2011. november 26.

Sajtos paradicsomos sült tészta (hússal!)

Illethetném ezt az ételt mindenféle jelzővel, hogy isteni, fantasztikus, meg hogy finom. Írhatnám, hogy húúúúú meg haaaa, meg, hogy a gyerkőcök imádták. De nem teszem. Egyszerűen csak azt szeretném megosztani kedves Olvasóközönségemmel, hogy ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető tésztaétel, ami kiadós, finom, ízlés szerint fűszerezhető és érdemes a repertoárban tartani. Aki nem hiszi, próbálja ki!

Innét szeretném megköszönni Vikinek, akinek az oldalán találtam ezt a receptet, hogy az egész család imádta!!!!! 

Sajtos paradicsomos húsos sült tészta

Sajtos paradicsomos rakott tészta

Hozzávalók (kb. 6 személyes adag!):

  • 50 dkg száraztészta - pl.: szarvacska
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 20 dkg natúr ömlesztett sajt (2 db tömlős sajt)
  • bors
  • bazsalikom
  • kevés barna cukor
  • 20 dkg reszelt sajt - tetejére

Elkészítése:
  1. A vizet feltesszük főni, amikor forr sózzuk, kevés olajat öntünk bele, majd kifőzzük benne a tésztát.
  2. Amíg a tészta fő, elkészítjük a húsos ragut.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk.
  4. Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk.
  5. Amikor már a hús megpirult, hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt, a hámozott paradicsomkonzervet és az ömlesztett sajtot.
  6. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá bazsalikomot és összefőzzük.
  7. Amikor a tészta kifőtt, összekeverjük a húsos raguval.
  8. Az egyveleget egy kiolajozott tepsibe öntjük (kb. 22x38 cm-es tepsit használtam), és megszórjuk a tetejét bőven reszelt sajttal.
  9. Forró sütőben (nálam 200 fok) kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  10. Amikor már kihűlt gyönyörűen szeletelhető.

Ötlet:

Ízlés és hűtőtartalom szerint variálható.
  • készülhet pörkölttel, ha van maradék
  • mehet bele esetleg párolt sárgarépa, párolt karalábé, cukkini
  • karakteresebb, ha pár gerezd fokhagymát is nyomunk a paradicsomos raguhoz
  • tetejére tehetünk pizza mozzarellát is




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 25.

Gasztroajándék kristálycukorból

Amíg sül a süteményem az adventi vásárra, gondoltam leírom egy szuper gasztroajándék elkészítését. No nem kell semmi extrára gondolni, egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

A lendületet  Virág blogja adta, pedig régebben már én is olvastam ezeknek a "cukorkáknak" a receptjét. Elkészítésükhöz nem kell más, mint kristálycukor, víz, ételfesték és szilikon forma.


Miután elkészültek és minimum 24 órát száradtak, celofán tasakba csomagoltam őket úgy, hogy vágtam az aljukra fehér papírból egy kis tálcát. Ezután beletettem őket celofántasakba, összekötöttem, és egy ezüst színű szalaggal dekoráltam. Tettem még rá ezüst papírdíszt, aminek a hátoldalára ráírtam, hogy mit tartalmaz.


Hozzávalók:

  • 1 bögre kristálycukor
  • 1,5 evőkanál víz
  • piros ételfesték
  • szilikon forma

A kristálycukrot összekeverjük a vízzel és az ételfestékkel, majd a szilikonformába nyomkodjuk. Egy késsel lehúzzuk a maradék cukrot (óvatosan, nehogy megsértsük a szilikon formát), majd azonnal tálcára borítjuk. A tálcán lévő "kockacukrokat" 24 órán keresztül száradni hagyjuk. Ezután lehet csomagolni ízlés és alkalom szerint. 


Nálunk biztosan készülni fog más forma is.... :)



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 24.

Apróságaim az óvoda adventi vásárára

Holnap délután lesz az adventi vásár az óvoda szervezésében. Nálunk ez azt jelenti, hogy a szülők mindenféle apróságot, könyvet, színezőt, kézzel készített dolgokat bevisznek, amelyeket aztán "elárvereznek", vagyis eladnak, és a befolyt összeg az óvoda javára megy. Az adventi vásár egybe van kötve egy kis eszem-iszommal, tehát a szülők visznek be 1-1 tálca süteményt is. De most nem is a süteményt szeretném kiemelni, hanem bemutatok néhány fotót az apróságokról, amiket én viszek.

Csak egy részét fotóztam le, mert az összes képeslapot nem akartam :)) eléggé egyformákra készítettem őket.

Íme:


Viszek egy macit, ami szerintem nagyon aranyos, remélem lesz olyan lurkó, akinek majd megtetszik. Ezt nem én csináltam, mielőtt még bárki azt hinné!



Képeslap, amihez vettem egy hópehely alakú mintalyukasztót. Minden más alkatrészem volt itthon.


Ezt variáltam tovább.... készült zöld képeslap nagy csillagokkal, meg mindenféle más....



Ez is egy aranyos kicsi maci, szegényt beszuszakoltam egy fóliába, de nem reklamált.... Szintén nem saját készítésű!


Fa gömbdísz, amelyet bordó festékkel lefestettem (2x), majd dekoráltam szívecske matricával, csillaggal és arany csillámporral.


Szintén, csak csillogós alkatrészekkel díszitettem.


Mézeskalács figura, ez pár éve karácsonykor dekoráció volt egy ajándékon. Nekem nagyon tetszik, de a fiúk nem játszottak vele soha.


Angyalkás, csillagos mécsestartó. A gipsz alapot bordóra lefestettem, angyalkát, csillagot ragasztottam rá és csillámport szórtam rá. Még vanília színű organza tasakba beleteszem, csak abban nem lehetett jól látni.




Szalvéta "nehezék". Vagy ki mire használja. Kavicsokat lemostam, leszárítottam. Kaptak egy vajszínű alapot, majd 2x bordóra befestettem. Szintén angyalkás motívummal dekoráltam.


Színezett kristálycukor virág formában. Ennek receptjét holnap hozom, ha szeretnétek, egyszerűen elkészíthető.




Ebből a poháralátétből 4 darabot csináltam dekopázs technikával (szalvétatechnikával). Miután megszáradt és lelakkoztam, a havat kiemeltem fehér temperával, és minden poháralátéten egy-egy motívumot 3D-s lakk-kal tettem kicsit térbelivé.

Viszek még néhány könyvet, és persze süteményt is. De erről majd holnap.

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 23.

Adventi naptár ötletek

Íme néhány ötlet adventi kalendárium készítéséhez. Remélem találtok olyat, ami megtetszik, és esetleg elkészítitek. Nekem könnyű dolgom van, pár éve Olivér kapott egy kész Mikulást 24 kicsi fiókkal a hasában (ó, ez kicsit morbid). Idén még azt fogom Olinak bevetni, aztán majd jövőre lesz valami újdonság.

Pár példa külföldi oldalakról:


forrás

forrás

forrás

forrás

forrás

forrás

Nekem az utolsó tetszik a legjobban, egy ötletnek mindenképpen elteszem :)

És itt van a mi adventi kalendáriumunk:




Hasába - csúnya módon - édességeket tettem, csokit és olvadós rágót. Néhány naphoz meg tettem papíron írt egyéb ajándékokat, mint:

  • nagy családi legózás, úgy hogy anya vállalja a keresőember szerepét (mindig keresőemberből van hiány....)
  • párnacsata
  • ugripark
  • buborékfújás a fürdőszobában (a buborékfújókat már téliesítettük, úgyhogy nem is gondolnak erre a játékra...)
  • családi fürdőzés színes vízben (ehhez a Müllerben már beszereztem olyan habfürdőt, ami kékké teszi a vizet)
És ezekhez hasonlók. Ezeket papírra kinyomtattam, kivágtam, és össze vissza bizonyos napokhoz behajtogattam.

Bármilyen, gyorsan megvalósítható ötletet adventi naptárhoz szívesen fogadok megjegyzésben!


Ötlet:

Ismeritek a Müller Játékkatalógusát? Adventi kalendárium van a címoldalon és minden napra van egy kérdés a katalógus elején (kis ablakokat kell megnyitni), amelyekre a választ a katalógusban lehet megtalálni. Ezeket minden nap rögzíteni kell a Müller Ltd. weboldalán, és rengeteg játék kerül kisorsolásra. Részleteket és a játékkatalógus online változatát ezen az oldalon megtekinthetitek.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Fokhagymás sajtos kiflik

Ma délután készítettem ezeket a fokhagymás sajtos kifliket. Igyekeztem vele, mert kora este vendégek jöttek, húgomék, és Olivért ők is megköszöntötték. Tesóm kikötötte, hogy semmivel se készüljek, ezért tényleg nem készültem (este már meg is bántam, hogy nem csináltam édességet, mert annyira kívántam a süteményt).

Finom, forró almás vaníliás citromfüves teát kaptak (Aldiban vettem, nagyon jó!) és ezt a fokhagymás sajtos kiflit sütöttem nekik. Tejja meg kifli, oszt  kész :) ennyi volt a vendéglátás :)))


Fokhagymás sajtos kiflik


Hozzávalók:



  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 és fél dl langyos víz
  • 5 dkg olaj (!!!! figyelem, a folyadék mennyiségét dkg-ban adtam meg!)


A töltelékhez:


  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma


A tetejére:


  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál víz
  • reszelt sajt
  • szezámmag



Az élesztőt a langyos tejben a cukorral összekeverjük, letakarjuk és megvárjuk, amíg felhabosodik. A lisztet mikróban kicsit meglangyosítjuk, átszitáljuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót, megborsozzuk. A liszthez hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a langyos vizet, és az olajat. Kb. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán bucira formázzuk, és beleforgatjuk egy olajjal kikent nagy tálba. A tálra egy tiszta konyharuhát borítunk és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A töltelékhez való puha vajba belepréseljük a fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt sajtot és alaposan összekeverjük.

A duplájára kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Ezután a tésztát kettévágjuk, és egy 25 cm-es körlappá nyújtjuk. A kör alakú tésztára egyenletesen rákenjük a fokhagymás, sajtos vajas keveréket. Ezután 8 egyforma cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. 
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még meleg helyen kelesztjük őket kb. 30 percig. Közben a tojást simára keverjük a tejjel, és megkenjük a kiflik tetejét. A kifliket 200 fokra melegített sütőben sütjük kb. 25 perc alatt. Így 16 darab kiflink lesz.

Ötlet:

Én mind a 16 darabot beletettem gáztepsibe, de nem igazán jó ötlet, mert kevés helyük van kelni. Inkább két adagban süssük. Érdemes kétféle sajtot is használni, pl.: füstölt trappista - edami.


Jó étvágyat hozzá!

ui.: egy kiflibe beleharaptam fotózás előtt, bocsi :)))



Enter your email address:
Delivered by FeedBurner

Játék Martinellinél!

Gyönyörű ékszereket lehet nyerni karácsonyi játék keretében Martinelli blogjában!

Tennivalók:


  1. Gasztro, szépség és sok más blog követője légy!
  2. Írj egy hozzászólást a játékhoz!
  3. Akár népszerűsítheted is a játékot, de ez nem feltétel!
A játék 2011. december 18-ig tart. 



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 22.

Első próbálkozásom bagett ügyben

Láttam egy nagyon jó bagett sütőformát a Kookta webshopjában, és már több sütős-főzős blogban is találkoztam vele. Az árát nagyon magasnak találom, főleg ahhoz, hogy itthon még egyáltalán nem próbáltam bagettet csinálni (tehát nem egy nélkülözhetetlen, napi használatú konyhai eszköz). Ezért azt gondoltam, hogy először megpróbálok bagettet csinálni a forma nélkül. Aztán majd meglátjuk. Első próbálkozásomhoz a receptet Alexa Christi oldalán találtam, ahova szinte minden nap benézek (majd miután híztam egy kilót a sok gyönyörűségtől, kilépek).

'Böcsületes' neve mákos, szezámmagos és parmezános-oreganós óriáskifli volt, és az is nagyon tetszik Alexa Christi oldalán, hogy minden ételéről részletes, alapos és érthető fázisfotók is vannak. Ez a módszer nekem is tetszik, mert - ahogy a szólás is mondja - egy kép többet ér ezer szónál.



Itt imitáltam a bagett sütőformát hajtogatott sütőpapírból.


Szépre megkeltek és megszórtam őket mindenfélével.

Bagettek



Ilyen bagettek készültek. Nos bagett szépségversenyen nem fognak indulni (főleg, hogy már megettük őket), de az ízük eszméletlen finom lett. Sima trappista sajtos, szezámmagos, mákos és oreganós-sajtos készült.

A receptet és a pontos leírást itt megtaláljátok, én is ezt követtem. Érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Karácsony indul.... + más

Eddig szinte semmilyen karácsonnyal kapcsolatos bejegyzésem nem volt, pedig már pár hete megkezdtem a készülődést. Pár éve már időben megcsinálok mindent, a karácsony előtti  rohanás/ idegeskedés/ aggódás és tömegnyomor nem nekem való. Most is már nagyon sok dologgal készen vagyok (elnézést azoktól, akiket ez sokkol). Szeretném az utolsó pár hetet a gyerkőcökkel nyugodtan tölteni, sütemény sütéssel, játékkal, karácsonyi dalok éneklésével, tehát kellemes karácsony várással.

Viszont mindenképpen szeretnék pár karácsonyi apróságot, kreatív ötletet, vásárlási tippet adni, hátha ez bárkinek is segítségére lesz. A recepteken kívül ezek jönnek a következő napokban.

A címben szereplő más pedig annyit jelent csupán, hogy egyre több iskolai előkészítős feladat is felkerül a blogba. Hogy miért is?

  1. Olivér nagycsoportos, igyekszem egyre többet foglalkozni vele célirányosan iskolai előkészítős feladatokra koncentrálva.
  2. Milánnak legalább meglesz minden egyben, ha majd ő is odaér.
  3. Ha van olyan anyuka/ apuka az Olvasóim között, akiknek szintén hasonló korú lurkója van, azoknak  talán hasznos lesz.
Ha a karácsonyi készülődéssel kapcsolatban bármi konkrét dologról szívesen olvasnátok, hagyjatok egy megjegyzést, és igyekszem megválaszolni.

Image: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Kudarcom a leveles tésztával

Nem, nem jó a cím. Bénaságom története talán találóbb cím lenne. Fahéjas almás táskát akartam Olivérnek készíteni, amikor nagyszülei eljönnek megköszönteni névnapja alkalmából. Gondoltam leveles tésztával úgysem lehet hibázni, ezt gyorsan - a takarítás mellett - össze lehet dobni. Nos, ez így is van, de ha nem ésszel csináljuk, akkor leveles tésztával is lehet hibázni. Az történt ugyanis, hogy legalább fánk méretű szaggatóval kellett volna köröket szaggatni, nekem viszont nincs fánk szaggatóm, így a kezem ügyébe eső első kör alakú szaggatómmal csináltam a köröket a sütihez. Lusta voltam egy nagyobb bögrét vagy valamit keresni. Ráadásul nem is nyújtottam elég vékonyra a tésztát. Amikor viszont megtöltöttem az almás töltelékkel és össze akartam őket nyomni, akkor derült ki, hogy elbaltáztam az egészet, és mini köröket nem lehet megtölteni és még össze is nyomni. No így készültek ezek a csúnyácska - de finom - almás fahájas "nemtáskák". 

Viszont a töltelék isteni volt, alma mindig van itthon, többnyire leveles tészta is, ezért rögzítem a receptet. Aztán legközelebb jövök a jó végeredmény fényképével :)

Tehát a 3 legfontosabb teendő:


  1. a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk ki - maximum 1 miliméterre
  2. szaggatáshoz tényleg fánk méretű szaggatót használjunk
  3. a végén villát használjunk a két tészta esztétikus összenyomásához
Almás fahéjas táskák

Hozzávalók:


  • 500 g leveles tészta
  • 3 nagyobb alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 tojás - a tetejére
  • porcukor - a tetejére
  1. Az almákat megpucoljuk, magházukat kivágjuk és apró kockákra vágjuk. 
  2. A vajat megforrósítjuk, rádobjuk az almakockákat, a barna cukrot és a vaníliás cukrot.
  3. Kevergetve puhára pároljuk az almát, majd hozzáadjuk a citromlét és a fahéjat is. 
  4. A fahéjas almás tölteléket félretesszük hűlni.
  5. A leveles tésztát felengedjük (ha fagyasztott), és vékonyra nyújtjuk. 
  6. Fánk szaggatóval köröket szaggatunk belőle.
  7. A körökbe egy teáskanál segítségével kis kupacokat rakunk a töltelékből.
  8. Félbehajtjuk a köröket és villával összenyomkodjuk.
  9. Felvert tojással megkenjük és kb. 200 fokos sütőben megsütjük.
  10. Amikor kihűlt porcukorral meghintve kínáljuk.
Recept ötlete és jó fázisfotók: innét 



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 20.

Sütőtökkrémleves

Remélem nem vagyok elkésve ezzel a recepttel. Sikerült egy nagyon finom sütőtökkrémleves receptet találnom, amit mindenképpen le akartam írni, mert ennél még nem ettem finomabb levest. Mármint finomabb sütőtökkrémlevest. Egy jó tanácsot szeretnék adni azoknak, akik kipróbálják. 

Ne akarjunk semmilyen hozzávalót helyettesíteni mással. Ne hagyjuk ki a narancsot, mondván, hogy most pont nincs itthon, és azt a kevéske kakukkfüvet és a tejszínt se. Tényleg kövessétek a receptet, már ha kedvet kaptok hozzá. Én nagyon örülök, hogy rátaláltam, mert igazán különleges ízélmény volt, a fiúknak is ízlett és már kétszer készült.

Sütőtökkrémleves


Hozzávalók:


  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • fél narancs leve
  • 1,2 l leszűrt zöldségleves
  • só, bors, szerecsendió - ízlés szerint
  • friss kakukkfű
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Először megsütjük a sütőtököt (kb. 190 fokon - 45-50 perc alatt). Ezalatt a vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott kakukkfüvet. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldség alaplével, majd beletesszük a megpucolt, kockákra vágott krumplit és az almát is. Közepes lángon puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megsült (héjától megszabadított) sütőtököt is. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, sózzuk picit, borsozzuk és teszünk bele kevéske szerecsendiót. Ezután öntjük bele a tejszínt, ízlés szerint 1-1,5 dl-t.

Recept forrása: Chili & Vanilia