2011. október 6.

Csokis almás sütemény

Veletek is előfordul néha, hogy annyira kívánjátok a süteményt? Nos, ez nálam szinte mindennapos dolog.... Hétvégén trükkös voltam, és a gyerekekre fogtam a dolgot. Azzal az indokkal készült a gyors sütemény, hogy a gyerkőcöknek legyen egy kis nassolnivaló. Egyszerű, olcsó és gyors süteményt dobtunk össze Olivérrel.

Egy csokis almás kocka készült. A süteményt egyébként reform változatban találtam Lajos Mari-Hemző Károly: 99 Házi sütemény című könyvében, de én elhagytam a reform részét..... (értsd: 25 dkg búzacsíra helyett 25 dkg finomlisztet használtam).





Csokis almás kocka


Hozzávalók:


  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tasak sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kg savanykás alma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál rum (eredeti recept szerint: 1 evőkanál rum)
A mázhoz:

  • 30 g kakaó
  • 180 g porcukor
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál rum (eredeti recept szerint: 2 evőkanál rum)
  • 40 g vaj vagy margarin

A süteményhez a gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, fahéjjal. Az almákat mossuk meg, hámozzuk le, és egy kis lyukú reszelőn reszeljük le. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, egyenként a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a lisztkeveréket és a rumot. Elektromos habverővel kb. 4-5 percig keverjük.

A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a masszát és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Közben készíthetjük a mázat. A mázhoz csomómentesre keverjük a kakaót a porcukorral és a tejjel, alacsony lángon felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a vajat, majd később a rumot is.

A csokimázat a sütőből kivett forró tésztára öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Amire a tészta kihűl, addigra a csokimáz is megköt a tetején. Éles késsel 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Házi sütemény 33 színes ételfotóval


Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Új közösségi vásárlói oldal

A Bookline új közösségi vásárlói oldalt indított. Aki még nem hallotta, és szereti az ilyet, az regisztrálhat a www.liners.hu oldalon.


Liners.hu





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 5.

Őszi ajtódíszek

Még szeptemberben megfogadtam, hogy október 1. előtt nem fogok semmilyen tökös (mármint sütőtökös!) dekorációt feltenni a blogra. Pedig annyira imádok mindenféle dísztökös, sütőtökös dekorációt a színek és formák miatt egyaránt. Sok angol blogban már szeptemberben karácsonyi előkészületekről olvastam, na ezt nem szeretem. Miért hozunk mindent annyira előre? Ja, és miért kell 4 hónapot készülni a karácsonyra????

Nálam a szeptember a falevelek, alma, körte, szőlő, makk és gesztenye jegyében telik (és még a Gesztenye Gusztikról nem is hoztam képet). Az október már a dísztököké!

A fotókat a Better Homes and Gardens oldalon találtam. Gyönyörködjetek!!!!

















Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Só-liszt gyurma

Ha hétfő, akkor könyvtár. Tegnapelőtt is voltunk, egy DVD mellett (Hogy működik....5.) egy só-liszt gyurmás könyvet kölcsönöztünk ki. Olivér nagyon szeret gyurmázni, eddig is készítettem már neki só liszt gyurmát, de tudtam, hogy az a receptem nem az igazi. 
A kikölcsönzött  könyvben volt 3 különféle só-liszt gyurma recept. A könyvet Pető Éva írta, Sógyurma a címe, és szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne a sógyurmázásról többet megtudni. 

A könyvben a recepten és a sütési segítségen túl szó van formázásról, lakkozásról, lakásdíszítésről, sógyurma festésről, szóval rengeteg mindenről. Ráadásul sok ötletet ad a könyv szerzője karácsonyi, húsvéti díszekhez és ajándékozáshoz is.  Rögtön készítettem háromféle gyurmát.




Sógyurma - fehér, barna, rózsaszín

Íme a felhasznált recept:

Hozzávalók (fehér sógyurmához) (recept a könyvből):

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg finomsó (vákumsó)
  • 125 ml víz
  • 2 evőkanál étolaj (vagy 1 evőkanál ricinusolaj)
Hozzávalók a barna gyurmához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomsó
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 65 ml víz
  • 1 evőkanál étolaj
Hozzávalók a rózsaszín gyurmához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomsó
  • 60 ml víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • pár csepp piros ételfesték (folyékony)
A hozzávalókat pontosan kimérjük. Csomómentesen összekeverjük a sót és a lisztet. Majd többször kis mennyiségekben adagoljuk a folyékony anyagokat. Jól ki kell dolgozni, amíg sima tapintású lesz. Folpack-kal letakarva hűtőben egy hétig tárolható.




Sógyurma + eszközök

Kinyomó formák

Dekorációnak még lencse és vöröslencse

Az én balkezes drágám

Ez egy tűzoltó autó lesz.....

Olivér

Komoly fiú

Milos se maradhatott ki a gyurmázásból

Szaggatom a gyurma pogácsát

Gyönyörű pufók kezeim....

Imádom a kezeit!!!!

Dolgozom ezerrel....

Ezek a sütemények már Olinál készültek


Káosz kezdete.....

Már bánom, hogy a konyhában kialakult őskáoszhoz hasonló rendetlenséget nem fényképeztem le. A teljességhez azért az még hozzátartozott volna.....


Jó játékot!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 4.

A világ legfinomabb levese

Nem, nem világhírű séf súgta meg nekem a legfinomabb leves receptjét (bár ilyen nem is létezhet a különböző ízlések miatt......).
A 'világ legfinomabb levese' jelzővel pusztán Olivér illette hétvégi főztömet. Szerinte ez a világ legfinomabb levese. Persze egy kis költői kisfiús túlzás van benne, de tényleg jó leves. Semmi pucc, semmi különlegesség, mégis már többször készítettem. Készült húsgombóccal és egyszerűen csirkemell kockákkal is.

Ez a tárkonyos húsgombóc leves. (Most kérek elnézést azoktól, akik valami extrára vártak...... :)

Tárkonyos húsgombóc leves


Tárkonyos húsgombóc leves

Hozzávalók:


  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 5 dkg búzadara
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • pici só
  • 1,4 l átszűrt húsleves
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2-3 ág friss tárkony (vagy szárított is lehet)
  • másfél evőkanál tárkonyos borecet (használhatunk helyette citromot is)
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajon a hagymákat üvegesre sütjük, félretesszük hűlni. Amikor kihűlt összedolgozzuk a hússal, tojással és a búzadarával. Borsozzuk, sózzuk, lefedjük alufóliával, majd a hűtőben kb. 30-40 percig pihentetjük.

Az átszűrt húslevest felforraljuk, majd a húsos masszából nedves kézzel diónyi méretű gombócokat formálunk. A gombócokat a levesbe dobjuk és gyöngyöző forralással főzzük 20 percig. 

A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés forró levessel hígítjuk, majd a leveshez öntjük. Beletesszük az apróra vágott tárkonyt, és a tárkonyos borecettel ízesítjük a levest.

A recept forrása: Príma Konyha 2007. februári szám

Jó étvágyat!


Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. október 2.

Tűpárna muffin vagy muffin tűpárna

Annyira, annyira megtetszett, hogy nem volt szívem ott hagyni. Mármint nem elhozni, és megmutatni nektek! Ügyes kezűek akár karácsonyi ajándékba is elkészíthetik, én örülnék egy ilyen színes, gyönyörűséges muffin alakú tűpárnának. Lehetséges, ha nagyon megerőltetném magam, még én is el tudnám készíteni, hiszen kötött pulcsik (?) anyagából készült, és viszonylag érthető az angol nyelvű részletes leírás....


Forrás: bhg.com

Remélem tetszik :)

Holnap jövök a világ legfinomabb levesével!!!


Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner