csokireszelék (vagy nagyon apróra vágott csokidarabkák)

A csigákat megkenni:

  • 5 dkg vaj

A kalács tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
Az élesztőt a langyos tejben a 1 evőkanál cukorral összekeverjük, letakarjuk és megvárjuk, amíg felhabosodik. A lisztet mikróban kicsit meglangyosítjuk, átszitáljuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet, és a felolvasztott (de langyos!) vajat. Beleszórjuk a mazsolát és a csokireszeléket és  kb. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. 

Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán bucira formázzuk, és beleforgatjuk egy olajjal kikent nagy tálba. A tálra egy tiszta konyharuhát borítunk és hűtőbe tesszük kb. 8-10 órára, hogy duplájára keljen.

Másnap (vagy 8 óra elteltével) a duplájára kelt tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Pihentetjük kicsit, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. 

Ezután a tésztát kettévágjuk. A kettévágott bucikat háromfelé vágjuk, majd azokat ismét megfelezzük. Szóval a lényeg, hogy 10 vagy 12 darab kis bucink legyen. A bucikat sodrófával kinyújtjuk, megkenjük egy kevés vajjal, majd csigává feltekerjük. 

A csigákat szorosan egymás mellé tesszük egy formába, én ennél a kalácsnál a lenmagos kenyérnél használt szilikonformámat használtam. Hagyjuk még kb. 20 percet pihenni, azalatt a sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. Közben a tojást simára keverjük a tejjel, és megkenjük a csigakalács tetejét. A kalácsot megsütjük kb. 20 perc alatt. 

Aki akarja csigát vesz le belőle, aki akarja szeletet vág :)

2011. március 24.

Sárgarépával és kaliforniai paprikával töltött karaj - rolád

A blogger malmai lassan őrölnek..... Ezalatt azt értem, hogy ez az étel még hétvégén, vasárnap készült, de csak ma kerül fel kedves olvasóközönségem elé. Remélhetőleg ezzel ötletet adok a szombati vagy a vasárnapi menüsor elkészítéséhez. A töltelékhez támaszkodjatok a fantáziátokra, lényeg az, hogy szép színes legyen a töltelék.

Köretnek párolt brokkolit és cheddar sajtos rizst készítettem.

Hozzávalók:

  • kb. 80-90 dkg karaj (csont nélkül)
  • 8 szelet gépsonka
  • 6-8 szelet keményebb fajta sajt
  • 2 szál sárgarépa - megpárolva
  • fél piros kaliforniai paprika
  • pici olaj



A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk. Kiterítünk egy kb. 50 cm-es alufóliát, aminek a szélét egyenesre hajtjuk. Az alufóliát megkenjük egy pici olajjal. A karajszeleteket ráfektetjük, mégpedig úgy, hogy egy picit feddjék egymást. Próbáljunk téglalap alakot megközelíteni a kis puzzle játékunkkal.


Ezután könnyű dolgunk van. A gépsonka szeleteket - szintén kis átfedéssel - rátesszük a karajra. Körülbelül 1 cm távolságot érdemes hagyni a hús szélétől.


Majd a sajtszeleteket is rátesszük.


A sajtszeletekre rátesszük a megpárolt sárgarépát és a vékony szeletekre vágott piros kaliforniai paprikát.


Feltekerjük az alufólia segítségével, mint egy piskótatekercset. Az alufólia szélét jó szorosan összecsavarjuk.
A tekercset tepsibe tesszük, amit 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütünk. Ezen idő elteltével az alufóliát elvágjuk hosszában, kicsit kinyitjuk (gőzre vigyázni!), és pirosra sütjük, ez olyan további 20-25 percet igényel.



Amikor megsült, hagyjuk, hogy kicsit kihűljön és szeletekre vágjuk.

Jó étvágyat!


2011. március 23.

Tavaszi virágos dekorációk

Ezeket a csodaszép képeket egy német oldalon találtam. Nekem nagyon tetszettek, és arra gondoltam, hogy akár még jó minőségű művirágokból is meg lehetne csinálni, ha valódi virágunk (még) nincs.


Pasztellszínű, lehetőleg egyforma magasságú vázákat kössünk össze egy halvány, 1 centi széles szalaggal, akár zölddel - mint itt a képen - vagy halványsárgával, és tegyük bele a virágokat, amiket előtte eltérő hosszúságúra vágtunk.


Levegős (és levegőben lógó) dekoráció, kémcsövecskékbe helyezett virágokkal, kristály gyertyatartókkal és kristály díszekkel.


Fehérre festett fa háttér mögött dekupázsolt kaspókban mindenféle tavaszi virág. Ez a kedvencem.


Az első képpel ellentétben itt többféle formájú, színű és magasságú vázában van egy-egy szál virág. A (falimatrica) kolibrik is nagyon ötletesek.


Tavaszi rügyező ágak összekötve rózsaszín szalaggal, különböző tavaszi virágok beletűzve.


Ennél a virágos dekorációnál is többféle vázát használhatunk, de szerintem akár színes poharakat is.


Vendégváróként tavaszi virágokkal dekorált szalvétagyűrű. Szorgalmasabbak ültetőkártyával is kiegészíthetik.

Tészta Haszon - Hűségprogram




Most még jobban fog esni minden tál Gyermelyi tésztaétel, mert a csomagolásokon található tésztapontokat tésztafőzőre vagy más konyhai ajándékra válthatja. Többek között Zsolnay lapostányér, rúdmixer, edényfogó kesztyű vagy akár egy tésztafőző edény is lehet a hűséges tésztafogyasztók jutalma. Csak vágjon ki, és gyűjtsön össze minél több tésztapontot, és válasszon ajándékaink közül! Küldje be a pontokat a kinyomtatott és kitöltött ajándékigénylő szelvénnyel együtt címünkre, és mi küldjük Önnek a kiválasztott ajándékot. Sőt, a pontgyűjtők között fődíjat sorsolunk, amely egy 400 ezer forintos BOSCH háztartási készülék utalvány! 

Az akció időtartama
Az akció időtartama: 2011.02.28-06.30.
A pályázatok beérkezési határideje: 2011.07.08.


A garantált ajándékok, a főnyeremény és a játékszabályzat is megtekinthetők a Gyermelyi Tészta hivatalos oldalán.

Méhkaptár sütemény

Hétvégén készítettem ezt a süteményt, amit sütni nem kellett, formázni annál inkább. Nagyobbik mucimnak nagyon ízlett (és szerintem tetszett is) a süti. Csak egy ügyetlen fotó készült róluk, ráadásul csak 6 darabról, pedig 13-15 darab kijött a masszából. A sütemények talpa egyszerű kör alakú háztartási keksz, de azuram szerint túl snassz volt a háztartási keksz talpazatnak, legközelebb piskótatallérokon fognak figyelni a méhkaptárok.


Hozzávalók:

  • 25 dkg darált keksz  
  • 14 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2-3 evőkanál rum
  • kb. 4 evőkanál tej
  • talpazatnak való keksz (el is maradhat)
A hozzávalókat összekeverjük a kakaó kivételével. A masszából egy kicsit kiveszünk (kb. 1 púpos evőkanálnyit - ez lesz a méhecske), a többihez hozzáadjuk a három evőkanál kakaót is. A süteményeket formákba töltjük, kivesszük és a kekszre állítjuk.

A recept forrása: Andi oldala

2011. március 22.

Hawaii palacsinta

Nagyon szeretek mindenféle Hawaii-jellegű dolgot. Ha ez most bárkinek értelmetlenségnek tűnik, elnézést, szimplán az ananászos-sonkás dolgokra gondolok, például a hawaii pizzára, vagy polgári nevén sonkás-ananászos-sajtos pizzára. Így gondoltam, ha ugyanezt a variációt sós palacsintára alkalmazom, az is biztosan finom lesz.

Hozzávalók:


  • 9-10 db sós palacsinta
  • 3-4 evőkanál ketchup
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg sonka apróra vágva
  • fél konzerv ananász apróra vágva (a darabolt ananászt vágjuk még kisebb darabokra)
  • sajt a tetejére
Először néhány fotó (bár nem agysebészeti munka az elkészítése), aztán a leírás jön.





A kész sós palacsintákat megkenjük kechuppel, teszünk3 rájuk a sonkából, a reszelt sajtból és a darabokra vágott ananászból. Tekerjük fel, és a tekercseket szorosan egymás mellé tesszük egy tepsibe vagy valamilyen hőálló edénybe. Azért érdemes a tepsit előtte valamilyen zsiradékkal kikenni. Amikor már minden palacsintánk készen van, reszeljünk rá sajtot. A palacsintákat előmelegített, kb. 180 fokos sütőbe tesszük, és 10-15 perc alatt rásütjük a sajtot.

Jó étvágyat hozzá!






Sós palacsinta tészta - alaprecept

Gyakran készítek palacsintát, sósat és édeset egyaránt. Most - az általam használt - sós palacsinta receptjét szeretném közzétenni.


Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 4 dl tej (vagy 2 dl tej és 2 dl szódavíz)
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
A tojást felütjük egy mély tálba. Hozzáöntjük a hideg tejet (vagy a tejet, majd apránként a szódavizet), megsózzuk és habverővel simára keverjük. Állandó keverés közben apránként hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy a tészta ne csomósodjon össze. Annyi tejet/ szódavizet adjunk hozzá, hogy nyers tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább fél órára, de még jobb hosszabb ideig pihentetni.

Ötlet: szódavíz helyett szénsavas ásványvizet is használhatunk.

A recept forrása: Palacsinták könyve - 222 recept

Töltött káposzta Pataki-tálban

Tegnap Pataki-tálban készítettem töltött káposztát, imádom az ilyen jó nehéz káposztás ételeket. Nos, ezt sikerült pont olyan ütősre készíteni. Fogyasztásához mindenképpen pálinkát javaslok.

Elkészítése képekben:











Hozzávalók mennyiségek nélkül:

  • savanyú káposzta
  • füstölt főtt tarja
  • bacon
  • füstölt kolbász
  • káposztalevélbe töltött rizses darált hús
  • tejföl



2011. március 21.

Díjakat kaptam, egyszerre hármat

Pár napja díjat kaptam Katitól, a Makacska konyhája blog szerzőjétől. Köszönöm Katinak a díjat, nagyon örültem neki, és ezúton elnézést a késői közzétételért. 

A díjakkal kapcsolatos tennivalók:


A kapott díjakat meg kell köszönni azoknak akiktől kaptuk, be kell linkelni a nevüket, és továbbadni a díjat tíz bloggertársunknak, akiknek a blogját gyakran látogatjuk.


Tisztában vagyok vele, hogy ezeket a díjakat többen is megkapták, sőt sokan több helyről is, ennek ellenére lesznek olyanok az én kedvenc top 10 listámban, akik már túl vannak a díjesőn. Akkor sem haragszom meg, ha senki nem adja tovább, a lényeg úgyis az, hogy gyakran látogatom az oldalukat, és mindenütt találok érdekességet.


Szóval őket látogatom a leggyakrabban, sok inspirációt, ötletet kapok tőlük:



  1. Barbi konyhája
  2. Citromhab
  3. Csiperke
  4. Gesztenyeblog
  5. Mézigörl
  6. Tücsök Bogár
  7. Mária
  8. Magdi
  9. Kiskukta
  10. Ottis
Fogadjátok szeretettel!




KUBU - nyereményjáték

Ez a nyereményjáték 2011. március 14-én indult, és 2011. június 5-ig tart (tehát még van időnk játszani).

A játék lényege a következő:


  1. Igyál egy "Vízi kaland" feliratú Kubut!
  2. Töltsd fel a címke alatt lévő matrica mögötti kódot!
  3. Gyűjtsd a kódokat a garantált ajándékokért!
  4. Az adott napon feltöltött kódod részt vesz az aznapi (1 db) MP3 sorsoláson!

Az ajándékokért folyó játékban az alábbi ajándékok választhatók:
  • 1100 db felfújható labda
  • 1200 db pénztárca
  • 900 db úszódeszka
  • 1200 db törölköző
  • 1200 db vízálló karóra
  • 800 db búvárszemüveg pipával
A Kubu italokon található matricák egyébként fluoreszkálnak és albumba lehet őket ragasztani, amit ezen az oldalon ingyen le lehet tölteni.

További részleteket a KUBU weboldalán olvashattok, ahol a részletes játékszabályzat is megtalálható. Sok sikert!

Csokis gofri recept

Ezt a receptet ezen az oldalon találtam, és két okból nagyon megtetszett. Az egyik a fantasztikus lila alapon fehér pöttyös étkészlet, a másik a gusztusos gofri (vagy goffri?) szívecskék voltak. Elő is kotortam a szekrény mélyéről a gofrisütőmet, leporoltam és nekiláttam.

A recept hozzávalói között vaníliás pudingpor szerepelt. A vaníliás pudingpor olyan hozzávaló, amiről mindig azt gondolom, hogy az tutira van itthon (olyan alap dolog, mint a só). Na most persze nem volt, de ki reklamálna, ha csokis pudinggal készíteném el? Senki sem reklamált.





Hozzávalók:



  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 2 dl tej
  • 125 g olvasztott margarin
  • 2-3 kávéskanál vanília aroma
  • 37 dkg liszt
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 1 sütőpor
A tojásokat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet, az olvasztott és lehűtött margarint, és a vanília aromát. A lisztet összekeverjük a pudingporral, a sütőporral és ezeket a tojásos tejes masszához adjuk.


Az egészet csomómentesre keverjük és megsütjük a gofrisütőben. Adhatunk hozzá tejszínhabot, vagy esetleg sodót, vagy meggylekvárt.


A masszából 14 darab négyszögletes gofri jött ki.

Ti milyen gyakran használjátok a gofrisütőtöket?

Statisztika - az elmúlt 2 hónapról

Két hónapos a blogom :) egy kisbaba életében ez nagy idő, egy blog életében nem annyira. Én mégis nagyon örülök neki, hogy találtam egy olyan hobbit, ami érdekel, ami ismét tanulásra ösztönöz, ami lelkesít. Örülök, hogy több, mint 8000 oldalletöltése volt a blognak ilyen csekély idő alatt, és hogy stabil olvasóközönségem 35 főssé bővült. 

No, de mi a fekete leves? Bizony nálam függőséget is okozott, állandóan azon jár az agyam, hogy mit főzzek, mit tegyek közzé, írtam-e elegendőt, jót, érdekeset azoknak, akik az oldalra látogatnak. Használják-e a nyereményjátékokról kapott információt, jól sikerült-e a kifli, aminek a receptjét nálam láttak és esetleg elkészítettek, nem kellene-e több húsétel receptet feltennem és még sorolhatnám.......

Szóval köszönöm azoknak, akik eddig látogattak, külön köszönöm azoknak, akik egy-egy megjegyzéssel még inkább lelkesítettek.

A két hónapos miniszületésnap alkalmából egy köménymagos kiflit szeretnék közzétenni, ezúton elnézést azoktól, akik tortára számítottak, azt majd az egy éves születésnapon :)

Ja, és ma sokszor nézzetek be, mivel az elmúlt héten sok minden történt (nyertem + díjakat kaptam + sütöttem főztem), ezekről ma még fogok írni.

Szóval köményes kifli:



Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl étolaj
  • kb. 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3-4 evőkanál köménymag
  • liszt a nyújtáshoz
Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet mikróban picit megmelegítjük, hozzáadjuk a sót és az olajat. Amikor az élesztő felfutott (kb. 15 perc), hozzáadjuk a liszthez, és kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A cipót két részre vágjuk. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyságú téglalappá nyújtjuk, keresztben 3 darab négyzetet vágunk belőle, amiket átlósan 1x elvágva háromszögekre osztunk. Ugyanezt megcsináljuk a másik cipóval is.

A háromszögeket megszórjuk köménymaggal. A tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük további 30 percig. Ezalatt az idő alatt 180 fokra melegítjük a sütőt.

A stanglikat megkenjük vízzel, megszórjuk a maradék köménymaggal. A sütőben - 180 fokon - 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Forrás: Holló és Társa: Kenyérsütés


2011. március 20.

Nyeremény

Pár hete az Íz és illat blogon jelentkeztem egy nyereményjátékra - több másik társammal együtt, és én nyertem!!!!!!!!!!

Annyira örültem neki, mert eddig - egy dinamós elemlámpától eltekintve - nem nyertem semmit, pedig sok helyen próbálkozom Fortuna kegyeibe férkőzni :)

Szóval a fenti blogon nyertem, és pár napra rá kaptam is egy gyönyörű, kézzel díszített teatasak tároló dobozt. Őt:





Marietta  nagyon kedves volt, még teákat is rakott bele. 

Köszönöm még egyszer!