2011. szeptember 10.

Készülődünk....

Annyira szeretném, ha blogom nem csupán az általam készített ételek recepttára lenne, hanem annál jóval több, egy napló. Egy napló, amelyben a napi események, különösen azok, amik a gyerekeinkkel történnek, mind-mind belekerülnének. Persze ehhez az is kell, hogy az ember tényleg NAPI szinten rögzítse az eseményeket, ami - bevallom - szinte lehetetlen. Pedig hány olyan helyes pillanat van, amit az ember mindenképpen meg akar tartani magának, és mégis az idő során elillan, elfelejtődik. 

Igyekszem egyre több családi eseményt is feltenni a blogba, engedve részben a szülői nyomásnak is, akik csak az unokáikról akarnak képeket látni :)) Ezt onnét tudom, hogy rendszerint ez a párbeszéd zajlik Anyukám és köztem:

- Anyu, láttad azt a zabpelyhes süteményt, amit múltkor felraktam?
- Melyiket?
- Tudooood, azt a zabpelyhes, meggyest?
- Azt nem, de amikor a Milán eszi a levest, az igen jó kép. Olivérről mikor teszel fel megint?

na ennyit a zabpelyhes sütiről.....


Mára még annyit a családi eseményekről, hogy azurammal esküvőre vagyunk hivatalosak. Ma este 6-kor megyünk, hamarosan nekiállok készülődni....  Az ajándékot már délelőtt becsomagoltam, a képeslapot is megírtam. Ilyenkor mindig szeretek idézeteket, versrészleteket olvasgatni, hogy megtaláljam azt, ami a leginkább passzol az ajándékozotthoz, jelen esetben a házasulandó párhoz. Sok jót találtam, remélem tetszeni fog az idézet nekik is... 
Egy ötletes mondást magamnak is eltettem, örülök, ha esetleg Nektek is tetszeni fog....

"A szerelem kaviár és esküvői torta, eper és tejszínhab. A szerelem pezsgő. A barátság frissen sült kenyér, frissen köpült vaj, házi sajt és finom tea két személyre. Persze akkor leszünk a legjobban, ha mindkettővel élünk. De mennyivel könnyebb megemészteni a barátságot!"


Pam Brown




Ezzel a néhány fotóval ezúton is sok boldogságot kívánok a párnak!








A fotókat Loreta blogjában találtam, fantasztikusak, érdemes benézni hozzá, és gyönyörködni.

Kellemes hétvégét!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Gesztenyés muffin

Régebbi fotóim közül került elő ez a gesztenyés muffin, amit eddig elfelejtettem közzétenni. Ha jól emlékszem, kicsit megosztotta a társaságot, van akinek ízlett, van aki kissé száraznak találta. Szerintem olyan muffin, amit érdemes valamilyen fagylalt vagy tejszínhab társaságában adni. Én felforrósított áfonyalekvárt adtam hozzá, azzal finom volt.

Gesztenyés muffin



Hozzávalók:


  • 8 dkg puha margarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3-4 csepp rumaroma
  • 18 dkg gesztenyemassza
  • 1,25 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. Muffin tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal, vagy vajjal megkenjük. Ha szilikon formánk van, még ezekre sincs szükség. Amíg a sütő melegszik, addig gyorsan összeállítjuk a masszát. A margarint habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a 2 tojást és a rumaromát is. Alaposan összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a gesztenyemasszát is. A kevéske tejet hozzáöntjük. Közben a sütőport összevegyítjük a liszttel, majd a gesztenyés tojásos masszához adagoljuk. Összekeverjük és a kapszlikkal bélelt muffin tepsibe öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt készül el.

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel,





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 9.

Almás diós rétes és almás banános mogyorókrémes rétes

Szerencsére mindkét kisfiam szereti a gyümölcsöt, ráadásul nem is válogatnak, őszibarack, szőlő, alma, sárgadinnye, bármi jöhet. Igaz Milos leginkább a banánt szereti, pontosabban imádja, másfél éves gyerek létére képes egyszerre kettő banánt befalni. Szerintem enne többet is, de eldugjuk előle.... :))

Ma délután arra gondoltam, hogy kicsit feldobom az uzsonnájukat, és meglepem őket rétessel. Úgyis ezer éve csináltam rétest, a blogra talán még nem is tettem fel egyet sem. Most újra visszatérek a rétes és muffin készítéshez, mert uzsonnára pont megfelelnének, ha nincs más ötletem. 

Ma kétféle rétest készítettem, egy almás-diós rétest és egy almás-banános-mogyorókrémes rétest. Finom volt mindkettő, de az almás-banános-mogyorókrémes az elképesztően finom volt. A "fogyási-sebességét" látva szerintem jövő héten újra készül....

Almás-diós rétes

Almás diós rétes


Hozzávalók:


  • fél csomag réteslap (3 lap)
  • kb. 30 dkg alma (pucolva, reszelve)
  • 5 dkg darált dió
  • 3 dkg darált háztartási keksz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 evőkanál olaj
A réteslapokat konyharuhára tesszük, egyenként olajjal kicsit megkenjük, majd egymásra rakjuk a lapokat. A töltelékhez valókat összekeverjük, majd a harmadik réteslapra egy csíkban rátesszük az összes tölteléket. A konyharuha segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A fenti töltékből csupán egy rétes lesz. A rétes tetejét vékonyan megkenjük olajjal. A rétest 170 fokra előmelegített sütőben sütjük meg kb. 15 perc alatt. Ízlés szerint porcukrozzuk.




Almás banános nutellás rétes

Almás banános nutellás rétes


Hozzávalók:


  • fél csomag réteslap (3 lap)
  • 15 dkg alma (pucolva, reszelve)
  • 2 db banán
  • 6-7 teáskanál mogyorókrém
  • 2-3 evőkanál olaj
A réteslapokat konyharuhára tesszük, egyenként olajjal kicsit megkenjük, majd egymásra rakjuk a lapokat. A reszelt almához hozzákarikázzuk a banánokat. A réteslapokra rátesszük a tölteléket, majd a mogyorókrémet itt-ott rápettyezzük. Feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ebből a mennyiségből egy darab rétes lesz. A rétes tetejét vékonyan megkenjük olajjal. A rétest 170 fokra előmelegített sütőben sütjük meg, kb. 15 perc alatt. Ízlés szerint porcukrozhatjuk.


Jó étvágyat!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 8.

Halloumi grillsajt salátaágyon dióolajjal

Egy gyors salátás bejegyzés.... még így lefekvés előtt :)

Ma vacsorára a hűtőben lévő utolsó grillsajtot készítettem el, ugyan nem a kinti grillen, hanem a sima grillserpenyőmben. A gyerekeknek nem ízlett, de azuramnak és nekem abszolút bejött. Ezt a grillsajtot használtam, Eridanous Halloumi grillsajt, Lidl-ben kapható. Biztosan kapható más üzletben is, hozzáteszem MÉG, ugyanis ilyen sajtok több üzletben csak a grillszezon idején vannak belistázva. De ennek ellenére érdemes többet venni belőle, mert elég hosszú szavatossági idejük van.



Halloumi grillsajt - Lidl
Kép forrása: Lidl

Na de nem szövegelek többet, íme a saláta grillsajttal....

Halloumi grillsajt salátaágyon

Hozzávalók.

  • 1 tasak salátakeverék - tetszőleges
  • 1 jégcsapretek - vékony karikákra vágva
  • fél kígyóuborka - vékony karikákra vágva
  • egy marék koktélparadicsom
  • 1 evőkanál dióolaj
  • 1 doboz Halloumi grillsajt - kb. 1 centiméter széles szeletekre vágva
  • 1 teáskanál olívaolaj

Grillserpenyőben felforrósítunk 1 teáskanál olívaolajat, majd megsütjük a grillsajtok mindkét oldalát. Közben a salátakeveréket összekeverjük a többi zöldséggel. A vegyes zöldségekre rácsepegtetjük a dióolajat, majd ráhelyezzük a grillezett sajtokat. Gyors, egyszerű, és nem utolsósorban könnyű vacsora.

Az ötletet Tomakonyhánál találtam.


Tipp:

Legközelebb tésztához fogom kipróbálni, egy penne - grillsajt kockák - rozmaring - koktélparadicsom verzióban gondolkozom.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 6.

Tejfölös csirkepaprikás

Imádták!!!!!!!!!!!! Sajnos nem készítettem fotót róluk, pedig érdemes lett volna, ahogy a két kis mukim (Nagymuki és Kismuki) tömi magába a tejfölös csirkepaprikást és a tarhonyát. Szégyellem magam, hogy eddig még soha nem főztem nekik tejfölös csirkepaprikást, de valamiért azt gondoltam, hogy úgysem sikerül olyan igazi finomat csinálni. Talán mégis sikerült...... igaz, csaltam kicsit, mert a biztonság (és az íz) kedvéért beledobtam egy pörköltszaft kockát is. Remélem emiatt kedves Olvasóim nem pártolnak el.... :)

Ahogy én készítettem tejfölös csirkepaprikás:


Tejfölös csirkepaprikás tarhonyával

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (alaposan megmosva, feldarabolva)
  • 1 evőkanál zsír (komolyan!)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 pörköltszaft kocka
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • pici bors
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  1. A csirkét kívül-belül alaposan megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. Azokat a részeket, amelyeket esetleg nem szeretnénk a paprikás csirkébe beletenni, azokat tegyük félre leveshez.
  2. A zsírt felforrósítjuk, a nagyon apróra vágott vöröshagymát rádobjuk, és világosra pirítjuk.
  3. Meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a húst, sózzuk, egy picit borsozzuk és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel és beledobhatunk egy pörköltszaft kockát (elhagyható).
  4. Rátesszük a fedőt, majd puhára főzzük.
  5. Közben beledobjuk a darabokra vágott paprikát és a paradicsomot is.
  6. Amikor a csirke már teljesen megpuhult, belekeverjük az étkezési keményítővel elkevert tejfölt.
  7. A besűrített szaftot még pár percig forraljuk és készen van.
  8. Tarhonyával vagy nokedlivel tálaljuk.


Tipp:

Kuktában még gyorsabban készül.






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 5.

Őszi dekorációk konyhába

Aki már esetleg azon gondolkozik, hogyan csempésszen konyhájába egy kis őszi hangulatot, annak itt van pár ötlet egy nagyon helyes kis texasi otthonból. Az apró kiegészítők hangulata engem nagyon megfogott. Nálam még csak az ajtódísz változott, a többi dekorációhoz még gyűjtögetem az ötleteket. Hamarosan jövök saját fotókkal is :)












A fotókat www.kellyshouse.blogspot.com oldalon találtam, érdemes körülnézni ezen az oldalon, mert sok aranyos és ötletes dolgokat lehet találni.



Kreatív konyha



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 4.

Túrókrémmel töltött pogácsa

Egyszerű, de nagyszerű - elnézést, hogy ezzel az elcsépelt kifejezéssel élek - de ez a sütemény, mint minden leveles tésztás megmozdulásom tényleg a nagyon gyors sütik közé tartozik. Ezt harmadik "résztvevőként" még két hete Anyukámékhoz vittem. A másik két süteményről már tudósítottam, egyik a hangyás szezámmagos rudacskák voltak, a másik pedig a medvehagymás füstölt sajtos csiga.

Ez a túrókrémmel töltött pogácsa:


Túrókrémmel töltött pogácsa


Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta (előhűtött vagy mirelit)
  • 25 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • só, bors
  • 1 tojás a lekenéshez
A leveles tésztát kinyújtjuk (ha mirelit), vagy csak egyszerűen kicsavarjuk egy enyhén lisztezett deszkán. A túrót, a tojást simára keverjük, majd sózzuk és egy picit borsozzuk. A kinyújtott tésztát megfelezzük. Az egyik  felére kiskanállal elkezdjük rakosgatni a tölteléket, de úgy, hogy a másik fél tésztával beborítva kis pogácsákat tudjunk szaggatni belőle. 
A töltelékek közötti részt megkenjük enyhén felvert tojással, befedjük a másik tésztával. A köztes részt fakanál nyelével (vagy más hasonló szerszámmal) lenyomkodjuk. Késsel elvágjuk, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a töltelék középre kerüljön. 
A pogácsák széleit érdemes kis villa segítségével lenyomkodni, így biztosan nem folyik ki a töltelék. A tetejüket megkenjük a maradék tojással és 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük. 24 darab lett belőle.

Tipp:

Ilyen műanyag tasakban tartok a mélyhűtőben egy fagyasztott leveles tésztát és egy 25 dkg-os túrót, így mondjuk hirtelen süteményigény esetén ehhez a sütihez biztosan van hozzávalóm.

Ötlet: Nők Lapja Konyhája 2010. március




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Meggyes zabpelyhes sütemény

Ezt a süteményt a Vidék Íze magazin legfrissebb, 2011. szeptemberi számába találtam (csak azuram ne olvassa el azt a bejegyzést, mert ígéretet tettem neki, hogy nem veszek több főzős újságot). Megtetszett. Elkészítettem, de szilvám nem volt itthon, ezért meggyel csináltam. Ízlett a lurkóknak is, és a zabpelyhet abszolút nem lehetett érezni benne.

Meggyes zabpelyhes sütemény



Hozzávalók:


  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg zabpehely
  • 30 dkg liszt (én fele finom fele réteslisztet használtam)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • fél kg meggy
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Elkészítés menete:

  1. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, a puha vajjal, majd hozzáöntjük a tejet.
  2. Ebbe a tejes masszába belekeverjük a zabpelyhet, félretesszük és állni hagyjuk.
  3. Közben összekeverjük a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát.
  4. Majd felverjük az 5 tojásfehérjét kemény habbá.
  5. A zabpelyhes keverékhez hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük.
  6. Ezután könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot.
  7. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe (26x26-ost használtam) öntjük, megszórjuk meggyel.
  8. Előmelegített, 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  9. Amikor kihűlt szeletekre vágjuk, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.


Tipp:

Ahogy az eredeti recept is írta, használhatunk szilvát is. De lehet őszibarackkal, sárgabarackkal vagy eperrel is. Legközelebbi próbálkozásom során a meggy helyett friss vegyes gyümölcsökkel helyettesítem, és barna cukrot fogok használni.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner