2011. október 10.

Díjeső, díjzuhatag, díjak....

Itt van az ideje annak, hogy hamut szórjak a fejemre.... Vagy legalábbis megkövessem azokat a kedves blogtársaimat, akiktől mostanában díjat kaptam, de még nem volt időm továbbadni. Jóformán már a főztömet is 1-2 hetes késéssel teszem közzé, holott az élményt (vagy éppen a kudarcot) frissen érdemes továbbadni.

Szóval az elmúlt hetekben két helyről is megkaptam a Sokoldalú Blogger díjat, Barbitól és Hobbychef-től egyaránt.


Ma pedig Barbitól ismét kaptam egy díjat:



Köszönöm! Köszönöm és köszönöm!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Kapros túrós lepény

Kicsit furcsa a helyzet, mert most a gombhoz kerestem a kabátot. Azaz múlt hét elején vettem egy nagy csokor kaprot, imádom az illatát (és az ízét is). Betettem egy pohár vízbe, majd be a hűtőbe. Pénteken, amikor a hétvégi főzésen agyaltam, akkor kerestem a kaporcsokromhoz receptet. A nosalty.hu-n találtam rá erre a receptre, és mivel alapból imádom a kapros túrós lepényt, nem volt kérdés, mi lesz a kapor sorsa.

Kapros túrós lepény


Kapros túrós lepény

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsír
  • 1,5 dl tej
  • pici só
a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 ek búzadara
  • 1 csokor apróra vágott kapor
  • pici só
Tetejére:

  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  1. A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a tojással és a zsírral összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Kicsit ragadós a tészta, de kelés után már könnyebben kezelhető lesz.
  3. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük, körülbelül 45 perc alatt.
  4. Gáztepsit (kb. 40 cm x 40 cm) zsírral kikenünk, majd a duplájára kelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk benne.
  5. Amíg a tészta kel, addig a töltelék hozzávalóit összeállítjuk. A túrót a tojássárgával, a kétféle cukorral, a búzadarával alaposan összekeverjük. Beletesszük az apróra vágott kaprot és picurka sót.
  6. Hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét.
  7. A tölteléket rákenjük a tésztára, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
  8. Az utolsó 5 percben a lepény tetejét vékonyan megkenjük a tojássárgával összekevert tejföllel, és így sütjük.
  9. A kész lepényt kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd kockákra vágva kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Ui.: elnézést azoktól, akik már délelőtt kérték a receptjét, de csak most végeztem a recept begépelésével. Hiába anya tervez, gyerek meg felrúgja a terveket.... :)


Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Tejfölös bableves, kapros túrós lepény és a hétvége

Változatos hétvégén vagyunk túl, voltunk nagyszülőknél, bicikliztünk (majd lefagyott a fejem), téliesítettük az udvar egy részét, azaz felhordtuk a teraszon lévő bútorok nagy részét. Még a homokozós játékokat, kismotorokat, dömpert, kistalicskát és a többi hasznos holmit az udvaron hagytuk, hátha pár óra jó idő még lesz. Meg a talicska amúgy is kell a gyerekeknek, amikor segítenek faleveleket gyűjteni. 

A tervem az volt, hogy szombaton délelőtt főzök annyit, hogy vasárnap már ne is kelljen. Nos ez sikerült, már csak az lett volna a jó, ha van egy konyhalányom is, aki mosogat mellettem folyamatosan :)))

Hétvégén tejfölös bableves, sült csirke zelleres krumplipürével és kapros túrós lepény készült. A sült csirkéről elöljáróban csak annyit, hogy 1 napig előtte fokhagymás tejben úsztattam, majd fűszerezés után sütőzacskóban sütöttem meg, és annyira finom lett, hogy ezután így gyakran fogom készíteni. A fiúk imádták.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdem a levessel. A tejfölös bablevest a nagykönyvből csináltam, legalábbis ahogy én nevezem Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek című alapművét. Legszívesebben az egész fazékkal lefényképeztem volna, na meg a fiúkat, ahogy ették. De azuram azt mondta, hogy azért a fazekat mégse fotózzam le, ezért csak egy béna fotó sikeredett :(


Tejfölös bableves

Hozzávalók (kb. 6 személyre való adag):

  • 30 dkg száraz bab
  • kb. 3 liter csontlé vagy átszűrt húsleves
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg liszt
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • másfél kávéskanál pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
Csipetkéhez:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás

A száraz babot átválogatjuk, majd megmossuk. Beáztatjuk egy éjszakára. Másnap az áztatóvizet leöntjük, a babot leöblítjük, majd a csontlében feltesszük főni. Felforraljuk, és kis lángon egyenletesen főzzük. Amikor már majdnem megpuhult a bab, elkészítjük a rántást. 

A zsírt felmelegítjük, ráhintjük a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát, majd a fűszerpaprikát. Lehúzzuk a tűzről és felöntjük kevés hideg vízzel (kb. 1 dl). Hozzáadjuk a tejfölt, és alaposan habverővel simára keverjük. 

Amikor a bab már megpuhult, a leveshez adjuk a rántást és lassan felforraljuk. Sózzuk a levest ízlés szerint. 

A csipetkéhez feltesszük a vizet forrni, közben a lisztet a tojással és egy csipet sóval összekeverjük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kézzel apró darabkákra csipkedjük, és a forró vízbe szórjuk. Amikor kifőtt, leszűrjük, és tálaláskor adjuk a tejfölös bablevesbe.

Jó étvágyat hozzá!

Hamarosan jön a kapros túrós lepényem is :)) 

Ilyen lett:

Kapros túrós lepény


Nézzetek majd vissza!

Tipp: 


Amennyiben füstölt oldalast vagy füstölt csülköt főzünk, érdemes a főzőlevet leszűrni, és eltenni (akár fagyasztóba). Felhasználható a tejfölös bableveshez!


Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner