2011. szeptember 24.

Mindszent Havi Mulatság - 2011. október 8-9.


Immár második alkalommal rendezik meg Bodrogkeresztúrban 2011. október 8-9-én a Mindszent Havi Mulatságot, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. Bodrogkeresztúr sokkal több attól, amit a sietős átutazó lát:  a bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok.

Közvetlenül a település mellett folyik a kíválóan hajózható Bodrog, a természetvedelmi területnek számító ártéren pedig sok vizimadár lelte meg élőhelyét.

A kiváló borok - helyi ételek, kézművesek – szüret és aszúszedés, sétahajózás a Bodrogon idegenvezetéssel, kiállítások, egész napos programok, népi játékok, madárles, gyerekfoglalkozások várják az idelátogatót.

Délután Szarka Gyula (Ghymes) “Bor és lányka” című koncertje, este Táncház, ameddig a jó kedv tart!

Kóstoltat: Bott Pince,  Füleky, Dereszla,  Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely,
Bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is.



Belépőjegy: 2.000 Ft/fő (elővételben 1.500 Ft/fő) - az ár tartalmazza a programokon való részvételt, és pincészetenként egy bor megkóstolását. 14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a részvétel.  


Részletes programok www.tokajfestival.hu oldalon.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 22.

Őszi ablakdísz

Ezt az őszi ablakdíszt Martha oldalán találtam, és mivel papírból van, gondoltam Olivér is elkészítheti. Na persze nem pont ilyet, ennyire azért nem vagyunk ügyesek, csak egy hasonlót. Ráadásul itt megtalálható a tölgyfa levél sablonja is. Ezt a sablont fogjuk sárga, barna, bordó kartonból kivágni és kartonra ragasztani. Aki ügyes, elkészítheti ugyanezt is. Remélem tetszeni fog!


Forrás: Martha Stewart




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Zöldhagymás füstölt szalonnás túrókrém

Ezt a gyors sós túrókrémet dobtam össze tegnap vacsorára. Randi előtt nem javaslom fogyasztását....

Zöldhagymás füstölt szalonnás túrókrém

Zöldhagymás füstölt szalonnás túrókrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • kb. 20 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
  • 2 szál zöldhagyma
  • só, bors
Egy serpenyőben a füstölt szalonna kockákat kisütjük. Félretesszük, és amíg hűl egy picit, előkészítjük a túrókrémet. A túrót kikeverjük a tejföllel. A zöldhagymát - zöld részével együtt - karikákra vágjuk, hozzáadjuk a túróhoz. Borsozzuk, majd belekeverjük a zsírjára sütött füstölt szalonna karikákat (zsírral együtt :)). 
Alaposan összekeverjük és egy kóstolás után sózzuk. 


Tipp:

Zöldhagyma helyett lila hagymával is készíthetjük.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Kókuszos banánleves

Ahogy már korábban ígértem, jön eklektika jegyében tervezett (vagyis nem tervezett) vasárnapi ebédünk levese. Ez a kókuszos banán leves volt. Nos, mit is írhatnék róla.... A társaságot (családot) erőteljesen megosztotta a leves. Nekem ízlett (nagyszamár elől....), azuram szerint egyszer meg lehetett enni, Milosnak is ízlett (de ő elkötelezett banán-rajongó), Olivérnek viszont abszolút nem ízlett. Nem került be a kedvencek közé, inkább az egzotikus levesek között fogom számon tartani.

Kókuszos banánleves

Hozzávalók:

  • 4 darab banán
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl kókusztej
  • 2 kiskanál olaj
  • 2 dl tej
  • 4 dl tyúkhúsleves
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál koriander
A banánt meghámozzuk és felszeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. Az olajon a banánkarikákat 2-3 percig sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymanyomón átnyomjuk a fokhagymát. 

Pár percig együtt pirítjuk, majd a ráöntjük a kókusztejet, a tejet és a húslevest. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 12-15 percig főzzük. Frissen facsart citromlével ízesítjük (nálam 2 teáskanálnyi), sózzuk, és őrölt korianderrel ízesítjük.


Tipp:

Tálalhatjuk ropogós banánchips-szel. 


Második fogásként Bianka oldaláról a tepsis brassóit készítettem el. Nagyon ízlett az egész családnak, de sajnos épeszű fotót nem sikerült róla készítenem. De mindenképpen akartam róla pár sort írni, hátha valakinek vasárnapi ötletnek jól jön. Jól előkészíthető és a sütőben magára is hagyható, néha kell csak megkevergetni. Nálunk biztosan lesz újra, akkor majd lesznek szép fényképek és pontos recept is. Addig is itt van Biankáé :)




Jó étvágyat!!!!

A kókuszos banánleves recept forrása: Hagyományos és mai magyar konyha magazin 2004. november.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 21.

Alma, alma, piros alma...

Gyönyörű, ízlésesen összeválogatott képek egy pasztell színű falon. Ezen a falrészleten alma témakörben gyűjtöttek össze festményt, hímzett képet, ovális tálcát, egyszerű sablonrajzot, igaz a képek halvány rózsaszín kerete és a paszpartu egyforma. El tudnám képzelni akár falevél, vagy sütőtök témakörben is.



Forrás: bhg.com






Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 20.

Cukkinis spenótos gratin

Végre van pár percem leírni a cukkinis spenótos gratinről szóló kis értekezésemet. Röviden, tömören: finom volt!!! Köszönöm még egyszer Beastie-nek a receptet. Tényleg gyerekbarát és gyorsan elkészíthető. Nálam a tortaforma foglalt volt, ezért egy négyzet alakú tepsiben sütöttem meg. Sajnos szebb fotó nem készült róla, mert sáskahad nekiesett.... :)
Viszont! Annyira ízlett, hogy hamarosan egy ismét elkészítem, csak egy kis módosítással, de ez még titok :))


Cukkinis spenótos gratin

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg cukkini
  • 400 g fagyasztott spenót
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem - apróra vágva
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 3 tojás
  • só, bors
A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, majd lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kb. fél óra után kinyomkodjuk belőle a nedvességet. A fagyasztott spenótot felengedjük, és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. A hagymát felszeleteljük, majd olajon megdinszteljük.

Az alaposan kinyomkodott cukkinit, a spenótot, az aprított petrezselymet, hagymát egy nagy tálba tesszük. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a sajt felét és a 3 tojást. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük a masszát. A cukkinis keveréket kivajazott sütőformába öntjük, a maradék sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Néhány másik cukkinis receptem:









Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. szeptember 19.

Óvodakezdés, miegymás...

Végre így szeptember közepére kezd kialakulni a hetirend, újra visszarázódunk az óvodába. Olivér már nagycsoportos, így rögtön az óvoda második hetében közölte velem, hogy ő már NAGYFIÚ, nem viszi sem a Tehenet, sem a Vakkancsot (alvókák), mert ő már tud egyedül is aludni. (És még hozzátette, hogy csak itthon alszik velük.) Ezen azért is meglepődtem, mert az elmúlt kb. 2 évben Tehén és Vakkancs minden nap jött velünk reggel az óvodába, délután pedig haza. Egyszer kitaláltam, hogy legyenek kollégisták, és akkor hétfőn elmegy Tehén és Vakkancs a koleszba, aztán pénteken hazajönnek... de ezt nem sikerült bevezetnem.

Szóval belerázódás lezajlott, hétfőn - ha lesz kedve - könyvtárba megyünk, kedden lesz a kézműves foglalkozása, csütörtökön pedig az angol, ami pusztán fél órás, és csak énekek, játékok és mozgás. Szerencsére mindez az óvodában vagy az óvoda 500 méteres körzetében van.... :) szerencsések vagyunk :)

Hétvégén egy nagyon jó programon voltunk, hagyományőrző fesztivál volt nálunk, együttesekkel, néptáncosokkal és kézművesekkel. Olivért leginkább a fazekas munkája érdekelte, teljesen átszellemülve nézte végig, hogy készül egy tányér....
Milosnak is tetszett a műsor, bár őt leginkább a palacsinta fogyasztás érdekelte :). 

De nem is erről akarok  írni, hanem a vasárnapi menüről, ami az összevisszaság eklektika jegyében készült. Sikerült olyan ételeket összeválogatnom ebédre, amelyek között nemhogy harmónia, de még csekélyke kapcsolat sincs.

Az egész úgy kezdődött, hogy Biankánál nagyon megtetszett egy tepsiben készült brassói, viszont előtte már kinéztem egy régebbi gasztromagazinban egy kókuszos banánlevest. Majd Beastie-nél megláttam egy cukkinis-spenótos gratint, amit szintén mielőbb el akartam készíteni. A süteményhez viszont a szilva már itthon punnyadozott, és már sokáig nem bírta volna a kiképzést....

Így lett:

  1. Leves: Kókusztejes banánleves
  2. Főétel: Tepsis brassói velesült burgonyával
  3. Főétel 2: Cukkinis spenótos gratin
  4. Desszert: Fordított szilvatorta
Jöjjön először is a fordított szilvatorta receptje....

Fordított szilvatorta


Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg szilva
  • 12 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 7 dkg vaj
  • 12 dkg cukor (a sziruphoz) + 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél teáskanál reszelt citromhéj
  • fél teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megmosott és félbevágott szilvákkal kirakunk egy kb. 26 centis gyümölcstortaformát. A 12 dkg cukorból és kb. fél dl vízből szirupot főzünk, majd ezt a szirupot a szilvára öntjük. 

A vajat a maradék (15 dkg) cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéjat. A finomliszttel összekeverjük a sütőport, majd ezt is hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Amikor összeállt, a szilvára öntjük.

A tortát 40-45 percig sütjük előmelegített sütőben. Érdemes a tortaforma alá alufóliát tenni, mert a gyümölcslé kifolyhat. Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan egy tálra borítjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

Őszibarackkal vagy sárgabarackkal is készülhet.

Holnap hozom a többi receptet :)




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner