2011. március 5.

Egyszerű tésztaételek 1. rész - Sajtos tészta

Az elmúlt napokban, hetekben készítettem pár olyan tésztaételt, amelyek nagyon egyszerűek, olcsóak, csak sokszor eszünkbe sem jutnak. Némelyiknél remélem a kedves olvasó csak a homlokára fog csapni, és azt mondja, hogy tényleg, milyen régen ettem ilyen tésztát.... :)

Nálunk a sajtos tészta például egy ilyen étel. Amikor már fogalmam sincs, hogy mit hozzak össze 10 perc alatt, akkor általában kisfiam az, aki közli velem, hogy ő sajtos tésztát akar enni. Ilyen egyszerű!

Sajtos tészta - három különböző sajtból



Hozzávalók:

  • masnitészta - igény szerinti mennyiségben
  • 15 dkg sajt/fő  vegyesen - trappista, gouda, füstölt trappista, parmezán - ami otthon van
  • víz, só, bors
A tésztát lobogó, forró, sós vízben kifőzzük. A kifőtt tésztát meghintjük az előzőleg lereszelt sajtokkal. Igény szerint borsozzuk.

Ötlet: érdemes a maradék sajtokat egy mélyhűtő tasakba összegyűjteni, lefagyasztani és amikor sajtmártásos vagy ha reszelt sajtos tésztát akarunk, akkor csak előkapunk ezekből a tasakokból egyet.



2011. március 4.

Fetás olajbogyós muffin

Ahogy ígértem jöjjön egy sós muffin, a fetás olajbogyós muffin. Nagyon szeretem a fetasajtot, az olajbogyót meg egyenesen imádom. A recept eredetijét egyébként egy Dr. Oetker-es könyvben találtam. Az ügyetlen fotó ne rettentsen el senkit az elkészítésétől :)


Hozzávalók:

  • 15 dkg feta sajt (apró kockákra vágva)
  • 12 dkg kimagozott olajbogyó (szerintem mindegy, hogy zöld vagy fekete) - negyedekre vágva
  • 1 evőkanál szárított oreganó
  • 25 dkg búzaliszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • pici só
  • 2 tojás
  • 75 ml olivaolaj
  • 150 ml tej
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és keverőtálba szitáljuk. Hozzáadunk egy csipetnyi sót, majd a tojásokat, az olajat és a tejet is. Az egészet gyúrófejes keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk. A végén hozzáadjuk az "ízesítőket", a fetát, az olajbogyót és az oreganót.

A masszát kapszlikkal kibélelt muffin tepsibe kanalazzuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen a legfinomabb.




2011. március 3.

Érdekes konyhai eszközök

Találtam néhány érdekes konyhai eszközt a egy amerikai design oldalon, amit szívesen nézegetek. Nos, ezek a masinák mosolyt csaltak az arcomra. Némelyek a maximálisan haszontalan kategóriába tartoznak - legalábbis nálam - némelyik viszont egész ötletes. Nektek melyik tetszik?

1. Automata sushi (szusi) tekercselő gép


Ez a konyhai eszköz biztosan jól mutat a polcon, és bárki, aki meglátja, szinte 100%, hogy rákérdez a funkciójára. Azért valljuk be őszintén, milyen gyakran készítünk szusit? Mondjuk én még soha nem készítettem. Persze kreatív szakácsok és cukrászok más ételeket vagy süteményeket is kifejleszthetnek a masina használatával.

A következő néhány képkocka szemlélteti a gép működését :)




2. Mérleggel kombinált vágódeszka - nekem tetszik!


Azt gondolom, ez egy olyan konyhai eszköz, ami abszolút megkönnyítené az életemet. Lássuk csak! A recept azt írja, hogy vágj apróra 10 dkg sonkát. Ahogy darabolom, csak áttolom a vágódeszka egyik oldalára, sitty-sutty lemérem, amit ő digitálisan kiír. Fenomenális! Nem tudom, hogy kapható-e Magyarországon, ha bárkinek tudomása van róla, kérem hozzászólásban jelezze! :)


3. Pizzakiemelő olló


Ez a kép többet mond ezer szónál is. A pizzából kivágunk egy szeletet, és anélkül, hogy egy újabb eszközt elővennénk, rögtön ki is tudjuk emelni a pizzaszeletet.

Minden kép forrása a dornob.com.

Hamarosan jön: fetás-olajbogyós muffin.


2011. március 2.

Még egy kis segítség a bevásárláshoz

Pár napja összeszedtem a gondolataimat, és írtam néhány hasznos tippet a hatékony bevásárláshoz. Kibővítem még azzal a listával, ami nálam a hűtőszekrény oldalára van kirakva, és amit napi szinten használok. Ez gyakorlatilag egy bevásárlólista - termékcsoportonként - erre rögtön felírom, ha valami elfogyott, vagy ha valamilyen hozzávalóra van szükségem egy-egy új recepthez. 

A kis "szamárvezető" nem csak abban segít, hogy semmit ne felejtsünk felírni, hanem abban is hasznos, hogy a boltban ne kelljen össze-vissza rohangálni. 

Nálam a kategóriák:

  • zöldségek-gyümölcsök
  • tejtermékek
  • felvágottak, húsok
  • alapvető élelmiszerek - itt olyanokat írok be, hogy liszt, olaj, cukor, konzerv stb.
  • vegyiáruk, kozmetikumok
  • mirelit
  • italok
Ha tetszik a lista, és szeretnéd másokkal is megosztani, kérlek a bejegyzésre mutató linket tedd ki az oldaladra! Köszönöm!

Szilvalekváros fonott kalács

Lurkóimnak tegnap ezt készítettem vacsorára. Egy bögre kakaóval akár minden nap meg tudnám enni...... 

A kelt tészta nem hizlal, ugye? :)






Hozzávalók:

  • 1,25 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • kb. 20 dkg sűrűbb szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejszín
Az élesztőt a meglangyosított tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk, ez kb. 12-15 perc. A lisztet mély tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzátesszük a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból hólyagos, sima tésztát készítünk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Akkor jó, ha a térfogata a duplájára nő.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán egy 25x30-as téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Mindkét darabot megkenjük lekvárral, és hosszában feltekerjük. A két tekercset fonatszerűen összecsavarjuk, és zsiradékkal kikent kilisztezett sütőformába helyezzük. 

Személy szerint én a pár hete vásárolt szilikonformámat használtam, amiben a lenmagos rozskenyeret sütöttem. Ebben az volt a jó, hogy nem kellett kikenni.

Lefedjük és meleg helyen további 15-20 percig kelesztjük. A tojássárgát összekeverjük a tejszínnel, és bekenjük vele a kalácsot. Ha ezzel készen vagyunk a kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt megsütjük.

Forró kakaóval nagyon finom!

ui.: ha esetleg nem egyértelműen írtam volna le a feltekerés és az fonattá hajtást, akkor megjegyzésben jelezzétek, és szívesen teszek fel fázisfotókat.

Forrás: régebbi Tina magazinból kivágva

Paprikás karaj

Talán nevezhetném abált karajnak is, de lehet, hogy a szakértők megköveznek ezért a megnevezésért. Az elkészítése azonban teljesen az abált szalonnáéhoz hasonlít... Régen nagypapám gyakran evett abált szalonnát, amit egyszerűen csak kövesztettnek hívott.

A receptet F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című könyvben találtam, és azért ezt választottam, mert csak feltesszük főni, és hagyjuk, hogy lassú tűzön szépen, komótosan készüljön el művünk. Legközelebb hidegtál készítésekor is bevetem.


Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • 1 babérlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • víz
  • őrölt pirospaprika
A karajt sóval, babérlevéllel és a zúzott fokhagymával ízesített forró vízbe tesszük főni. Majd a lehető legalacsonyabb lángon lefedve - éppen csak pislákoljon a láng - puhára főzzük. Melegen a levét lecsepegtetjük, és a húst pirospaprikába hempergetjük. Amikor már kihűlt, betesszük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap ehető.

2011. március 1.

Boldog születésnapot az 1 éves Drágámnak!

Ma 1 éves kisebbik bébim! Boldog születésnapot neki!!!

Fotó forrása: erről az oldalról


Alj nélküli túrós

Szeretem a gyorsan, kevés edény felhasználásával elkészíthető süteményeket. Gyors és egyszerű süteményekről már írtam a a kevert almás mákos bögrés süteményról szóló bejegyzésemben, vagy akár a tejfölös csodabogár is ilyen gyors és egyszerű süti. 

Ez a sütemény az "Alj nélküli túrós" névre hallgat, bár kisfiam szerint ez olyan, mint az általa imádott "lusta túrós". Nem jár messze az igazságtól....


Hozzávalók:

  • 75 dkg túró
  • 15 dkg lágy margarin
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 evőkanál kristálycukor
  • 3 egész tojás
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
Tetejére:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojás

A hozzávalókat alaposan összekeverjük kézi mixerrel. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a masszát a tepsibe öntjük. A tetejére való tejfölt, lisztet és tojást összekeverjük, és a masszára öntjük, majd elsimítjuk a tetején. Kb. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük 40-45 perc alatt. Ha nagyon pirulna, tehetünk rá egy alufóliát.


2011. február 28.

Rakott brokkoli

Korábban lehet, hogy már említettem, hogy azuram nagyon szereti a rakott ételeket. Nem szükségszerűen csak a húsos rakottasokat, hanem a zöldséges rakott ételeket is. Ez zöldséget és húst egyaránt tartalmaz. Nagy adag lett belőle, így két nap is kitart (legalábbis remélem).


Hozzávalók (inkább 6 adag):

  • 90 dkg brokkoli
  • 1 bögre rizs
  • 70 dkg darált sertéshús vagy marhahús
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • fél kávéskanál majoránna

A tetejére:
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
A rizst a szokásos módon megfőzzük, és kihűtjük. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és megpároljuk. Leszűrjük és félretesszük. 

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, amin először a vöröshagymát dinszteljük meg, majd hozzáadjuk a fokhagymát. A darált húst is hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Megpirítjuk. Amikor a hús megpirult, levesszük a tűzről, és megkezdjük a rakott brokkoli összeállítását.

A húst és a rizst összekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleterítjük a brokkolit, majd rá a rizses húst. Addig rétegezzük, amíg minden hozzávaló elfogy.

A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a tejfölt, igény esetén sózzuk, összekeverjük és ráöntjük a rétegek tetejére. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!



2011. február 27.

Zöldborsós húsgombócleves betűtésztával

A hagyományos borsólevest kicsit turbósítani akartam, így húsgombóc és betűtészta került bele. Finom lett.


Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 darab tojás
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab karalábé
  • 1 zsemle
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • betűtészta
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • olaj
  • só, bors
A zsemlét beáztatjuk vízbe. Közben a darált húsból, tojásból, zsemlemorzsából és fűszerekből elkészítjük a masszát, majd hozzáadjuk a jól kifacsart zsemlét. Olajon megfonnyasztjuk a megtisztított, kockákra vágott zöldségeket, majd hozzáadjuk a borsót. Pár perc után megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felengedjük vízzel. Ha már fő a leves, apró húsgolyókat teszünk bele. A végén beleszórjuk a betűtésztát is, és készre főzzük.