2011. szeptember 16.

Asztalterítés - őszi hangulatban

Találtam egy újabb őszi asztaldekorációs ötletet, ami szerintem együttesen kicsit sok, de az apró részleteket megfigyelve, számos hasznos szépséget lehet találni benne. Érdemes aprólékosan megnézegetni a képeket, ebből majd én is merítek ihletet.

Nagyon bejön az asztali futó és a hozzá színben és mintában passzoló tányér. Persze ez már szerintem luxus a köbön, de azért alapötletnek jó (meg aztán ne felejtsük el a jó kis porcelánfestékeket!).











Ez a drótból készült tartó is tetszik.



A képek forrása: Grits glamour


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 14.

Gazdasszony levese

Fogalmam sincs, miért gazdasszony levese a neve, lehet, hogy csak szimplán egy fantázianév. De igazából nem is számít, mert a fiúknak nagyon ízlett, nekem pedig azért is tetszett, mert gyorsan elkészült.

Gazdasszony levese

Gazdasszony levese

Hozzávalók:

  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 4 dkg zeller
  • 1-2 darab zellerlevél
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 liter paradicsomlé
  • 2 dl víz
  • pici só
  • kb. 1 evőkanál cukor - ízlés szerint
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a zöldségeket, a zöldborsót és a gombát is. Amikor a zöldségek félig puhák, felöntjük a paradicsomlével, vízzel, sózzuk, majd készre főzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés kristálycukrot is.


Tipp:

Más zöldségeket is használhatunk, akár kelbimbó-sárgarépa-karfiol-karalábé megoldást is el tudnék képzelni. Természetesen saját készítésű paradicsomlét is használhatunk, én boltit használtam.

Forrás: Kiskegyed Konyhája 2004. februári szám



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 13.

Nyertem!!!!!!!

Képzeljétek, nyertem!!!! Na nem, nem a lottón nyertem, hanem Barbinál, a Barbi konyhája blog tulajdonosánál. Nagyon örültem neki! Kaptam egy sütés nélkül készíthető sütikről szóló szakácskönyvet, egy hablapátot és két gyönyörűséges körömlakkot. A rózsaszínt már ki is próbáltam, de mivel bal kézzel még nem tudok fotózni, ezért fotót majd azuram készít róla.... Egyébként Barbi nagyon kedves volt, mert még a lurkóimnak is küldött ajándékot és egy kedves kis levelet is kaptam Tőle! Köszi szépen még egyszer!




Ja, és ezúton is felhívom kedves Olvasóim figyelmét, hogy Barbihoz mindenképpen nézzetek át, mert rengeteg fantasztikus dolog kerül ki a konyhájából! Néhány süteményt én is készítettem már Tőle, például az erdei gyümölcsös pitét.



Ja, és azóta is az ő receptje alapján készítem a kakaós csigát, amit eddig ugyan még nem tettem fel, pedig már nem egyszer készült (pontosabban szólva, álmomból felébredve is el tudnám már mondani a receptet). Íme néhány bizonyíték a kakaós csigákról (az alsó muffin formában készült).





Üdvözlet!








Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 12.

Ostoros kalács és sonkakrém

Ma beiratkoztunk könyvtárba Olivérrel. Jobban mondva én iratkoztam be, de azért, hogy Oli már most megismerje és megszeresse a könyvtárat és a könyvtárban rejlő lehetőségeket. Egyszer már körülnéztünk, de ma volt az első alkalom, hogy választhatott könyvet és egy DVD-t is. 

Persze lehet azt gondolni, hogy minek egy nagycsoportos óvodásnak könyvtárba járni, de a mai könyv árak mellett azt hiszem, mindenképpen hasznos lépés (ingyenes). Olyan kis aranyos volt a feje, ahogy gondolkozott, hogy melyik könyvet válassza, és teljesen felvillanyozódott, amikor a könyvtáros mondta, hogy könyvből akár 8 darabot is vihetünk..... Na de én gyorsan megegyeztem vele, hogy 1 darab DVD és 1 darab könyv jöhet, több nem. Így választott egy Tesz-Vesz város DVD-t, és a Mi micsoda sorozatból, az Elektromosság című könyvet (ide klikkelve megnézhetitek, melyik könyv ez)

Ma este már ebből a könyvből olvastunk, mondanom sem kell, hogy ha még 2 perccel tovább olvasom, akkor fix, hogy elalszom... :) De legalább megtudtam, hogyan működnek a ceruzaelemek.....

Délután ostoros kalácsot sütöttem, mert már annyiszor láttam Andinál ennek a kalácsnak a fotóját. Gondoltam vacsorára tejjel, vagy kakaóval tökéletes lesz. Nos nem jött be a dolog. Mármint az ostoros kalács bejött, csak már délután bejött a fiúknak UZSONNÁRA.... De annyira, hogy estére el is fogyott :(( Szívből ajánlom mindenkinek, nagyon finom volt!!!


Ostoros kalács

Hozzávalók (1 darab kalácshoz!):

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 1 evőkanál étolaj
  • másfél evőkanál kristálycukor
  • csipet só
A kakaós krémhez:

  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 tojás fehérje
A lekenéshez:

  • 1 tojás
  • liszt a gyúródeszka szórásához
Az élesztőt kevéske langyos tejben a kristálycukorral felfuttatjuk. Amikor az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. A tésztát kelesztőtálba tesszük, majd kb. 45 percet meleg, huzatmentes helyen pihentetjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaót, majd a tojásfehérje habot is.

Amikor a tészta megkelt, 3 egyenlő részre osztjuk. A cipókat egyenként kinyújtjuk vékony, téglalap alakra. Megkenjük a téglalapot a kakaós krémmel, majd a beiglikhez hasonló módon feltekerjük. A végeket kicsit benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. 

Ha már mindhárom cipóval végeztünk, akkor a három csíkot fonjuk össze. Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk még 15-20 percet pihenni. Sütés előtt kenjük le egy enyhén felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és 160 fokon süssük további 25 percig. Az utolsó 10 percben érdemes alufóliát tenni rá.


Mivel délután elfogyott az ostoros kalács, ezért vacsorára szendvicskrémet dobtam össze melegszendvicshez. Sonkakrémet készítettem.

Sonkakrém
Hozzávalók:

  • 25 dkg sonka (apróra darálva)
  • 3 evőkanál tejföl
  • kb. 8 dkg puha vaj
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • só, bors
A sonkát apróra daráljuk, majd alaposan összekeverjük a tejföllel, mustárral, puha vajjal. Sózzuk, borsozzuk. 






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner