2011. április 9.

Fokhagymás tormás sajtkrémmel töltött roló

Amikor azuram meglátta legújabb szerzeményeimet, már nem mondott semmit. Már meg sem lepődik szebbnél szebb, furcsábbnál furcsább konyhai eszközeimen. Pár napja a méhkaptár formát mutattam be itt a blogon, most legutóbb habtekercs formát vettem, pontosabban 12 darabot. 
Régen az általam "habrolónak" ismert süteményt szerettem a legjobban (főként ha jó édes volt). Most nem rögtön a tömény édessel indítottam a családnál a habtekercs forma főpróbát, inkább azuram kedvére tettem, és egy fokhagymás-tormás sörkorcsolyát csináltam.



Hozzávalók:


  • 25 dkg leveles tészta
  • 1 tojássárgája (a tészta megkenéséhez)
  • 10 dkg natúr sajtkrém
  • 5 dkg puha vaj
  • 1-2 evőkanál mascarpone
  • 1 teáskanál torma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csokor metélőhagyma
  • 20 dkg reszelt sajt (15 dkg a krémbe és 5 dkg a végekre)
  • só, bors
A leveles tésztát kinyújtjuk (vagy csak kihajtjuk, attól függően, hogy milyen leveles tésztát használunk), és 1,5-2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a csövekre felcsavarjuk, és a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket megkenjük a felvert tojássárgájával és 190 fokra előmelegített sütőbe téve megsütjük. Még melegen lehúzzuk a formákról, és hűlni hagyjuk őket.

Amíg a tészta sül, a natúr sajtkrémet összekeverjük a vajjal, mascarponéval, a reszelt sajttal. Hozzáadjuk a tormát, a zúzott fokhagymát, a metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk. A krémet habzsákba töltjük, és segítségével beletöltjük a rolókba. A rolók végét a maradék reszelt sajtba mártjuk.

Megjegyzés: 25 dkg leveles tésztából 10 darab habroló jön ki.




Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Húsvéti unaloműző gyerekeknek

Olivérnek állítottam össze néhány olyan játékot, amik elkészítése során lehet többet beszélgetni a húsvétról, tanulni mondókákat, énekeket. Két fiam van, tehát a locsolóverses repertoáromat is egyre bővíteni kell.....

Tegnap hímes tojást ragasztott és színezett. Ehhez nyomtattam ki egy tojás sablont, és kivágtam több példányban keményebb papírból. A tojáshoz csináltam neki papírdarabokat, mintanyomóval és vágva is. A többi már csak rajta múlt, színezett, ragasztott ezerrel...

Remélem ötletadónak jó lesz :)

Tojás sablonok - előkészületben



Ragasztásra váró minták

Drágám alkotásai :)

Az én morcos alkotóm :)

Nézzetek be, hamarosan fokhagymás-tormás krémmel töltött rolók jönnek!!!!!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 8.

Kifli

Ennél a kiflinél egy olyan, korábban már készített köményes kifli receptemet vettem alapul, ami az egész családnak nagyon bejött.



Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl étolaj
  • kb. 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl langyos víz
  • liszt a nyújtáshoz

Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet mikróban picit megmelegítjük, hozzáadjuk a sót és az olajat. Amikor az élesztő felfutott (kb. 15 perc), hozzáadjuk a liszthez, és kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A cipót három részre vágjuk. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyságú téglalappá nyújtjuk, keresztben 3 darab négyzetet vágunk belőle, amiket átlósan 1x elvágva háromszögekre osztunk. Ugyanezt megcsináljuk a másik két cipóval is.

A tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük további 30 percig. Ezalatt az idő alatt 180 fokra melegítjük a sütőt.

Megkenjük a kifliket vízzel, és sütőben - 180 fokon - 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!

Ui.: amint követőim száma eléri az 50 főt valami kis ajándékot sorsolni fogok! Ne feledjétek!





Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Egyszerű tésztaételek 2. rész - Diós tészta

Március elején elkezdtem egy egyszerű tésztaételek sorozatot, és stabilan eljutottam az 1. részig, annak ellenére, hogy több - nagyon egyszerű, alap - tésztaételt is készítettem. Nagyon szeretem, és Olivér mucimnál is mindig beválik a diós tészta. És hogy ilyen egyszerű ételt miért teszek közzé? Pusztán azért, hátha lesz olyan kedves olvasó, aki ránéz, és homlokára csap, azzal, hogy de régen is ettem diós tésztát.....

Korábbi egyszerű tésztaételem:


Diós tészta


Hozzávalók:

  • 40 dkg boglyas metélt
  • 10 dkg darált dió
  • pár evőkanál porcukor
A tésztát a hagyományos módon kifőzzük, lecsepegtetjük. A tésztára rászórjuk a porcukorral összekevert diót. Nem fogyókúrázók a tetejére is szórhatnak porcukrot.





Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 6.

Burgonyás baconos mascarponés rakottas

Szeretem a mascarponét, édesen süteményekben, sósan, bárhogy. Gyakorlatilag azt szeretem a legjobban, hogy univerzális hozzávaló, ezért szinte mindig van itthon. Korábban készítettem már kukoricakrémlevest és egy finom zöldbabos tésztát mascarpone felhasználásával.

Ehhez az ételhez is mascarponét használtam, többek között.

Burgonyás baconos mascarponés rakottas - ideális gyors vacsoraétel




Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű burgonya
  • 3-4 darab vöröshagyma
  • 15 dkg bacon
  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • zsiradék a forma kikenéséhez (én gyümölcstorta formát használtam)
Kivajazzuk a sütőformát. A burgonyát meghámozzuk, és nagyon vékony (kb. 1 miliméteres) szeletekre vágjuk. Nem kell megfőzni, a sütési idő alatt tökéletesen megpuhul. Rögtön tegyük is bele a sütőedénybe. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, rátesszük a burgonyára. A bacont rátesszük a hagymára. Kész is van a munka dandárja. A mascarponét összekeverjük a tejjel, pár tekerésnyi frissen őrölt borsot adunk hozzá, majd ráöntjük a baconre. Az összeállított rakott ételt 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt megsütjük.


Jó étvágyat hozzá!

Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Mire használható fel a tojáshéj?

Óvodás mucim egyre inkább érdeklődik aziránt, hogyan nő a borsó, miből lesz a tulipán, és ehhez hasonlók. Főleg most, hogy nekiálltunk azurammal életünk első veteményeskertjének, jó is hogy érdeklődik Olivér, legalább lesz segítségünk vetésben, kapálásban :) na, jó ha a kapálásban nem is...

Kezdetnek kipróbáltuk, hogy nő a fű. Kimostam pár felhasznált tojáshéjat, és hagytam, hogy megszáradjanak. A már száraz tojáshéjakba vattát tettem, a vattára fűmagot szórtunk. Beletettük a tojásokat egy kis tálba, és Olivér kapott egy kicsi öntözőkannát, valamint a feladatot, hogy minden nap öntözze a fűmagokat. Ezt meg is tette 3 napig, utána már visszakaptam a megtisztelő feladatot.....

A lényeg, hogy kb. másfél-két hét után kinőtt a "haja" a tojásoknak. A fűmagnak fény kell, és jó, ha minden nap kap vizet. Húsvétig még elkészíthető és ízlés szerint akár arcokat is lehet a tojásokra festeni. A következő tojásokat már sűrűbben szórtam be fűmaggal, így hamarosan vágható lesz a tojásfejek haja....



Kellemes szórakozást!

Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 4.

Vaníliás briós

Ezt a vaníliás brióst egyik kedvenc oldalamon találtam. Már régebben kinéztem, de az ELKÉSZÍTÉSRE VÁRÓ mappámban már annyi minden van, hogy valahogy elfeledkeztem róla. Aztán most ez a vaníliás briós került sorra, igaz módosítanom kellett a recepten, mert igazi vanília nem volt itthon.

Vaníliás briós



Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárga
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő

    A briós megkenéséhez:

  • 15 dkg vaj - annyi részre osztva, ahány brióst csinálunk
  • pici olaj a kelesztőtálhoz
A cukros langyos tejben összekeverjük az élesztőt, és adunk hozzá 2 evőkanál lisztet. Hagyjuk kb. 15 percig, amíg szépen felfut. A többi hozzávalót addig bekészítjük kenyérsütőgépbe vagy dagasztótálba. Amikor az élesztős tej felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és hólyagos tésztát dagasztunk. Ha robotgép dagasztóspiráljával készítjük, akkor se sajnáljuk rá az időt, dagasszuk legalább 10-12 percig. Beletesszük kelesztőtálba - amit előtte kicsit kiolajozunk - és hagyjuk duplájára kelni.

Duplájára kelt tészta


Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre vágjuk. Limara hat egyenlő részre vágta, de én több kisebb brióst akartam. Ízlés dolga.

Bucik

Ezután a bucikat egyesével ovális formára nyújtsuk ki, és kenjük rá a puha vajat. 

Vajjal megkenve

Feltekerjük az összeset. Amikor feltekertük őket, mindegyiket kicsit átsodorjuk, annyira, hogy egy 40 cm-es rudat kapjunk. A csíkokat egyesével feltekerjük, mint a csigákat. A tészta legvégét a csiga alá kell tenni, és akkor biztosan nem nyílik ki sütéskor.






Sütőfóliával bélelt tepsire tesszük őket, hagyjunk elegendő nagy távolságot, mert megnőnek! Kelesztjük őket még 40-45 percig, majd olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük. A briósoknak körülbelül 20 percre van szükségük, hogy megsüljenek (légkeverést használtam).

Amikor kihűltek, porcukorral meghintjük.





 


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 3.

Zabpelyhes fahéjas keksz

Ennél a keksznél igazából a kép és az előtte olvasható leírás fogott meg. Vszasz, a Mahlzeit blog szerzője írta azt, hogy gyakorlatilag keksz-mániában szenved, és milyen sok kekszet megcsinált már. Gondoltam, ha annyira tetszik neki, akkor én is kipróbálom, mert ilyen kekszet még nem csináltam.... Minden hozzávalóm volt, rögtön neki is estem, hogy mire Mucim hazaér az óvodából, arra itthon illatozzon a kekszecske.

Illatozott is..... próbáljátok ki! Finom, gyors, egyszerű! Az eredeti recepten igazából csak a keksz méreteinél módosítottam, és picit több fahéjat tettem bele. Ja és a cukor mennyiségén is csökkentettem.



Hozzávalók:

  • 7,5 dkg zabpehely
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj 
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma 
  • 4 ek tej

Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, fahéjat, cukrot, szódabikarbónát és a sót. 

Megolvasztjuk a vajat a mézzel, ráöntjük a zabpelyhes keverékre, hozzáadjuk a vaníliaaromát és jól összedolgozzuk. A masszából mogyoró méretű gombócokat formálunk, egymástól nagyobb távolságra (kb. 8 cm) sütőfóliával bélelt tepsibe (vagy sütőpapírral bélelt is megfelel tökéletesen) tesszük, és kicsit ellapítjuk.

A sütőt 175 fokra melegítjük elő és kb. 12 perc alatt megsütjük a kekszeket. Fémdobozban tároljuk őket.

Jó étvágyat hozzá! 

Üdvözlettel,





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Cheddar sajtos-snidlinges rizs

Még  múltkor készítettem sárgarépával és kaliforniai paprikával töltött karajt, ami több olvasómnak nagyon tetszett. Akkor ígértem, hogy a köretét is közzéteszem, de teljesen elfeledkeztem róla. Most 
pótolom a hiányosságot. Igazából semmi extrára ne számítson senki, a köret pusztán azért érdekes, hogy a rizst ezerféleképpen tudjuk variálni.



Hozzávalók:

  • kész párolt rizs kb. 4 főre
  • 15 dkg fehér cheddar sajt
  • 1 evőkanál snidling apróra vágva
Nemes egyszerűséggel összekeverjük a fenti hozzávalókat. Így a néha unalmas rizsköretet is fel tudjuk dobni.

Jó étvágyat hozzá!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner