2012. január 7.

Karácsonyi muffin

Csütörtökön meglátogatott két nagyon kedves barátom, Éva és Reniakikkel egy nagyon jót beszélgettünk (röhögcséltünk). Szerencsére azuram viszonylag korán hazaért, így a fiúkat jól lefoglalta, tudtunk nyugodtan diskurálni. Még tavaly december elején készítettem nekik két gasztroajándékot (mi mást?!), egy kekszet és egy likőrt. De aztán a sok munka miatt nem jutottak el hozzám karácsonyig. 
Így arra a következtetésre jutottam, hogy készítek nekik friss gasztroajándékot :))) Nem fogják megúszni! Egy karácsonyi muffint sütöttem, hogy azért a karácsonyi "hatás" még megmaradjon, és egy mézeskalács ízesítésű nutellás likőrt. 

Remélem ízlett nekik a muffin és a likőr is, szívemet lelkemet beletettem mindkettőbe!!!

Elsőként a karácsonyi muffint hozom. Íme:




Hozzávalók (12 darabhoz):


  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg kandírozott narancshéj - apróra vágva
  • 5 dkg kandírozott citromhéj - apróra vágva
Összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a kandírozott, apróra vágott gyümölcshéjakat. Ezek a szárazanyagok. Majd a vajat alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejet és a mézet és összekeverjük. Ehhez hozzáadjuk a szárazanyagokat, összekeverjük (ne keverjük túlságosan, nem tesz jót a muffin tésztának), éppen csak hogy egynemű legyen. 

A masszát papírkapszlikkal bélelt muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt porcukorral meghintjük.

A fotó ne zavarjon meg senkit, a recept alapján 12 darab muffin készült (a hiányzó 2 darab pedig Milos pocijában landolt.)


Recept forrása: life and cookies

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Levendulás briós

Egy régebbi vaníliás briós mintájára készítettem ezeket a levendulás briósokat. Különlegességük abban rejlik, hogy ízesítésükhöz nem sima kristálycukrot, hanem levendulás kristálycukrot használtam. Meg persze abban voltak még különlegesek, hogy számomra két nagyon kedves embernek készültek.


Elnézést, hogy csak így gyorsan kaptam le őket a tepsiben, mindenféle beállítás nélkül....

A készítés fázisfotóit ennél vaníliás briós receptemnél megnézhetitek!






Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál levendulás kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárga
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő

    A briós megkenéséhez:

  • 15 dkg vaj - annyi részre osztva, ahány brióst csinálunk
  • pici olaj a kelesztőtálhoz

A sima kristálycukros langyos tejben összekeverjük az élesztőt, és adunk hozzá 2 evőkanál lisztet. Hagyjuk kb. 15 percig, amíg szépen felfut. A többi hozzávalót addig bekészítjük kenyérsütőgépbe vagy dagasztótálba. Amikor az élesztős tej felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és hólyagos tésztát dagasztunk. Ha robotgép dagasztóspiráljával készítjük, akkor se sajnáljuk rá az időt, dagasszuk legalább 10 percig. Beletesszük kelesztőtálba - amit előtte kicsit kiolajozunk - és hagyjuk duplájára kelni.

Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, és 9 egyenlő részre vágjuk. Ezután a bucikat egyesével ovális formára nyújtsuk ki, és kenjük rá a puha vajat. 

Feltekerjük az összeset. Amikor feltekertük őket, mindegyiket kicsit átsodorjuk, annyira, hogy egy 40 cm-es rudat kapjunk. A csíkokat egyesével feltekerjük, mint a csigákat. A tészta legvégét a csiga alá kell tenni, és akkor biztosan nem nyílik ki sütéskor.

Sütőfóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, hagyjunk elegendő nagy távolságot, mert megnőnek! Kelesztjük őket még 40-45 percig, majd olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük. 
A briósoknak körülbelül 20 percre van szükségük, hogy megsüljenek (légkeverést használtam).

Amikor kihűltek, porcukorral meghintjük.

Ezt a levendulás kristálycukrot használtam az elkészítésükhöz, de saját készítésűt is használhatunk.




Jó étvágyat kívánok!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 4.

Duplán túrós muffin

Néha annyira nehéz kitalálni, hogy mi legyen uzsonnára. Legtöbbször persze gyümölcs van (az a legegyszerűbb :)), vagy joghurt, tejbezabi, esetleg szendvics, ha nagyon éhesek. Van olyan délután, amikor Olivér müzliszeletet kap, Milánnak azt még nem merek adni. Szoktam kalácsot is készíteni nekik, például ezt az ostoros kalácsot

Ma egy duplán túrós muffin mellett döntöttem, gyorsan összedobható és szerintem nagyon finom. Gizi receptjei között találtam, de egy picit módosítottam rajta. A túró mennyiségét 5 dkg-val növeltem, nem akartam, hogy 5 dkg megmaradjon a 25 dkg-os túrómból, és csak 3 darab óriás Túró Rudit tettem bele, természetesen ezeket 12 darabra vágva.

Gizi, ezúton is köszönöm a jó kis ötletet!




Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg mazsola
  • egy csipet só
  • 7 dkg vaj
  • 3 egész tojás
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 3 darab óriás Túró Rudi
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseit kibéleljük kapszlival vagy margarinnal kikenjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, mazsolával és a csipet sóval.
A puha vajjal kikeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a túrót, majd kikeverjük. Ezután a száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük.
A Túró Rudikat félbe, majd ismét félbe vágjuk, így lesz 12 darabunk. A masszából minden mélyedésbe teszünk, rárakjuk a Túró Rudi darabokat, majd befedjük a maradék masszával. 

Kb. 20-25 perc alatt sül meg. Amikor kihűlt porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat hozzá!





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Ötletek mosókonyhához 1. rész

Amióta tudom, hogy ismét munkába állok, szinte mániákusan el akarok minden függőben lévő dolgot intézni, mindenütt tökéletes rendet akarok rakni, azért, hogy később - amikor már dolgozom - ezekre ne legyen gondom. Azuram persze csak mosolyog a mániámon, és mivel már ismer, nem is csodálkozik ezen. Persze két kiskrapek mellett lehetetlenség szépen összerakodni és azt meg is tartani. Azért én próbálkozom. A héten a mosókonyha van folyamatban...... :)))

Hogy saját magamat inspiráljam, gyűjtöttem néhány nagyon extra mosókonyha elrendezést, aztán hamarosan hozok pár fotót az enyémről is...



















Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 3.

Narancsos csirkesaláta

Új év, új kezdetek, új fogadalmak.
Nálunk a legfontosabb új kezdet nem más, mint kisbabám (na jó, kisfiam, mivel nemsokára 2 éves lesz) Milos bölcsőde kezdése. Mivel hamarosan újra visszatérek dolgozni, ezért időben elkezdtük a bölcsődei beszoktatást, ma volt az első nap. Annyira jól érezte magát, játszott rengeteg játékkal, még babát is fésült :))) Remélem továbbra is ennyire lelkes lesz. Most még csak egy-két órát vagyunk, aztán pár nap múlva anyának fel kell szívódnia egy kis időre. Akkor valószínűleg az ablak alatt fogok állni, és kukucskálni befelé, mondjuk, amíg el nem hajtanak onnét. Emlékszem, amikor Olivérnél megkezdődött ez a szoktatási időszak, szörnyű volt  először ott hagyni fél órára. Annyira lassan még nem telt el nekem 30 perc.... soha nem fogom elfelejteni.

Drukkoljatok, hogy minden rendben menjen!

Addig is hoztam egy currys narancsos csirkesaláta receptet, ami még pár napja Olivér születésnapjára hívott vendégeknek készült. Legalábbis azoknak, akik nem rakott káposzta rajongók.




Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 kis pohár kefír (175 g)
  • 3 evőkanál majonéz
  • curry ízlés szerint (nálam currymischung)
  • kevéske só
  • ételízesítő por
  • 2 darab narancs

A csirkemell filét enyhén ételízesítős vízben megfőzzük. Legjobb, ha simán húslevesben fő meg, és abból vesszük ki, de én most csak így készítettem. A főtt csirkemellet hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk. Közben a kefirt, a majonézt, összekeverjük, picit megsózzuk. 

A narancsot megpucoljuk, gerezdekre szedjük és minden egyes gerezdről alaposan eltávolítjuk a fehér héjat. Ez a legmacerásabb része a salátának. Az alaposan megtisztított narancsgerezdeket feldaraboljuk ugyanakkora darabokra, mint a húskockákat. 

Belekeverjük a majonézes kefirbe a csirkekockákat és a narancsot, majd ízlés szerint curryport adunk hozzá. Alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat hozzá!

Ötlet: 

Ehhez a salátához currymischungot használtam igazi currypor helyett, mert azt én jobban szeretem. Mielőtt bárki azt hinné, hogy nem tudom hányadán vagyok a német nyelvtudásommal, csak azért írtam így, mert ez van a fűszerkeverékre írva, gondolom nálunk curry keverék néven kapható. Összetétele a következő: lepkeszeg (? - Bockshornklee), kurkuma, mustármag, koriander, paprika, kömény, fekete bors.


Recept forrása: Ildinyó oldala


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 2.

Új év - újra jelentkezem

Először is boldog új évet kívánok minden kedves Olvasómnak! 

A címbe nem mertem leírni, hogy egy alkoholos itallal jelentkezem, hiszen így szilveszter után gondolom nem sokan vágytok alkoholra. Viszont nem akarom elfelejteni, ezért a hozom ezt most. Egy aszalt szilva likőrről van szó. Eredetileg gasztro ajándéknak készült, de aztán Olivér születésnapján megkínáltam vele a vendégeket is, és sikert arattam vele. Egyik ismerősöm kérdezte, hogy ez a Stahl-féle aszalt szilva likőr-e. Nos ezt nem tudom megmondani, fogalmam sincs már, hogy hol olvastam és memorizáltam a nem túl bonyolult elkészítését. Mindenesetre érdemes megcsinálni, mondjuk farsangra :)))

Aszalt szilva likőr




Hozzávalók:

  • 300 g aszalt szilva (mag nélküli)
  • 1 rúd vanília
  • 1 darab fahéj
  • 3 evőkanál akácméz
  • 0,7 l vodka
  • befőttes üveg
A tervezett fogyasztást megelőző 2-3 héttel egy befőttes üveget tisztára mosunk, beletesszük az aszalt szilvát, a fahéjat. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, és a kikapart magokat és a rudat is beledobjuk az üvegbe. Rácsorgatjuk a mézet. Majd felöntjük az egészet jó minőségű vodkával és lezárjuk. Hűvös és száraz helyre tesszük, naponta megkeverjük (ha elmarad a kevergetés, akkor sem lesz semmi baja). 
Két-három hét után a likőrt leszűrjük egy gézzel bélelt szűrőn, szükség esetén többször is, hogy teljesen tiszta legyen. 

Díszes üvegbe töltve gasztro ajándéknak is tökéletes.

Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner