2011. november 30.

Ki hinné mire használható a buborékfólia!

Egy ausztrál weboldalon találtam egy eszméletlen jó muffin dekorációs ötletet. Először maga a dísz tetszett meg, aztán az ötlet, jobban mondva az, hogy  valakinek ez eszébe jutott. Közkinccsé teszem, hátha valaki kedvet kap hozzá, és karácsonyra - vagy más alkalomra - elkészíti. Az ötletet a The Lone Baker oldalon találtam.





Amire szükség van, az egy darab buborékos fólia (buborékos fólia vagy légpárnás fólia néven lehet keresni) és olvasztott, temperált csokoládé (ennek folyamatáról sok helyen olvashattok, például ezen az oldalon).

Tegyétek a buborékos fóliát egy tálcára, majd öntsétek rá a csokoládét. Kenjétek el a csokoládét a fólián, majd várjátok meg, amíg megszilárdul a csoki. A fólia ezután újra használható (na nem csomagoláshoz, hanem a konyhában). Fázisfotókat találtok ezen az oldalon. A csoki darabokat muffinhoz, tortákhoz, vagy akár fagyikelyhek díszítéséhez is használhatjuk.

Szerintem szuper az ötlet.

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 29.

Sütőtökös ivólé házilag

Sok helyen olvastam már házilag készített ivólevekről, és tervbe is vettem már régen, hogy én is készítek. Aztán valahogy mindig elmaradt. Pár napja egycsipet sütőtökleve adta a végső lökést ahhoz, hogy nekiálljak. Legnagyobb munka a sütőtök és a gyümölcsök megpucolásával van, viszont elég sok pénz meg tudunk vele spórolni, már ha a bolti hasonló ivólevek árára gondolunk.

Lássuk csak! Ebből a mennyiségből lett 3 darab 0,75 literes üveg, amit még forrón sterilizált üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztba tettem. Lett még 1 liter, amit hagytam kihűlni a fazékban, és a képen látható üvegbe öntöttem, plusz megittunk néhány pohárral. Tehát összesen kb. 3,5 liter ivólé lett belőle. Nem rossz.

Irányadónak (magamnak) leírom a használt alkotóelemeket, viszont legközelebb, ha készítem kevesebb sütőtököt teszek, és több narancsot, esetleg több almát. Természetesen más fűszerezéssel és más összetevőkkel is készíthető.


Sütőtöklé almával, banánnal és sárgarépával




Hozzávalók (kb. 3,5 literhez):


  • 1 kisebb sütőtök
  • 3 duci sárgarépa
  • 3 db alma
  • 3 db banán
  • kb. 2 liter víz
  • 2 narancs frissen facsart leve
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • másfél kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál méz
  • késhegynyi étkezési citromsav

Előkészítés:

  1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, a sütőtök húsát darabokra vágjuk.
  2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük és felkockázzuk.
  3. A répát megtisztítjuk karikákra vágjuk.
  4. A banánt felkarikázzuk.


Elkészítés:

A fentieket egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Feltesszük főni, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Amikor minden puhára párolódott (sárgarépán érdemes ellenőrizni), botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, a narancsok levét, a citromsavat, majd újra felforraljuk.

Amikor újra felforrt igény szerint járunk el vele...

- hűlni hagyjuk és a hűtőbe téve pár nap alatt megiszogatjuk
- sterilizált üvegekbe töltjük még forrón, kidunsztoljuk és télen iszogatjuk meg

Mónika

Tipp:

Étkezés citromsav azért szükséges hozzá, hogy az ivólé eredeti színe megmaradjon. Dr. Oetker 10 g-os étkezési citromsavat használtam (de csak késhegynyit).




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. november 28.

Advent első vasárnapja

Tegnap meggyújtottuk az első gyertyát adventi koszorúnkon. Lusta módon a tavalyi koszorút használom, nem készítettem újat. Délután minden dekorációt kitettem (fotók később). Előszedtem néhány Indiából kapott füstölőt (igen Emőci, még mindig van belőlük :)))), nekem azoknak a fahéjas füstölőknek az illata a karácsonyt idézi és Olivér is szereti a füstölő illatát. Bejárati ajtóra kikerült a karácsonyi dísz és egy kis lámpást is tettem a teraszra, ja és készítettem egy jópofa télapós képet Miloska szobájába.

Olivérnek a gyertya mellett felolvastam egy rövid leírást Adventről, és annyira belelkesedett, hogy karácsonyi dalokat akart énekelni (na jó, egyet énekeltünk :). Csend, béke és nyugalom volt vasárnap este. 





Jó első advent vasárnap volt.

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner