2012. február 24.

Várvédő Olivér

Ugyan a farsang időszakának már vége van, nekem csak most van időm, hogy írjak pár sort Olivér farsangjáról. Várvédő harcos jelmez kapott, idén nem én készítettem. A várvédő harcos jelmez egy fekete-piros ruhából és egy "fejfedőből" állt. Apukájától kapott még egy bárdot és egy pajzsot is (természetesen puha gumiból), amivel teljes lett a felszerelése. 

Legalábbis így gondoltuk mi. Olivér viszont a farsang előtti este közölte velünk, hogy neki címer is kell, mert a középkori harcosoknak volt címere. Akkor már tudtam, hogy nem egy laza esténk lesz. Addig magyarázott és kérdezgetett a címerekről, amíg Apja adott neki egy könyvet címerekről. (Akit részletesebben érdekel a téma, Bertényi Iván szerkesztésében kiadott A történelem segédtudományai című könyvet nézegettük meg. A címertan (heraldika) a címereket vizsgáló tudomány. A címer a középkori fegyverhasználaton alapuló olyan, legtöbbször pajzs alakú jelvény, szimbólum, amelyet magánszemélyek vagy testületek megkülönböztető jelként használhattak vagy használhatnak. Szöveg forrása: A történelem segédtudományai 216. oldal).

Ezt nézegette jó sokáig, olvasnunk is kellett belőle, majd kitalálta a tutit. Ő fogja saját magának megtervezni a címerét. Hiába győzködtem, hogy egyszerűbb lesz, ha gyorsan kinyomtatok egy címert "gugli" barátunk segítségével, de ő ragaszkodott a saját tervezésű címerhez. 

Papírt és filcet ragadott és meg is tervezte a kis címerkéjét. Fogalmam nincs miért éppen tűz motívumokat rajzolt és miért éppen hármat. Mindenesetre kitalálta saját címerét, közben én dekorgumit hoztam, és abból vágtam ki a részeket és ragasztgattam össze. Aztán apró öltésekkel rávartam a ruha elejére.



Nagyon büszke volt jelmezére, és arra is, hogy ilyen neki volt egyedül. Ügyes anyukák, nagymamák maguk is megvarrhatják a ruhát, mert tényleg egyszerű szabású volt. Igaz már csak jövőre lesz rá szükség.

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. február 21.

Francia farmerkenyér

Ismét nem nyerek fotós versenyt ezzel a képemmel, de mostanság már csak ilyenre futja. Szoktam is rajta gondolkozni, hogy érdemes-e gyorsan összecsapott fényképpel feltenni egy-egy nagyon sikeres receptet, vagy sem. De mostanság már annyira be van osztva minden percem, hogy nem igazán érek rá a fényképezéssel "bajlódni". Viszont néhány receptet mindenképpen megosztanék másokkal, sőt így legalább elteszem magamnak is.

Ezért már most elnézést kérek előre is a képek minőségéért :)

Ez a francia fehér kenyér régebben készült, de népszerűsége azóta is töretlen. Az eredeti receptet a nosalty-n találtam, fogalmam sincs már, hogyan bukkantam rá. Mindenesetre szerencsés találkozás volt.

Francia farmerkenyér







Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl víz
  • 1 teáskanál méz
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 teáskanál só
  • kevés olaj a forma kikenéséhez


A 1,5 dl vizet meglangyosítjuk. A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. A liszttel, tejföllel, sóval, az olajjal és az élesztős keverékkel megdagasztjuk a tésztát. A tésztát 40 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük. 

Amikor a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és hosszúkás cipóvá formáljuk. Kiolajozott formába tesszük, majd félretesszük és hagyjuk további 30 percig kelni. Mialatt a tészta kel, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 

A formában megkelt tésztát éles késsel (esetleg pengével) néhányszor bevágjuk, betesszük a sütőbe, csökkentjük 180 fokra a sütő hőmérsékletét (légkeverésnél). Majd aranybarnára sütjük. 

Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, megkenjük hideg vízzel és megvárjuk, hogy kihűljön.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönet érte Fahéjnak!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. február 20.

Recept feltöltés - weboldal ajánló

Sok gasztroblogger társam több helyen megjelenteti receptjeit. Nekik szeretném figyelmükbe ajánlani a www.eleszto.hu weboldalt, ami a Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. weboldala. Az oldalon nem csak recepteket tölthetünk fel, hanem jobbnál jobb BUDAFOK élesztős receptet is találhatunk. Kezdőknek is sok hasznos tanáccsal szolgálnak ezen a linken.

Jó sütögetést!

Mónika



Enter your email address:




Delivered by FeedBurner

2012. február 19.

Vörös lencsés sárgarépa krémleves

Egy gyorsan elkészíthető vörös lencsés sárgarépa krémlevessel jelentkezem, most kivételesen kép nélkül. Alapból nem egy szépen fotózható leves lett, én meg aztán végképp nem tudtam róla normális fotót csinálni. De leírom, mert nagyon  ízlett, ráadásul egy gyerek és egy felnőtt verzióban készítettem el. A fiúknak a részét a tejszínnel való dúsítás után kimertem és félretettem. A többit (felnőtt verziót) tovább hagytam egy picit a tűzön és abba nem sajnáltam a fűszereket. Használtam bombay masala-t (garam masala-t akartam, de nem volt itthon), gyömbért, pici szerecsendiót, kevés kurkumát, frissen őrölt fekete borsot és persze sót. A gyerkőcök levesgyönggyel ették.

Vörös lencsés sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg sárgarépa
  • 20 dkg vörös lencse (nem szükséges beáztatni, gyorsan megpuhul)
  • 1 l húsleves alaplé vagy zöldség alaplé (kockából is készülhet)
  • 1 evőkanál olaj
  • fél teáskanál bio fokhagymapor (2 gerezd fokhagyma)
  • 2 dl tejszín
  • só, feketebors, gyömbér, bombay masala, kurkuma, szerecsendió - ízlés szerint
A sárgarépát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A vörös lencsét átmossuk. Kevéske olajon megpirítjuk a sárgarépát, rádobjuk a vörös lencsét, majd felöntjük kb. 1 liter húslével vagy zöldségalaplével. A sárgarépát és a lencsét puhára főzzük (gyorsan kész), közben sózzuk, borsozzuk, belenyomunk két gerezd fokhagymát (nálam most bio fokhagymapor volt). Amikor a zöldségek megpuhultak, elzárjuk a gázt és félrehúzzuk, hagyjuk hűlni. Amikor kicsit kihűlt összeturmixoljuk. Az összeturmixolt krémet újra feltesszük a tűzre és tejszínnel dúsítjuk, kb. 5 percig főzzük. Közben ízlés szerint fűszerezzük.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner