2011. július 8.

Csirke zöldségekkel Pataki-tálban

Ez nem pontos recept lesz, csak egy ötlet Pataki-tál használatára. Amióta előkotortam Pataki-tálamat a spájz mélyéről, azóta egész gyakran használom. A zöldségek előkészítésén, tisztításán és a tál beáztatásán kívül nincs sok dolgunk ennél a receptnél. Ja és persze a csirke :)

Előtte:


Gyönyörű, színes zöldségek alatt kandikál ki a csirke :)

Utána:

Csirke zöldségekkel Pataki-tálban

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (enyém:1 kg 10 dkg volt)
  • 20 dkg puha vaj
  • sült csirke fűszerkeverék (házi készítésű vagy bolti)
  • 2 darab lilahagyma
  • 2 darab piros kaliforniai paprika
  • 2 darab karalábé
  • 2 darab vöröshagyma
  • 4 darab burgonya
  • 2 kis pohár tejföl
  • só, bors
  • fúszerek ízlés szerint (én kaprot tettem a tejfölbe)
A Pataki-tálat minimum 1 órára beáztatjuk hideg vízbe. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, félbevágjuk. A burgonyát karikákra vágjuk. A csirkét megmossuk, a vizet leitatjuk róla. A vajat és a sült csirke fűszerkeveréket összekeverjük. Óvatosan a csirke bőre alá nyúlunk, vigyázva, hogy ne szakadjon el, és óvatosan a fűszervajat beledörzsöljük. A maradék fűszervajjal a csirke bőrét is bekenjük. Apróra vágjuk a kaprot, amit a tejfölbe keverünk.

A karikákra vágott krumplit a tál aljába tesszük. A kapros tejföllel leöntjük. Rátesszük a befűszerezett csirkét, majd körberakjuk a zöldségekkel. Rátesszük a tetejét, és a még hideg sütőbe téve sütjük meg (nem szabad előmelegíteni). 

(Ha jól emlékeszem körülbelül 2 óra 20 percet sütöttem.)







Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 5.

Sonkás croissant Vikitől

Sonkás croissant-ot még soha nem készítettem, eddig csak pékségekben vettem, azt is ritkán. Nos sonkás croissantokhoz való hozzáállásom megváltoztatta az a sonkás croissant, amit Viki fantasztikus konyhájában találtam. Már aznap kiszúrtam, amikor megjelent a blogján, hogy mennyire gusztusos. El is tettem magamnak a receptet, aztán csak nem hagyott nyugodni. 

Elkészítettem. Íme:





Annyira finom lett, hogy szívből ajánlom mindenkinek az elkészítését. Számomra egy kicsit időigényes volt két örökmozgó fiú mellett, de azért megbirkóztam elkészítésével.

Hozzávalók:


  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 egész tojás
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő (friss)

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg nagyon apróra darált sonka - én füstölt kötözött combot használtam nagyon apróra darálva
Lekenéshez:

  • 1 tojás
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütőgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hűtőbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.




A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből 1 óra után, majd átdolgozzuk és 9 egyforma gombócra szedjük.


Igyekezzünk egyforma méretű gombócokat készíteni (nekem nem sikerült teljesen :). A gombócokat kör alakúra nyújtjuk. Kikészítjük az alaposan ledarált sonkát és a fagyasztóból kivett margarint, amihez majd nagylyukú reszelőre is szükségünk lesz.


Kinyújtjuk az első tésztát nagyjából kör alakúra. Majd szórunk rá sonkát és reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következő réteg kör alakúra nyújtott tészta.


Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó tésztakört. 


Nyújtófával alaposan meglapítjuk, majd egy óriási kör alakúra nyújtjuk.  Éles késsel 16 részre vágjuk.


A tészták végét kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani.


A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (8 db fér el), majd hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük. A második adag egy picit gyorsabban készül el.


És a finom végeredmény:





Jó étvágyat!







Enter your email address:



Delivered by FeedBurner
Posted by Picasa

Májpástétom mini kuglóf formában

Most az az érdekes helyzet állt elő, hogy gombhoz kerestem a kabátot. Gasztronómiai nyelvezetre lefordítva a szilikon mini kuglóf formáimhoz kerestem valamilyen sós receptet. El kell, hogy áruljam, nem volt egyszerű. De sikerült egy májpástétomot találnom, Aliz konyhájában. Ezúton is köszönet :)
Ha bárkinek van hasonló sós hidegkonyhai receptje, amit ebben a formában kipróbálhatok, legyen kedves hozzászólásokban dobja át a linkjét. Köszönöm előre is!

Májpástétom mini kuglóf formában


Májpástétom


Hozzávalók (6 darabos formához):

  • 25 dkg csirkemáj
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 7 dkg libazsír
  • fél teáskanál oreganó (most szárítottat használtam)
  • só, bors - ízlés szerint
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A májat leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, sózzuk, fűszerezzük. A végén hozzáadjuk az olvasztott libazsírt. A masszát szilikon mini kuglóf formákba öntjük, amit megelőzőleg egy nagyobb tepsibe tettünk. Alufóliával letakarva 30 percig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni.
Használhatjuk hidegtálak kiegészítésére vagy csak szimplán a maradék csirkemáj felhasználására.

Jó étvágyat!


Kreatív konyha



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 4.

Így tároljuk gyerekeink írószereit

Használunk fémdobozt filceknek, cipzáras tolltartót színes ceruzáknak, Micimackós dobozt zsírkrétáknak. Régi teásdobozt ollóknak, ecseteknek. Bébi ételes üveget radíroknak. Szóval ezer helyen vannak Olivér írószerei. Az Iheart Organizing oldalon viszont találtam egy fantasztikus ötletet mindezek rendszerezésére. Itt egyben vannak a filcek, a színes ceruzák, zsírkréták, a festékek, ragasztók és egyéb dekorációs eszközök. A képek önmagukért beszélnek, remélem lesz olyan vállalkozó kedvű kedves olvasó, aki elkészíti.












Képek forrása: Iheart organizing




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. július 3.

Görög saláta

Imádom a görög salátát! Ugyan lehet, hogy nem ez az igazi, autentikus "görög saláta" recept, de én ezt szeretem a legjobban, és mindig ugyanígy készítem.

Görög saláta


Hozzávalók:


  • fél kg paradicsom - gerezdekre vágva
  • 1-2 darab kígyóuborka - kockákra vágva
  • 20 dkg fekete magozott olajbogyó - félbe vágva
  • 2 fej lilahagyma - megtisztítva, félbevágva, felszeletelve
  • 25 dkg fetasajt - kockákra vágva
Az öntethez:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 púpozott teáskanál oreganó
A zöldségeket a megfelelő előkészítés után salátástálba tesszük. Az öntet hozzávalóit alaposan összerázzuk és a salátára öntjük.

Jöhet bármikor!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Joghurtos meggyes sütemény

Ma számítsatok arra, hogy skizofrén énem jön elő! Lesz egy kis sütemény, és egy kis saláta is később délután, mert végül is mégis csak fogyókúrázom (hi-hi-hi :). 

Kezdjük ott, hogy a tegnapi programom teljesen felborult. Délelőtt történt egy kis baleset Miloskával, elesett, beverte a fejét, és egy óriási púp nőtt rajta. Nagyon megijedtünk, hátha esetleg berepedt a koponyája, ezért bevittük a baleseti sebészetre. Erről nem szeretnék részleteket írni, elég annyi, hogy közel 4 óra után megtudtuk, hogy semmi baj nincs a buksijával. Minden rendben van!!!!!

Ezek után az ebédre tervezett töltött paprika elmaradt teljesen, helyette egy török étteremben vettünk dürümöt (imádom!). De mivel délutánra vendégeket vártunk, a süteményt mindenképpen meg akartam csinálni. Minden hozzávalót megvettem Chef Viki meggyes vaníliakrémes amerikai pitéjéhez, viszont nem volt elegendő időm, energiám az elkészítéséhez. Azuram oldotta meg a helyzetet, mivel közölte, hogy miért nem valami egyszerű bögrés süteményt készítek, mint a kevert almás bögrés süteményem vagy a kedvenc tejfölös csodabogár. Így választottam ezt a nagyon gyors joghurtos meggyes süteményt.


Joghurtos-meggyes sütemény


Hozzávalók:


  • 4 tojás
  • 1 pohár natúr joghurt (kis pohár)
  • 1 pohár olaj
  • 2 pohár kristálycukor
  • 3 pohár finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • magozott meggy

A méréshez a joghurtos poharat használhatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A sütőt előmelegítjük kb. 190 fokra. A meggyet kimagozzuk, lecsepegtetjük.

Minden hozzávalót - a meggy kivételével - összekeverjük. Az alaposan összekevert masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a tetejére szórjuk a meggyet. A forró sütőbe tesszük, majd körülbelül 40 percig sütjük. Érdemes az első 20 perc után, alufóliát tenni rá. Előtte ne nyissuk ki a sütőt!
Amikor kihűlt, porcukorral meghintjük és kockákra vágjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Csábító házi sütemények

Akinek ez esetleg nem tetszene, készíthet meggy felhasználásával:



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner