2012. február 9.

Zebra és nyúl

Nem, nem zebrát és nyulat ettünk, tehát most nem recept leírás jön. A fiúk már teljesen farsangi lázban égnek. Jobban mondva csak Olivér, aki már többször volt farsangon és most is készülődik ezerrel. A Buci Maci kiadvány januári számában egy zebra maszk volt, rögtön fel is vette, és hogy ne legyen veszekedés, elővettük Milosnak a tavalyi nyuszi maszkot. Így egy nyúl és egy zebra futkározott a lakásban. 

Az óvodai farsangon egyébként tűzoltó volt Olivér tavaly (erről ebben a bejegyzésemben írtam is), idén várvédő lovag lesz. Az alap ruházata már készen van (pontosabban a boltban megvettük), a kiegészítők nagy része is megvan már. Szeretnék még merített papírra csinálni egy "korabeli" dokumentumot is viaszpecséttel. Milán pedig már "tanulta" a bölcsiben az "Itt a farsang, áll a bál" című mondókát, amire még táncikál is. 

Szóval megkezdődött nálunk a FARSANG. Még fánkot nem sütöttem, és a szobájukat nem cicomáztam fel farsangi dekorációval. 
Hamarosan jövök egy fotós beszámolóval a farsangi öltözékünkről. Addig is íme néhány kép a nyúlról és a zebráról. 

*********************






Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. február 8.

Meggymártás

Ugye mindenkinek ismerős a meggymártás? A kollégium menzáján sokszor volt meggymártás párolt marhahússal és főtt krumplival. Évekkel ezelőtt ettem ilyet és el is felejtettem már. Aztán egyik nap észrevettem Éva konyhájában, hogy meggymártást készített! Többek között én is elnosztalgiáztam, hogy milyen finom is volt régen a meggymártás. Na de alig kell hozzá pár dolog, miért ne készíthetnék meggymártást, vagy ahogy néhány írták meggyszószt. El is készítettem pár napja, igaz nem párolt szelettel, hanem sült csirkével és hasábburgonyával, de a fiúknak nagyon bejött. Annyira, hogy ezen a hétvégén ismétlés lesz..... 





Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • késhegynyi fahéj
  • kevéske citromhéj
  • másfél evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1-2 evőkanál kristálycukor (de ezt ízlés szerint változtathatjuk)
A meggybefőttet a fahéjjal és a citromhéjjal lábosba öntjük, hozzáöntjük a vizet és elkezdjük főzni. Közben a tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Fokozatosan a meggyhez öntjük és besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot.


Jó étvágyat hozzá!

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. február 7.

Tejes kifli + a múlt hetem

Eltelt egy hét utolsó bejelentkezésem óta. Mit eltelt? Elsuhant, elröppent, elrohant! Olyan gyorsan telnek a napok, pedig még a munkát sem kezdtem el igazából. Nos, múlt héten volt minden, amit csak el lehet képzelni. Milos múlt héten két napot nem ment bölcsődébe, szerencsére semmi komoly baja nem volt, csak nátha és köhögés, de jobbnak láttam itthon tartani és sok-sok játékkal "gyógyítani". 

Olivér szerencsére nem volt beteg, lelkesen ment óvodába, sok programja volt neki. Volt bábszínházban, könyvtárban, meg kézműves szakkörön is. Viszont múlt héten már angolra nem jutottunk el, holott mindig lelkesen készül az órákra. Lezajlott az első iskolaérettséggel kapcsolatos fogadóóra is, amin megtudtam, hogy drágám iskolaérett és javasolják, hogy idén szeptembertől üljön iskolapadba :)) Mást nem is tehetnénk, mert nagyon lelkes, már alig várja, hogy mehessen suliba.

Múlt héten befejeztem egy e-learning tanfolyamot is (nem múlt héten kezdtem!), EU-pályázatíró lettem, persze nem ebben fogok dolgozni, de arra gondoltam, hogy később még esetleg szükség lehet rá. Meg aztán nagyon jó volt a tanfolyam felépítése, mert teljes mértékben számítógépről és itthonról lehetett végezni (gyesen lévő anyukáknak kiváló!).

Csütörtökön és pénteken pedig már elkezdtem ismerkedni leendő munkám részleteivel, pontosabban szólva az elmúlt 2 évben történt eseményekkel, folyamatokkal, rutinokkal és szabályzatokkal. Mondanom sem kell, hogy annyi az információ, hogy péntek délután már teljesen megtelt a fejem. Komolyan mondom! Olyan érzésem volt délután, amikor a fiúkkal hazaértem, mintha vattával tömték volna ki a fejem :) Péntek este már csak a legfontosabb házimunkákat csináltam meg, készültem inkább a szombati napra, amikor is disznóölésre voltunk "hivatalosak" Anyukámékhoz. Soha jobb programot egy -12 fokos szombatra :)))

***********************************

Vasárnap ismét elkészítettem Alexa tejes kiflijét. Amikor először készítettem, és megkóstoltam, tudtam, hogy nagyot hibáztam. Mármint azzal, hogy megcsináltam, mert mindenkinek annyira ízlett, hogy most már a bolti kifli sem lesz jó (a bolti kenyeret már nem szeretik....), mindig ezt fogják kérni. Tényleg nagyon finom kifli, javaslom mindenkinek az elkészítését és kóstolását egy bögre finom, házi kakaóval.






A tejes kifli receptjét teljes mértékben és pontról pontra követtem, ahogy Alexa Christi leírta. Úgy tökéletes, ahogy van. Köszönöm ezúton is! A receptet megtaláljátok ebben a bejegyzésben.

Jó étvágyat!

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner