2012. január 31.

Kolbászos lencseleves

Pár napja kaptam egy érdekes felkérést egy régi ismerősömtől. Írt egy novellát, és megkért, hogy olvassam el és véleményezzem. Tudta, hogy objektíven és őszintén fogok visszajelezni a mű kezdeményről, és tudta azt is rólam, hogy régen rengeteget olvastam. Nem akartam elkeseríteni, hogy csak régen "faltam" a könyveket, manapság már fáradt lusta vagyok az olvasáshoz. Este már alig bírom nyitva tartani a szemem, ezért szinte nem is olvasok. De természetesen megkérésének eleget tettem,  elolvastam a bűnügyi novellákat tartalmazó írását. 

Eme kitérő után szíves figyelmetekbe ajánlok egy könyvet, amit pár napja olvastam el és nagyon tetszett. A könyv címe Hölgykupé, szerzője Anita Nair és a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg (sajnálatos módon a szerző neve hibásan lett feltüntetve a könyv borítóján). A könyv női sorsokról szól, ajánlom nőknek és férfiaknak egyaránt. Hat indiai asszony - egy hosszú utazás során - elmeséli egymásnak életét, amely talán befolyással lehet a főszereplő Akhila életére, döntéseire. Kellemes olvasmányélmény volt az egzotikusan távoli India asszonyairól. 

Na de nem könyves blogom van, hanem receptes, ezért itt van egy jó kis kolbászos lencseleves, amit a legújabb Szuflé magazinból készítettem el. Nem módosítottam rajta, nagyon finom lett!!

Kolbászos lencseleves




Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg szárazkolbász karikákra vágva
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 2 darab babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg lencse
  • 1 darab sárgarépa
  • víz a felöntéshez (vagy húsleves)
  • só, bors
Az előző este a lencsét vízbe áztatjuk. Másnap a kacsazsírt felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a kolbászt és a babérlevelet. Ezután az apróra vágott vöröshagymát adjuk hozzá, majd belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, a kockákra vágott sárgarépát is, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, picit borsozzuk és fedő alatt puhára főzzük. 

Tálaláskor lila hagymát és tejfölt tehetünk rá.


Recept forrása: Szuflé magazin 2011. tél

Jó étvágyat!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 30.

Nyomdázás fillérekből - a nagy klasszikus

Csak ötletadónak írom le, hogy a drága játékok mellett a nagy klasszikusok is néha milyen hasznosak... Ma ugyanis krumpli és alma nyomdázást játszottunk a fiúkkal. Illetve leginkább Olivér nyomdázott, Miloska elég hamar megunta, ő jobban szereti a "hagyományos", azaz általa ismert egy darab traktoros nyomdát. 

Biztos vagyok benne, hogy olvasóim emlékeznek rá, amikor rajz órákon fél almával és színek segítségével kellett mindenféle remekművet alkotni, varázsolni.



A mű.


A felhasznált eszközök.

Remélem kedvet kaptatok hozzá :))

Ügyesebb anyukák (apukák) természetesen tovább is fejleszthetik ezt a módszert. Készíthető például uzsonnás táska alma mintával, mint például ez:


Kép forrása: Alphamom

Jó nyomdázást! :)



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Sárgabarack lekvárral töltött golyócskák

Ezt a golyócskát (buktát) már sokadszorra csinálom, mert én ANNYIRA szeretem. Szégyen és gyalázat, de bármennyit meg tudnék enni belőle. Ilyenkor az sem érdekel, hogy nagy nehézségek árán elért leánykori alakomat és súlyomat kockáztatom. 
Más ember nikotin függő. Én kelt tészta függő vagyok :)


Sárgabarack lekváros golyócskák






A receptet nem írom le ismét, ebben a bejegyzésemben megtaláljátok. A töltelék ebben az esetben 25 dkg süthető sárgabarack lekvár volt. Minden golyócskába 1 púpozott teáskanál sárgabaracklekvárt tettem.

Eddig készült már:


  • Nutellás golyócska
  • Banános étcsokoládés golyócska
  • Alma-ananászlekváros golyócska
  • Sárgabarack lekváros golyócska


és amikre már nem emlékszem....

Próbáljátok ki! Érdemes! 

Jó étvágyat hozzá!

Mónika

**************************************


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 29.

Csokidarabos gofri

Ennyit még nem gondolkoztam gofri recepten, mármint hogy közzétegyem-e. Ezt a receptet még régebben firkantottam le, igaz már azt sem tudom honnét. Töprengésem tárgya pedig az volt, hogy nekem nagyon nem jött be a tészta, viszont mindenki másnak (= család többi 3 tagjának) nagyon ízlett. Na itt a dilemma! Mindig a nekem ízlő ételeket tegyem fel, vagy csupán azokat, ami mindenkinek kivétel nélkül ízlik? Jó a kérdés, ugye?

De mivel a fiúknak bejött, ezért úgy döntöttem, hogy leírom, esetleg a tesztelők véleményezzék hozzászólásban :))

Csokis narancsos gofri




Hozzávalók:

  • 2,5 dl liszt (figyelem, dl!)
  • kb. 4 dkg apróra összevágott csokoládé
  • 2 dl tej
  • fél dl joghurt
  • 1 tojás
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 kávéskanál narancslé vagy 1 teáskanál narancsaroma
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna

Összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a joghurtot, a narancsot, az olvasztott vajat. A nedves anyagokba belekeverjük a szódabikarbónás lisztet, majd az apróra darabolt csokoládékat is belekeverjük. Vékonyan kiolajazott gofri sütőben sütjük, 8 darab lesz belőle.  


Jó étvágyat hozzá!


Mónika
You might also like:



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner