2011. december 10.

Babapiskótás rakott sütemény

Lehet, hogy sokan meg fognak a következő kijelentésemért kövezni, de nálunk bizony rakott babapiskótás (sütés nélküli) sütemény is lesz karácsonykor. Persze mondhatnám azt, hogy temperált chilis csokoládéba mártott pekándiós macaronok matcha teás ganache-zsal fognak sorakozni a süteményes tálcán karácsonykor, de biztosan nem így lesz :)))) (Zárójelben megjegyezném, hogy minden elismerésem azoké a cukrászoké vagy cukrászkedvű gasztrobloggereké, akik képesek ilyen gyönyörűségeket készíteni - mondjuk például ilyet.)

Szóval nálunk ilyen süti is lesz. Hogy miért is?


  1. Gyorsan elkészül és általában minden van hozzá itthon (ami meg nincs, az meg kimarad - mondjuk ne a babapiskóta legyen az)
  2. Nem szükséges sütni, úgyis kell majd a sütő az aprósüteményeknek.
  3. Bármikor összedobható, és elég neki egy éjszakát adni a hűtőben, hogy a piskóták megpuhuljanak.
  4. Spájzunk tartalma alapján variálható az ízesítése.
  5. Készíthetünk "felnőtt" verziót mondjuk tojáslikőr vagy kávélikőr felhasználásával.
  6. Gyerekeim imádták, (Olivér a tepsiből kanalazta) és nekem ez a legfontosabb.




    Hozzávalók:

    • 400 g babapiskóta
    • 1 kis pohár 20%-os tejföl
    • 1 kis pohár natúr joghurt
    • 4 dl tej
    • 3 evőkanál kristálycukor
    • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
    • 2 dl habtejszín
    • kevés porcukor a habtejszínhez
    • 2 db banán
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • kb. 3 dl meggylekvár vagy sárgabarack lekvár (én mindkettőt használtam, természetesen felváltva)
    • 2 evőkanál rum
    • háztartási keksz - kb. 30 db

    Először a 4 dl tejből a szokásos módon elkészítjük a vaníliás pudingot, majd hűlni hagyjuk. Közben összekeverjük a natúr joghurtot a tejföllel és a kemény habbá vert tejszínhabbal (a tejszínhabhoz adhatunk kevés porcukrot felverés előtt). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a kihűlt vaníliás pudingot is. 

    A lekvárt összekeverjük a rummal és mikróban felforrósítjuk. Ebbe fogjuk a babapiskótákat forgatni. A banánt felkarikázzuk.

    Fogunk egy 20 x 35 cm méretű tepsit és az alját kirakjuk a rumos meggylekvárba forgatott babapiskótával (nem kell benne áztatni, épp csak megforgatjuk benne). Erre kenjük a pudingos tejfölös krém egy részét. Majd a karikákra vágott banánból teszünk a krémre egy réteget. Ezután ismét a lekvárba forgatott babapiskóta jön, majd a krém másik fele.

    A tetejét háztartási keksszel rakjuk ki. Alufóliával letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk.

    Ha tovább szeretnénk variálni, ennél a süteményemnél használt öntettel bevonhatjuk.

    Szépen szetelhető, finom sütemény.



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Karácsonyi ajándék csomagolási ötletek - natúr színekben

    Ez a stílus áll hozzám legközelebb. Ennek leginkább praktikus és takarékos okai vannak. Egyszerű, viszonylag olcsó barna vagy bézs csomagoló papírt megveszünk (akár nagyobb mennyiségben is - névnapokra, születésnapokra is gondolva), és az adott alkalomhoz igazodva dekoráljuk. Használhatunk különféle pecséteket, szalagokat, karácsonyi motívumokat is ragaszthatunk rá, tehát elég jól variálható. Szerintem nagyon ötletes, és fantáziánk bátran szárnyalhat.

    Jelen esetben a karácsonyhoz igazodunk.  Kedvencem a barna papír - régi kottapapír kombináció.....


    Néhány inspiráció Nektek....










    Képek forrásai:


    recycle-eh.com
    bugs and fishes
    shelterness



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. december 9.

    Vöröslencsés lasagne

    Régebben készült már ez a lasagne, de azuramnak annyira ízlett, hogy a héten újra készítettem szinte változatlanul. Ráadásul ez olyan lasagne volt, amibe darált húst (sőt semmilyen húst) nem raktunk. A vöröslencsés lasagne-ról készült fotót nem művészi irányba akartam elvinni, egyszerűen csak épeszű fényképet nem sikerült készítenem, csak ezt a rondát. De mégis felteszem magamnak, mert az étel népszerű volt.





    Vöröslencsés lasagne
    Hozzávalók:

    • 25 dkg lasagne verde tészta (sima is tökéletesen jó)
    • 1 póréhagyma
    • 3 dkg vaj
    • 30 dkg vöröslencse
    • 3 dl tejföl (nálam egy része natúr joghurt volt)
    • 20 dkg füstölt sajt
    • só, bors
    A felkarikázott pórét a vajon megpároljuk. A vöröslencsét 12-15 perc alatt puhára főzzük kevés sós vízben (ezt a lencsét nem kell előző este beáztatni, gyorsan megpuhul).
    A reszelt füstölt sajtot összekeverjük a tejföllel és a keverék felét a megpárolt póréhagymához adjuk (másik fele majd a tetejére kell!).

    Néhány lasagne lapot egy kivajazott tepsibe fektetünk, rákenjük a póréhagymás tejfölös krémet, és a puhára párolt lencse harmadát. Erre megint tésztalapokat teszünk, majd póréhagymás krémet, majd vöröslencsét. Így járunk el, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére tésztalap kerüljön.

    A maradék füstölt sajtos tejfölt rákenjük a tetejére és előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.

    Jó étvágyat hozzá!

    A receptet egy régebbi Praktika magazinból írtam le.









    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. december 7.

    Karácsonyi ajándékok csomagolása - italok

    Remélem azon olvasóim, akik borral foglalkoznak, nem orrolnak meg rám az ajánlóm miatt. Tudom, hogy rengeteget dolgoznak egy-egy boros címke küllemén és dizájnján, de én mégis úgy gondolom, hogy néhány karácsonyi boros címkével személyessé is tehetjük a karácsonyra ajándékozott bort vagy pezsgőt. Nagyon jópofa ötleteket találtam a Better Homes and Gardens oldalon, ráadásul ingyenesen letölthető sablonok is vannak ugyanitt (Download the free label szövegre kattintva a www.bhg.com oldalon).





















    Remélem találtatok olyat, ami tetszett!


    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. december 6.

    Pudingos almakompót és a Mikulás

    Tegnap este járt nálunk a Mikulás. Igaz nem teljesen úgy, ahogy képzeltem.....

    Nos, én elképzeltem, hogy hétfőn délután Mikulásos énekeket énekelünk, meg Mikulásos színezőket színezünk, kipucoljuk a csizmákat, aztán este majd a csizmákban lesz a csomag. Ennek ellenére a fiúk délután teljesen felpörögtek, kitalálták, hogy mozit csinálnak és az étkező székeit egy sorba húzkodták. Ezt persze úgy kell elképzelni, hogy Olivér kitalálja a "hülyeségeket", Milán pedig utánozza. Szóval pörögtek ezerrel, húzkodták a székeket, bujkáltak az étkezőasztal alatt, meg behordták oda a kisautókat. Közben én kornyikáltam a Hull a pelyhest, de rám se hederítettek.

    Aztán nagy nehezen sikerült rávennem Olit, hogy pucolja ki a csizmáját (Milán is imitált valamiféle cipőtisztítást), aztán kiraktuk a cipőket az előszobába és vártuk a Mikut. Aki persze nem jött azonnal, erre a fiúk kitelepedtek az előszobába, és kiszedtek minden csizmát, bakancsot, gumicsizmát. Hátha akkor majd iparkodik egy kicsit az a Miku. 

    Egy szónak is száz a vége, egy kis Bűvös körhinta mesével sikerült rávennem őket arra, hogy ne pörögjenek annyira a Mikulásváráson. Amíg a mesét nézték, azalatt jött a Mikulás..... :)))

    *************************

    Mai receptnek egy egyszerű desszertet hoztam, amit délutánra, uzsonnára csináltam a fiúknak. Tej nélküli almamártás néven találtam Editnél, de mivel én almamártáshoz más ételt kapcsolok, ezért pudingos almakompótnak neveztem el inkább. Mindenesetre köszönet érte Editnek!

    Pudingos almakompót




    Hozzávalók:


    • kb. 70 dkg alma
    • kb. 10 dkg kristálycukor
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • kevéske őrölt szegfűszeg
    • fél citrom reszelt héja
    • 1 evőkanál citromlé
    • 2 csomag vaníliás pudingpor
    • víz

    Az almákat megpucoljuk, magházukat kivájjuk és kockákra vágjuk. Egy fazékba tesszük az almakockákat és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és a citrommal. Amikor az alma megpuhult, a levét kevés vízzel alaposan elkevert vaníliás pudinggal sűrítjük be. Megvárjuk, amíg kihűl és ehetjük. 

    Finom lett!


    Ötlet:

    Körtével és karamellpudinggal is el tudnám képzelni, vagy esetleg szilvakompót és puncspuding társítással. 




    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Az én kis művészem

    Olivér mostanában egyre jobban szeret festeni, színezni és ragasztani. Pár hete Melánia keresztelőjére készített két képet Meláninak emlékbe. Örültem neki, mert - kivételesen - nem autót/ kamiont/ markolót/ vonatot rajzolt, hanem fát és virágokat. Ráadásul elkérte az egyik kreatív alkaltrészes dobozomat, és abból válogatott kiegészítőket. Talált virágot és szitakötőt, azokat is felhasználta a nagy mű elkészítéséhez. 

    Leginkább azért vagyok rá büszke, mert az egész ajándékozást maga találta ki. Az alkotásairól készült fotókat elteszem az utókornak.... :)






    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. december 5.

    Karácsonyi ajándék csomagolási ötletek

    Néhány ötletadó kép ajándékcsomagoláshoz... kék színben. Kedvencem a farmeres csomagolás, szerintem az nagyon jópofa, és a gyerek kinőtt nadrágjait is felhasználhatjuk, nem kell külön anyagot venni. Ja, és a hagyományos bortartó tasaknál is sokkal jobb megoldás. 
    És a második csomagolási ötlet is tetszik, bár én inkább piros alapon alkalmaznám.

    Nektek melyik tetszik?


    forrás

    forrás

    forrás

    forrás

    forrás





    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Kelt pizzás csiga

    Az ember nem is gondolná, hogy mennyire függ az internettől és/ vagy a TV-től. Múlt csütörtök óta nem volt ugyanis internetünk, héba-hóba volt, aztán megint nem. Csütörtökön körülbelül 5x, pénteken kb. 6 alkalommal jelentettem be a hibát a T-Home-nál. Ennyit géphanggal még életemben nem "beszéltem", mint mostanában. Aztán szombaton kiküldtek egy szerelőt, mondván, hogy a routert kell kicserélni. A csere megtörtént, vasárnap újból hibát jelzett a készülék. Végül kiderült, hogy a routert nem is kellett volna kicserélni, mert a hiba a vonalban, vagyis a szolgáltató kábelében volt. Mára minden helyreállt, legalábbis remélem, ugyanis egy vizsgaanyagot mielőbb le kellene adnom, amihez viszont a net elengedhetetlen.

    Ma kelt pizzás csigát csináltam a fiúknak, leginkább azért, hogy a hétvégéről megmaradt sokféle "apróságot", meg a Piros Arany helyett megvásárolt spagettikrémet elhasználjam.


    Kelt pizzás csiga








    Kelt pizzás csiga

    Hozzávalók:

    Tészta:



    • 60 dkg liszt
    • 5 dkg élesztő
    • 2 tojássárga
    • 3 dl tej
    • 4 evők. olaj
    • 1 teáskanál só
    • 1 mokkáskanál cukor


    Töltelék:



    • 70 g spagettikrém (vagy pizzakrém)
    • 1 kis konzerv paradicsmpüré
    • 1 teáskanál szárított bazsalikom
    • 15 dkg reszelt pizza mozzarella
    • 15 dkg reszelt trappista sajt
    • 1 db konzervkukorica
    • 15 dkg pizza sonka - apróra vágva
    • 1 közepes lilahagyma - apróra vágva
    Tetejére:


    • 5 dkg reszelt sajt

    Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet meglangyosítjuk, átszitáljuk, szélére szórjuk a sót.

    A közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a maradék tejet, végül az olajat. Begyúrjuk a tésztát és meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük. 


    Amíg a tészta kel, összekeverjük a spagettikrémet, a paradicsompürét és a szárított bazsalikomot.

    Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk  és kinyújtjuk egyenként. Az egyik kinyújtott tésztát megkenjük a pizzakrém felével, megszórjuk lecsöpögtetett kukoricával, apróra vágott sonkával, a lila hagymával, majd a kétféle reszelt sajttal. Feltekerjük és alufóliába csomagolva 20 percre fagyasztóba tesszük. 

    A másik tésztával is ugyanígy járunk el, ezt is a fagyasztóba tesszük 20 percre. 

    Utána ujjnyi szeletekre vágjuk, tepsibe rakjuk kissé távol egymástól, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.

    Ebből a mennyiségből 2 gáztepsi mennyiség lesz.


    Recept ötlet: innét.



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner